background preloader

Citat och planscher till klassrum

Facebook Twitter

Peter Wolodarski: Flyktingspöket går åter genom debatten. Vissa uppgifter tas för sanningar bara de upprepas tillräckligt många gånger. Det frammanar oro och rädsla. Kommer det 10.000 tyska bögar hit till Sverige om vi går med i EU? Hassangängets busringningar för 20 år sedan var en självklar del av Sveriges radios 90-årsfirande förra fredagen. På SR-jubileet i Berwaldhallen uppmärksammades också radioserien #minflykt, hundratals unika och starka berättelser från lyssnare som i vår tid flytt undan krig och förtryck.

Driften med fördomar och skräckpropaganda känns knappast daterad. Eller som brittiska tidskriften The Economist konstaterar i sitt senaste nummer, med en retorisk underdrift: ”När de som flytt IS-kontrollerade områden säger att de är rädda att återvända hem, så är chansen god att de talar sanning.” Även 1990-talets början var en turbulent tid. I takt med att den svenska ekonomin återhämtade sig bytte debatten riktning. Men precis som för 25 år sedan går flyktingspöket åter genom debatten. Vi kan inte hantera detta, får vi höra. Jlsu. Som en uppföljning till mitt förra blogginlägg om dynamiskt och statiskt tankesätt kommer här den s k isbergsillusionen. Isbergsillusionen visar exempel på vad som krävs för att bli framgångsrik, men som oftast inte syns på ytan.

När man ser någon som är riktigt duktig (t ex en idrottsutövare, en musiker, en jonglerare etc) ser det väldigt enkelt ut. Därför är det lätt att tro att det handlar om ”medfödd talang”. Det man dock inte ser är all den träning, den uppoffring och det hårda arbete som ligger bakom. Oftast är det de som tränar mest (och bäst) som når längst. Det är viktigt att eleverna förstår och lär sig detta, då det i allra högsta grad gäller framgång i studierna. Den som vill ha isbergsillusionen som pdf kan ladda ner den här: Isbergsillusionen. Klassrumsstrategier.

Det finns exempel på klassrumsstrategier som andra gjort tidigare, men jag tycker att det behövs en motsvarande med lite mer färg. Därför har jag gjort två olika layouter varav den ena i några olika färgkombinationer. Om du gillar dem får du använda dem fritt och sprida dem till kollegor. Längst ner finns samma bild på andra språk (norsk, english & suomeksi). Klicka på bilden för att öppna den i full storlek. Norsk Klikk på bildet for å åpne bildet i full størrelse English Suomeksi Lycka till! Jlsu. En av böckerna som jag tipsade om i mitt blogginlägg boktips 2015 handlar om hur vi ser på hjärnan och vår förmåga att utvecklas. Boken jag tänker på är Carol S.

Dwecks ”Mindset – du blir vad du tänker”. Hon skriver om ”fixed mindset” och ”growth mindset” som är två olika förhållningssätt till hjärnan och möjligheterna att utvecklas och lära sig. En svensk översättning av begreppen kan vara statiskt och dynamiskt tankesätt. Då hjärnan stimuleras och förändras beroende av vad vi utsätter hjärnan för är vårt förhållningssätt viktigt, särskilt för alla som jobbar i skolan. För många elever hamnar i skolan i dag i ett läge där de inte tror/tycker att det är värt att försöka/anstränga sig. Jag har gjort några infographics som kan vara användbara i klassrummet. Lycka till med det dynamiska tankesättet och läs gärna Carol S.