background preloader

Danmarkshistorie

Facebook Twitter

1. verdenskrig i Danmark

Besættelsen i Danmark 1940-45. Børn & unge. Demokrati i Danmark. Krigen 1864. Kvindehistorie. Reformationen. Vikingetiden. Danmarkshistorien.dk. Kilder. På danmarkshistorien.dk kan du finde en stor mængde 'kilder' til Danmarks historie.

Kilder

Med kilder menes der tekster og andre levn fra fortiden, som historikerne og andre kan benytte til at foretage analyser og tolkninger af historien. I øjeblikket rummer databasen lidt over 1000 kilder. Traditionelt set bliver historiske kilder ofte opfattet som gamle, støvede dokumenter gemt væk i diverse arkiver. Men selvom dokumenter, såsom breve, beretninger og lovtekster, ofte udgør et vigtigt arbejdsredskab for historikeren, kan kilder lige så godt være en sang, et billede, en film eller et dameblad. På danmarkshistorien.dk kan du både finde tekster fra en række ældre dokumenter, der belyser væsentlige sider af Danmarks historie, men også nyere lydkilder og billeder. Kilderne her på siden er altid indledt med en kildeintroduktion udarbejdet af redaktionen på danmarkshistorien.dk. Se alle kilder i alfabetisk rækkefølge her (Det tager lidt tid for listen at loade og kræver en god internetforbindelse)

Gyldendal og Politikens Danmarkshistorie - Den Store Danske. Nationalmuseets Samlinger Online. Historielab - Kildebank. Diplomatarium Danicum. Rigsarkivets undervisningstilbud finder du på kilderne.dk. På Rigsarkivets platform for digitale undervisningsmaterialer til grundskolen og ungdomsuddannelserne kommer eleverne helt tæt på 800 års danmarkshistorie.

Rigsarkivets undervisningstilbud finder du på kilderne.dk

Find det hele på kilderne.dk. En autentisk oplevelse På Kilderne.dk bliver elevernes nysgerrighed vakt gennem gode historier, detektivarbejde og direkte adgang til uredigerede kilder. Rigsarkivets samling dokumenterer Danmarks historie sort på hvidt, og når eleverne selv dykker ned i kilderne, får de et enestående indblik i såvel store, historiske begivenheder som helt almindelige menneskers liv og vilkår i forskellige perioder.

Kildekritik i praksis I alle forløbene arbejder eleverne med de originale kilder, som optræder i både en digitaliseret version og i en afskrevet version, som er let at læse. Aargang0, Stamtræ og Spadeslag Én indgang til undervisningstilbud. Store Danske Videnskabsfolk. Dødsstraf – og retten til liv - Kildesæt til Gymnasiet - Rigsarkivet. Arbejderbevægelsens historie - Plads til os alle. Du søgte efter kilder. Kilder: Beboerorganisation Denne del af kildepakken "Til kamp for kvarteret" indeholder arkivalier fra organisationerne Nansensgade Beboerforening, Nørrebros Beboeraktion - Tømrergade, Nørrebros Beboeraktion - Blågårdsgade, Folkets Hus Stengade og Fælleskomiteen for de Køenhavnske Beboerorganisationer.

Du søgte efter kilder

Kilder: Venskabsforeninger under den kolde krig Denne del af kildepakken "Fred og venskab under den kolde krig" indeholder arkivalier fra organisationerne Landsforeningen til samvirke mellem Danmark og Sovjetunionen og sikkerhed samt Venskabsforening Danmark – Den Demokratiske Folkerepublik Korea. Kilder til ligelønskampen Billeder og dokumenter fra de faglige kvinders kamp for ligelønskravet. Børneliv på tværs af tid Hvad er ens og hvad er forskelligt, når vi undersøger børnelivet på tværs af tid? Uvildig udredning af Danmarks militære engagement – Københavns Universitet. Mediestream - Herunder fri adgang til danske aviser før 1918! Video: Introduktion og søgevejledning På eKurser.nu kan du finde et ekursus, som via to korte videoer giver en god introduktion til aviserne i Mediestream og leverer brugbare søgetips.

Mediestream - Herunder fri adgang til danske aviser før 1918!

Hvis du er mere til tekst end video, kan du finde vores egne guides her. Visualisér dine søgninger med Smurf Med værktøjet Smurf kan man få visualiseret sine søgninger i de digitaliserede aviser over tid. På den måde kan man bl.a. spotte tidens tendenser, se ud- og afvikling af ord og undersøge om Poul Schlüter blev mere omtalt end Anker Jørgensen (det gjorde han ikke). Filmcentralen / streaming af danske kortfilm og dokumentarfilm. FOU nr 2007. Jyske Lov givet af Valdemar Sejr i Vordingborg i marts 1241 Fortalen til Jyske Lov Første bog Anden bog Manddrab Vold ved afhug Voldtægt Fredløshed Bøder Hærværk (tidligere blandt andet også en voldsforbrydelse begået af flere i forening) Hjemmerøveri Ran Tyveri Mindre tyverier Ransagning Ærefornærmelse i form af at tyvte nogen Ulovlig omgang med hittegods Tredje bog Tilegnelse af mindre mængde som foder til sin hest fra andens mark er straffri Falskmøntneri og anden falsk Brandstiftelse Gaderøveri Tillæg om trolddom Fortalen til Jyske Lov Med Lov skal Land bygges, men vilde enhver nøjes med sit eget og lade andre nyde samme Ret, da behøvede man ikke nogen Lov.

FOU nr 2007

Men ingen Lov er jævngod at følge som Sandheden, men hvor man er i Tvivl om, hvad der er sandhed, der skal Loven vise Sandheden. Var der ikke Lov i Landet, da havde den mest, som kunde tilegne sig mest. Første bog Kap. 1. Kap. 2. Kap. 3. Kap. 4. Hvis der er et Barn eller et Barnebarn, arver det Fader og Moder.