background preloader

Nettaikonen

Facebook Twitter

Oikeuskansleri: Eduskunta jätti tekemättä Stubbin oikeudellisen arvion. Oikeuskansleri Jaakko Jonkka sanoo, että kanteluja ratkaistaessa oli kolme keskeistä "pointtia".

Oikeuskansleri: Eduskunta jätti tekemättä Stubbin oikeudellisen arvion

Ensiksikin se, että Stubb antoi eduskunnan kyselytunnilla paikkansapitämätöntä tietoa valmisteilla olevan hallintarekisteri-uudistuksen lausunnoista. – Toiseksi jouduimme kuitenkin toteamaan, ettei pystytä osoittamaan, että ministeri olisi tarkoiteukselliseesti pyrkinyt harhauttamaan eduskuntaa. Ja kolmas asia mikä on tässä hyvä huomata on se, että eduskunnassa käydyn keskustelun arviointi kuuluu ensisijaisesti tietysti edsukunnalle itselleen. Eduskunta arvioi Stubbin ja hallituksen poliittisen luottamuksen välikysymyksellä, mutta Stubbin puheiden ja aseman juridista arviota ei eduskunnan perustusalakivaliokunnassa sen sijaan koskaan tehty. Se vaikutti myös oikeuskanslerin ratkaisuun. Oppositio oikeuskanslerin Stubb-ratkaisusta: Vasemmistoliitossa ihmetellään, ... Vihreät: Toivottavasti hallitus on ottanut opiksi ja lait paranevat Opposition mielestä hallituksen olisi pitänyt antaa eduskunnalle Stubbin puheista "meriselitys" eli pääministerin ilmoitus.

Oppositio oikeuskanslerin Stubb-ratkaisusta: Vasemmistoliitossa ihmetellään, ...

Siihen pääministeri Juha Sipilä (kesk.) ei suostunut. Ensimmäisenä päätöksen välikysymyksestä tekivät vihreät. Kysymys lavennettiin koskemaan hallintarekisteri-puheiden lisäksi myös Stubbin muita epätosia ja -tarkkoja puheita eduskunnassa. "Suomi ei ole vuosiin tehnyt tarvittavia uudistuksia" Pääministeri Juha Sipilä on antanut kansalaisille uudenvuodentervehdyksensä.

"Suomi ei ole vuosiin tehnyt tarvittavia uudistuksia"

Tervehdyksessä tulevat esille Suomea ja Eurooppaa rankinten ravistelevat kriisit: pakolaisvirta ja taloustilanne. Pääministeri kiittää pakolaiskriisin hoitoon osallistuneita ja toteaa, että Suomi on onnistunut kriisin hoidossa kohtalaisen hyvin. ‒ Tilanne ei ole kuitenkaan ohi, vaan meidän on jatkettava toimia sekä EU:n tasolla että kotimaassa, Sipilä painottaa. Kansanedustaja: Huono keskustelukulttuuri vaivaa jo eduskuntaakin. Kristillisdemokraattien luotolainen kansanedustaja Peter Östman muistaa, että eduskunnassa äänenpainot alkoivat koventua edellisen hallituksen aikana.

Kansanedustaja: Huono keskustelukulttuuri vaivaa jo eduskuntaakin

Silloin nykyiset hallituspuolueet moittivat sen aikaista hallitusta kovin sanoin, ja nyt demari-vasemmisto hyökkää nykyhallituksen kimppuun samoilla aseilla, Östman harmittelee. Hänen mielestään muiden syyttelyn sijaan pitäisi tehdä vastuullista poltiikkaa. Kansanedustajilla onkin hänen mielestään peiliin katsomisen paikka. – Olen joskus sanonut, että olisiko syytä tehdä lapsivaikutusten arviointi tästä meidän työstämme.

Kun lapset ja nuoriso katselee debatteja, mitä salissa käydään, niin ei se aina ole ihan parhaimmasta päästä. Östmanin mukaan myös median uutisointi on muuttunut entistä mustavalkoisemmaksi, mikä ruokkii negatiivisuutta. – Sanoisin näin, että media hyvin herkästi tekee asiat yksinkertaisemmiksi kuin ne todellisuudessa ovat, ja keskustelusta on tullut liian mustavalkoista, Östman sanoo. Punavihreä oppositio käy keväällä pakkolakien kimppuun. Puoluejohtajataistelua käyvä vasemmistoliitto ei ole onnistunut houkuttelemaan kannattajia samaan tahtiin kuin SDP.

Punavihreä oppositio käy keväällä pakkolakien kimppuun

SDP on Ylen Taloustutkimuksella teettämän mielipidemittauksen mukaan suurin puolue 22,7 prosentin kannatuksella. Vasemmistoliiton eduskuntaryhmän puheenjohtaja Aino-Kaisa Pekonen myöntää olevansa pettynyt. Vasemmistoliiton kannatus on 7,3 prosenttia. Opposition pitää Pekosen mielestä pysyä nyt yhtenäisenä. Sipilä: Lisäleikkaukset uhkaavat jos kilpailukyky ei parane. Hallitus istui vuoden viimeiset kokoukset minimi­kokoonpanossa viiden naisen ... Hallitus istui vuoden viimeiset kokoukset minimi­kokoonpanossa viiden naisen voimin Hallitus oli tänään keskiviikkona koolla vuoden viimeisissä istunnoissaan pienimmällä mahdollisella päätösvaltaisella kokoonpanolla eli viiden ministerin voimin.

Hallitus istui vuoden viimeiset kokoukset minimi­kokoonpanossa viiden naisen ...

Istunnoissa oli paikalla vain naisia, mikä sekin on yksi merkkipaalu suomalaisessa poliittisessa historiassa. Hs. Pääministeri Sipilä Ylellä: Arvonlisäveron nosto olisi epäreilua vähäosaisia kohtaan Pääministeri Juha Sipilä (kesk) ei innostu esityksistä, joiden mukaan työvoimakustannuksia alennettaisiin pienentämällä työnantajamaksuja.

hs

Vaje paikattaisiin arvonlisäveroa (alv) korottomalla. ”Minusta ei ole oikein, että työttömät, eläkeläiset ja muut vähäosaiset maksaisivat tämänkin osuuden [talouden tervehdyttämisestä]. Tämän pitäisi olla se työssä käyvien osuus. Siksi kustannuskilpailukyvyn parantaminen työmarkkinoiden toimilla olisi huomattavasti parempi vaihtoehto”, Sipilä sanoi Ylen pääministerin haastattelutunnilla. Sipilän mukaan tarkoituksena on, että yhteensä kymmenen miljardin euron kestävyysvajeesta neljä miljardia hoidetaan menosäästöillä ja neljä miljardia rakenteellisilla uudistuksilla. Kaksi miljardia pitäisi hoitaa yritysten kustannuskilpailukykyä parantamalla, eikä tätä osuutta pitäisi enää sälyttää koko kansan niskoille alv:n muodossa. Sipilä otti esiin Irlannin esimerkin.

Huhtasaaren kommentti ihmisoikeuksista nostatti somemyrskyn. Kansa tykkää: Oppositio ruoskii hallitusta kyselytunnilla, sanan säilä viiltä... Hallituksen grillaaminen eduskunnan kyselytunnilla kiinnostaa opposition lisäksi myös kansaa.

Kansa tykkää: Oppositio ruoskii hallitusta kyselytunnilla, sanan säilä viiltä...

Syksyllä katsojia veti eniten 5. marraskuuta hallituskriisin aikaan lähetetty kyselytunti, joka keräsi 353 000 yleisön. Opposition piti päästä kyselemään sotesta, mutta sen sijaan pääministeri Juha Sipilä (kesk.) otti kantaa Postin työehtokiistaan. Toiseksi seuratuin oli marraskuun 26. päivän lähetys, jolla oli vain tuhat katsojaa vähemmän. Oppositio tivasi hallitukselta eläkkeensaajien asumistuen leikkauksesta. Kolmanneksi suosituimmaksi nousi joulukuun 3. päivän kyselytunti, jolla valtiovarainministeri Alexander Stubb (kok.) pyysi eduskunnalta anteeksi osakkeiden hallintarekisteristä kertomiaan virheellisiä tietoja. Tällä hallituskaudella kyselytunnit ovat keränneet yhteensä yli 4,7 miljoonaa politiikasta kiinnostunutta suomalaista television ääreen.

Netissä eniten katsojia kiinnosti 22. lokakuuta lähetetty kyselytunti ja täysistunto. Hs. Kansanedustaja Laura Huhtasaari HS:lle: Terroristit voivat käyttää hyväksi ihmisoikeuksia Kansanedustaja Laura Huhtasaari (ps) sanoo pelkäävänsä, että terroristit voivat käyttää hyväksi kansainvälisiä ihmisoikeussäädöksiä ja hakeutua niiden turvin myös Suomeen. ”Terrorismiin syyllistyneet voivat hakeutua Suomeen, jos he ajattelevat, että he pääsevät täällä helpommalla”, Huhtasaari sanoi HS:lle torstaina.

hs

Hänen mielestään rikoksesta tai terrorismista epäillyt turvapaikanhakijat pitäisi palauttaa lähtömaahansa varsinkin, jos heidät on siellä etsintäkuulutettu. Hänestä kysymys voi nousta laajemminkin esiin esimerkiksi siinä vaiheessa, kun terrorijärjestö Isis menettää asemansa Lähi-idässä ja sen taistelijoita alkaa tulla Euroopan maihin hakemaan turvaa. ”Pidän tätä uhkana Suomen turvallisuudelle”, Huhtasaari sanoo. Hän kirjoitti keskiviikkona Twitterissä, että ”ihmisoikeudet on perustettu suojelemaan siviilejä, ei terroristeja, sotarikollisia tai rikollisia.”

Ryhmätoverikin torppaa Huhtasaaren kommentin: "Ihmisoikeudet ovat loukkaamatt... Perussuomalaisten kansanedustaja Maria Tolppanen paheksuu tiedotteessaan ryhmätoverinsa, perussuomalaisten kansanedustajan Laura Huhtasaaren eilistä lausuntoa.

Ryhmätoverikin torppaa Huhtasaaren kommentin: "Ihmisoikeudet ovat loukkaamatt...

Huhtasaari kirjoitti eilen keskiviikkona viestipalvelu Twitterissä, että "ihmisoikeudet on perustettu suojelemaan siviilejä, ei terroristeja, sotarikollisia tai rikollisia". Hän avasi kommenttiaan Helsingin Sanomissa ja sanoi, että hänen mielestään ihmisoikeudet on tarkoitettu heikoille, kuten vauvoille ja vammaisille, jotka tarvitsevat suojelua. Ihmisoikeudet ovat kuitenkin loukkaamattomat, vastaa Tolppanen. – Niiden viemisestä keneltäkään ei voida edes spekuloida, hän sanoo tiedotteessaan. Tolppanen toteaa, että Suomessa on käytössä vallan kolmijako-oppi ja tämä tarkoittaa, että eduskunta säätää lait, toimeenpanovaltaa käyttää hallitus ja lakeja soveltavat riippumattomat tuomioistuimet.

Hän sanoo "Isis-terroristien" pitämisen Suomessa sotivan oikeustajua vastaan. Stubb uusimmasta talousennusteesta: Tällaisilla kasvuluvuilla työttömyys ei a... Valtiovarainministeri Alexander Stubbin mukaan Suomen kahden seuraavan vuoden talouskasvu ei vielä riitä kääntämään työttömyyttä laskuun. – Tällaisilla kasvuluvuilla työttömyys ei alene. Se alenee rakenteellisilla muutoksilla ja uudistuksilla, jotka lisäävät sekä työn kysyntää että tarjontaa. Tämä käänne on kerta kaikkiaan tehtävä, Stubb kommentoi valtiovarainministeriön uusinta suhdanne-ennustetta eduskunnassa syyskauden viimeisen istunnon jälkeen perjantaina. HS: Hallituksen suosio laskenut. Timo Soini: Suomi ei vetäydy kriisinhallinnasta - tässä todisteet.

Ulkoministeri Timo Soinin (ps.) mukaan Suomi ei ole vetäytymässä kansainvälisestä kriisinhallinnasta, vaan päinvastoin lisää osallistumistaan. – Väitteet siitä että uusi hallitus supistaisi osallistumistaan kriisinhallinnassa, eivät pidä paikkaansa, Soini totesi eduskunnan budjettikeskustelussa. Osoituksena tästä Soini pitää päätöksiä uusista operaatioista. Hänen mukaansa Suomen toimien painopisteet ovat Libanonissa, Irakissa, Afganistanissa, Kosovossa ja Ukrainassa. – Uuden hallituksen aikana on tehty päätös osallistua YK-vetoiseen Unifil-operaatioon Libanonissa, Nato-operaatioon Afganistanissa, EU:n Sofia-operaatioon Välimerellä ja YK-operaatioon Malissa. Lisäksi Suomi valmistelee parhaillaan vastauksia Ranskan ja Yhdysvaltojen avunpyyntöihin. Huhtasaari marraskuussa: Turvapaikka-asioissa ei tarvitse noudattaa kansainvä... Kansanedustaja Laura Huhtasaari: Ihmisoikeudet eivät kuulu kaikille - Perussu... Kansanedustaja Laura Huhtasaari: Ihmisoikeudet eivät kuulu kaikille Kansanedustaja Laura Huhtasaari (ps) on väsynyt ihmisoikeuksiin, sillä hänen mielestään niitä käytetään väärin.

Huhtasaari lausui asiasta keskiviikkona Twitterissä: ”Ihmisoikeudet on perustettu suojelemaan siviilejä, ei terroristeja, sotarikollisia tai rikollisia.” Kansanedustaja Huhtasaari, voisitko hieman avata kommenttia? ”Minulle väitettiin pöytäkeskustelussa, että vaikka Suomeen tulisi sata Isis-taistelijaa, me emme voisi palauttaa heitä. ”Ihmisoikeudet on tarkoitettu heikoille, kuten vauvoille ja vammaisille, jotka tarvitsevat suojelua.

Välikysymys työpaikoista ei kaatanut hallitusta. Hallitus sai eduskunnan luottamuksen välikysymysäänestyksessä perjantaina äänin 121–60. Poissa oli 17 kansanedustajaa. Vasemmistoliiton, SDP:n ja vihreiden yhteisessä välikysymyksessä tiedusteltiin, onko hallitus huomannut Suomen työllisyystilanteen vakavuuden ja mihin työllisyyspoliittisiin korjausliikkeisiin ryhtyy kehityksen kääntämiseksi. Pääministeri Juha Sipilän hallitukselle on tehty viisi välikymystä, joista neljännestä nyt äänestettiin. Edessä ovat keskustelu ja äänestys valtiovarainministeri Alexander Stubbin (kok.) antamasta väärästä tiedosta eduskunnalle hallintarekisterilain valmistelussa.

Aiemmin hallituksen nauttimaa luottamusta on koeteltu joukkoliikennelinjauksista, pienituloisiin eläkeläisiin kohdistuvista leikkauksista ja koulutusleikkauksista. Eduskunnassa riidellään tämä viikko budjetista – satoja äänestyksiä. Valtion tulojen ja menojen ympärillä pyörivää eduskunnan perinteistä joulunäytöstä virkistää tällä kertaa se, että viime vuoteen verrattuna puolueiden roolit ovat pääosin vaihtuneet.

Vuosi sitten silloinen valtiovarainministeri; SDP:n Antti Rinne puolusti kokoomuksen Alexander Stubbin vetämän hallituksen budjettiesitystä. Perussuomalaisten Timo Soini ja keskustan Juha Sipilä moittivat silloin hallituksen leikkauslinjaa oppositiosta. Kolme ässää opposition kimpussa Nyt osat ovat vaihtuneet, ja näin puhe kulki eduskunnassa pari viikkoa sitten, kun Sipilän hallituksen kolme ässää ruotivat opposition vaihtoehtoja. Lindström: Turvapaikan­hakijoiden oikeusturva työllistää hallinto-oikeuksia - Eduskunta - Politiikka. Eduskunta hyväksyi lasten päivähoito-oikeuden rajoituksen – kunnat saavat itse päättää lasten oikeudesta hoitoon - Eduskunta - Politiikka.

Hallituksen pakkolakien luonnoksesta poistettiin tärkeitä kohtia – ”Pimittäminen on varmaan suora termi tälle” - Talouspäätösten syksy. Lausuntokierroksella olevasta pakkolakiesityksestä on poistettu aiemmassa versiossa olleet EU-oikeudelliset perustelut.