background preloader

Studieteknik

Facebook Twitter

Plugga smart för bra resultat. En bra studieteknik kan vara nyckeln till bra betyg. Men att studera rätt kan vara svårt, särskilt om man är ny på högskolan och van vid gymnasiet. Hösten är här och många funderar på att söka in till högskolan. Men för förstagångsstudenter kan övergången från gymnasiet till högskolan komma som en smäll. Studietempot är högre och det ställs betydligt högre krav på eget ansvar. Ingmar Andersson är studievägledare och föreläser om studieteknik. Han berättar att nyblivna högskolestudenter ofta försöker läsa för mycket och på fel sätt. . – Det är mycket mer att läsa på högskolan, inte tillrättalagda läro­böcker som på gymnasiet, utan avhandlingar med mycket text där en del är viktigt och annat inte så viktigt. I stället gäller det att lära sig att ta ut det viktiga. Gör högskoleprovets orddel: Hur många svåra ord kan du? Ett annat fel som många gör är att läsa först efter föreläsningarna. Hur mycket ska man då plugga när man går på högskolan?

Gör quizet: Hur bra är du på engelska? LÄS FÖR BARN - Téléchargements mobiles. Jlsu. En av böckerna som jag tipsade om i mitt blogginlägg boktips 2015 handlar om hur vi ser på hjärnan och vår förmåga att utvecklas. Boken jag tänker på är Carol S. Dwecks ”Mindset – du blir vad du tänker”. Hon skriver om ”fixed mindset” och ”growth mindset” som är två olika förhållningssätt till hjärnan och möjligheterna att utvecklas och lära sig. En svensk översättning av begreppen kan vara statiskt och dynamiskt tankesätt. Då hjärnan stimuleras och förändras beroende av vad vi utsätter hjärnan för är vårt förhållningssätt viktigt, särskilt för alla som jobbar i skolan. För många elever hamnar i skolan i dag i ett läge där de inte tror/tycker att det är värt att försöka/anstränga sig. Jag har gjort några infographics som kan vara användbara i klassrummet. Lycka till med det dynamiska tankesättet och läs gärna Carol S.

Så gör du för att komma igång med läsningen | Orka plugga. Dela upp längre texter i olika steg När du ska läsa en längre text kan det hjälpa att göra det i olika steg. Börja med att läsa rubriker och titta på bilderna. Läs sedan varje stycke var för sig och skriv sedan en sammanfattning om vad texten handlar om... Ta reda på mer innan du börjar läsa Bläddra i boken, titta på omslaget, läs igenom innehållsförteckningen - det är några av sakerna som du kan göra för att skaffa dig en förförståelse för en text innan du börjar läsa. Genom att göra det så ökar din läsf... Ställ frågor för att förstå texten Var nyfiken och ställ frågor så ökar din läsförståelse. Så sammanfattar du ett stort material Mari Forssblad, nyhetsreporter på SVT, tipsar om bra strategier som du kan använda dig av när du ska hitta det viktigaste i en text och sammanfatta den.

Dela upp längre texter i olika steg | Orka plugga. Varför ska jag läsa böcker? Vi läser en massa dagligen - på datorn, mobilen, skyltar och anvisningar. Att även läsa böcker är en av flera strategier för att fylla på ordförrådet, stimulera fantasin och förbättra språkkänslan. Förutspå texten Att förutspå en text innan läsningen bidrar till att du kopplar på dina förkunskaper och underlättar för hjärnan att koppla ihop texten med det du redan kan för att förstå texten bättre.

Sammanfatta texten Ta för vana att ställa frågor till texten när du läser. Ställ frågor till texten. Förberedelser | Orka plugga. Engagera dig i lektionerna Det är upp till dig att göra det bästa av lektionerna. Så om du har svårt att intressera dig för ett ämne – kom med förslag på hur du skulle vilja förändra upplägget! Prata med klasskamraterna om vad ni skulle vilja h... Använd verktygen som finns i mobilen Att ständigt störas av sin mobiltelefon när man ska plugga kan ge upphov till stress och sämre koncentration.

Packa väskan kvällen innan Istället för att stressa på morgonen, bestäm vilka kläder du ska ha på dig till skolan och packa din skolväska redan kvällen innan. Styr upp runt omkring dig När du pluggar behöver du en lugn miljö utan störningsmoment. Kom förberedd till lektionen Se till att komma väl förberedd till lektionerna – då slipper du förlora tid på att springa in och ut för att hämta rätt saker. Plugga på vägen till skolan Passa på att utnyttja restiden till och från skolan för att plugga. Stäng av ljudet på mobilen Gör en lista av dina uppgifter Läs igenom innan lektionen Håll ordning med mappar. Nyanserade resonemang och komplexa samband i samhällskunskap | Orka plugga.

Att utveckla ett resonemang i svenska | Orka plugga.