background preloader

Kolla!

Facebook Twitter

Digitala verktyg – supertips. Det går att använda digitala verktyg på ett strukturerat och ändamålsenligt sätt, till exempel för flippar, språkutvecklande arbetssätt och formativ bedömning, som ger goda resultat (Läs om STL-studie här).

Digitala verktyg – supertips

Men för många är vägen dit fylld av ”digital stress”, det vill säga man har förstått vad verktygen kan tillföra undervisningen, men insatsen att lära sig verktygen är just nu alldeles för stor. Därför blir det oftast ingenting. En sätt att göra berget lite lägre är att introducera enklare digitala verkyg regelbundet, till exempel med ett tips i månaden. Fejkade sidor - Källkritik. Alice Bah Kuhnke: ”Vi måste träna våra barn i kritiskt tänkande” Direkt efter knivdådet på Ikea i Västerås gick spekulationer kring både offer och gärningsmän heta i sociala medier och olika nätforum, trots att lite var känt om de faktiska omständigheterna.

Alice Bah Kuhnke: ”Vi måste träna våra barn i kritiskt tänkande”

Men situationen är inte unik – och Alice Bah Kuhnke menar att det kan finnas en fara med ryktesspridningen. – I politiken är bristande källkritik på internet en av de frågor vi måste hantera och hitta verktyg för att bemöta. Undervisningsmaterial. Jlsu. Digitala verktyg för att träna eller testa elevernas kunskaper är temat för del 27 i serien Tips på IKT i skolan.

jlsu

Verktygen går att använda inom alla skolans ämnen. I del 13 som handlar om att utvärdera undervisningen finns andra exempel, t ex Socrative och Mentimeter som också går att använda till samma syfte. Alla länkar öppnas i ett nytt fönster. Jag börjar med mina två favoritverktyg, efter det kommer andra verktyg i alfabetisk ordning. Kahoot Ett väldigt populärt verktyg i Sverige, då eleverna verkligen gillar Kahoot. Quizizz Påminner om Kahoot, men med några skillnader. Tio saker som vuxna människor borde veta men som uppenbarligen måste förklaras. Fakta och åsikter är inte samma sak.

Tio saker som vuxna människor borde veta men som uppenbarligen måste förklaras.

Surfa Lugnt Råd för hur du delar bilder och info på internet. Surfa Lugnt och Facebook har gemensamt tagit fram råd kring hur man delar bilder och annan information på internet på ett respektfullt sätt.

Surfa Lugnt Råd för hur du delar bilder och info på internet

Det mångspråkiga skolbiblioteket. Enligt bibliotekslagen ska alla bibliotek, även skolbiblioteken, ägna särskild uppmärksamhet åt personer med andra modersmål än svenska.

Det mångspråkiga skolbiblioteket

Det innebär bland annat att skol- och gymnasiebibliotek bör ge tillgång till litteratur på elevernas olika språk. 2015-04-01IB inspirerar till mångspråkigt arbeteAtt skolbibliotek erbjuder litteratur på elevernas olika modersmål är nödvändigt för att möta alla elevers behov och stödja deras lärande och självkänsla, säger Charlotte Goobar på Internationella biblioteket (IB). 2015-04-01Skolbibliotekarier om mångspråkigt arbeteVad betyder ett skolbibliotek för elever med annat modersmål än svenska? Skolverket har frågat några skolbibliotekarier. De arbetar på skolor som har eller håller på att bygga upp ett mångspråkigt bibliotek. Skärmtid. Hat på nätet. En motor för ett lustfyllt lärande. STOCKHOLM Skolbiblioteken är en viktig del av lärandet.

En motor för ett lustfyllt lärande

Utbildningsminister Gustav Fridolin (MP) ser stora möjligheter och har ambitionen att höja medvetandet kring skolbiblioteket. Lust Utbildningsminister Gustav Fridolin (MP) framhäver skolbiblioteken som motor i det lustfyllda lärandet. Bild: Kristian Pohl. Det som skulle bli ett nationellt bibliotekslyft kom av sig i samband med att allianspartierna tillsammans med Sverigedemokraterna fällde den sittande regeringens budget. Super-Mjuka-Hj%C3%A4ltar.pdf. Sv, SvA: Lista på kärleksböcker. Klassrumsstrategier / strategier för lärande. Vikten av input. Pluggkoden: Strategier för läsning. MIK_plan%20Gunnesboskolan_mars%202015.pdf. Bästa vertygen för att skapa tidslinjer. Timeline Maker.

Bästa vertygen för att skapa tidslinjer

ISA - för årskurs 4 och 5. Skaparbibblan - en nod för hopkopplat lärande, makerkultur och delande. Skolbiblioteket och de flerspråkiga eleverna. Bluffsidor på Facebook. Här listar vi sajter och tjänster som erbjuder facebook-likes till t.ex. företag och levererar dem via blufftävlingar på olika sidor.

Bluffsidor på Facebook

Svenskafblikes.seMediomarketing.se Svenskafblikes.se skapades den 24 januari 2013 och domänen ägs, när detta skrivs, av Mathias Dios. Mediomarketing.se skapades den 15 februari 2013. Vilka förmågor är viktiga för digital läsförståelse? Medielandskapet förändras snabbt i en digital riktning och läsning på skärm blir en allt större och viktigare del av det dagliga läsandet.

Vilka förmågor är viktiga för digital läsförståelse?

Vad innebär det för kraven på läsförståelse? Är traditionella läsfärdigheter och -förmågor tillräckliga, eller behöver vi utveckla nya för att verkligen dra nytta av de nya medier som växer fram på nätet? Open Broadcaster Software - Index. Förstå kunskapskraven. På arabiska: Att utveckla ett resonemang i svenska. Bästa konverteringsverktygen. Nitro Cloud Nitro Cloud är en gratis online-PDF-konverterare som kan konvertera PDF-filer till populära Microsoft Office-filformat. Du behöver inte ladda ner Nitro Cloud. Du kan ladda upp, konvertera och spara PDF-filer på ditt online-konto eller datorn.Du bara kan konvertera upp till fem dokument i månaden. Men om du tar bort de uppladdade dokument från ditt Nitro Cloud-konto efter att konverterat dem, kan du konvertera nya dokument.

När du laddar upp en PDF till Nitro Cloud kan du välja ett dokument på din dator, Dropbox, Google Drive eller SkyDrive-konto.Jag konverterade en PDF-fil till en PPT (PowerPoint-fil) för att testa det. SO IK 7-9. Bloggen i NCS nyhetsbrev 1/2015! Lärartips för källkritiskt arbete. Många lärare och skolbibliotekarier vill dela med sig av sitt arbete med källkritik i klassrummet. Här är deras viktigaste råd till kollegor ute i landet.

Börja tidigt. 100 antirasistiska boktips. Litteraturen är full av böcker som handlar om tolerans och medmänsklighet. Här kommer vår lista, sammanställd den 15 september 2014 (uppdaterad 30 september). Vi hoppas att fler läser dessa böcker under decennier framöver. Sprid gärna till dina vänner. Att utveckla ett resonemang i svenska. Bokcirklar.