background preloader

Bèta-faculteit Uni Utrecht

Facebook Twitter

Harde klappen bij Bèta’s. De faculteit Bètawetenschappen gaat over een periode van vijf jaar 107 fte schrappen.

Harde klappen bij Bèta’s

Decaan Van Meer maakte donderdagochtend tijdens voorlichtingsbijeenkomsten met zijn medewerkers publiek hoe hij dat wil gaan doen. Onder meer de Utrechtse sterrenkundigen en gedragsbiologen worden getroffen. Medewerkers die moeten vertrekken, kunnen gebruik maken van een vertrekregeling. Deelreorganisaties worden op termijn niet uitgesloten. Met het ‘Voorlopig Profiel 2015’ dat Van Meer donderdag presenteerde maakt hij duidelijk hoe hij zijn faculteit voor 2015 financieel op orde wil krijgen. Natuur- en Sterrenkunde dreigt met staking. Zo’n tweehonderd hoogleraren, medewerkers en studenten Natuur- en Sterrenkunde hebben het college van bestuur maandagochtend gevraagd om minder bezuinigingen op hun departement.

Natuur- en Sterrenkunde dreigt met staking

Ook eisen zij de onmiddellijke terugkeer van Casper Erkelens als departementshoofd. Zo niet, dan volgen acties, mogelijk zelfs een staking. “Leuk hoor, zo’n uitje met het hele departement.” Acht bètamedewerkers ontslagbedreigd. Universiteit reserveert ruim achttien miljoen voor armlastige bèta’s. Het college van bestuur zal tussen 2011 en 2015 maximaal 18,7 miljoen euro bijdragen aan het financieel gezond maken van de faculteit Bètawetenschappen.

Universiteit reserveert ruim achttien miljoen voor armlastige bèta’s

Dat blijkt uit het convenant dat faculteit en college met elkaar zijn overeengekomen. Het betreft een reservering die zal worden aangesproken voor het wegwerken van de tekorten in de periode totdat de nieuwe toekomstbestendige faculteit in 2015 een feit is. In het convenant, een overeenkomst zoals die eerder ook is gesloten met de faculteit Rebo en met de Universitaire Bestuursdienst, spreken college en faculteit af dat de bèta’s vanaf 2015 structureel een sluitende exploitatie dienen te hebben. Zoals al uit het visiedocument van interim-decaan Van Ree duidelijk was geworden, kan dit doel alleen bereikt worden met ingrijpende bezuinigingen, die de onkosten met ruim vijftien miljoen euro moeten terugdringen.

Na 370 jaar afscheid van sterrenkunde (1) Jarenlang was Sterrenkunde een paradepaardje van de universiteit.

Na 370 jaar afscheid van sterrenkunde (1)

Aanstaande donderdag, precies 370 jaar na het besluit de Smeetoren geschikt te maken voor astronomische studieën, valt in het Academiegebouw definitief het doek voor dit onderzoek in Utrecht. Vandaag deel 1 met een terugblik. In deel 2 kijken we naar de oorzaak van het afstoten en wat er overblijft. Met haar besluit om de Smeetoren geschikt te maken voor astronomisch onderzoek legde de Utrechtse vroedschap in 1642 de basis de sterrenkunde in Utrecht. Door zijn positie aan de rand van de stad was de Smeetoren bij uitstek geschikt voor het turen naar de hemel, vertelt emeritus-hoogleraar Kees de Jager, maar we moeten niet denken dat er in die begintijd al serieuze sterrenkunde werd bedreven.

“Nederland had als eerste land ter wereld in Leiden (1632) en Utrecht (1642) twee sterrenwachten. Na 370 jaar afscheid van Sterrenkunde (2) Vandaag neemt De Utrechtse Sterrenkunde na precies 370 jaar afscheid.

