background preloader

Att skriva ett reportage

Att skriva ett reportage
Related:  Reportage

Konsten att skriva ett reportage Publicerad: 01 januari 2018 Tema: Mediekunskap Syfte: • ökade kunskaper om hur man skriver reportage och beskrivande texter • ökade kunskaper om Burma Förberedelser: Tillgång till reportaget om Burma i Dagens Nyheter som hör till övningen (antingen kopierat på papper eller digitalt via länk). Läs denna text om hur man skriver reportage: Länk! Övning 1 innehåller moment där eleverna ska jämföra reportaget om Burma med en nyhetsartikel. Uppgift 1: Granska och jämför Medan nyhetsartikeln i första hand går rakt på sak och förmedlar nyhetens kärna, ger reportaget läsarna en upplevelse av att vara på plats. Om du i arbetet med övningen vill byta ut reportaget om Burma mot ett annat reportage så går det naturligtvis bra. Genomförande: 1. 2. 3. Studera: Ingressen med uppgift att introducera ämnet. 4. 5. 6. Vad tycker eleverna mest om att läsa? Övning 2: Träna olika delar av ett reportage Pratminusövning: Eleverna väljer ett avsnitt av intervjun och återberättar det varvat med minst ett pratminus.

REPORTAGE: Oscar drabbades av "träningsanorexi" - Start - Hela Gotland "Ortorexi är en sjuklig fixering vid träning, låg kroppsvikt och strikta matregler med många förbud." Så skriver Riksföreningen mot ätstörningar (Frisk och Fri) om ortorexi. Oscar Schüberg, 15 år, drabbades för tre år sedan av anorexi, som efter hand även utvecklades till ortorexi. Han gick dagligen en kamp mot det stränga beteende som ortorexi innebär. - När det var som allra värst tränade jag fem-sex gånger om dagen. - När man får ortorexi beror det ofta på att man försöker vara på ett visst sätt. Till slut orkade Oscars kropp inte längre med den hårda träningen och strama kosthållningen. - Jag blev helt sängliggande och sov i princip i två veckor. Oscars mamma Carina Schüberg berättar att hon tidigt upptäckte att Oscar var sjuk. - Han slutade äta saker som han tidigare tyckt om. - Det var fruktansvärt. Efter kollapsen blev Oscar liggandes nedbäddad med filtar för att få upp kroppstemperaturen. - Det var inget specifikt som fick det att vända. - Det var nog en kraftig identitetskris.

Folket från tunnlarna | Frihet De är gatubarn, narkomaner och prostituerade som skapat en egen tillvaro i Bukarests underjordiska varmluftstunnlar. De kallar sig för ”samhällets avskum”. Dem som ingen vill ha, dem som ingen vill se. Många är romer, deras liv en följd av den forne diktatorn Ceausescus barnhemspolitik. Utanför järnvägsstationen Gara de Nord i centrala Bukarest sitter en flicka i morgonrusningen och kissar. Ingen verkar heller lägga märke till det öppna brunnslocket i trottoaren alldeles intill. Flickan heter Andreea och är åtta år. Nere i tunnelsystemet ligger människor med bara överkroppar utslagna på värmeledningarna. –Vi hjälper oss själva när ingen annan gör det. Nyckelringar, broscher och hänglås pryder hans handleder och fötter. Bruce Lee fick sitt smeknamn efter många år som slagskämpe på gatan och är tunnlarnas självutnämnde boss. Själv har Bruce Lee levt i tunnlarna sedan decemberrevolutionen och Ceausescus fall 1989. –Jag känner mig skyldig att ge ungdomarna i tunnlarna ett bättre liv.

Elevexempel på reportageuppgift. | Levande pedagogik Det tropiska paradiset håller på att försvinna Jag befinner mig i Ugandas regnskog, här lever det många vilda djur. Vi behöver nästan allt som finns i regnskogen för att kunna leva. Vi hugger ner regnskogen men vad kommer hända när den är borta? Våra mediciner och mat kommer från regnskogen. Regnskogen kallas för jordenslungor av en anledning, det är där koldioxid förvandlas till syre, där våran vatten renas, utan den biologiska mångfalden fungerar inte ekosystemet. Äntligen är jag framme i Ugandas regnskog. Källor: Bild 1: Bild 2: Andra källor:

Så skriver du ett reportage | Hanna2Bäckby Ett reportage är nästan samma som en artikel, men den är lite mer personlig och måste inte handla om dagsaktuella nyheter. Ofta går reportaget lite mer på djupet och berättar mer om något. Det kan vara en person, ett idrottslag eller en arbetsplats som man vill berätta mer ingående om. Precis som artikeln så inleder man med en rubrik och en ingress. Som ni redan lärt er så är dessa två till för att man skall få upp ögonen för texten och vilja läsa vidare. Rubriken skall vara så kort och stor som möjligt. Sen kommer själva texten. Det regnar och är kallt på konstgräsplanen vid Råsunda IP. Reportaget skall skrivas i presens, dvs i nutid. Ögonblicksbilder blandas med fakta om det du skall berätta och kommentarer ur intervjuer som du gjort med dem på plats. Solna brandförsvar består av 4 skift. – Brandmännen tränar varje dag, både kondition och styrka för att orka med allt som krävs när de kommer till en brand, säger Hanna praoelev på stationen. Avsluta reportaget med att knyta ihop texten.

Exempel på reportage | ninassprakrum Träning för att rädda liv Det är ett tufft jobb de har, brandmännen på Solna brandstation. De tränar hårt varje dag och måste hela tiden vara beredda att rycka ut på larm. – Men det är roligt också, säger praoeleven Hanna Granström. Det regnar och är kallt på konstgräsplanen vid Råsunda IP. Hanna Granström går i 8:an i Hallonbergsskolan och är en glad tjej med många järn i elden. – Jag tyckte det skulle vara roligt att prova på något annorlunda som man inte får var med om annars. Och nog har hon fått prova på annorlunda saker alltid. – Tyvärr fanns det inga små torrdräkter så jag blev väldigt blöt, säger Hanna med ett leende på läpparna. Solna brandförsvar består av 4 skift. – Brandmännen tränar varje dag, både kondition och styrka för att orka med allt som krävs när de kommer till en brand, säger Hanna. När larmet går på brandstationen har brandmännen 3 minuter på sig att ta på sig alla kläder och hoppa in i bilarna. Brandmän går i pension tidigare än andra yrkesgrupper.

”Jag ville sticka ut, våga synas” Robin Järpemark älskar att få andra människor att känna sig vackra. – Det finns inget bättre än när kunden går härifrån med ett leende på läpparna. Det är det som motiverar mig, säger Robin, 22 år, frisör i Stockholm. Det är vad kunden själv känner som är viktigt, betonar Robin. – Ingen är vackrare än du. Robin älskar sitt jobb, och det syns. Som liten kille hemma i Säffle brukade Robin tillbringa eftermiddagarna i sin mammas frisersalong. – Jag satt och tittade på när hon jobbade, det såg så roligt ut. Det intresset bidrog nog till att Robin tidigt skaffade sig en egen, personlig stil, tror han. – Då syntes jag verkligen, svart runt ögonen och med långt svart hår. Ända från skolstarten hade Robin känt sig som om han inte riktigt passade in, säger han. – På något sätt ville jag nog också ge uttryck för känslan av utanförskap genom en egen stil. Robins tysta trots mot mobbarna blev inte uppskattat. – Jag kunde nästan aldrig gå till skolmatsalen och äta. – Det är svårt att säga.

Vägen till drömjobbet: 8 tips till dig som vill resa och skriva Av Redaktionen, Publicerad , senast ändrad Vem drömmer inte om att skriva reseskildringar och få betalt för det? Vi som gör Vagabond har tillsammans över hundra års erfarenhet av att resa och skriva och har sammanställt våra bästa tips i den nya boken Skriva resereportage. Här bjuder vi på några goda råd ur boken. Bokens redaktör: Barbro Janson Lundkvist. Ett bra resereportage måste få läsaren att känna sig förflyttad från läsfåtöljen till en helt annan plats i världen. Att skriva resereportage kräver inte så mycket utrustning. 1. Börja med att googla på vad som skrivits om resmålet i andra tidningar. Det duger inte att ringa en redaktion och säga att "jag ska till Kina, vill ni ha nåt?". Ett underskattat tips är att låna eller köpa böcker som utspelar sig på plats, antingen en klassisk reseskildring eller en roman som ger nyanser och kunskap kring en destination. 2. Tänk inte på formen när du antecknar, det kommer du ha fullt upp att tänka på senare när du ska skriva färdigt reportaget.

Related: