background preloader

Hjälp it

Facebook Twitter

Kortkommandokursen: Del fyra! – Pedagog Trelleborg. Skapa formulär som användare fyller i eller skriver ut i Word - Word. Klicka på Designläge i gruppen Kontroller på fliken Utvecklare och infoga sedan de kontroller du vill ha. Gör något av följande: Infoga en textkontroll där användarna kan skriva text Infoga en bildkontroll Infoga en kontroll för byggblock Infoga en kombinationsruta eller listruta Infoga en datumväljare Infoga en kryssruta Använda äldre formulärkontroller Infoga en textkontroll där användarna kan skriva text I en RTF-innehållskontroll kan användarna formatera texten med fetstil eller kursiv stil och skriva flera stycken. Klicka där du vill infoga kontrollen. Information om hur du anger särskilda egenskaper för kontrollen finns i Steg 4: Ange eller ändra egenskaper för innehållskontroller. Infoga en bildkontroll Obs! Bildkontroller används ofta i mallar, men du kan också lägga till en bildkontroll i ett formulär. Klicka där du vill infoga kontrollen.

Infoga en kontroll för byggblock Om du vill att användarna ska välja ett visst textblock kan du använda kontroller för byggblock. Infoga en kryssruta. Om du har glömt bort lösenkoden till din iPhone, iPad eller iPod touch eller om enheten är inaktiverad - Apple-support. Följ stegen nedan om du har glömt din lösenkod, eller om du får ett meddelande om att enheten är inaktiverad. Om du anger fel lösenkod på en iOS-enhet sex gånger i rad låses du ute och får ett meddelande om att enheten är inaktiverad. Välj ett sätt att radera din enhet Om du inte har skapat en säkerhetskopia innan du glömde lösenkoden finns det inget sätt att rädda enhetens data. Du måste radera enheten, vilket innebär att alla data och alla inställningar tas bort. Välj ett sätt att radera: Radera enheten med iTunes Om du har synkroniserat din enhet med iTunes kan du återskapa den. Anslut enheten till den dator du synkroniserade med.Öppna iTunes. När du kommer till skärmen Ställ in medan du återskapar iOS-enheten trycker du på Återskapa från iTunes-kopia.Välj din enhet i iTunes.

Radera din enhet med återställningsläget Om du aldrig har synkroniserat med iTunes eller konfigurerat Hitta min iPhone i iCloud måste du återskapa enheten i återställningsläget. Mer hjälp Publiceringsdatum: Få text uppläst i Officepaketet- Hur? – IKTsidan. Med funktionen Text till tal kan datorn läsa upp text som visas på skärmen.Du kan du spela upp den mesta texten som visas på skärmen i Word, Outlook, PowerPoint och OneNote. ladda ner Microsofts talplattformladda ner i detta fall svenska som språkLägg till Läs upp i verktygsfältet SnabbåtkomstMarkera text och tryck på Läs upp:) Gör så här om du vill hämta och installera Microsofts talplattform:Gå till Microsoft Download Center och hämta Microsoft Speech Platform för din plattform.Följ instruktionerna och installera talplattformen på datorn.

Ladda ner svenska Här hittar du svenska som språk för uppläsning Så här lägger du till kommandot Läs upp i verktygsfältet Snabbåtkomst:Du hittar detta verktygsfält längst upp till höger när du startat tex Word på datorn. Se bild nedan. Så här gör du om du vill höra texten uppspelad: Markera text, då blir symbolen i verktygsfältet snabbåtkomst längst upp till vänster aktivt.Tryck på symbolen för ”tala” i verktygsfältet och texten läses upp:)

Talsynteser

Guidad åtkomst | iPad i Östersund. När du glömmer lösenkoden till guidad åtkomst…. Jag håller ibland föreläsningar och workshop om iPad i förskolan. Idag hade jag en träff på en förskola och vi jobbade på och hade det bra så skulle jag bara visa guidad åtkomst i keynote…..HMmmm det gick ju bra att visa tills jag skulle gå vidare och stänga ner guidad åtkomst för lösenkoden var fel! Jag provar nästa och det var fel och jag provar nästa och det var FEL. Nu börjar det bli lite svettigt men jag hade med mig en till iPad så medan vi fortsatte så fick jag fundera över vad det kunde vara för kod och provad och provade. Men ingen fara tänker jag, det är bara att göra en hård omstart så löser det sig……… MEN det funkade inte, utan det startade upp i guidad åtkomst igen, så jag var fast i det läget.

Jag tänkte att jag kopplar in den till datorn och då funkar det men det gick inte heller eftersom jag inte kunde välja att lita på datorn. JAAAA det fungerar!!! Sedan pustar jag ut och börjar andas normalt igen. /Monica /Maria Guidad åtkomst. Her er den norske roboten AV1 - Helnorsk oppfinnelse hjelper syke barn til å delta på skolen. Til enhver tid er opptil 6.000 skolebarn mellom 5 og 19 år så syke at de har et fravær på tre måneder eller mer i løpet av skoleåret, ifølge magasinet Utdanning. Hittil har det kanskje vært mest fokus på at disse går glipp av mye av undervisningen, men de sosiale aspektene ved fraværet kan være vel så alvorlige. Fjernstyrt stedfortreder - Skolen er den viktigste sosiale arenaen for barna, og vi ønsket å hjelpe langtidssyke barn ut av den sosiale isolasjonen mange av dem opplever, forteller gründer og CEO i osloselskapet No Isolation, Karen Dolva, til Dinside. - Roboten AV1 ble vår løsning på problemet, fortsetter hun.

Nå tenker du kanskje at det er snakk om en robot-kamerat som barnet kan leke med, men det er helt feil. Intensjonen er derimot at roboten skal være barnets øyne, ører og munn i klasserommet - en stedfortreder som syke barn kan fjernstyre hjemmefra via mobilen eller nettbrettet. Ideen ble til etter å ha snakket med mange familier med langtidssyke barn. Benyttet 3D-printer. Nya läslinjalen - detaljer som gör stor skillnad - Digitala läromedel från digilär.se. 20 oktober, 2015 i kategori: Nyheter Digilär lanserade i förra veckan en ny, förbättrad läslinjal som ger eleven fler sätt att anpassa sin läsning efter eget behov.

I samma takt som allt fler skärmar kommer ut på marknaden får Digilärs funktioner anpassas för att fungera fint på olika typer av plattformar. Just en sådan transformation har läslinjalen fått genomgå. I samband med att vi har optimerat läslinjalen för surfplatta och telefon, har vi även passat på att ”snygga till” den, och utöka elevens möjligheter till att individualisera sin egen läsning. Några av förbättringarna hos den nya läslinjalen: Välj hur mycket text som ska markeras.Fokusera helt på texten genom att mörklägga området utanför läslinjalen.Använd läslinjalen även i fördjupningar och frågor.Använd läslinjalen samtidigt som du lyssnar på det inlästa talet. Den nya läslinjalen går att kombinera med de flesta av Digilärs funktioner som underlättar för elever med läs- och skrivsvårigheter. Låt nästa lektion börja! Så gör du om du har glömt lösenkoden på Iphone eller iPad.

Det händer ganska många användare: En Ipad ligger och samlar damm några veckor, till exempel under en semester, och när du ska använda den igen kan du för ditt liv inte komma ihåg lösenkoden. Som tur är går det att komma runt ett glömt lösenord, så länge du kan ditt Apple-id och lösenord om du har Hitta min Iphone/Ipad aktiverat. Utan det kan du inte aktivera enheten efter en återställning, och det är just vad du behöver göra om du inte kommer på lösenkoden. Återställ med Itunes Om du verkligen inte kan hitta lösenkoden blir det till att återställa IOS och ladda en backup. Förutsatt att du har synkat din Iphone eller Ipad med datorn tidigare och inte har ändrat lösenkod sedan dess kan du först göra en ny backup med Itunes. För att kunna återställa utan att låsa upp enheten måste du försätta den i återhämtningsläge. 1. Nu bör enheten starta med en Itunes-ikon och Itunes poppa upp med en dialogruta som säger att Itunes har upptäckt en Iphone/Ipad i återhämtningsläge.

Vanliga frågor om iCloud-bildbibliotek beta - Apple-support. iCloud-bildbibliotek är tillgängligt med den nya appen Bilder för iOS 8.1 eller senare. Om du väljer Optimera lagring ser iCloud-bildbibliotek till att utrymmet på enheten utnyttjas maximalt så att de högupplösta bilderna lagras i iCloud medan det finns utrymmessnåla versioner på de olika enheterna. Programmet Bilder för Mac blir tillgängligt senare. Du kan också komma åt hela biblioteket från valfri Mac eller PC på iCloud.com/photos. Vad krävs för att använda iCloud-bildbibliotek? Du måste ha ett Apple-ID, en iPhone, iPad eller iPod touch med iOS 8.1 eller senare, samt tillräckligt lagringsutrymme i iCloud. Hur aktiverar jag iCloud-bildbibliotek? När du har uppdaterat till iOS 8.1 eller senare och loggar in på iCloud är det lätt att slå på iCloud-bildbibliotek.

Vad händer med albumet Min bildström och Kamerarulle? När du aktiverar iCloud-bildbibliotek ordnas alla originalbilder och -videor i ett bibliotek. Använder iCloud-bildbibliotek mitt iCloud-lagringsutrymme? Nej. OS X Yosemite. Använda AirDrop för trådlös delning av innehåll - Apple-support. Med hjälp av AirDrop kan du dela bilder, videor, webbplatser, platser och mer med personer som befinner sig nära dig och som har en Apple-enhet.

Det här behöver du Båda personer måste ha en av dessa enheter med iOS 7 eller senare eller en Mac-dator med OS X Yosemite för att kunna dela innehåll med AirDrop: iPhone 5 eller senare iPad (4:e generationen eller senare) iPad mini iPod touch (5:e generationen) Du behöver även slå på Wi-Fi och Bluetooth. Läs mer om att använda AirDrop till att dela med personer som använder en Mac med Yosemite. Slå på AirDrop Använd Kontrollcenter till att slå på eller av AirDrop och styra vem du kan dela innehåll med. Öppna Kontrollcenter genom att svepa uppåt från skärmens nederkant. Dela innehåll Du kan dela innehåll från appar som Bilder, Safari, Kontakter med mera. Tryck på innehållet som du vill dela. Den andra användaren får ett meddelande med en förhandsvisning av innehållet som du vill dela och kan antingen acceptera eller avböja.

Senast ändrad: Jag raderar bilder på iPaden, men får inte mer utrymme. Vad gör jag för fel? - Ystads kommun. Ipad-skal ger känsla till pektangentbordet. Att skriva på Iphone och Ipad är svårare än på ett vanligt tangentbord. För många användare är det största problemet att den platta skärmens kala yta inte ger någon taktil stimulans – fingrarna vet helt enkelt inte var de är eller om de har tryckt på något.

Hittills har tillbehörstillverkare kringgått detta genom att göra vanliga gammaldags tangentbord, antingen helt trådlösa eller inbakade i fodral liknande det som Microsoft först utvecklade för Surface. Tactus Technology har en annan lösning. Deras nya tangentbordsskal Phorm använder en speciellt plastfilm över skärmen på Ipad med små bubblar utplacerade för tangenterna på det virtuella tangentbordet. Dessa gör att du både kan känna var du har fingrarna och tydligare känner om du har tryckt på en tangent.

Till att börja med tillverkas skalet bara för Ipad mini och amerikansk tangentbordslayout, men om det går bra lär även Ipad Air och andra språk komma. How to Embed a YouTube video in a Powerpoint Presentation. Skapa formulär som användare fyller i eller skriver ut i Word. Du kan skapa ett formulär i Microsoft Word genom att börja med en mall och lägga till olika typer av innehållskontroller, t.ex. kryssrutor, textrutor, datumväljare och listrutor. Andra användare kan fylla i formuläret på datorn i Word. Innehållskontroller som läggs till i formulär kan även länkas till information. Du kan också skapa ett formulär genom att utgå från en formulärmall.

Du hittar många formulärmallar på webbplatsen Office.com. Obs! Artikelinnehåll Steg 1: Visa fliken Utvecklare Steg 2: Öppna en mall eller ett dokument som du vill använda som bas för formuläret Utgå från en formulärmall Utgå från en tom mall Steg 3: Lägga till innehåll i formuläret Infoga en textkontroll där användarna kan skriva text Infoga en bildkontroll Infoga en kontroll för byggblock Infoga en kombinationsruta eller listruta Infoga en datumväljare Infoga en kryssruta Steg 4: Ange eller ändra egenskaper för innehållskontroller Steg 5: Lägga till instruktionstext i formuläret Steg 6: Skydda ett formulär Överst på sidan.

Intel-baserade Mac-datorer: Nollställa systemhanteraren SMC (System Management Controller) - Apple-support. Obs! Det är möjligt att systemhanteraren (SMC) stöter på problem som kan orsaka att systemet beter sig oväntat. De vanligaste symptomen beskrivs nedan. I vissa fall kan en nollställning av systemhanteraren vara den enda rätta lösningen på problemet. Du bör dock inte nollställa förrän du har provat alla andra vanliga felsökningstips. Före nollställning av systemhanteraren Prova samtliga följande steg i ordning innan du nollställer systemhanteraren. Tryck tangentkombinationen Kommando + Alternativ + Escape för att tvångsavsluta program som inte svarar.

Om Mac-datorn verkar fungera som den ska men inte svarar, tvångsavslutar du datorn genom att trycka på och hålla ner strömbrytaren i tio sekunder. När det gäller bärbara Mac-datorer med problem relaterade till MagSafe-nätadaptern och/eller batteriet provar du följande: Koppla loss MagSafe-nätadaptern från datorn och från vägguttaget under flera sekunder. Indikatorer Fläktar Lampor Ström Datorn svarar inte när strömbrytaren trycks ner. Video Obs!

Verktyg

Avsluta konto på LinkedIn | LinkedIns hjälpcenter. Presenting Vimeo Plus. Privacy Settings. Vimeo respects your videos and your right to decide who watches them. Privacy options allow you to upload videos and choose who can see them. To access the privacy settings of your video, click Settings under your video on the video page, then click the Privacy tab.

You can select from the following privacy options to determine who can see your video: Anyone - Allow anyone to see this video.Only me - Make this video visible to me and no one elseOnly people I follow - Make my videos visible only to people I follow on VimeoOnly people I choose - I'll select people with whom I want to share this video (Note: this setting will only work for sharing with other Vimeo members)Only people with a password Protect this video with a password (Note: you can share password protected videos with non-Vimeo members)Hide this video from Vimeo.com (Plus + PRO only) - I want to post this video on the web but don't want it to be available on Vimeo.com. A New Tool to Search for Images Licensed for School Use. Draftback. Vad är en personuppgift? Skola måste sluta använda molntjänst.

Du är här:Hem → Press → Nyheter → 2013 → Skola måste sluta använda molntjänst 17 september 2013 En skola i Sollentuna som använder molntjänsten Google Apps for Education måste antingen teckna ett avtal med Google som uppfyller bestämmelserna i personuppgiftslagen eller sluta använda molntjänsten. Datainspektionen har granskat Rudbecksskolan i Sollentuna som använder molntjänsten Google Apps for Education i sin verksamhet. Samtliga lärare och elever måste öppna ett konto hos Google för att få tillgång till de verktyg som behövs för skolarbetet. Myndigheten konstaterar att skolan inte har tecknat ett specifikt så kallat personuppgiftsbiträdesavtal med molntjänstleverantören Google. Datainspektionen förelägger därför skolan att antingen snarast teckna ett personuppgiftsbiträdesavtal som lever upp till reglerna i personuppgiftslagen eller sluta använda molntjänsten. Läs Datainspektionens beslut i pdf-format. Inte heller Malmös avtal med Google håller. Du är här:Hem → Press → Nyheter → 2014 → Inte heller Malmös avtal med Google håller 17 juni 2014 Datainspektionen har granskat om Malmös skolor uppfyller reglerna i personuppgiftslagen när de använder Googles molntjänst.

Brister i avtalet med Google gör att skolorna måste ändra avtalet eller sluta använda molntjänsten. I september förra året riktade Datainspektionen kritik mot en Sollentunaskolas användning av molntjänsten Google Apps for Education. . - Grundskolenämnden har gjort ett grundligt förarbete i sin laglighetsprövning av avtalet med Google. Myndighetens kritik gäller framför allt avtalsvillkoren som reglerar hur Google får använda personuppgifterna som skolorna kommer att lagra i molntjänsten. Därför föreläggs grundskolenämnden i Malmö att antingen sluta använda molntjänsten eller teckna ett avtal med Google där det tydligt framgår hur företaget får hantera uppgifterna. Läs Datainspektionens beslut i pdf-format. TitanPad och Meetingwords : Skapa ett gemensamt dokument online. TitanPad. Draftback. RICOH Smart Device Print&Scan för iPhone, iPod touch och iPad från App Store i iTunes.

How to enable AirPrint for Windows. Skriv din text i Google Docs-appen, synka i molnet och rätta med Stava Rex. Guidad åtkomst barnsäkrar din iPhone eller iPad [video] Apple lanserar sitt driftsättningsprogram i Sverige. Home | Swivl. iPad som hjälpmedel-5 i topp. 7 Ways to Show Your iPad on a Projector Screen. Svarar inte eller går inte att slå på. Screencast-o-Matic. iOS 8 vs iOS 7: 5 Things iPad Owners Need to Know. Överföra fil till Fronter från iPad. Cymbol för iPhone, iPod touch och iPad från App Store i iTunes.

Lär dig att utnyttja din smarta mobiltelefon! - FunkaPortalen. How to Use Screencast-o-Matic. Man kan återställa koden i begränsningar på iPaden. Mac App Store – Apple Configurator. How to add tabs/pages for blogger (new interface) Flubaroo Overview. iMovie.

Att blogga tips

Teknikstöd. AirServer for PC 2.0. Proudly announcing Recording for Windows. [SOLVED] Problems with a too big Word document. Office for mac - I can't open a Word file because it's too large. Läs mera » Glömt lösenkoden eller enheten har avaktiverats. SafeShareTV: Ett verktyg för att ta bort stötande material ur en Youtube-film.