background preloader

Blogs

Facebook Twitter

Untitled. Tanulás közben alkotni, játék közben tanulni?

untitled

A 8. évfolyamosokkal az irodalomtörténet korszakait, stílusirányzatait néztük át lapozgató, gondolattérképek készítésével (lásd. Lapozgató készítése című bejegyzés). Miután a "felvilágosodás" irányzatát megismertük, úgy gondoltam, hogy rendszerezni kellene a tanultakat, de nem szerettem volna hagyományos módszerrel, ezért memóriajátékot készítettünk a bemutatott ötletadó társasjáték mintájára. A memóriajáték ötletét a Brainbox - A világ országai kvízjáték adta. A játék szabályai: "A mindössze 10 perces játék során kártyát kell húzni a dobozból, és rövid ideig memorizálni. Bevittem az eredeti játékot és páros munkában kipróbáltuk, megismertük a kártyák felépítését, a kérdések stílusát, irányultságát. Szempontok: Krisztina T. Médiafüzet. 450. A rendszerbe való beépülés lehetőségei - A nyomor széle. Öt éve múlt, hogy elkezdtük ezt a stratégiaszerű esélyteremtő munkát.

450. A rendszerbe való beépülés lehetőségei - A nyomor széle

Messzire előre nézve, türelemmel, óvatosan. Sokszor összevetik itt is a kommentelők a cserdi modellel a munkánkat, elfelejtve, hogy nem ugyanaz a helyzet. A probléma sokrétűsége, a változó helyzetek ugyanis sokféle megoldásokat hívnak életre. Követem én is a munkájukat, mint annyi más modellét, persze. De nem egy utat járunk, bár a célunk azonos. Mi a kollégáimmal nem használhatjuk azokat a módszereket, mint ő, mert pl. tőlem, nem cigánytól ezeket nem fogadnák el. Nem hiszem, hogy össze kellene mérni a munkánkat. A kérdés számomra nem az, hogy ez a jobb, vagy az, hanem, hogy az adaptálhatósága a modellnek milyen. Sokan mondják, hogy ezek a kísérleti modellek nem átültethetők.

De én másképp gondolom. Szándékosan választottam egy nehéz falut a pilot modell helyszínéül, azt gondolva, ami itt működik, máshol könnyebben adaptálható. Mert nem a karizmában van a titok, hanem az alapvető viszonyulásban. Kezdőlap. E-K.E.V.A. - Főlap. July, 20 1969 - One giant leap for mankind. Videótanár, az a borzalmas fertő. Kis híján napra pontosan fél évvel ezelőtt írtam ezen a blogon a Videótanár kezdeményezésről.

Videótanár, az a borzalmas fertő

Az azóta eltelt időszakban az ötletgazda (nevezzük a továbbiakban Bolondnak, akarom mondani Csodabogárnak) milliókat áldozott a fejlesztésre, oktatási rendezvényeken mutatta be a kezdeményezést, különféle webes felületeken jelentek meg cikkek a témáról és persze felkerült az oldalra több száz videó. Amik nem mellesleg mind szarok! Ez is kiderül anarki roppant építő hangvételű kritikájából, meg lényegében az is, hogy az egész dolog egyetlen és napnál is világosabb célja, hogy egy nagy nemzetközi Mucli és Vucli összeesküvés keretében még azzal a pár gyerekkel is meggyűlöltesse az iskolát, a tanárokat, sőt általában az egész oktatási rendszert, akik eddig még legalább bejártak.

Ezt teszi velünk a Videótanár, az a mocskos fertő! Magam is sokat szenvedtem az oktatási rendszerben/-től és -ért! Érzésem szerint a Videótanár az elmúlt fél évben nem azzá vált, amivé válhatott volna. Experimenting with English (Part 2) – Activities for learners to do outside the classroom [26 and counting!]

In my blog post Experimenting with English: scaffolding learner autonomy, I discussed how I approached helping my learners to use English outside the classroom, drawing on learner autonomy theory and methodology (e.g.

Experimenting with English (Part 2) – Activities for learners to do outside the classroom [26 and counting!]

Benson, 2011; Oxford, 2003; Smith 2003). Central to that project, alongside the very important element of discussion, was a handout I created for my learners. Here is a screenshot of a sample page, taken from the listening section: Sample page from my Experimenting with English activities handout, listening section. As you can see, the handout consists of a series of activities for learners to try, with space for them to record when they tried it and what they thought of it. In my experience, as I mentioned in the Experimenting with English blog post, simply giving the learners this handout is insufficient.

Of course, my learners are busy people and the time they have for out-of-class study is limited. The 5 Critical Categories of Rules. Choices and Limits I fully agree that children need choices, a lot more than they get now in their school experience.

The 5 Critical Categories of Rules

Children also need limits to frame their choices. In fact choices without limits and limits without choices are both doomed to denying children the opportunity of learning how to act responsibly. The extreme of each position is this: Limits without choices: "Do what I say or else. " Neither of these options works in school, but when we combine the two, we have a symbiotic relationship that is designed to teach responsibility: "You cannot hit. Limits Are Rules In school, we express limits as rules. Regardless of whether a school is open and free or traditional, limits or rules are necessary to teach students responsibility. Edmund Dudley's blog.