background preloader

Workshops - groeps- en bordspellen

Facebook Twitter

Hier vind je een collectie van aanbod voor groepen, diverse leeftijden en toepassingen.
Zowel voor in de klas, verenigingen, teambuilding of nascholing.
Dit gaat over circulaire economie voor ondernemers, lokale besturen en jongeren.


Dit kan voor een specifiek thema of materiaalstroom zijn of als proces en in een ruimer verhaal.
Dit aanbod is door OVAM en Vlaanderen Circulair getest en goed bevonden !
Kijk ook bij de bordjes educatie en filmpjes ter aanvulling. Klant is Koning - De Aanstokerij vzw. De duurzaamheidsgedachte begint langzaamaan door te sijpelen.

Klant is Koning - De Aanstokerij vzw

Initiatieven die bijdragen tot een duurzamere wereld zijn tegenwoordig zeer actueel: steden die gaan voor energieneutraliteitallerlei ondernemingen die in samenwerking met sociale economie hun doelen bereikencradle to cradle-ondernemingen die producten zo ontwerpen dat ze van begin tot eind veilig en herbruikbaar zijndeeleconomieën waarbij het idee van collectief consumeren centraal staat (zoals bv. Airbnb, autodelen ...)wereldconferenties rond de opwarming van de aardeenz. Maar ook de gewone burger kan een rol spelen in het duurzaamheidsverhaal. Daarom heeft De Aanstokerij dit spel ontwikkeld. Jongeren van 14-16 jaar uit de 2de graad secundair onderwijs ‘Klant is Koning’ laat de spelers stilstaan bij hun consumptiegedrag en de impact ervan op ecologisch en sociaal vlak.

SymbioVille. SymbioVille is een leuke manier om spelenderwijs de ingrediënten te ontdekken van ondernemen in een circulaire economie.

SymbioVille

Het spel is gebaseerd op de Resilience Design Toolkit. Deze toolkit helpt organisaties om op een duurzame en veerkrachtige manier te ondernemen. Bedrijven, kmo's, startende ondernemers en studenten.De begeleiding kan in het Nederlands, Frans of Engels. Sensibiliseren rond de kansen die duurzaam ondernemen biedt.Een verandering in het denkproces bij de spelers op gang brengen.De voordelen van cocreatie leren kennen op economisch, ecologisch en sociaal vlak.Inspireren tot acties in duurzaam ondernemen. Het spel speelt zich af in de stad SymbioVille, waar 6 bedrijven zijn gevestigd. Tijdens het spel handelen ze, vanuit een bepaalde rol, steeds in functie van hun bedrijf. De spelers maken kennis met biomimicry. De 9 resilicience principles geven inspiratie in het spel en maken het daarnaast ook mogelijk om de vertaalslag te maken naar de realiteit. / Prijzen.

The Circular Classroom: een gratis toolkit voor het activeren van de circulaire economie door ervaringsleren. Finland is, by many accounts, known as having the world’s best education system, thanks to its no-homework, student-centric, interdisciplinary, life-skills teaching approach, and for its commitment to experiential and phenomena-based learning (more on this here, here and here). So when I was invited last year to work on a progressive initiative to design curriculum focusing on the Circular Economy, sustainability, and creative problem solving for Finnish high schools, I was extremely excited by the potential for this project to have far-reaching educational impacts. Welkom bij Circular Classroom. Groepsspel EcoCEO - circulaire economie en grondstoffen.

Resourcity. Risk&Race - the game. The Risk&RACE game is a table top board game, designed to induce an entrepreneurial mind-set and introduce players to entrepreneurial decision making and circular economy business models.

Risk&Race - the game

And of course, it is also fun and challenging, just as a game should be! During the game players are entrepreneurs. They buy resources, manage their employees and produce and sell products on the market. External factors affect market demand, price and availability of resources and legislative requirements. The Argonauts – partners in innovatie. Ecodesign in het hoger onderwijs- EHO-kit. Het werkpakket Ecodesign in het Hoger Onderwijs of EHO-kit biedt een concrete leidraad aan docenten, professoren, opleidingscoördinatoren en opleidingsraden om ecodesign te integreren in de opleidingen van het hoger onderwijs.

Ecodesign in het hoger onderwijs- EHO-kit

In een bedrijf zijn verschillende afdelingen betrokken bij het beslissingsproces om een product op de markt te brengen. Zo zijn niet alleen productontwerpers maar ook architecten, economen, procesingenieurs, bedrijfsmanagers, … verantwoordelijk. De OVAM wil dan ook ecodesign verankeren in alle relevante opleidingen. Docenten, professoren, opleidingscoördinatoren kunnen een gratis exemplaar van de EHO-kit bestellen. een leidraad die achtergrondinformatie geeft over de diverse stappen voor het integreren van ecodesign in een opleiding in het hoger onderwijs.

Betergem 2038 - Detail - Vlaanderen Circulair. Betergem is een workshop, ontwikkeld om burgers te inspireren over een leefbare, duurzame en circulaire toekomst.

Betergem 2038 - Detail - Vlaanderen Circulair

Het project is een samenwerking tussen TransitieNetwerk Middenveld en Vlaanderen Circulair. Deelnemers verplaatsen zich in hun fantasie naar een volksvergadering van Betergem in het jaar 2038. Daar bespreken ze voor verschillende thema's de toekomstscenario's voor de stad.