background preloader

Texter

Facebook Twitter

Mobile Stories. Novell av Jonas Hassen Khemiri: Standardlängden av ett mirakel. Ett brev till mig själv om 20 år. Hej Patrik,

Ett brev till mig själv om 20 år

Petter: Det här är inte mitt Sverige. Sverige har under de senaste åren tillåtit rasister tänja på gränserna om vad som är accepterat.

Petter: Det här är inte mitt Sverige

Det här är inte längre det land jag är så stolt över när jag är ute och reser i världen, skriver artisten Petter. Jag vet inte var jag ska börja när jag skriver det här raderna. Sorgen och känslan som infinner sig när all fakta rullas upp gör så jävla ont. Men jag tror att jag börjar vid något annat som också gör riktigt ont: min mamma är sjuk och jag tror att hon är på väg att lämna mig och min familj. Mustafa Can: ”Hur länge varar vår medkänsla?” Han ligger där med sitt runda ansikte mot sanden medan Medelhavets vågor sköljer över honom.

Mustafa Can: ”Hur länge varar vår medkänsla?”

När kroppen går in i krisläge. 28 maj, 2015 Foto: TT (bilden är färgförändrad och beskuren.

När kroppen går in i krisläge

Personen på bilden är inte samma som har skrivit artikeln) Hatet mot godheten - Sydsvenskan. På sitt skrivbord har finansministern en liten pappskylt med texten: ”Var ska pengarna komma ifrån?”

Hatet mot godheten - Sydsvenskan

Borgerliga politikerns förväntade svar på den frågan är: Från företagen, från de branscher och entreprenörer som skapar jobb och tillväxt. Lite paradoxalt då att han till de ”politiskt korrekta” räknade företrädare för flera av Danmarks ledande företag, exempelvis den stora pumptillverkaren Grundfos. Många i det danska näringslivet är oroade över Danmarks rykte i världen. Det är en rationell oro som har med marknader och rekryteringsmöjligheter att göra.

Ändå väljer en tung företrädare för den danska regeringen att låtsas som om de danska direktörerna företrädde de heligas samfund. Ledare: Näthatarna är lögnare. Vad skall medier avslöja, när, hur och varför?

Ledare: Näthatarna är lögnare

Om detta har det de senaste veckorna debatterats flitigt, efter att flera uppmärksammade händelser lett till en makalös uppvisning av osakliga ryktesspridningar på nätet. Att vi i presskåren har att förhålla oss till en digital verklighet där medborgare med nätuppkoppling inte behöver ta publicistisk hänsyn är i dag en realitet. Vem som helst kan skriva vad som helst. Jag trodde att lynchningar hörde till det förflutna. Morden på Ikea, militären som ljög om att han attackerats med kniv, gruppvåldtäkten som aldrig inträffade och den grova misshandeln av Hagamannen.

Jag trodde att lynchningar hörde till det förflutna

Lynchjustisen har den senare tiden varit obehagligt aktiv. "They're selling postcards of the hanging", sjunger Bob Dylan med en referens till morden på tre svarta män i Duluth, Minnesota, 1920. Rykten hade spridits om att männen hade våldtagit och rånat en tonårsflicka, men polisutredningen visade att inget brott hade begåtts. Visserligen dröjde det till 2003 innan de hängda männen fick upprättelse av Duluths borgmästare, men lynchningar tillhör dessbättre sedan länge det förflutna i varje anständigt land. ”Finns människor som vill ta ut sin vrede mot Hagamannen”

Hotbilden mot Hagamannen har funnits över hela landet sedan han blev villkorligt fri. – Det finns människor som vill ta ut sin vrede mot honom, säger kriminologen Tage Alalehto på Umeå universitet.

”Finns människor som vill ta ut sin vrede mot Hagamannen”

Ansvaret för Niklas Lindgrens skydd är polisens – men vad man gjort är hemligt. Börje Öhman är kommunikationschef på polisens Region nord och uppger att det i fall när högprofilerade brottslingar släpps ut villkorligt är polisens sak att ansvara för deras säkerhet. Inför döden ångrar få att de inte simmat med delfiner - Sydsvenskan. Det är när vi är lediga från våra vanliga liv, med arbete och dagis och skola som vi ska fylla våra liv med mening.

Inför döden ångrar få att de inte simmat med delfiner - Sydsvenskan

När vi har semester. Då ska drömmar uppfyllas. Hur många drömmar uppfyllde du den här semestern? För några år sedan publicerade The Guardian en intervju med en sjuksköterska som arbetade med vård av människor i livets slutskede. Hennes svar på vad människor ångrar när de ligger på dödsbädden spreds snabbt. Nätpöbelns ökade påverkan är djupt bekymmersam. Polisen var snabbt ut med sanningen om militären och knivattacken för att stilla en nätmobb.

