background preloader

Duurzame consumptie

Facebook Twitter

Advies. Werken met tweedehands materialen hoeft niet ingewikkelder te zijn dan werken met nieuwe producten.

Advies

Het kan zelfs voldoening schenken: het materiaal is interessanter omdat het zijn sporen al verdiend heeft, het heeft een geschiedenis, de ambachtelijke verwerking spreekt aan, het resultaat oogt verrassend, enz. Het veronderstelt wel dat u open staat voor nieuwe manieren van werken en soms ook dat u creatief bent in het gebruik van materialen, want er kunnen zich allerlei uitdagingen voordoen. Anderzijds kopen de meeste handelaars ook materialen in die afkomstig zijn van sloop- of renovatiewerkzaamheden. Dat is een interessante manier om materiaal af te voeren, want zo krijgt het een tweede leven en voor uw portemonnee is dat vaak een goede zaak. Wel moeten de materialen beantwoorden aan een aantal kwalitatieve vereisten. Bezint eer ge begint, luidde het vroeger. Zijn vandaag alle bouwmaterialen te vinden op de tweedehands markt? Sommige materialen zijn in België schering en inslag. Lespakket Duurzaam bosbeheer en het FSC label. Wat kan de school doen?

Deze set van fiches wil een eerste aanzet zijn om in de lessen waar mogelijk aandacht te geven aan duurzaam bosbeheer, de noodzaak hiervan en de oplossing die het FSC-label biedt. Educatief lespakket Thema: Duurzaam materialenbeheer Doelgroep: secundair onderwijs 2013 – circulaire_economie

Elke school kan op een of andere manier mee helpen om de doelstellingen van het FSC label te realiseren.

Lespakket Duurzaam bosbeheer en het FSC label

FSC kan aan bod komen in de klas of de school kan zelf gebruik maken van FSC gelabelde papier- en houtproducten. Scholen met een houttechnische opleiding, en/of andere opleidingen (bv architectuur, grafische vormgeving ...) kunnen FSC uiteraard nog meer integreren in de opleiding. Aandacht geven in de lessen …Eerst en vooral kan men op school aandacht geven aan het belang van goed bosbeheer en in het specifiek aan het FSC –label. Dit kan door het mee op te nemen in de lessen, of er op een andere manier bij binnenschoolse activiteiten aandacht aan te schenken.

Tot slot kan men, mits de nodige inspiratie, met het FSC label misschien iets aanvangen op schoolfeesten en opendeurdagen. .... en als school het voorbeeld geven ! FSC forest kids: bestemd voor kleuter- & basisonderwijs Klik hier voor veel bosplezier! Video: De Lease economie.

Er is een verschuiving gaande van bezit naar gebruik. Wat zijn de voordelen van deze economie, en hoe kun je er zelf mee aan de slag? Youtube filmpje Thema: Principes circulaire economie Doelgroep: secundair onderwijs, middenveld 2014 Omvang/duur: 2:48 min Aanbieder: Duurzaambedrijfsleven.nl www.duurzaambedrijfsleven.nl Trefwoorden: leasen, lease-economie, huren, gebruiken, duurzaam, producten Kostprijs: / – circulaire_economie

Mud jeans. MUD Jeans about their new product. Circulair aankopen in 10 quotes - Blog. Op donderdag 26 februari organiseerden Plan C, Business & Society en KAURI het Inspiratie[e]vent Circulair Aankopen.

Circulair aankopen in 10 quotes - Blog

Met het event wilden we aankopers prikkelen en nieuwe wegen naar een duurzaam, circulair aankoopbeleid tonen. Een terugblik in 10 quotes. “Bedrijven die hun manier van denken, produceren en aankopen veranderen, zullen het sterkst uit de crisis komen.” Veerle Labeeuw – Vlaams Materialenprogramma, OVAM Vlaanderen kan wel varen met een circulaire economie.

“De meest duurzame aankoop is de aankoop die je niet doet.” Om uitspraken te kunnen doen over de zin of onzin van een circulaire aankoop heb je wetenschappelijke data nodig. “Wij spreken niet over gerecycleerde meubelen, wij spreken over 'ervaren' meubelen.” Cecile Van Oppen bendrukt het belang van perceptie en het verhaal achter een product. “Duurzaamheid combineren met de business case, dat is de weg die we moeten volgen.” “Mijn bedrijf heeft dringend concurrentie nodig.” “Stoelen leasen? Duurzaam Aankopen 2.0. Deze interactieve handleiding helpt je op weg om duurzamer aan te kopen volgens de principes van de circulaire economie en is bedoeld voor zowel bedrijven als overheden.

Duurzaam Aankopen 2.0

Vertrekkende van je interne doelstellingen kan je op zoek gaan naar je werkelijke aankoopbehoeften. Deze behoeften kan je nu proberen in te vullen vanuit de circulaire economie. Circulaire economie Het huidige economische systeem is een lineaire economie waarin grondstoffen gewonnen worden om producten te maken die na gebruik weggegooid worden. De circulaire economie is een economisch systeem dat bedoeld is om de herbruikbaarheid van producten en grondstoffen te maximaliseren en tegelijkertijd waardeverlies te minimaliseren. Circulair aankopen Aankopers zijn een vitaal onderdeel van de circulaire economie. Waarom circulair aankopen? Circulair aankopen heeft vele voordelen: Deze tool is gebaseerd op de publicatie van ICLEI Europe : SMART SPP (2011). Buy Use Toss (complete unit)