background preloader

El

Facebook Twitter

Electricity. Koppling och mätteknik > Grundläggande ellära. Med ett mätinstrument går det att mäta sig fram till varför en elektrisk krets eller en komponent inte fungerar.

Koppling och mätteknik > Grundläggande ellära

Det finns flera olika typer av instrument och vilket som passar bäst beror på vad som ska mätas. Multimetern är ett användbart verktyg att ha tillhands i hemmet. Med en sådan går det att göra egna felsökningar innan elektriker eller servicetekniker behöver anlitas. Det finns både analoga och digitala multimetrar, men i det här kapitlet kommer vi att koncentrera oss på den digitala varianten. Mätningen görs med två mätprober, där den ena är röd och den andra är svart. DMM - Digital multimeter med mätprober En vanlig multimeter har fyra anslutningar dit mätproberna kan kopplas. Att det heter digital multimeter beror på att instrumentet omvandlar mätvärdet till digital data för visning på display.

VARNING! Batteripack > Batterier. Var försiktig när du löder samman batteripolerna och använd en kraftfull lödkolv (80 – 100 W).

Batteripack > Batterier

Att använda en lödkolv med så hög effekt kan låta fel, eftersom cellerna skadas av hög värme. Anledningen till den höga effekten är att lödningen ska gå snabbt. En lödkolv med lägre effekt hade tagit längre tid på sig för att värma upp området som ska lödas. I och med det hade värmen nått djupare in i battericellen. Förtenna därför ytorna som ska sammanfogas och löd snabbt. Utbilda dig till energigeni - E.ON. Här hittar du all information du behöver för att göra dina elever till energigenier.

Utbilda dig till energigeni - E.ON

Vi hoppas att du får nytta av materialet i undervisningen och tar gärna emot dina åsikter om hur det kan bli ännu bättre i framtiden! Har du frågor? Kontakta oss på energigeni@eon.se. Inspirationsmaterial Vill du ha fortlöpande information och inspiration kring energiundervisning i skolan? Anmäl klassen här När ni är färdiga med utbildningen Har du gått igenom materialet och gjort alla övningar med dina elever? Registrera er här Här hittar du en checklista för årskurs 4-6 och en för årskurs 7-9. Checklista (PDF, 97 KB) Undervisningsmaterial Koppling till läroplan Vi vill få våra unga att diskutera en av vår tids största utmaningar - hur vi även i framtiden ska kunna försörja världens befolkning med energi. Diskussionsunderlag för klassen Vill du bli ett energigeni?

Fullständigt material (pdf) Vill du bli ett energigeni? Ladda ner varje kapitel för sig. Vad är energi (PDF, 1 MB) Jordens energisystem (PDF, 2 MB) NTA - Kretsar kring el. Fysik Syfte Genom undervisningen i ämnet fysik ska eleverna sammanfattningsvis ges förutsättningar att utveckla sin förmåga att frågor som rör energi, teknik, miljö och samhälle, genomföra systematiska undersökningar i fysik, och använda fysikens begrepp, modeller och teorier för att beskriva och förklara fysikaliska samband i naturen och samhället.

NTA - Kretsar kring el

Centralt innehåll i årskurs 4-6 Temat ger dig som pedagog möjlighet att fokusera på följande moment i kursplanerna: Science - Circuits and Electricity Teaching Ideas. Science - Circuits and Electricity Teaching Ideas. Revision P2 Topic 1 Static Electricity. Naturskyddsföreningen - Energifallet. Teknik i skolan - El & Energi. TEXT“ Låt oss ta ytterligare ett exempel, som antyder ett annorlunda samband mellan teknisk utveckling och informationsflöde.

Teknik i skolan - El & Energi

Lars Furuland har understrukit den stora betydelse bättre belysningsteknik hade för läskultur och folkbildning i vårt land. När det var dagsljus arbetade man. Den som ville läsa var hänvisad till den mörka delen av dygnet. Och det var inte lätt att studera i det fladdrande skenet från spisluckan, talgljuset eller brasan. En fotogenlampa eller - ännu hellre - en elektrisk glödlampa var därför ett verkligt mirakel för alla lästörstande” (sid.211).

TANKEDet som slår mig när jag läser detta stycket är hur många olika faktorer som spelar in ovanstående ämne. FAKTATalgljuset stöptes av talg från till största del får och getter. PRAKTISKT ARBETE* Eleverna kan med fördel bli indelade i grupper och få arbeta med olika delar av detta. . * Göra en tidslinje över belysningens utveckling. I det centrala innehållet för teknik åk 4-6 anges att undervisningen ska ta upp följande: Film: Skurt om el - så funkar den - E.ON. Sveriges grönaste TV-reporter Skurt har, särskilt under de senaste åren, ägnat sig åt viktiga programprojekt.

Film: Skurt om el - så funkar den - E.ON

Han anser att innehållet i de här filmerna är något av det allra viktigaste som han sysslat med. Det börjar med ett strömavbrott just före ishockeymatchen på TV och slutar med en lek om att spara el. Däremellan skildras hur elen tillverkas på sex olika sätt. Energikällornas plus och minus diskuteras och exempel ges på åtgärder för att den livsviktiga elen ska nå fram - i alla väder. Energikunskap.se. Guideklimatenergi. Naturskyddsföreningen - Energifallet. Elsajten - Svensk energi. Välkommen till Elsajten!

Elsajten - Svensk energi

Elsajten är Energiföretagens sätt att försöka förmedla det vi vet om hur vi producerar el i Sverige och förser hem, skolor och arbetsplatser med elenergi via elnätet. El är ju en fantastisk energiform som kan användas till allt från att ladda eltandborsten till att driva tåg. I Sverige har vi dessutom förmånen att kunna producera stor del av vårt behov av elenergi med hjälp av vattenkraftverk, en energikälla som är både förnybar och koldioxidsnål. Med Elsajten vill vi hjälpa till att skapa ett intresse och ett miljöengagemang hos ungdomar, så att de blir medvetna om att elenergi är en energiform med hög kvalitet. El är en viktig pusselbit när det gäller att skapa strategier i världen som kan stoppa upp förändringarna av vårt klimat. Så fungerar Elsajten Elsajten är anpassad till Lgr11 och hjälper dig som lärare att utveckla elevernas förmågor i naturvetenskap, framför allt i ämnet fysik och i viss mån i ämnet teknik.

Planering och upplägg. Energiklimat_0.pdf.