Nätpöbelns ökade påverkan är djupt bekymmersam

Rätt gjort, men det är djupt bekymmersamt att internetpöbeln vuxit sig så stark att den kan påverka viktiga beslut om en förundersökning. GT avslöjar i dag sanningen om den uniformsklädda soldaten som sa sig ha blivit misshandlad med kniv av två män i Skara. Tidningen har tagit del av den nedlagda utredningen, där det framkommer att mannen i förhör sagt att två skäggiga män från mellanöstern förklarat att "du ska bli det första offret för IS" innan de gick till attack. Men mannen lämnade motstridiga uppgifter i förhör och dörrknackning i området ledde inte till ett dugg. Ingen hade sett eller hört något. Sommaren 2015 blev hatet rumsrent. En artikel i brittiska New Statesman påminde mig om en myt: Om du kastar en groda i kokande vatten hoppar den ur blixtsnabbt och hinner inte dö. Om du i stället placerar den i en kastrull med kallt vatten och sätter på värmen inser den inte vad som händer.

Grodan tycker att det är mysigt och stannar tills den kokas ihjäl. Nätmobb som eldas upp av extremsajterna. De förökar sig som mördarsniglar. Nu är det dags att skicka hem mördare, våldtäktsmän och knarksmugglare. Jag vet inte var jag ska börja. Den 35-åriga bedragerskan flydde sitt eget hemland där hon dömts till flera års fängelse för bedrägeri. Hon är nu dömd till 25 års fängelse för bedrägeri och människosmuggling.

En 41-årig man sitter på livstids fängelse för narkotikasmuggling – han fångades med sex kilo metamfetamin dolt i väskornas foder. Två män dömdes för människohandel för att ha varit med och byggt en verksamhet där kvinnor skulle posera nakna framför webbkameror. Snart når vi punkten då ingen återvändo finns. Sandra grät väldigt tyst. En vit näsduk sög upp hennes tårar. Vi gick på mellanstadiet. Hon och hennes familj hade flytt hit från Balkankriget. På väg hem från skolan hade hon blivit stoppad av en skinnskalle som gick i nian. ”Var kommer du ifrån?” Jag förvånar min omgivning genom att vara tjej men inte plugghäst - Sydsvenskan.

Jag började gå i terapi och fick börja från början och lära mig att mitt värde inte ligger i mina prestationer. Britta Svensson: Vem försvarar blåsippan? De går också genom eld för sina barn. Svenska barn dör inte av hunger. Trots det lever 230 000 av dem ­i familjer vars inkomster inte täcker alla nödvändiga utgifter, enligt Rädda Barnen. Nog låter det som en motsägelse. Kärleksmanifest! ”I Frankrike är alla rädda” "Farmor" av Marjaneh Bakhtiari 23 september 2014 kl 06:07 - Radionovellen. Lyssna på Radionovellen. Bedragaren av Andrea Lundgren 31 december 2014 kl 11:35 - Radionovellen. Vem är han egentligen, mannen som vill att hon ska ta kontroll över sina drömmar och dyka ner i sitt undermedvetna? Hon möter honom vid porten till Babylon, den mystiske Marcel som ständigt tittar på klockan men aldrig tycks notera tiden. Andrea Lundgrens novell rör sig i en drömmande värld där ingenting är vad det tycks vara men där allt rör sitt mot sitt bestämda mål; ett minne, sedan länge gömt i glömska.

Dick Harrison: Så utrotades tiggeriet - Sverige. Hon visste om min allra högsta dröm. Lev här och nu – men gör det på riktigt! Vad händer med oss när vi slutar prata med varandra? Viktig information till dig som ska rösta i nyvalet. ”Hemvändande hbtq-personer - en midvintermörk julhistoria” ”Karl-Bertil Jonssons ömma moder fick något religiöst i blicken, ty denna saga utspelar sig på den tid då julen fortfarande firades till minne av Kristi födelse.”

Tage Danielssons ord om familjen som älskar sin son som han är sammanfattar julen; tiden då vi firar vi två andra rebelliska kids: Lucia och Jesus.De har mer gemensamt än att vara upphovet till skumtomtar, SMS-lån samt vinglögg och körsång före åtta på morgonen. Frida Boisen: "Jag blev bränd i kanten" Viktig information till dig som ska rösta i nyvalet. Maktvittring glimmade i alliansledarnas ögon. De fem saker människor ångrar mest på dödsbädden. Att klippa i Pippi hotar inte svensk kultur - st.nu. För S och MP är jag ett tragiskt misslyckande. Facebook förstör inte ungas språk. Heléne Björklund: Svar på skrönan om invandrad 3-barnsmor. Krönika av Natashja Blomberg / Henrik Torehammar / Jonna Sima / Anna Laestadius Larsson. Alf B Svensson, psykolog: Sluta behandla era ungar som kungar. Rasismen går inte att fånga i enkäter.