background preloader

Annas klassrum

Facebook Twitter

Faktatexter! | Annas Klassrum. I förra veckan fokuserade vi på hur djuren anpassar sig till att klara vintern. Vi pratade och läste om olika djur som rör sig i skogarna på vintern. Tillsammans läste vi en faktatext om älgen och fyllde i en sexfältare. I skrivarparen valde de ett djur som de läste om och tillsammans fyllde i en sexfältare. Stolt fröken som ser att detta börjar bli ett vant arbetssätt. Eleverna klarar numera av att läsa själva, men också att utskilja fakta och skriva stödord i sexfältaren. Idag använde jag mig av vår gemensamma sexfältare om älgen. Tillsammans med elevernas ideér visade jag hur en faktatext kunde växa fram. 1. 2. När det sedan var dags för skrivarparen att sätta sig vid datorerna med sin sexfältare föll dessa två saker sig naturligt för många par och med lite påminnelse för de som glömt bort fick alla skrivarpar till det till slut. Annas Klassrum | Glänta gärna på dörren och ta del av tips och idéer från mitt klassrum!

Vi har jobbat en hel del med En läsande klass-materialet och tycker vi haft stor hjälp av läsfixarna för att förstå och bearbeta texter. Eleverna har tyckt det varit roligt och snappar snart upp de olika arbetssätten. Vi jobbar också mycket med att skriva texter då Att skriva sig till läsning varit vår läsinlärningsmetod under ettan. Dessa två olika momenten har fungerat mycket väl var och en för sig, men nu var det läge att ta arbetssätten ett steg längre. För några veckor sedan fick eleverna i uppgift att skriva en berättelse till en bild. Jag blev mycket positivt överraskad av elevernas texter då detta var bland de första gångerna de skriver helt själva, med penna och med väldigt lite instruktioner. Jag bestämde mig för att jobba vidare med texterna.

Vid nästa tillfälle var det dags för parjobb igen. Vi satt upp läsfixarna på tavlan och pratade om vad de brukade göra när vi läste en text och på vilket sätt de gjorde det. Så resonerade vi vidare genom läsfixarna och skrev på tavlan. Vi fortsätter vårt teknikjobb! | Annas Klassrum. Vi fortsätter befästa begreppet teknik. Idag stod det en korg i klassrummet när vi kom in efter rasten. I korgen fanns massor med saker. En i taget fick eleverna komma fram, välja en sak och bestämma om det är teknik eller inte. De skulle även förklara varför det var teknik.

Vi sorterade upp sakerna i två högar. Teknik. Inte teknik. Vi tittade sedan på sakerna och funderade på varför sakerna kommit till? Vi ritade sedan en gubbe på tavlan. Vilken sorts teknik har underlättat eller förstärkt olika kroppsdelar? Vi avslutade lektionen med att se ett avsnitt av ”Mitt liv som grej”. Det här kommer vi göra efter varje program och spara till nästa vecka då vi ska använda oss av detta när vi ska skriva argumenterande texter.

Vintern! | Annas Klassrum. I vårt gemensamma no arbete jobbar vi nu med vintern! Vi jobbar nu för att komma närmare målet att kunna läsa och skriva faktatexter om djur och växter, i ord/bild kunna beskriva vad som är typiskt för de olika årstiderna och hur djur och växter påverkas av dem, hur djur lämnar spår i naturen och några växters frö och hur de sprider sig. I vår klass började vi arbetet med att skriva upp allt vi redan kunde om vintern. Sedan funderade vi på vad vi ville lära oss mer om! Vår tankekarta om det vi redan kunde blev en text vid datorn med skrivarparen! Vi har sedan läst och pratat lite allmänt om vintern, för att sedan styra över det till hur djuren har det på vintern.

Vi har läst och tittat på bilder både gemensamt i klassen och i skrivarparen! Så härligt att de läser så bra att de själva kan ta sig igenom en enkel text! Vi har målat en vinterbild där man kan se djur som gått i dvala, som fått vinterpäls, eller som lever i gångar under snön.