background preloader

Genuspsykologi

Facebook Twitter

”Föräldrar har ofta inte en aning” – De flesta ungdomar som kommer hit har alltid känt att det är något annorlunda med dem.

”Föräldrar har ofta inte en aning”

Att vara kille eller tjej är den kraftigaste normen vi har i vårt samhälle. Bryter man mot den, vad är man då? Det säger Jojo Stenberg som är verksamhetskoordinator på Egalia – ett slags fritidsgård för unga homosexuella, bisexuella, transpersoner och queerpersoner mellan 13 och 19 år, som drivs av RFSL Stockholm. – Här kan ungdomarna vara sig själva och få stöd så att de orkar med hem, skola och samhälle. Men här kan man även slappna av och strunta i vad man är, säger Jojo Stenberg som märker att de ungdomar som gått här länge blir gladare och mer självsäkra med åren i och med att de landar i vem de är. Egalias personal kan även vid behov ta kontakt med skolan för dialog, utbildning eller i extrema fall stötta den som vill göra en anmälan om brott mot den likabehandlingsplan som alla skolor måste följa.

Pojkar i klänning. Din son på fyra år önskar sig en klänning.

Pojkar i klänning

Han vill inte ha en utklädningsklänning att leka i hemma utan en klänning att ha på sig på kalas och på förskolan. Vad gör du? På en föräldrasajt där frågan livligt diskuterats utkristalliserar sig tre olika reaktioner bland de över 700 inläggen: 1. Klart killen ska ha en klänning! 2. 3. Vad är det med klänningen som gör den så laddad – på en pojke? – Här hos oss i Sverige är det inte vanligt att pojkar har klänning. ”Han bär alltid kjol eller klänning” – Har man bara söner tänker många att man har ett helt fotbollslag hemma.

”Han bär alltid kjol eller klänning”

Att det är extra stojigt och stökigt och killarna bara springer omkring. Så kan även jag tänka om andra föräldrar som bara har söner, trots att det inte alls är så hemma hos oss, säger Sofia som själv är mamma till tre pojkar – Viktor, 11 år, Oskar, 5 år och Otto, 6 månader. Sofia, barnen och maken Mattias, som är pappa till Oskar och Otto, bor i en lägenhet i en större stad i Västsverige. Viktor går i skolan, Oskar på förskolan och Sofia är föräldraledig med Otto.

Information om trans. Filmer som klarar Bechdeltestet. Filmtips!

Filmer som klarar Bechdeltestet

Av de 100 bästsäljande filmerna i USA 2012 var 28 % av alla talroller kvinnor (trots att kvinnor utgör lite mer än hälften av biobesökarna). För ännu bättre filmupplevelser framöver efterlyste Rättviseförmedlingen tips på filmer som klarar Bechdel-testet med råge (dvs 1. Har två namngivna kvinnliga karaktärer 2. Som pratar med varandra 3. Om samspelet mellan arv och miljö. Nätverket för normkritiska skolgrupper. 1000 Möjligheter- 1000 Möjligheter. Män och kvinnor är lika som bär. Män onanerar mer och tycker bättre om tillfälligt sex.

Män och kvinnor är lika som bär

Annars är kvinnor och män lika. Men fördomar om könsskillnader får kvinnor att prestera sämre. "Män är från Mars, kvinnor är från Venus. " "Könet sitter i hjärnan. " Böcker om skillnaden mellan män och kvinnor säljer bra, och får mycket uppmärksamhet. Men teserna saknar stöd i den psykologiska forskningen. - Vi har överväldigande bevis för att män och kvinnor är lika. Janet Shibley Hyde är en av världens främsta experter på området. Hon hittade tre undantag. . - Och kom ihåg att 95 procent av alla människor aldrig slår någon. Pojkar är också i genomsnitt mer fysiskt aktiva än flickor, redan i tvåårsåldern. Det tredje undantaget rör några sexuella beteenden.

I allt annat är män och kvinnor mycket lika. Janet Shibley Hydes resultat är en sammanställning av så kallade metaanalyser (alltså kombinationer av flera studier), och därför betydligt mer pålitligt än andra, mindre undersökningar. . - Det finns ingen "kvinnlig" hjärna. Information om trans. Transkunskap för lärare - Det öppna klassrummet. Vem är jag att utbilda andra om transfrågor?

transkunskap för lärare - Det öppna klassrummet

Tänker jag när jag sätter mig och ska skriva det här inlägget. Jag är inte trans, så alla med egen transerfarenhet är förstås hjärtligt välkomna att lägga till den information ni tycker saknas. Men det här är vad jag tror att många behöver veta. Och kanske då och då rentav påpeka för andra (på det ödmjuka och pedagogiska sätt med vilket ni förstås alltid påpekar väsentligheter). 1. Fräscht och nytt från HM! Jag tänkte köpa lite nya tröjor till mina fyra barn och gick in på HM’s hemsida för att reka lite.

Fräscht och nytt från HM!

Ni vet, när man som mamma plockar ut sina favoriter på nätet och sedan ”råkar” leda sina barn till de plaggen i butiken innan de hittar mini-hor-kläderna. Hur som helst.Spaningen nedan har gjorts tusen gånger förut, av mig, av andra. Den är inte ny men den är alltid aktuell. Såhär ser det ut för de två äldsta barnen. Tjejerna. Kärlek och blommor- det enda en flicka behöver! Kärlek och rosa. Just det, parfym och rosa! Jag hittade även lite tröjor på killavdelningen eftersom det är där den elvaåriga dottern hittar sina kläder. Vad rimmar på chillar? Och när de inte chillar så åker de skateboard!

Det oppna klassrummet 201507. Transigheter. Hen?

transigheter

Är du brynsten eller höna? Jag hatar den s.k. hen-debatten, och har försökt att stå utanför den. Men jag kan inte låta bli att fascineras av de märkliga argumenten som används. Ett av de mest fantastiska exemplen: Ordet “hen” är redan upptaget (synonym till brynsten) … Continue reading Posted in Genus, HBTQ, HBTQ-historia, Språk, Trans* i media Tagged Genus, Genusspråk, hen, kön, Språk, transfobi, transigheter Friheten i tvångssteriliseringar, enligt DN Igår publicerade DN en riktigt bra debattartikel av Inti Chavez Perez, som bl.a. tog upp att staten måste betala skadestånd till personer som tvångssteriliserats för att få byta juridiskt kön.