background preloader

Samhälskunskap

Facebook Twitter

Vänstern får inte bli så arrogant som Clinton. Vi får helt enkelt hoppas att ­Donald Trump är lika dålig på att införa fascism i Amerika som han är på att driva företag.

Vänstern får inte bli så arrogant som Clinton

Hade han 1976 stoppat de nästan 200 miljoner dollar som ärvde från sin far i en vanlig indexfond hade han haft tolv miljarder i dag. Det är betydligt mer än de fyra miljarder som hans förmögenhet nu uppgår till, har professor Robert Reich från Berkeley räknat fram. Inte bara hade Trump varit rikare, men världen hade sluppit allt från Trumpuniversitet till Trumpstekar. Nu är Donald Trump vald till president. Hur kunde det ske? Den frågan kommer att debatteras i åratal. Standardsvaret från vänster är lika enkelt som det antagligen är fel: man säger att det handlar om ekonomisk ojämlikhet. Det är emellertid svårt att hitta konkret stöd för denna hypotes. Vad är det som pågår? Din klassposition och dina inkomster kan inte förutsäga om du kommer att rösta på Trump, däremot ditt svar på följande fråga: ”Är det viktigare att ett barn är medkännande, eller väluppfostrat?”.

Upphovsrätt

Avlivar myten om privata företags kreativitet. När president Mitterrand besökte Kalifornien, berättar Mariana Mazzucato, var det en person i rummet som fick nog av alla hyllningar till entreprenörer och riskkapitalister, nämligen Paul Berg, Nobelpristagare i kemi.

Avlivar myten om privata företags kreativitet

Berg avbröt högtidstalen med frågan: ”Var höll ni grabbar hus på 1950- och 1960-talen när det var dags att finansiera grundforskningen?” Ingen av de innovationer som präglar vår tid har kommit till utan tunga statliga investeringar. ”Från flygteknik, kärnkraft, datorer, internet, bioteknik till dagens utveckling inom grön teknik är det, och har varit, staten – inte den privata sektorn – som påbörjat och utvecklat tillväxten genom sin beredskap att utsätta sig för risker på områden där den privata sektorn inte vågat göra insatser”, skriver Mazzucato. Riskkapitalet får upp intresset för genteknik eller internet först när staten har lagt grunden och tagit alla verkliga risker. Mazzucato är professor i innovativ ekonomi vid universitetet i Sussex.

Samtidsanalys

Mellanöstern. Peter Wolodarski: Till alla svenska bostadsrättsföreningars försvar. Det är lätt att klaga på hyresvärden eller bostadsrättsföreningen.

Peter Wolodarski: Till alla svenska bostadsrättsföreningars försvar

Om det är stökigt i trapphuset, om blommorna på gården vissnat eller om huset behöver renoveras, ja, då är det frestande att peka på någon annan än sig själv. Jag sköter min lägenhet, ni ordnar med allt runt omkring. Mest överdriven är denna förväntan i ett hus med bostadsrättsföreningar. Även om var och en svarar för ordningen i sin lägenhet är alla i fastigheten beroende av varandra. Bostadsrättsföreningen är som politiken: man måste inte älska de beslut som fattas. I alla fall om man vill att fasaden ska målas om med jämna mellanrum och att trapphuset ska hålla rimlig standard. I ett flerbostadshus är man beroende av varandra, precis som ett land är beroende av sina grannländer. Jag brukar tänka på EU som ett slags bostadsrättsförening på Europanivå. För ett par veckor sedan lyssnade jag på José Manuel Barroso under ett lunchseminarium på Världsekonomiskt forum i Davos.

EU kan framstå som en ointaglig fästning.

Källkritik och sociala medier

Konspirationsteorier. Normer. Inte en främling. The Learning Teacher Magazine nr 2/2015: “Not a Stranger”.

Inte en främling

Om antologin Inte en främling – 41 berättelser om identitet och mångfald. Länk till artikeln. ETC Stockholm: “Personliga berättelser om främlingskap”. Lovisa Fhager Havdelin om antologin Inte en främling – 41 berättelser om identitet och mångfald. Länk till artikeln. P5 STHLM 150609 – Lovisa Fhager och Camila Salazar Atías om Inte en främling – 41 berättelser om identitet och mångfald. Aftonbladet morgon 150601 – “Jag känner mig som en främling i Sverige”. Dagen 150529 – “Konsten att se människan under ytan”.

Terrorism

Fotavtrycken som hotar det nya klimatavtalet. På fredag kommer FN:s utvärdering av ländernas klimatplaner inför toppmötet i Paris.

Fotavtrycken som hotar det nya klimatavtalet

Med bara veckor kvar till avgörandet råder fortfarande öppen konflikt kring hur ansvaret ska fördelas mellan rika och fattiga länder. Frågor om vem som bidragit mest till uppvärmningen och vem som ska betala priset är olösta. Klimatplanerna bygger på utsläppsmål som länderna själva har satt upp utifrån vad man anser sig mäkta med. Planerna räcker inte för att nå målet om max två graders uppvärmning, vilket FN-rapporten i morgon kommer att visa.

Att man ändå valt frivillighetens väg beror på att man vill undvika de låsningar mellan rika och fattiga länder som ramponerade klimatmötet i Köpenhamn 2009. De frivilliga klimatmålen har dock inte räckt för att desarmera den explosiva frågan om fördelningen av klimatansvaret. Bakom motsättningarna finns olika sätt att se på hur klimatförändringarnas orsaker ska mätas och beskrivas. Klicka på bilden för att se en större version av grafiken.

Yttrandefrihet

Partier. Flyktingar. Svante Weyler: Den krossade amerikanska drömmen drabbar Sverige. Det räckte inte med att Thomas Piketty visade att i valet mellan att ha något och att försöka skaffa något, så är det bara idioter som väljer det senare.

Svante Weyler: Den krossade amerikanska drömmen drabbar Sverige

Kapital slår alltid arbete. Ärver du ett hus, då applåderar staten och önskar lycka till. Får du en månadslön, då ber staten att få ta hand om hälften. Vi jagar dem som arbetar, vi smörjer dem som ärver. Ungefär så sa Piketty och sossar och liberaler tittade bort. Nu kommer nästa internationella storhet med ungefär samma budskap. Ekonomen Thomas Piketty.Foto: Pontus Lundahl / Epa / Tt "Innan jag inledde den här forskningen, var jag också sådan. Robert Putnam är född i början av 1940-talet och växte upp i en liten stad mitt i USA.

Genus

Klass. EU. IR. Ekonomi.