Na 370 jaar afscheid van Sterrenkunde (2)

Volgens Christoph Keller zal het vertrek de universiteit weinig geld opleveren. De master verdwijnt definitief na het afstuderen van de huidige studenten. Bacheloronderwijs blijft, maar kan volgens emeritus hoogleraar Henny Lamers zonder onderzoek niet van goede kwaliteit zijn. Dit is deel 2 over het vertrek van Sterrenkunde. Gisteren publiceerden we deel 1 met een terugblik. The International Review Board was very impressed with the clear vision of the Utrecht University administration regarding (the future of) the astrophysics group. Christoph Keller, de laatste directeur van het Sterrenkundig Instituut, kan nog steeds geen enkel begrip opbrengen voor het besluit, dat voor hem en zijn collega’s volledig onverwacht kwam. DUB: Bètastudenten maken vuist tegen kabinetsplannen. Eindelijk formeel akkoord Sterrenkunde. De Utrechtse Sterrenkundigen zijn al maanden geleden verhuisd naar Nijmegen, Leiden en Amsterdam.

Eindelijk formeel akkoord Sterrenkunde

Maar nu is dan eindelijk ook het formele akkoord ondertekend tussen de universiteiten en mag het nieuws openbaar worden gemaakt. Bram Achterberg is een van de laatste sterrenkundigen die eind januari zijn spullen pakt om richting Nijmegen te vertekken. De rest is dan al vertrokken. In het lokaal naast hem zit nog een masterstudent een tentamen te maken. Dit collegejaar gaan de onderwijsverplichtingen nog gewoon door. Uiteindelijk zijn vier wetenschappers naar Nijmegen gegaan, twee naar Amsterdam en één naar Leiden. Georaad geeft groen licht aan komst drie Bètagroepen. Alle lichten staan op groen voor de overgang van de bij Bètawetenschappen wegbezuinigde onderzoeksgroepen Natuurwetenschap & Samenleving, Biomariene Wetenschappen en Paleo-ecologie naar de faculteit Geowetenschappen.

Georaad geeft groen licht aan komst drie Bètagroepen

De faculteitsraad van Geowetenschappen stemt in met de plannen. Tijdens een speciaal ingelaste vergadering van de Georaad klinken dinsdag vooral tevreden geluiden. “Dit is een hele goede deal”, spreekt decaan Ronald van Kempen. Dat wordt beaamd door de raadsleden. “Het maakt de faculteit sterker en het is fijn dat we kunnen helpen bij het redden van arbeidsplaatsen die anders verloren zouden gaan”, zegt raadsvoorzitter Frank van Rijnsoever namens de overige raadsleden. Drie onderzoeksgroepen, die niet meer in het profiel van de afslankende Bètafaculteit passen, zullen op 1 januari 2012 verhuizen naar Geowetenschappen. Alfa’s en gamma’s profiteren van nieuwe verdeling onderzoeksgeld. Op aandringen van zes decanen gaat de universiteit de manier veranderen waarop tientallen onderzoeksmiljoenen worden verdeeld.

Alfa’s en gamma’s profiteren van nieuwe verdeling onderzoeksgeld

Alfa- en gammafaculteiten krijgen de komende jaren meer uit deze universitaire pot. De bètafaculteit stemt na grote aarzelingen in. Het college van bestuur zat niet echt te wachten op een nieuwe discussie over het universitaire verdeelmodel. Acht bètamedewerkers ontslagbedreigd. 3 ontslagen sluitstuk van omvangrijke krimpoperatie. Bètafaculteit vreest financiële problemen. Decaan Gerrit van Meer was 'de juiste man op het juiste moment' Een demonstratie van 140 boze natuurkundigen op de stoep van het Bestuursgebouw en een ultimatum uitgesproken door Nobelprijswinnaar Gerard ’t Hooft.

Decaan Gerrit van Meer was 'de juiste man op het juiste moment'

Zo ging het er op 3 januari 2011 aan toe binnen de Utrechtse bètafaculteit.