background preloader

Texter

Facebook Twitter

The continuing crisis inside the Swedish Academy. The crisis at the Swedish Academy began in November 2017, when Jean-Claude Arnault, the husband of the Academy member Katarina Frostenson, was accused in an article in the Dagens Nyheter newspaper of sexually harassing or assaulting eighteen women.

The continuing crisis inside the Swedish Academy

“He held me and shoved his dick so far down my throat it felt like I was choking”, stated the plaintiff in Arnault’s subsequent rape case. “I panicked. He didn’t let go. In the end I vomited. Then he pushed me to the floor, so my vomit would not end up on his sheets. Börshuset, the old Stock Exchange building, will be familiar to anyone who has been on a city break to Stockholm. Subscribe to the weekly TLS newsletter The day after the article in Dagens Nyheter was published back in November, the Academy held its weekly meeting as usual. Having cut their ties with Arnault, the Academy then entered a long dispute over whether to also expel his wife, Frostenson, from her seat. For Engdahl, this response was the last straw. Varning – den här texten är inte objektiv och allsidig. Sedan jag började skriva för Para§raf har jag märkt att en kommentar ständigt återkommer i läsarreaktioner på mina krönikor.

Varning – den här texten är inte objektiv och allsidig

Upprört skriver läsaren att ”den här texten är ju inte objektiv” eller ”det är tydligt att du sysslar med agendajournalistik”. Ja. Det är liksom det som är själva poängen med en krönika. Mobile Stories. Novell av Jonas Hassen Khemiri: Standardlängden av ett mirakel. Ett brev till mig själv om 20 år. Hej Patrik, jag åt vitaminer och pensionssparade.

Ett brev till mig själv om 20 år

Så att jag åtminstone skulle få något att glädja mig åt. Petter: Det här är inte mitt Sverige. Sverige har under de senaste åren tillåtit rasister tänja på gränserna om vad som är accepterat.

Petter: Det här är inte mitt Sverige

Det här är inte längre det land jag är så stolt över när jag är ute och reser i världen, skriver artisten Petter. Jag vet inte var jag ska börja när jag skriver det här raderna. Sorgen och känslan som infinner sig när all fakta rullas upp gör så jävla ont. Men jag tror att jag börjar vid något annat som också gör riktigt ont: min mamma är sjuk och jag tror att hon är på väg att lämna mig och min familj. Mustafa Can: ”Hur länge varar vår medkänsla?”

När kroppen går in i krisläge. 28 maj, 2015 Foto: TT (bilden är färgförändrad och beskuren.

När kroppen går in i krisläge

Personen på bilden är inte samma som har skrivit artikeln) Hatet mot godheten - Sydsvenskan. På sitt skrivbord har finansministern en liten pappskylt med texten: ”Var ska pengarna komma ifrån?”

Hatet mot godheten - Sydsvenskan

Ledare: Näthatarna är lögnare. Vad skall medier avslöja, när, hur och varför?

Ledare: Näthatarna är lögnare

Om detta har det de senaste veckorna debatterats flitigt, efter att flera uppmärksammade händelser lett till en makalös uppvisning av osakliga ryktesspridningar på nätet. Jag trodde att lynchningar hörde till det förflutna. Morden på Ikea, militären som ljög om att han attackerats med kniv, gruppvåldtäkten som aldrig inträffade och den grova misshandeln av Hagamannen.

Jag trodde att lynchningar hörde till det förflutna

Lynchjustisen har den senare tiden varit obehagligt aktiv. "They're selling postcards of the hanging", sjunger Bob Dylan med en referens till morden på tre svarta män i Duluth, Minnesota, 1920. Rykten hade spridits om att männen hade våldtagit och rånat en tonårsflicka, men polisutredningen visade att inget brott hade begåtts. ”Finns människor som vill ta ut sin vrede mot Hagamannen” Inför döden ångrar få att de inte simmat med delfiner - Sydsvenskan. Det är när vi är lediga från våra vanliga liv, med arbete och dagis och skola som vi ska fylla våra liv med mening.

Inför döden ångrar få att de inte simmat med delfiner - Sydsvenskan

När vi har semester. Då ska drömmar uppfyllas. Hur många drömmar uppfyllde du den här semestern? Nätpöbelns ökade påverkan är djupt bekymmersam. Polisen var snabbt ut med sanningen om militären och knivattacken för att stilla en nätmobb.

Nätpöbelns ökade påverkan är djupt bekymmersam

Rätt gjort, men det är djupt bekymmersamt att internetpöbeln vuxit sig så stark att den kan påverka viktiga beslut om en förundersökning. GT avslöjar i dag sanningen om den uniformsklädda soldaten som sa sig ha blivit misshandlad med kniv av två män i Skara. Tidningen har tagit del av den nedlagda utredningen, där det framkommer att mannen i förhör sagt att två skäggiga män från mellanöstern förklarat att "du ska bli det första offret för IS" innan de gick till attack. Men mannen lämnade motstridiga uppgifter i förhör och dörrknackning i området ledde inte till ett dugg. Ingen hade sett eller hört något. Sommaren 2015 blev hatet rumsrent. En artikel i brittiska New Statesman påminde mig om en myt: Om du kastar en groda i kokande vatten hoppar den ur blixtsnabbt och hinner inte dö. Om du i stället placerar den i en kastrull med kallt vatten och sätter på värmen inser den inte vad som händer. Grodan tycker att det är mysigt och stannar tills den kokas ihjäl.

Nätmobb som eldas upp av extremsajterna. De förökar sig som mördarsniglar. Nu är det dags att skicka hem mördare, våldtäktsmän och knarksmugglare. Jag vet inte var jag ska börja. Den 35-åriga bedragerskan flydde sitt eget hemland där hon dömts till flera års fängelse för bedrägeri. Hon är nu dömd till 25 års fängelse för bedrägeri och människosmuggling. En 41-årig man sitter på livstids fängelse för narkotikasmuggling – han fångades med sex kilo metamfetamin dolt i väskornas foder. Två män dömdes för människohandel för att ha varit med och byggt en verksamhet där kvinnor skulle posera nakna framför webbkameror. Snart når vi punkten då ingen återvändo finns. Sandra grät väldigt tyst. En vit näsduk sög upp hennes tårar. Vi gick på mellanstadiet. Hon och hennes familj hade flytt hit från Balkankriget. På väg hem från skolan hade hon blivit stoppad av en skinnskalle som gick i nian. ”Var kommer du ifrån?”

Jag förvånar min omgivning genom att vara tjej men inte plugghäst - Sydsvenskan. Britta Svensson: Vem försvarar blåsippan? De går också genom eld för sina barn. Svenska barn dör inte av hunger. Trots det lever 230 000 av dem ­i familjer vars inkomster inte täcker alla nödvändiga utgifter, enligt Rädda Barnen. Nog låter det som en motsägelse.

Kärleksmanifest! ”I Frankrike är alla rädda” "Farmor" av Marjaneh Bakhtiari 23 september 2014 kl 06:07 - Radionovellen. Lyssna på Radionovellen. Bedragaren av Andrea Lundgren 31 december 2014 kl 11:35 - Radionovellen. Dick Harrison: Så utrotades tiggeriet - Sverige. Hon visste om min allra högsta dröm. Jag åkte inte hem i går. Lev här och nu – men gör det på riktigt! Viktig information till dig som ska rösta i nyvalet. ”Hemvändande hbtq-personer - en midvintermörk julhistoria” Frida Boisen: "Jag blev bränd i kanten" Viktig information till dig som ska rösta i nyvalet. Maktvittring glimmade i alliansledarnas ögon. De fem saker människor ångrar mest på dödsbädden. Att klippa i Pippi hotar inte svensk kultur - st.nu.

För S och MP är jag ett tragiskt misslyckande. Facebook förstör inte ungas språk. Heléne Björklund: Svar på skrönan om invandrad 3-barnsmor. Krönika av Natashja Blomberg / Henrik Torehammar / Jonna Sima / Anna Laestadius Larsson. Alf B Svensson, psykolog: Sluta behandla era ungar som kungar. Rasismen går inte att fånga i enkäter.