background preloader

Att skriva reportage - för elever

Att skriva reportage - för elever
Publicerad: 01 januari 2018 Tema: Mediekunskap Vad är ett reportage? Ett reportage är en lite längre artikel. Det kan handla om vad som helst men jämfört med en vanlig nyhetsartikel känns ett reportage mer levande. Precis som andra artiklar består ett reportage av en rubrik, en ingress och brödtext. I Mediekompass skrivarskola hittar du Publicistguiden med texter om media, journalistik och det journalistiska skrivandet: Länk! Hur skriver man en ingress? En ingress fungerar lite grann som en sammanfattning av din text. De flesta journalister börjar med att skriva ingressen. I en ingress är språket extra viktigt. En ingress bör inte vara särskilt lång. Vad ska reportaget handla om? Något man ofta talar om inom journalistiken är ”vinkeln”. Förberedelser När du bestämt dig för vad du ska skriva om behöver du samla på dig lite material för att ha en grund att stå på. Gör texten levande! Att skriva reportage påminner om att lägga pussel. När man talar om reportage nämns ofta ordet närvaro. Related:  Svenska

Tretton noveller - Ljud & Bild Novellens konst är svår att utöva – åtminstone om den ska utövas med finess och konstnärlig spets. Men snart sagt vad som helst går att göra inom ramen för denna korta och ofta underskattade genre. I den här antologin – som är en ljudets antologi, inspelad för Litteraturbankens räkning av Ingrid Elam – får vi tretton ypperliga prov på den bredd som novellen kan uppvisa. Längden varierar. Således: luta er tillbaka med hörlurar och högtalare, och omsluts av novellens konst! Inspelningarna har gjorts av Litteraturbanken, januari 2020, och i studion har Martin Joviken haft hand om kontrollerna. – Konstverket, av Jean-Baptiste Carpeaux, har vi lånat från Petit Palais, musée des Beaux-arts de la Ville de Paris.

Mello-mästarens intervju med Mello-chefen Melker Anderberg Ålder: 13 år. Bor: I Lund. Familj: Mamma, pappa och lillasyster, 11. Intressen: Melodifestivalen, Eurovision song contest och att läsa KP. Eurovision song contest 2016 Tävlingen hålls i Globen i Stockholm. I KP 6 kan du läsa om 14-åriga Melker Anderbergs äventyr backstage på Melodifestivalen. Hej Christer! – Det betyder att jag har huvudansvar för allt som sänds ut i tv. Hur startade ditt intresse för Melodifestivalen? – När jag var 9 år såg jag Eurovision song contest för första gången. Hur gjorde du för att få jobbet? – Jag tog en väldigt konstig omväg, för jag började som artist! Vad tror du om Sveriges chanser i Eurovision song contest i år? – Jag tror att de är goda. Finns det någon farlig utmanare till Sverige? – Jag är inte livrädd. I vilka länder är tävlingen mest populär? – Sverige ligger absolut i topp! Vilken är din favoritvinnare genom tiderna? – Jag måste få säga två, Loreens Euforia och Heroes med Måns! Det kunde jag nästan gissa! – Det känns elakt att peka ut någon.

Dikta om en plats - En miljödikt Syfte Att uttrycka sig kort, kärnfullt och med känsla om en plats i diktens form! Läraren reflekterar För en del elever är det svårt att skriva dikter, för andra är det hur lätt som helst. Metod Välj en plats som du väl känner till. TITELN: PLATSENRad 1 ska handla om VAD DU SERRad 2 ska handla om VAD DU HÖRRad 3 ska handla om VAD DU KÄNNER Om man vill kan man använda ytterligare sinnen, till exempel lukt. Elevexempel Lgr 11 Förmåga (kopplingar till årskurs 9) Formulera sig och kommunicera i tal och skrift, anpassa språket efter olika syften, mottagare och sammanhang. Centralt innehåll Strategier för att skriva olika typer av texter med anpassning till deras typiska uppbyggnad och språkliga drag. Kunskapskrav Eleven kan skriva olika slags texter med god språklig variation, välutvecklad textbindning samt väl fungerande anpassning till texttyp, språkliga normer och strukturer.

Att intervjua - för elever Publicerad: 01 januari 2018 Intervjun är central i det journalistiska arbetet. Den är en arbetsmetod för journalisten, ett sätt att hitta svaren till de journalistiska frågorna Vad? Var? När? Vem? I Mediekompass skrivarskola hittar du Publicistguiden med texter om media, journalistik och det journalistiska skrivandet: Länk! Här får eleverna dels bekanta sig med hur personintervjuer leder till tidningsartiklar och hur de kan presenteras i textform, och dels göra egna intervjuer som grund för ett textarbete. Exempel på områden som eleverna kan bygga sina intervjuer på: Min hobby. Bra frågor att ställa när du gör en personintervju. Du vill berätta om din kompis idag. – Vad gör du på fritiden? Du vill berätta om din kompis sport. – Vilken sport sysslar du med på fritiden? Hitta intervjuer i tidningen! Kända personer Välj en person som det skrivs mycket om i tidningen. Vad vet du om din kompis? Rapport från polisen Reportern ringer ofta till polisen och frågar vad som hänt. Läsa och skriva

Att läsa: på, mellan och bortom raderna Den viktigaste kunskapen eleverna får med sig från grundskolan är förmågan att tolka texter. Här nedanför finns diverse texter inklusive medföljande frågor för att det skall vara lätt för en lärare att kopiera in allt i ett eget dokument eller websida och på så vis kunna skapa arbetsmaterial för eleverna. Att tänka på om du vill lägga in fler texter: För noveller måste författaren ha varit död 70 år, eller ha släppt novellen fri.För utdrag ur romaner gäller 15/15 regeln. Max 15% av romanen eller max 15 sidor. Inga nyckelscener får avslöjas. En hjälp för läsförståelsen är att använda sig av olika system. Utdrag ur romaner Alex Dogboy, utdrag ur roman - läsförståelse (mellanstadiet) #centralamerika Glasbarnen, utdrag ur roman - läsförståelse (mellanstadiet) Isbarnen, utdrag ur roman - läsförståelse (mellanstadiet) #andravärldskriget Mor är ingen häxa, utdrag ur roman - läsförståelse (mellanstadiet) #stormaktstid #häxfeber Röde Orm, utdrag ur roman - läsförståelse (högstadiet) #vikingatid Noveller

Betygssamtal utifrån checklistan i ESP · Mia Smith Hur lägger man då upp samtalen? Jag har valt att utgå från de checklistor som finns som en del iden europeiska språkportfolion . Eleverna fick fylla i checklistan vid terminsstarten i augusti och fick sedan fylla i den igen vid terminsstarten i januari. När jag träffar eleven börjar vi med att titta på hur eleven fyllt i checklistan och samtalar om det vi ser. Eleven har fyllt i olika nivåer på olika förmågor. Som lärare ser jag enbart fördelar med att använda mig av checklistan, till exempel kan jag se att någon enstaka förmåga utmärker sig. Även om eleverna inte tycker att själva ifyllandet är det mest spännande momentet under läsåret upplever jag att eleverna får en större förståelse för ämnets uppbyggnad när vi använder dem. Checklistorna finns för de olika stegen i GERS-skalan.

Enkel språkövning ger aha-upplevelse! · Ylva Pettersson Jag arbetar just nu med Upplysningen med mina elever i åk 1, som även håller på med momentet i svenska. Vi har läst Rousseau och Wollstonecraft, njutit av Voltaires sarkasmer och Beaumarchais språkekvilibrism. Vi har sett hur svenskt språkbruk tar influenser från franskan och hur den svenska poesin och den politiska retoriken utvecklas under 1700-talet. Eleverna har fascinerats av hur Upplysningens salonger bidrog till en bildningsjargong, och vi har pratat om vilka likheter och skillnader som finns mellan Paris salonger, Londons tehus, och dagens sociala medier. Inte minst har eleverna tyckt att det varit spännande att läsa om brevskrivning under 1700-talet, och de har engagerat jämfört Upplysningens brevkonst som forum för kvinnlig åsiktsspridning med dagens bloggar. Eleverna kom snabbt fram till att när det gäller snabbhet och tillgänglighet i kommunikation så kan 1700-talet inte tävla med dagen. Flera av eleverna blev riktigt ledsna när de läste breven från 1700-talet.

Lektioner och handledningar Vi gör lektioner till de flesta av LL-förlagets böcker och till 8 Sidor. Här hittar du en lista på alla lektioner. Först ett kortare stycke där de senaste lektionerna presenteras, sedan en lista med alla lektioner. De nyaste lektionerna kommer överst i listan. Alla lektioner Emma - lässtopp och läslogg, diskussions- och skrivuppgifter Emma är en av Jane Austens klassika romaner Emma.

Related: