background preloader

Utforska - GOTD

Utforska - GOTD

http://skolafalun.se/gotd/utforska/

Related:  Grejofthedaypernilla

Grej of the day Idag ska vi göra vår grej på ett litet annat sätt. Vi ska låta Micke i Umeå göra den med oss. Astrid på 20-lappen Vi betalar ofta med kort från dator eller telefon idag. Men vi behöver fortfarande kontanter. Alla sedlar ska bytas ut för att de ska bli säkrare. Riksbanken är en myndighet som jobbar med pengar. Riksbanken ska byta ut våra sedlar för att göra dem säkrare. De nya sedlarna får nya motiv. MiniBladet City Mitt namn är Micael Hermansson, jag är en mellanstadielärare från Umeå som för snart sex år sedan började med något som jag kallade Grej of the day i mina klasser. GOTD är kort sagt en superkort minilektion – typ 8 min – som får inleda dagen. Varje dag! Fågelås skola i Gate Fågelås skola i Gate Gå till innehåll Grej of the day Grej of the day-karta Vad är ”grej of the day” och varför gör vi?

En mening och hundra ord Anne-Marie Körling har flera enkla och mycket användbara lektionsidéer på Körlings ord. Jag har testat flera med både bra resultat och nöje. Liksom andra goda grundidéer finns det möjligheter att utveckla dessa idéer åt lite olika håll. Den här kan vi kalla En mening och hundra ord! Jag börjar med att välja en mening för att låta eleverna associera till andra ord. Meningen är På affärens skyltfönster hade någon målat ordet JUDE med meterhöga, röda bokstäver ur En ö i havet som vi just nu läser tillsammans.

Arbeta praktiskt med grej of the day Jag har kört några grej of the day nu och tycker det är jätteroligt. Och som vanligt är det så att för att få se resultat måste man ge det tid. Med grej of the day lär sig eleverna samband, likheter och mönster. Kopplingar mellan olika saker, människor, historiska händelser är stor. Kickstart med kluriga frågor Näslös beskyddare, står det på tavlan. Eleverna i klass 4—5 på Västangårdsskolan i Umeå smyger sig ner i bänkarna och sneglar på de två magiska orden. De har som vanligt fått fundera på den kluriga ledtråden sedan dagen innan. Morgnarna börjar alltid lugnt och stilla med läsning. Metoden som gynnar långtidsminnen – Spaced Learning! När vi lär oss något är biokemiska processer igång i våra hjärnor. Många faktorer kan påverka vad och hur vi minns. När vi lär oss något kopplas neuronernas synapser samman i ”minnesbanor”.

Minilektioner med Grej Of The Day (GOTD) - Pedagogsajten Familjen Helsingborg Micke Hermansson, mellanstadielärare från Umeå startade med små minilektioner om företeelser, händelser, personer och så vidare för 8 år sedan, läs artikel från Lärarnas tidning här eller se Lilla Aktuelltinslaget från 29 januari -15. Micke kallar minilektionerna Grej Of The Day. Jag snappade upp idéerna 2013 men kom inte riktigt igång förrän efter höstlovet 2014, då inspiration kom igen från Grej Of The Day-gruppen, som växte explosionsartat på Facebook. Jag gör Grej of The Day, helst minst 3 ggr/veckan. Dessa är som sagt microlektioner om olika faktaområden, ibland helt slumpmässigt valda. Till dessa minilektioner gör jag en kort presentation via presentationsverktyget i GAFE.

Holmsjöbloggarna år 5 och 6 Här kommer jag lägga ut ledtrådar och sedan de presentationer som vi använt oss av i skolan. Grej of the day är microlektioner om allt möjligt. Det kan vara fakta om personer, byggnader, kända saker, städer eller djur. Det är för att öka allmänbildning och lusten att lära! Vi kommer ha GOTD som jag förbereder ca tre gånger i veckan (det vill säga om det är vanliga skoldagar ). Dessutom kommer alla barn att få prova göra egna GOTD om de vill! Förstelärare i Svedala - Undervisning och lärande 2014 är året då Svedala kommuns Förstelärare bloggar publicerades på nätet. Sedan dess har det gjorts 110 inlägg av kommunens 10 första förstelärare. Sammantaget har bloggarna genererat mer än 145.000 träffar. Första inlägget, den 20 januari, skrevs av Hanna Claesson och handlade om Förväntan inför BETT och sista inlägget Aktivera eleverna under högläsning publicerades den 18 december av Joakim Nilsson. Där emellan har ni bland annat kunnat läsa om nationella prov av Richard Linde, kamratbedömning av Lisbeth Bern, VÖL av Annica Eld till arbetet med att vända en klass av Malin Sjöberg och didaktiska kontrakt av Björn Persson.

Related:  grej of The day