background preloader

Lisagre

Facebook Twitter

Liza

Portal. När min brasilianska väninna i Stockholm hade bott sju år i Sverige tog hon ett beslut.

Portal

Hon bestämde sig för att börja prata svenska. Fram tills dess hade hon endast pratat engelska, vilket fungerat bra både privat och på hennes jobb som gästforskare vid Stockholms universitet. Men när hennes tonårsbarn lärt sig flytande svenska och tog med sig svenska kompisar hem kände hon att det vore bra om hon också pratade svenska. ”För integrationens skull”, tänkte hon. Vad hon sedan upplevde var något hon i sin vildaste fantasi inte kunnat föreställa sig. Svenska - Krönika. Gräset är alltid lite grönare. Min senaste krönika i Veckorevyn ser ut såhär.

Gräset är alltid lite grönare

Hoppas ni gillar den! 0 Bli först att gilla! Personligt meddelande. Till den ganska stressade blonda kvinna i grön Volkswagen Golf, årsmodell 2004, som låg efter mig på Skälbyvägen mellan Hässelby och Barkarby och vidare mot Kista norr om Stockholm strax innan klockan 12 idag.

Personligt meddelande

Jag förstår att du fann det här med att jag höll hastighetsgränsen på alla 30- och 50-sträckor oerhört provocerande. Du gjorde det ganska klart genom att köra uppskattningsvis 15 centimeter bakom min bil i närmare fyra kilometer, försöka köra om mig vid ett rödljus (innan du i sista sekund upptäckte den där Volvon och insåg att vi inte körde på en enkelriktad väg), för att sedan slutligen argt accelerera in till höger om mig när vi nådde en 70-väg och köra om mig på insidan. I drygt 100 kilometer i timmen. I bussfil. Jag hittade ingenting men fann något större. Elevernas inställning som är problemet. Jag är övertygad om att det inte är den svenska skolans fel att resultaten har sjunkit och sjunker, skriver gymnasieeleven Sofia Ander.

Elevernas inställning som är problemet

I dag slår Sverige bottenrekord efter bottenrekord när det kommer till betyg och prestation i skolan. Forskare pekar på strukturella förändringar, såsom lärarresurser och specialpedagoger som lyser med sin frånvaro. A 50351 f elevlosningvght09. Lästräning lika viktigt som idrottsträning. LitteraturMagazinet Debatt För en sådär hundra år sedan kom folkrörelserna igång.

Lästräning lika viktigt som idrottsträning

Man skulle sluta dricka, börja läsa och ut och idrotta. Så här ett sekel senare, känns det som idrottsrörelsen har lyckats bäst. Demonstranterna är vår tids freaks. Varje lördag går jag och äter lunch på min favoritkrog tillsammans med min familj.

Demonstranterna är vår tids freaks

Varje lördag passerar vi därför klädbutiken MaxMara på Birger Jarlsgatan och varje lördag står det fyra eller fem ungdomar utanför butiken med plakat i händerna. De delar ut flygblad till förbipasserande och väsnas i största allmänhet. De vill göra oss uppmärksamma på att MaxMara säljer kläder med både räv- och minkpäls. De vill att butiken tar bort kläderna ur sortimentet för att därmed rädda livet på tusentals djur om året. Och det är väl vettigt? Det är jag som är Pippi. Jag kände det. Det är jag som är Pippi.

Det är jag som är Pippi. Jag kände det.

Jag kände det. Jag visste det. Dilsa Demirbag–Sten: Bakom framgången finns alltid hårt arbete. Jag var tvungen att läsa inledningen två gånger för att ta till mig innehållet.

Dilsa Demirbag–Sten: Bakom framgången finns alltid hårt arbete

Raderna krossade mitt hjärta. Hur kan vi göra så mot våra äldre? Skillnaderna är stora. En del lever väl i sina hem eller på seniorboende med individuellt utformad inredning, delikat mat och annat som ger livskvalité. När man redan vet. Det obotliga verbala viruset. Min mamma brukar säga att om jag svär för ofta så försvinner kraften – orden blir nötta och kantstötta av att upprepas.

Det obotliga verbala viruset

Jag hör vad hon säger, men fortsätter ändå att språkligt svavelosa. Letar uttryck, eftertryck. Skulle du våga öppna dörren för din granne? Det ringer på dörren.

Skulle du våga öppna dörren för din granne?

Sakta smyger jag mig fram och spejar i kikhålet, pressar näsan mot dörren. Det står en tant där. Ni sliter själen ur mig - HD. Jag är van vid att förödmjukas. Ungefär en gång i veckan säger någon "kolla, en kines" bakom ryggen på mig. Eller kommer någon fram och hälsar på ett språk som för mig är främmande. Jag fångar dagen imorgon. 12 saker som bara händer på film.