background preloader

Tips & idéer

Facebook Twitter

Tipspromenad - Idéer - Hasselfors Garden. Dags att välja politisk camping. Om du läser den här texten så är du förmodligen intresserad av nyheter.

Dags att välja politisk camping

Och politik. En stark och tydlig trend i amerikansk nyhetsförmedling är det som kallas ”explainer journalism”. New York Times The Upshot gör det. Mest uppmärksammat är kanske Washington Posts tidigare superbloggare Ezra Klein som i våras lanserade nyhetssajten Vox.com. Uppdraget var att göra nyheter mer lättsmälta – genom att ”rosta dem till perfektion med en droppe olivolja och ett stänk havssalt”, som Ezra Klein själv sa, fritt översatt.

Enkelt uttryckt: explainers är korta videoklipp som lätt kan delas i sociala medier och som på cirka 60 sekunder beskriver ett problem - och en eventuell lösning. Vi är många som knarkar nyheter, men handen på hjärtat: kan du förklara Ukrainakrisen, bitcoin eller jobbskatteavdraget efteråt för en fyraåring? Det går så klart att argumentera att journalistik i alla tider har haft i uppdrag att förklara. Men det går också att argumentera för motsatsen. Vi vill veta vad du tycker. Provläs Theres, Leo och farfar som kom bort av Beata Agnieszka Konar. Skolportal och lektionsbank. Printable Paper.

Download 1409826948013. Download 1409826795350. Download 1409826550059. Digitala läromedel för grundskolan. Tål att sägas en gång till. Vaddå?

Tål att sägas en gång till

Jo, att vi har ett helt fantastiskt Cirkulationsbibliotek. Nu har mina kamrater som arbetar där uppdaterat fliken för Lässtrategier. Dessa är nuförtiden uppdelade för tre åldersgrupper, nämligen åk F-klass-3åk 4-6åk 7-9 och Gy Arbetet med tips på konkreta lässtrategier kopplat till böcker pågår löpande varför det hela tiden kommer nya förslag. En särskild finess är att böckerna som exemplen för lässtrategierna är tagna ur finns alltid att låna på Cirkulationsbiblioteket och de är oftast också länkade.

På Cirkulationsbibliotekets webb finns också tipslistor i olika varianter; bland annat utifrån listor på böcker av samma författare. PP-vägg påbörjad om läsförståelse. Elevinflytande väntar… Då har vi dragit igång den pedagogiska planeringen kring läsförståelse och läsfixarna.

PP-vägg påbörjad om läsförståelse. Elevinflytande väntar…

Vi startar med att prata om varför man ska kunna ”läsförståelse”. Varför är det bra att förstå vad man läser? Vi pratar om vad det verkligen står i LGR11. Kunskapskraven kring ämnet. Vad är demokrati. Läromedel. Spraketifokus.blogg.se - Ett genrepedagogiskt arbetssätt. Troll_arkivet_skrivbar.pdf. Clown_arkivet.pdf. Majema-arkivet_Sprk_Drake.pdf. Www.majema.se/media/majemaarkivet/bonusmaterial/kompis_arkivet_skrivbar.pdf. Arkivet_Bonusmaterial_FJK.pdf. Arkivet_tk_facit_ljusgron.pdf. Arkivet_tk_facit_rosa.pdf. Mattepatrullen: Piraten, kartan och verkligheten. Download 1409507220932. Valaffischer. Rösta på oss webb. Frågehäfte Världsreligionerna till Puls 4 6 Rel. Rörelsesånger. Rörelsesånger. Tankar och fragor.

Frågor om kommun, riksdag,regering och rösträtt. Valet 2014, partier och olika val vi gör i Sverige, ett kortspel! TeachersPayTeachers.com - An Open Marketplace for Original Lesson Plans and Other Teaching Resources. Aldiko™ - eBook Reader Application for Android. Digitala spåret - Länkar för SFI - Svenska för invandrare - Språkövningar och grammatik. Barnkonv_lattlastweb 2014.pdf. EQverkstan. Strategierna. Valet 2014, partier och olika val vi gör i Sverige, ett kortspel!

Valskola med Marcus Oscarsson. Www.majema.se/media/majemaarkivet/bonusmaterial/kompis_arkivet_skrivbar.pdf. Kompis_arkivet_skrivbar.pdf. Download 1408903701596. ABC. Modellektioner samlade länkar ELK. 628c23b4c07c1ccfd74d15f6c341eaf2. Gilla Läsa Skriva. Skriv ut - lotten78 - Gmail. En läsande klass. Lektion 1 år 1-3 - IT Perspective. Idébanken. Köp Läromedel Skola F-6. Öjaby skolbibliotek - Valet 2014. PP 2014 Valet 1. År 5 HT 1. Den öde ön 1. The Big Five förmågor med bedömningsmatris. SO - Fröken Helena. Vårterminen 2014: Maj-juni: Framöver kommer vi att ägna tiden åt Medeltiden!

SO - Fröken Helena

Vi kommer också att se Lilla aktuellt skola och diskutera nyheter! April: Vecka 15 har vi redovisningar om Lag och rätt. Vi övar också respons och källkritik vid dessa tillfällen. Mars: Onsdag vecka 13 kommer vi att gå igenom de rätta svaren på gruppläxförhöret. Vecka 13 och 14 har vi grupparbete om Lag och rätt. Vi närmar oss nu slutet på arbetsområdet: Kommuner, landsting, riksdag och regering. Vi fortsätter att se på Lilla aktuellt skola och kommer att ägna lite tid åt naturtyperna i Norden samt vilka industrier som finns där.

Vi kommer att ha ett grupparbete om lagar, påföljder, moral och regler. Här finns en film på SLI som heter Så styrs Sverige som handlar om kommuner, landsting, riksdag, regering. Februari: Fram till 31/1 arbetar vi vidare med Lärcirkeln Norden. Januari: Vi arbetar vidare och avslutar arbetet med lärcirkeln Norden. Vi kommer också att fortsätta att hålla oss uppdaterade med nyhetsflödet. Uppbilda.se. Valet c3a4r ditt. Vad gör en politiker. IN SWEDEN — I AM ELEVEN. Maktfaktorn - en webbplats om demokrati. Kalvin. Screenshot 2014 08 15 20 46 58. Screenshot 2014 08 15 20 27 33. Kompis arkivet skrivbar 1. E471099802. E471099702 1. Formagor thebigfive liber aug14. Vill du inte klippa i boken? - Bonusmaterial - Föräldrar - Majema.

<div class="global-site-notice noscript"><div class="notice-inner"><p><strong>JavaScript seems to be disabled in your browser.

Vill du inte klippa i boken? - Bonusmaterial - Föräldrar - Majema

</strong><br />You must have JavaScript enabled in your browser to utilize the functionality of this website. ASL – språklekar och motorikövningar istället för bokstavsformande. Publicerad av Charlotte Christoffersen Vi är just nu inne i ett skifte när det handlar om läs- och skrivinlärning i skolan.

ASL – språklekar och motorikövningar istället för bokstavsformande

Om 10 år kommer det vara helt främmande för oss hur vi fram till nu har tänkt att det ska gå till. Det tror Carola Rehn-Lindberg som träffade 60 pedagoger i Malmö som vill använda sig av skriv- och läsinlärningsstrategin ‘Att Skriva sig till Läsning’ på dator (ASL) när de tar emot nya barn inför höstterminen. De sista åren har ett stort antal pedagoger i Stockholm fått utbildning och handledning i ASL av Carola Rehn-Lindberg och hennes kollega på Medioteket i Stockholms stad.

ASL möter barnet där den är. Veckoplaneringarna med Mio. LPP Läsförståelsestrategier. Natsmarta. Aldiko™ - eBook Reader Application for Android. Aldiko™ - eBook Reader Application for Android. Instuderingsfrågor Demokrati 2. Screenshot 2014 08 13 20 39 11. Screenshot 2014 08 13 20 38 13. Screenshot 2014 08 13 20 36 48. Pin by Reagan Bartelli Tunstall on KinderLand Collaborative. Regler i klassrummet knutna till lärande och utveckling... Aldiko™ - eBook Reader Application for Android. Download 1407952128192. Screenshot 2014 08 13 19 46 10. Download 1407951510252. Smakprov. Lektioner inför uppstart – Skriv inte om ditt sommarlov! Nej, har inga skrivövningar om ”mitt sommarlov”.

Lektioner inför uppstart – Skriv inte om ditt sommarlov!

Det är för stort och så tvingande. Det måste ha innehållit något. Man måste ha varit på några platser, rest utomlands. Det här är känsliga saker för barn. Jag vill göra uppstartsberättelser till något annat. Berätta om något du lärt dig i sommar? Detta är lärandefrågor. Appråpå pendeltåg/tunnelbanor och busslinjer så har jag hittat på lektioner kring det också. Följ upp genom att antingen berätta om det man tänker, eller så läser man upp det man har skrivit, en efter en i en ring, och så säger läraren – hur många känner igen sig i Lisas beskrivning av att lära sig steka pannkakor?

UPPSTARTSLEKTION.