background preloader

Kolla!

Facebook Twitter

Digitala verktyg – supertips. Det går att använda digitala verktyg på ett strukturerat och ändamålsenligt sätt, till exempel för flippar, språkutvecklande arbetssätt och formativ bedömning, som ger goda resultat (Läs om STL-studie här).

Digitala verktyg – supertips

Men för många är vägen dit fylld av ”digital stress”, det vill säga man har förstått vad verktygen kan tillföra undervisningen, men insatsen att lära sig verktygen är just nu alldeles för stor. Därför blir det oftast ingenting. En sätt att göra berget lite lägre är att introducera enklare digitala verkyg regelbundet, till exempel med ett tips i månaden. Då hinner alla testa tipset och kan delge varandra erfarenheter. Fejkade sidor - Källkritik. Alice Bah Kuhnke: ”Vi måste träna våra barn i kritiskt tänkande” Direkt efter knivdådet på Ikea i Västerås gick spekulationer kring både offer och gärningsmän heta i sociala medier och olika nätforum, trots att lite var känt om de faktiska omständigheterna.

Alice Bah Kuhnke: ”Vi måste träna våra barn i kritiskt tänkande”

Men situationen är inte unik – och Alice Bah Kuhnke menar att det kan finnas en fara med ryktesspridningen. – I politiken är bristande källkritik på internet en av de frågor vi måste hantera och hitta verktyg för att bemöta. Samhället i dag är mer polariserat än på länge. Undervisningsmaterial. Jlsu. Digitala verktyg för att träna eller testa elevernas kunskaper är temat för del 27 i serien Tips på IKT i skolan.

jlsu

Verktygen går att använda inom alla skolans ämnen. Tio saker som vuxna människor borde veta men som uppenbarligen måste förklaras. Fakta och åsikter är inte samma sak.

Tio saker som vuxna människor borde veta men som uppenbarligen måste förklaras.

Om du kommer med ett felaktigt påstående, till exempel ”Månen är gjord av ost” och någon påtalar detta, är inte ”du kan inte säga att jag har fel för jag tycker så” ett godtagbart försvar, eftersom du inte framfört en åsikt utan ett påstått faktum, som visat sig vara fel. Surfa Lugnt Råd för hur du delar bilder och info på internet. Surfa Lugnt och Facebook har gemensamt tagit fram råd kring hur man delar bilder och annan information på internet på ett respektfullt sätt.

Surfa Lugnt Råd för hur du delar bilder och info på internet

För det mesta är delning positivt. Men tänk dig gärna för innan du delar för att inte riskera skada dig själv eller någon annan. Det mångspråkiga skolbiblioteket. Enligt bibliotekslagen ska alla bibliotek, även skolbiblioteken, ägna särskild uppmärksamhet åt personer med andra modersmål än svenska.

Det mångspråkiga skolbiblioteket

Det innebär bland annat att skol- och gymnasiebibliotek bör ge tillgång till litteratur på elevernas olika språk. 2015-04-01IB inspirerar till mångspråkigt arbeteAtt skolbibliotek erbjuder litteratur på elevernas olika modersmål är nödvändigt för att möta alla elevers behov och stödja deras lärande och självkänsla, säger Charlotte Goobar på Internationella biblioteket (IB). 2015-04-01Skolbibliotekarier om mångspråkigt arbeteVad betyder ett skolbibliotek för elever med annat modersmål än svenska? Skolverket har frågat några skolbibliotekarier. De arbetar på skolor som har eller håller på att bygga upp ett mångspråkigt bibliotek. Skärmtid. Hat på nätet.

En motor för ett lustfyllt lärande. STOCKHOLM Skolbiblioteken är en viktig del av lärandet.

En motor för ett lustfyllt lärande

Utbildningsminister Gustav Fridolin (MP) ser stora möjligheter och har ambitionen att höja medvetandet kring skolbiblioteket. Lust Utbildningsminister Gustav Fridolin (MP) framhäver skolbiblioteken som motor i det lustfyllda lärandet. Bild: Kristian Pohl. Super-Mjuka-Hj%C3%A4ltar.pdf. Sv, SvA: Lista på kärleksböcker. De här böckerna presenterade Monika på megabokattacken i varje klass.

Sv, SvA: Lista på kärleksböcker

Hon hälsar att det finns andra böcker på. Klassrumsstrategier / strategier för lärande. Idag har jag inspirerats av Johan Lindström, och hans planscher om klassrumsstrategier.

Klassrumsstrategier / strategier för lärande

Du hittar det inlägget här. Johan, @aland72 på Twitter, har gjort jättefina planscher som man kan sätta upp i klassrummet för att påminna eleverna om att de kan göra mycket på egen hand innan de frågar sin lärare, vilket ofta är deras första och enklaste strategi ;) För att komma ifrån att de frågar mig först så fort de kör fast, har även jag försökt introducera ”C3B4me” (see three before me) vilket betyder ta hjälp av 3 klasskompisar innan du tar hjälp av mig. Man kan också tänka som så att man kan använda sig av tre strategier innan man frågar efter min hjälp, och där är en strategi att fråga en kompis. Så jag gjorde egna planscher i webbprogrammet Canva.com, som kanske passar för de yngre eleverna, skolår 1-6, inspirerad av dels Johan, men även av amerikanska förlagor som det finns många av på Pinterest t ex. Och länken till mitt Pearltrees hittar du här: Sharing is caring. Vikten av input. Som lärare ger man oerhört mycket av sig själv.

Vikten av input

Man fixar, trixar, reflekterar och tänker om...allt för att få så många elever som möjligt med sig. Att då vid vissa tillfällen få möjlighet till input genom workshop, föreläsningar, konferenser eller vanliga kollegiala samtal är guld värt. Pluggkoden: Strategier för läsning. MIK_plan%20Gunnesboskolan_mars%202015.pdf. Bästa vertygen för att skapa tidslinjer. When in Time Du skapa interaktiva digitala tidslinjer som kan bäddas in i dina egna bloggar/webbsidor. Timeline Maker. ISA - för årskurs 4 och 5. Skaparbibblan - en nod för hopkopplat lärande, makerkultur och delande. Skolbiblioteket och de flerspråkiga eleverna. Bluffsidor på Facebook.

Här listar vi sajter och tjänster som erbjuder facebook-likes till t.ex. företag och levererar dem via blufftävlingar på olika sidor. Svenskafblikes.seMediomarketing.se. Vilka förmågor är viktiga för digital läsförståelse? Medielandskapet förändras snabbt i en digital riktning och läsning på skärm blir en allt större och viktigare del av det dagliga läsandet. Vad innebär det för kraven på läsförståelse? Är traditionella läsfärdigheter och -förmågor tillräckliga, eller behöver vi utveckla nya för att verkligen dra nytta av de nya medier som växer fram på nätet?

Detta undersöker Maria Rasmusson, medarbetare på det nationella centret för PISA, i sin avhandling Det digitala läsandet. Open Broadcaster Software - Index. Förstå kunskapskraven. Bästa konverteringsverktygen. Nitro Cloud Nitro Cloud är en gratis online-PDF-konverterare som kan konvertera PDF-filer till populära Microsoft Office-filformat.

Du behöver inte ladda ner Nitro Cloud. Du kan ladda upp, konvertera och spara PDF-filer på ditt online-konto eller datorn.Du bara kan konvertera upp till fem dokument i månaden. Men om du tar bort de uppladdade dokument från ditt Nitro Cloud-konto efter att konverterat dem, kan du konvertera nya dokument. När du laddar upp en PDF till Nitro Cloud kan du välja ett dokument på din dator, Dropbox, Google Drive eller SkyDrive-konto.Jag konverterade en PDF-fil till en PPT (PowerPoint-fil) för att testa det. SO IK 7-9. Bloggen i NCS nyhetsbrev 1/2015! Lärartips för källkritiskt arbete. Många lärare och skolbibliotekarier vill dela med sig av sitt arbete med källkritik i klassrummet. Här är deras viktigaste råd till kollegor ute i landet. Börja tidigt Var inte rädd för att börja tidigt.

Små barn förstår också källkritik – på sin nivå. 100 antirasistiska boktips. Litteraturen är full av böcker som handlar om tolerans och medmänsklighet. Här kommer vår lista, sammanställd den 15 september 2014 (uppdaterad 30 september). Vi hoppas att fler läser dessa böcker under decennier framöver. Att utveckla ett resonemang i svenska. Bokcirklar.