background preloader

Att skriva reportage - för elever

Att skriva reportage - för elever
Publicerad: 10 augusti 2012 Vad är ett reportage? Ett reportage är en lite längre artikel. Det kan handla om vad som helst men jämfört med en vanlig nyhetsartikel känns ett reportage mer levande. Miljöbeskrivningar och intervjuer med människor är två viktiga delar i ett bra reportage. Precis som andra artiklar består ett reportage av en rubrik, en ingress och brödtext. Hur skriver man en ingress? En ingress fungerar lite grann som en sammanfattning av din text. De flesta journalister börjar med att skriva ingressen. I en ingress är språket extra viktigt. En ingress bör inte vara särskilt lång. Vad ska reportaget handla om? Något man ofta talar om inom journalistiken är ”vinkeln”. Förberedelser När du bestämt dig för vad du ska skriva om behöver du samla på dig lite material för att ha en grund att stå på. Gör texten levande! Att skriva reportage påminner om att lägga pussel. När man talar om reportage nämns ofta ordet närvaro. Vad ska man citera? Lycka till! Lisa Wiktorsson Journalist.

http://www.mediekompass.se/lektionstips/att-skriva-reportage-for-elever/

Related:  ReportagecarolinestandarReportage

Kära lilla tonåring Kära lilla tonåring, du som har några år kvar. Trots djungeln av intryck och känslostormar och självförakt och droppar av eufori, så vet du någonstans vad som känns rätt och vad som känns fel, långt ner i magtrakten. Du behöver inte gå på de absolut coolaste festerna. Faktiskt så behöver du inte festa överhuvudtaget. Du behöver inte hänga med de allra populäraste kidsen. Exempel på reportage Träning för att rädda liv Det är ett tufft jobb de har, brandmännen på Solna brandstation. De tränar hårt varje dag och måste hela tiden vara beredda att rycka ut på larm. – Men det är roligt också, säger praoeleven Hanna Granström. Det regnar och är kallt på konstgräsplanen vid Råsunda IP. Bara några få människor passerar förbi i snålblåsten och alla verkar ha bråttom.

”Ångrar lite i dag att jag inte tog han” – Peter Forsberg om tuffa tacklingen Smällen av kanadensiska spelaren, Rob Niedermayer, satt så långt inne att Peter Forsberg ville ge igen långt senare på isen. I Mästarnas mästare berättar han om den tuffa tacklingen och skadorna under karriären. Kvartsfinalen mot Finland är en av Tre kronors största bragder genom tiderna. Den sanna bilden av familjelivet På Facebookgruppen "Family Living - the true story" lägger medlemmarna ut ocensurerade bilder från den kaotiska vardag som många föräldrar känner igen sig i men få pratar högt om. Nu har delar av innehållet också blivit bok. I "Orka torka" skildras dammråttor och tvättberg med värme och humor. Foto: Lotta Sjöberg

Att reflektera kring "realian" med hjälp av en skrivmall I engelska (och moderna språk) ingår en förmåga som innebär att eleverna ska reflektera över: livsvillkor, samhällsfrågor och kulturella företeelser i olika sammanhang och delar av världen där engelska används(Lgr11, engelska) I detta inlägg tänkte jag visa på hur jag valt att arbeta med kunskapskravet med en skrivmall för att göra en källkritiks övning där eleverna får visa på följande kunskapskrav (E): Eleven kan välja texter och talat språk från olika medier samt med viss relevans använda det valda materialet i sin egen produktion och interaktion.Eleven diskuterar översiktligt några företeelser i olika sammanhang och områden där engelska används, och kan då också göra enkla jämförelser med egna erfarenheter och kunskaper. Vår skola deltar i ett Erasmus+ projekt, ett sk K2-projekt, där eleverna redovisar olika uppgifter på en elevblogg. Projektet innebär att eleverna kommer besöka olika länder under två års tid.

Nobels fredspris till Malala Yousafzai och Kailash Satyarthi! Stort grattis till Malala Yousafzai och Kailash Satyarthi som tillsammans tilldelas Nobels fredspris 2014. De får priset för sin kamp för barn och unga människors rättigheter och för rätten till utbildning för alla barn. 17-åriga Malala är den yngsta fredspristagaren genom tiderna. Här nedan kan du läsa vårt reportage från 2013 om Malala: Folket från tunnlarna De är gatubarn, narkomaner och prostituerade som skapat en egen tillvaro i Bukarests underjordiska varmluftstunnlar. De kallar sig för ”samhällets avskum”. Dem som ingen vill ha, dem som ingen vill se. Många är romer, deras liv en följd av den forne diktatorn Ceausescus barnhemspolitik. Utanför järnvägsstationen Gara de Nord i centrala Bukarest sitter en flicka i morgonrusningen och kissar.

Tips inför skrivandet! När ni ska skriva era uppsatser har vi bl a pratat om hur viktigt det är att man först disponerar sin text genom att tänka till först. Det är första steget innan du börjar skriva. När du väl skriver är det bra om du känner till några saker som kan lyfta din text något mer.

Related: