background preloader

Elämän lopun etiikkaa

Facebook Twitter

Sairaalakirurgina en tavannut potilasta, jonka kipua ei olisi pystytty lääkityksellä hoitamaan - Mielipide. Kun kansalaisaloitetta eutanasiasta käsitellään, tulee ratkaista se, kuka suorittaa surmaamisen.

Sairaalakirurgina en tavannut potilasta, jonka kipua ei olisi pystytty lääkityksellä hoitamaan - Mielipide

Maallikoilla lienee yleinen käsitys, että surmaaminen kuuluu lääkärille. Näin ei kuitenkaan ole. Eutanasiasta käytetään useita kaunistelevia nimiä, vaikka kyseessä on yksinkertaisesti tappaminen. Hippokrateen valassa sanotaan: ”En tule antamaan kenellekään kuolettavaa myrkkyä, vaikka minulta sellaista pyydettäisiin.” Lääkärin nykyisessä valassa Suomessa todetaan: ”Päämääränäni on terveyden ylläpitäminen ja edistäminen, sairauksien ehkäiseminen sekä sairaiden parantaminen ja heidän kärsimystensä lievittäminen” sekä ”Täytän lääkärin velvollisuuteni jokaista kohtaan ketään syrjimättä enkä uhkauksestakaan käytä lääkärintaitoani ammattietiikkani vastaisesti.” Uskonnolla ei ole merkitystä lääkärin etiikkaan eikä eutanasia-kannanottoon. Lääkäri: "On äärimmäisen epätoivon osoitus, jos ihminen ei näe muuta vaihtoehtoa kuin kuolla" Kuolemansairaita kohtaavat lääkärit korostivat A-studion eutanasiakeskustelussa, ettei kuolemistoiveiden taustalla useinkaan ole ruumiillinen kipu.

Lääkäri: "On äärimmäisen epätoivon osoitus, jos ihminen ei näe muuta vaihtoehtoa kuin kuolla"

Potilaita painaa usein tunne elämän merkityksen katoamisesta kuoleman lähestyessä. Kotimaa. Suurin osa kansanedustajista sallisi eutanasian. Liki 60 prosenttia kansanedustajista asettuu viime vaalien vaalikonevastauksissaan eutanasian sallimisen kannalle.

Suurin osa kansanedustajista sallisi eutanasian

Oppositio on hieman hallitusta eutanasiamyönteisempi. A-studio 14.11.2016 klo 18:14päivitetty 14.11.2016 klo 18:35. Hollanti suunnittelee avustettua itsemurhaa terveille vanhuksille. Hollannin terveys- ja oikeusministeriöt puoltavat vanhusten avustettua itsemurhaa yhteisessä lausunnossaan.

Hollanti suunnittelee avustettua itsemurhaa terveille vanhuksille

Ulkomaat 13.10.2016 klo 17:08päivitetty 13.10.2016 klo 19:27. Armokuoleman sallimista ajetaan lakiin – ”Minkä riivatun takia täältä ei voi päästää pois aikaisemmin?” Kansalaisaloite eutanasian eli armokuoleman sallimisesta Suomessa julkistetaan tänään puoliltapäivin.

Armokuoleman sallimista ajetaan lakiin – ”Minkä riivatun takia täältä ei voi päästää pois aikaisemmin?”

Aloitteen takana on nimekäs joukko entisiä kansanedustajia. eutanasia 8.11.2016 klo 08:36päivitetty 8.11.2016 klo 08:47 Aamu-tv:ssä aloitetta eutanasian sallimisesta puolustivat kokoomuksen entinen kansanedustaja, valtiovarainministerinä toiminut Iiro Viinanen ja Suomen Pankin entinen pääjohtaja Sirkka Hämäläinen. Heidän mielestään ihmisellä pitää olla oikeus kivuttomaan kuolemaan. – Elämään kuuluu eläminen ja kuoleminen.

Viinasen mielestä kovilla kivuista kärsivällä potilaalla tulisi olla oikeus päättää elämästään, mikäli loppuelämältä ei ole odotettavissa enää muuta kuin kipua ja särkyä. . – Tässä itse kukin Parkinsonin potilas tietää mikä lopputilanne tulee olemaan, kenellä vaikeampi ja kenellä vähemmän vaikea, mutta aika hankala olotila joka tapauksessa. Hs Itsemurhan historiaa. Itsemurha luo synkän varjon niin tekijän kuin jälkeen jääneiden ylle.

hs Itsemurhan historiaa

Suomalaiset hyväksyvät jo yleisesti eutanasian – Vastaa HS:n kyselyyn, miten haluaisit kuolla ja mitä sanoa ennen kuolemaasi. Suomalaiset hyväksyvät jo yleisesti eutanasian – Vastaa HS:n kyselyyn, miten haluaisit kuolla ja mitä sanoa ennen kuolemaasi Suomalaiset hyväksyvät jo yleisesti eutanasian osana terveydenhuoltoa.

