background preloader

ΑΛΛΕΓΚΡΑ - Μ. Ανδρουλάκης

Facebook Twitter

Σύνδεσμοι σχετικοί με τις ιστορικές αναφορές.

Φρανκ Χέιστινγκς. Ο Φραγκίσκος Άστιγξ (εξελληνισμένο όνομα του Φρανκ Άμπνεϋ Χάστινγκς, αγγλικά: Frank Abney Hastings[1], 14 Φεβρουαρίου 1794-15 Ιουνίου 1828), ήταν Βρετανός αξιωματικός του ναυτικού και Φιλέλληνας που συμμετείχε στην Ελληνική Επανάσταση του 1821.

Φρανκ Χέιστινγκς

Δράση[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα] Συμμετείχε στη ναυμαχία του Τραφάλγκαρ αλλά αργότερα εγκατέλειψε το βρετανικό ναυτικό και έζησε στη Γαλλία για έναν χρόνο. Ήταν ένας εξ αυτών που οραματιζόταν «μια τεχνολογική επανάσταση για τη σωτηρία της Ελλάδας»[2] Επέμενε πως τα ατμόπλοια θα βοηθούσαν αποτελεσματικά.

Είχε αντιληφθεί το τακτικό πλεονέκτημα των ατμοπλοίων της εποχής έναντι των ιστιοφόρων σε συνθήκες άπνοιας. Παραπομπές-σημειώσεις[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα] ↑ Άλμα πάνω, στο: 1,0 1,1 Παγκόσμιο Βιογραφικό Λεξικό, Ελληνική Εκπαιδευτική Εγκυκλοπαίδεια, τ. 9β΄, Εκδοτική Αθηνών, 1988, σ. 411.Άλμα πάνω ↑ Χαράλαμπος Παπασωτηρίου, Ο αγώνας για την ελληνική ανεξαρτησία. Βιβλιογραφία[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα] Μ. Εδουάρδος Ιωάννης Τρελώνυ - Βικιπαίδεια.

Ο Εδουάρδος Ιωάννης Τρελώνυ (Αγγλικά: Edward John Trelawny, 1792 - 1881) ήταν Άγγλος τυχοδιώκτης και συγγραφέας.

Εδουάρδος Ιωάννης Τρελώνυ - Βικιπαίδεια

Βιογραφία[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα] Γεννήθηκε στις 13 Νοεμβρίου του 1792 και σε ηλικία 13 χρονών κατατάχθηκε στο Αγγλικό βασιλικό ναυτικό. Ταξίδεψε στην Νότιο Αμερική, στην Ινδία και στην Αφρική αλλά λόγω της τυχοδιωκτικής φύσης του εγκατέλειψε το βασιλικό ναυτικό και έγινε πειρατής στον Ινδικό Ωκεανό. Στη Μαδαγασκάρη παντρεύτηκε την Ζέλα, η οποία όμως πνίγηκε ενώ κολυμπούσε. Επέστρεψε στην Αγγλία όπου ξαναπαντρεύτηκε αποκτώντας μάλιστα δύο παιδιά.

Ο Οδυσσέας Ανδρούτσος φημολογείτο ότι είχε κρύψει στο κρησφύγετό του, στην σπηλιά, έναν αμύθητο θησαυρό, του οποίο το ακριβές μέρος γνώριζε ο Τρελώνυ, αν λάβουμε υπόψιν μας τα απομνημονεύματά του. Ύστερα από αυτό το περιστατικό θα εγκαταλείψει την σπηλιά και θα καταφύγει μαζί με την γυναίκα του στη Ζάκυνθο όπου θα ζήσει πλουσιοπάροχα. Στη συνέχεια επέστρεψε στην Αγγλία όπου και εγκαταστάθηκε μόνιμα. Mykonos ticker: Η νέα φιλική εταιρεία δια χειρός Μίμη Ανδρουλάκη. Προδημοσίευση από το Καινούργιο βιβλίο «ΑΛΛΕΓΚΡΑ» Διασκορπισμένοι σήμερα σε τρεις ηπείρους πέντε απόγονοι σπουδαίων φιλελλήνων του 19ου αιώνα ανακαλύπτουν με αναπάντεχο τρόπο τις ρίζες τους........

mykonos ticker: Η νέα φιλική εταιρεία δια χειρός Μίμη Ανδρουλάκη

Ανταποκρινόμενοι στο απροσδόκητο της μοίρας συνασπίζονται και αποφασίζουν να ιδρύσουν τον μυστικό σύνδεσμο του ρομαντισμού και του φιλελληνισμού, που θα επωμιστεί την προώθηση ενός νεο-βυρωνικού κινήματος για την Ελλάδα και για την πνευματική απελευθέρωση της Ευρώπης. ΑΡΓΟΛΙΚΗ ΑΡΧΕΙΑΚΗ ΒΙΒΛΙΟΘΗΚΗ ΙΣΤΟΡΙΑΣ ΚΑΙ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΥ. Φιλέλληνες – Τα φιλελληνικά κομιτάτα της Αμερικής Τα φιλελληνικά κομιτάτα της Αμερικής – Η πρόσφορά τους Ο αμερικανικός φιλελληνισμός [1] αποτελεί ένα μεγάλο, όχι όμως ευρύτερα γνωστό, κεφάλαιο στην ιστορία της Ελληνικής Επανάστασης.

ΑΡΓΟΛΙΚΗ ΑΡΧΕΙΑΚΗ ΒΙΒΛΙΟΘΗΚΗ ΙΣΤΟΡΙΑΣ ΚΑΙ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΥ

Στο αφιέρωμα αυτό θα περιοριστούμε σε ένα σύντομο χρονικό στο οποίο σκιαγραφείται η προσφορά του Νέου Κόσμου στην ελληνική υπόθεση και μνημονεύονται ορισμένοι ειλικρινείς και ανιδιοτελείς φιλέλληνες. Οι λέξεις έχουν τη δική τους ιστορία: Δραγουμάνος. Οι λέξεις έχουν τη δική τους ιστορία: Δραγουμάνος Στις μεταφραστικές μου σελίδες έχω μιαν ενότητα με τίτλο «Το κομπολόι του δραγουμάνου»· το κομπολόι αυτό είναι μαργαριταρένιο, θα μπορούσε να πει κανείς, επειδή εκεί μαζεύω μεταφραστικά μαργαριτάρια, όσα δηλαδή είναι κάπως αξιόλογα, διδαχτικά ή διασκεδαστικά.

Οι λέξεις έχουν τη δική τους ιστορία: Δραγουμάνος

Δραγουμάνος, βέβαια, είναι στην προκείμενη περίπτωση ο μεταφραστής, αν και στην κοινή της χρήση η λέξη σημαίνει μάλλον τον διερμηνέα. GIOMEL 64: Και το όνομα αυτού "Δαρδανία" Επειδή οι «Σκοπιανοί» είναι ένα τεχνητό έθνος, ( Δημιούργημα του Τίτου .

GIOMEL 64: Και το όνομα αυτού "Δαρδανία"

Πριν ονομαζόταν οι περιοχή Βαρντάσκα ) και ως γνωστών πρέπει από κάπου να «πιαστούν», προτείνω να ονομαστούν Δαρδανία. Έτσι θα έχουν να λένε κι αυτοί ότι κατάγονται από κάποια αρχαία φυλή. Απόγονοι των αρχαίων ΔαρδάνωνΜπορεί επίσης ο Γενάρχης τους να είναι και απόγονος των αρχαίων Μακεδόνων μια και ο Φίλιππος και ο Αλέξανδρος, θα είχαν εξωσυζυγικές σχέσεις και θα απέκτησαν παιδιά με Δαρδάνισσες. ( Νομίζουν ότι είναι απόγονοι του Μ. Αλεξάνδρου )Έτσι λύνεται δια παντός το λεγόμενο Μακεδονικό. Τριπολιτσά : μια ιστορία αίματος και ψέματος. Αφιερώματα - Η Άλωση της Τριπολιτσάς. Άλωση της Τριπολιτσάς - Βικιπαίδεια. Άλωση της Τριπολιτσάς, σφαγή της Τριπολιτσάς,[1][2] ή απελευθέρωση της Τριπολιτσάς[3][4][5][6] ονομάζεται στη νεότερη ελληνική ιστορία η κατάληψη της πόλης της Τρίπολης στις 23 Σεπτεμβρίου 1821, έξι μήνες μετά από την έναρξη της επανάστασης του 1821.

Άλωση της Τριπολιτσάς - Βικιπαίδεια

Η πολιορκία (από τις αρχές Ιουνίου 1821) και η άλωση (23 Σεπτεμβρίου 1821)[7] της Τριπολιτσάς αποτέλεσαν καθοριστικό σταθμό στην πορεία της Ελληνικής Επανάστασης, δεδομένου ότι είχαν ως αποτέλεσμα τη σταθεροποίησή της και την επικράτηση των Ελλήνων σε όλη την Πελοπόννησο, πλην ορισμένων φρουρίων. Η άλωση της Τριπολιτσάς το 1821 ήταν μια σημαντική στρατιωτική επιτυχία των επαναστατημένων Ελλήνων που αποτέλεσε σπουδαίο σταθμό στον αγώνα επικράτησής τους στην Πελοπόννησο. Την άλωση της πόλης ακολούθησε φοβερή σφαγή του οθωμανικού και εβραϊκού πληθυσμού, δεινή λεηλασία και ολοκληρωτική καταστροφή. Η Τριπολιτσά πριν την Άλωση[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα] ΣΟΥΦΙ Η Ο ΜΥΣΤΙΚΙΣΜΟΣ ΤΟΥ ΙΣΛΑΜ. Η φωνή είπε: «Δεν υπάρχει χώρος για Μένα και για Σένα» Η πόρτα ασφαλίστηκε.

ΣΟΥΦΙ Η Ο ΜΥΣΤΙΚΙΣΜΟΣ ΤΟΥ ΙΣΛΑΜ

Μετά από ένα χρόνο μόνωσης και στερήσεων, επέστρεψε και ξαναχτύπησε. Μία φωνή από μέσα ρώτησε: «Ποιος είναι;» Ο άνθρωπος αποκρίθηκε: «Είμαι εσύ» Τότε η πόρτα άνοιξε για αυτόν. Τζαλαλουντίν Ρούμι Ποιος είναι Σούφι; Είναι αυτός που δεν διαφοροποιεί τον εαυτό του από τους άλλους εξαιτίας μίας θέσης ή ενός δόγματος, είναι αυτός που επιθυμεί να απαλλαγεί από τον ψεύτικο εαυτό του και να ανακαλύψει το Θείο Όν μέσα του, είναι αυτός που διδάσκει την ευτυχία, που ψάχνει τη φώτιση, που βλέπει την αρμονία και προσφέρει αγάπη σε όλα τα όντα, που λαμβάνει περισσότερη αγάπη όταν βρίσκει το Θείο Όν καθώς χάνει τον εαυτό του.

Δίστομο: τιμής ένεκεν. «Εδώ είναι το πικρό χώμα του Διστόμου.

Δίστομο: τιμής ένεκεν

Ω, εσύ διαβάτη, όπου πατήσεις να προσέχεις…»Γιάννης Ρίτσος Την πρώτη μέρα που πήγα στο Δημοτικό σχολείο, τότε δεν υπήρχαν νηπιαγωγεία, ξαφνιάστηκα με τα πολύχρωμα ρούχα που φορούσε η δασκάλα. Ήταν κάτι αλλόκοτο, εξωπραγματικό, κάτι μεταξύ καρνάβαλου και ξωτικού, δεν μπορούσε να συμβαίνει. Αφού οι γυναίκες φοράνε μαύρα - πρέπει να φοράνε μαύρα - δεν μπορεί η κυρία να έχει τέτοιο χαρούμενο φουστάνι, κόκκινο με άσπρα πουά –τότε δεν ξέραμε τη λέξη. Ανέτρεπε τη φυσική τάξη πραγμάτων στην εμφάνιση των γυναικών. Λίγο αργότερα κατάλαβα.

Ήταν μια ζεστή μέρα στις 10 Ιούνη του ΄44, όταν τα Ες Ες, ξεχύθηκαν με λύσσα στο Δίστομο, σφάζοντας ό,τι έβλεπαν μπροστά τους να κινείται, γάτες σκυλιά, ανθρώπους... Η απίστευτη ιστορία 2 Γερμανών στην Ακρόπολη του 1822 και στο Δίστομο το 1944! Του ΛΟΥΚΑ ΔΗΜΑΚΑ Η ιστορία παίζει πολλά παιγνίδια: Στις 18 Απριλίου του 1822, 600 Ελληνες με 8 Γερμανούς και 4 Γάλλους εθελοντές φιλέλληνες επιτέθηκαν για να απελευθερώσουν την Ακρόπολη.

Η απίστευτη ιστορία 2 Γερμανών στην Ακρόπολη του 1822 και στο Δίστομο το 1944!

Μεταξύ των Γερμανών φιλελλήνων και ο 31 ετών Φον Στραλεντορφ που σκοτώθηκε.Στις αρχές του 1944, ένας δισέγγονος του, χωρίς να ξέρει τίποτε για τον φιλέλληνα πρόγονό του, έκανε σκοπιά κάτω από τον Παρθενώνα... Κάποια μέρα ένας ελληνομαθής Γερμανός, ο μεταφραστής του στρατηγού Φελμυ, ο μετέπειτα ξακουστός καθηγητής Στατμύλλερ, τους είπε για να τους ''τονώσει'' για τους Γερμανούς φιλέλληνες του 1821... Εκεί άκουσε το όνομα του προγόνου του..Οτι ο τάφος του ήταν εκεί δα δίπλα, που ήταν η σκοπιά στην οποία έκανε βάρδια... Έψαξε στην εθνική βιβλιοθήκη, έμαθε και άρχισε το σκίρτημα... Αυτόν τον νέο τότε στρατιώτη, 91 χρονών σήμερα, τον βρήκε ο Μιμης Ανδρουλάκης και αποτελεί, μια από τις πολλές ιστορίες που συνθέτουν τον νέο φιλελληνισμό που πιστεύει - ή εύχεται; - ότι γεννιέται στην Ευρώπη.

Καρλ φον Νόρμαν-Έρενφελς - Βικιπαίδεια. Ξυλογραφία του Καρλ φον Νόρμαν-Έρενφελς Ο Καρλ Φρίντριχ Λέμπερεχτ Γκραφ φον Νόρμαν-Έρενφελς (γερμ.Karl von Normann-Ehrenfels, εξελληνισμένα: Κάρολος Νόρμαν, Στουτγκάρδη, 14 Σεπτεμβρίου 1784 – Μεσολόγγι, 15 Νοεμβρίου 1822) ήταν στρατιωτικός από την Βυρτεμβέργη ο οποίος πολέμησε στους Ναπολεόντιους Πολέμους. Ως Φιλέλληνας μετέβη στην Ελλάδα, προκειμένου να ενισχύσει των αγώνα των Επαναστατών κατά την Επανάσταση του 1821, όπου και απεβίωσε έπειτα από τραύματα που είχε υποστεί στην Μάχη του Πέτα. Μίμης Ανδρουλάκης – Από την Νταλιάνα στη Ζέλα.