background preloader

Duurzame consumptie

Facebook Twitter

Informatie en inspiratie om duurzaam aan te kopen en om te gaan met je goederen en levensmiddelen. Specifiek voor voeding kun je kijken bij voedselverlies en verspilling.
Tips voor burgers en organisaties.
Voor bedrijven vind je ook inspiratie bij MVO.anders aankopen, minder aankopen, bewust aankopen.
Voor delen, hergebruiken en herstellen is er een apart bordje. Environment - European Commission - Generation Awake. 'Generation Awake' was the European Commission awareness raising campaign on resource efficiency, implemented between 2011 and spring 2015.

Environment - European Commission - Generation Awake

The campaign targeted young European consumers and families with small children, and aimed to encourage them to use resources sustainably to minimize impacts on the environment. The campaign results included millions of video views, 140.000 social media followers, and over 2000 articles published about the campaign across Europe. To learn more about the project and its results, you can consult the factsheet below. An external evaluation carried out in 2014 found that the campaign had attracted a considerable share of the EU population, raised awareness on resource efficiency, and – to the extent expected from projects of this scale – triggered behavioral changes among its audiences.

Some of the campaign materials, along with daily tips on saving resources and waste management, are still available – you can access them through the links below. Van de kleerhanger naar het bord: zo komen microplastics in onze voeding terecht - Culinair - Knack Weekend. Winkels worden overspoeld door goedkope kleding.

Van de kleerhanger naar het bord: zo komen microplastics in onze voeding terecht - Culinair - Knack Weekend

Meestal is die zogeheten fast fashion even goedkoop als kortstondig. In de kapitalistische consumptielogica is het logisch: mode verandert, de garderobe moet elk seizoen worden vernieuwd, het gebrek aan duurzaamheid zou geen probleem moeten zijn, vooral niet als de kleding zo goedkoop is. Goedkoop is duur Maar zoals het populaire gezegde luidt: goedkoop is duur. Achter de kleding die we vaak wegdoen, schuilt uitbuiting, waardoor sommige producten zelfs onder de kostprijs kunnen worden verkocht. 'Om te begrijpen hoeveel plastic in de zee terechtkomt, moeten we ons voorstellen dat er elke minuut een vuilniswagen al zijn afval in zee dumpt'Estefanía González, geologe Het resultaat is een impliciete kost die bedrijven naar de klant doorschuiven: de vernietiging van zijn omgeving en, in veel gevallen, zijn gezondheid. 'We leven in plastic', zegt de Mexicaanse Lorena Ríos Mendoza, docent scheikunde aan de universiteit van Wisconsin.

Netwerk Bewust Verbruiken. Oxfam-Solidariteit. Advies. Werken met tweedehands materialen hoeft niet ingewikkelder te zijn dan werken met nieuwe producten.

Advies

Het kan zelfs voldoening schenken: het materiaal is interessanter omdat het zijn sporen al verdiend heeft, het heeft een geschiedenis, de ambachtelijke verwerking spreekt aan, het resultaat oogt verrassend, enz. Het veronderstelt wel dat u open staat voor nieuwe manieren van werken en soms ook dat u creatief bent in het gebruik van materialen, want er kunnen zich allerlei uitdagingen voordoen. Anderzijds kopen de meeste handelaars ook materialen in die afkomstig zijn van sloop- of renovatiewerkzaamheden. Dat is een interessante manier om materiaal af te voeren, want zo krijgt het een tweede leven en voor uw portemonnee is dat vaak een goede zaak. Wel moeten de materialen beantwoorden aan een aantal kwalitatieve vereisten. Bezint eer ge begint, luidde het vroeger. Zijn vandaag alle bouwmaterialen te vinden op de tweedehands markt? Sommige materialen zijn in België schering en inslag.

Video: De Lease economie. Mud jeans. MUD Jeans about their new product. Circulair aankopen in 10 quotes - Blog. Op donderdag 26 februari organiseerden Plan C, Business & Society en KAURI het Inspiratie[e]vent Circulair Aankopen.

Circulair aankopen in 10 quotes - Blog

Met het event wilden we aankopers prikkelen en nieuwe wegen naar een duurzaam, circulair aankoopbeleid tonen. Een terugblik in 10 quotes. “Bedrijven die hun manier van denken, produceren en aankopen veranderen, zullen het sterkst uit de crisis komen.” Veerle Labeeuw – Vlaams Materialenprogramma, OVAM Vlaanderen kan wel varen met een circulaire economie. “De meest duurzame aankoop is de aankoop die je niet doet.” Om uitspraken te kunnen doen over de zin of onzin van een circulaire aankoop heb je wetenschappelijke data nodig. “Wij spreken niet over gerecycleerde meubelen, wij spreken over 'ervaren' meubelen.” Cecile Van Oppen bendrukt het belang van perceptie en het verhaal achter een product.

“Duurzaamheid combineren met de business case, dat is de weg die we moeten volgen.” “Mijn bedrijf heeft dringend concurrentie nodig.” “Stoelen leasen? Duurzaam Aankopen 2.0. Deze interactieve handleiding helpt je op weg om duurzamer aan te kopen volgens de principes van de circulaire economie en is bedoeld voor zowel bedrijven als overheden.

Duurzaam Aankopen 2.0

Vertrekkende van je interne doelstellingen kan je op zoek gaan naar je werkelijke aankoopbehoeften. Deze behoeften kan je nu proberen in te vullen vanuit de circulaire economie. Circulaire economie Het huidige economische systeem is een lineaire economie waarin grondstoffen gewonnen worden om producten te maken die na gebruik weggegooid worden. De circulaire economie is een economisch systeem dat bedoeld is om de herbruikbaarheid van producten en grondstoffen te maximaliseren en tegelijkertijd waardeverlies te minimaliseren. Buy Use Toss (complete unit)