Suomalaiset hyväksyvät jo yleisesti eutanasian – Vastaa HS:n kyselyyn, miten haluaisit kuolla ja mitä sanoa ennen kuolemaasi

Tuoreen väitöstutkimuksen mukaan peräti 85 prosenttia väestöstä suhtautuu ajatukseen myönteisesti. Asenteet ovat muuttuneet runsaassa vuosikymmenessä roimasti sallivampaan suuntaan. Kun suhtautumista eutanasiaan tutkittiin tieteellisesti viimeksi vuonna 2002, vain puolet oli eutanasian sallimisen kannalla. Myös sairaanhoitajien asenteissa on tutkimuksissa nähtävissä selkeä muutos. Itä-Suomen yliopiston hoitotieteen tutkimuksessa selvitettiin sairaanhoitajien sekä laajemmin kansalaisten näkemyksiä eutanasiasta ja kuolemasta. Hs Belgialaisurheilija suunnittelee eutanasiaa. Belgialaisurheilijan kerrottiin suunnittelevan armomurhaa – voitti paralympiahopeaa ja ilmoitti nauttivansa elämästä Belgialainen ratakelaaja Marieke Vervoort voitti lauantaina Rio de Janeiron paralympialaisissa T52-luokan 400 metrillä hopeaa, ja kumosi dramaattisia lehtitietoja, kertovat uutistoimistot Reuters ja AFP.

hs Belgialaisurheilija suunnittelee eutanasiaa

Ennen paralympialaisia belgialaismedia kertoi, että jatkuvista kivuista kärsivä Vervoort saattaisi päättää elämänsä eutanasiaan eli armokuolemaan heti kilpailujen jälkeen. Rion kisoihin matkustavan urheilijan tragedia – armokuolema jo sovittu - Muut... Neljä vuotta sitten belgialainen Marieke tuuletti Lontoon paralympialaisissa 100 metrin pyörätuolikelauksen kultaa.

Rion kisoihin matkustavan urheilijan tragedia – armokuolema jo sovittu - Muut...

Intohimoisena harjoittelijana ja iloisena persoonana tunnetulla urheilijalla on sama tavoite syyskuun 7. päivä alkavissa Rion kisoissa, jotka jäävät 37-vuotiaan Vervoortin viimeisiksi. Vervoort kärsii rappeuttavasta sairaudesta, jonka myötä puolet hänen kehostaan on halvaantunut, hänen näkönsä on vähentynyt 20 prosenttiin ja kovat kivut estävät häntä nukkumasta öisin. Vaikean ja heikkenevän terveydentilansa vuoksi Vervoort on allekirjoittanut paperin, joka oikeuttaa lääkärin antamaan urheilijalle eutanasiaruiskeen, kun tämä niin toivoo.

Eutanasiaa eli armokuolemaa koskeva lainsäädäntö on Belgiassa maailman sallivimpia. Vervoort kertoi espanjalaislehti El Paí että armokuoleman mahdollisuus oli iso helpotus. . – Kun haluan, voin ottaa paperini ja sanoa ”nyt riittää”. Hs Vanhuksen laitoskuolema > eutanasia. Jouduin todistamaan rakkaan 92-vuotiaan äidinäitini pitkää laitoskuolemaa.

hs Vanhuksen laitoskuolema > eutanasia

Se oli epäinhimillinen ja ruma. Mummo oli muistisairas ja vietti viime vuodet palvelukeskuksen suljetulla osastolla. Pariin vuoteen hän ei enää puhunut. Äitini kävi syöttämässä hänet päivittäin, koska työntekijöillä ei ollut siihen resursseja. Sanna Ukkola: Lääkkeeksi kuolemaa. Mies makaa sängyssä ja katselee omaisiaan, jotka ovat hänen vierellään. Lääkäri pistää mieheen kahta ainetta. Ensimmäinen vaivuttaa miehen hetken kuluttua koomaan, toinen pysäyttää hänen sydämensä. Hs Kuolemanrangaistus. Lokakuun kymmenentenä päivänä vuonna 2006 piirituomari Samuel Monk istui penkillään oikeussalissa Alabaman osavaltiossa Yhdysvalloissa. Hänen edessään odotti seisoen tuomiotaan 28-vuotias Ellis Louis Mashburn Jr. Elämää kuoleman jälkeen? Neurokirurgin hurja väite: Tietoisuus ei lopu kuolemaan - Studio55.fi. Studio55.fi > Tästä puhutaan Yhdysvaltalainen neurokirurgi Eben Alexander on kohahduttanut maailmaa kertomalla kuolemanrajakokemuksestaan, jonka myötä hän uskoo tietoisuutemme olevankin aivoista riippumatonta.

Katso haastattelu miehestä, joka vakuuttaa elämän jatkuvan kuoleman jälkeen. Yhdysvalloissa kaksi miljoonaa myynyt kirja on ilmestynyt juuri suomeksi nimellä Totuus taivaasta (WSOY). Saattohoitolääkäri. Kuka on? Terhokodin johtaja, ylilääkäri ja tietokirjailija. Koulutukseltaan valtiotieteiden kandidaatti ja lääketieteen lisensiaatti.

Palliatiivisen lääketieteen erityispätevyys. Mistä tunnetaan? Hs Suomalaislääkäri pitää Hollannissa tapahtunutta eutanasiaa ongelmallisena. Suomalaislääkäri: Nuoren naisen armokuolema Hollannissa oli ongelmallinen Saattohoitoon erikoistuneen Terhokodin johtaja, ylilääkäri Juha Hänninen pitää ongelmallisena eutanasiapäätöstä, joka tehtiin Hollannissa viime vuonna. Itsemurhat vähenevät, mutta riskiryhmistä ongelma ei poistu. Ihminen, joka harkitsee itsemurhaa, kokee niin kovaa psyykkistä kipua, ettei voi enää sitä kestää. Näin kuvailee kohtaamiaan ihmisiä Marena Kukkonen. Viimeisestä sydämen lyönnistä hautaan – mitä tapahtuu kuoleman jälkeen?