background preloader

Genus

Facebook Twitter

Våga prata om genus. – Tjejer är mer mogna, därför tar de skolan på mer allvar, säger en elev. – Killar har fullt upp med sport. De har inte tid med läxor och sånt, tillägger en annan. Det blir genast fniss och surr i rummet när frågan om betygsgapet mellan killar och tjejer kommer på tal i klass 8C på Svaneskolan i Lund. Eleverna saknar varken insikt om problemet eller idéer om orsakerna. Matte- och NO-läraren Björn Svensson lyssnar intresserat. . – Jag tror att tjejernas betyg är en spegling av de förväntningar vi har på dem.

. – Betygsskillnaderna är ett stort problem. På Svaneskolan skiljde det i våras över 40 snittpoäng mellan pojkar och flickor i avgångsklasserna. . – Lärarna har inte haft tillräckligt med tid att implementera det nya betygssystemet, det har saknats resurser i form av tid och stöd att göra det ordentligt. Runt 2006–2007 talades det mycket om genuspedagoger i Sverige och det gjordes även satsningar för att öka lärarnas kunskap i jämställdhetsfrågor. Jämställdhet. 93973_normkritik. Always #LikeAGirl. Genus sv idh. Normkritiska barnböcker för en uppdaterad sagostund - Mama. Godnattsagan har allt mer blivit ett utrymme för att vidga vyerna för barnen. Du behöver inte längre smygbyta mellan hon och han om du är rädd att dina barn ska fastna i traditionella föreställningar om hur pojkar och flickor ska bete sig eller se ut.

Sedan små bokförlag specialiserade på barnlitteratur som bryter mot normer om kön, etnicitet och familjebildningar blivit framgångsrika hänger nu de stora bokförlagen på trenden. Karin Salmson startade Vilda förlag redan 2007. Då hade hon precis blivit mamma och det var svårt att hitta bilderböcker som stämde överens med hennes värderingar, i nästan alla fanns duktiga flickor och busiga pojkar.– Medan flickorna skildrades i hemmiljö, fick pojkarna vara ute och upptäcka världen. Sagornas flickor blev ledsna och pojkarna arga. Även om det började komma böcker om tuffa flickor så saknades det pojkar som fick visa känslor och vara omhändertagande. I samma veva drog Marie Tomicic och Lovisa Almborg igång ett förlag med samma inriktning. Pojke Flicka. Böckerna Kalle med klänning och Prinsessan Kristalla.

"Vi barn borde få byta plats med de vuxna" Ellen Wrentner, 10 år, Ask, Röstånga.HD/NST Emil Langvad Ellen Wrentner, 10 år, Ask, Röstånga.HD/NST Emil Langvad Killkläder, kort hår – den stilen gillar Ellen Wrentner och hon står stark i sitt val.HD/NST Emil Langvad Ellen Wrentner, 10 år, Ask, Röstånga.HD/NST Emil Langvad Ellen Wrentner, 10, år en cool tjej som alltid har varit sig själv och som aldrig vikt ner sig för kraven från den omgivande världen. Hon klär sig och klipper sig som en kille men vägrar definiera sitt kön.HD/NST Emil Langvad Klättra i kojan hemma på tomten är kul men Ellen Wrentner håller lika gärna på med att göra egna komedifilmer på Ronny och Ragge-temat.HD/NST Emil Langvad För tioåriga Ellen Wrentner i Ask utanför Röstånga är det närmast obegripligt att vuxna kan agera som man gjort mot fotbollstjejerna i Glumslövs FF/Lunds BK. När Ellen Wrentner läste om vad Agnes Lindblom och Ida Åkesson, två elvaåriga fotbollstjejer, råkat ut för på en beach soccerturnering i Åhus reagerade hon direkt.

Om att vara pojkar och flickor. Ellen Wrentner.Privat Jag är en tjej som är 10 år och jag har kort hår och har pojkkläder. När jag handlar kläder går jag alltid till pojkavdelningen eftersom pojkkläder är mycket coolare. Om man vill ha underkläder med Batman och Spindelmannen får man köpa kalsonger för på flicktrosor är det bara prinsessor eller blommor. En gång såg jag trosor med Angry Birds, en fågel hade läppstift och en rosett och smink. Då blev jag arg för så ser de inte ut i vanliga fall! Min fröken sa en gång att vi skulle sätta oss i två grupper, en med tjejer och en med killar. I en tävling i en barntidning fick pojkarna pengar och actionfigurer medan tjejer fick smink.

Mamma berättade att det stod i tidningen (16/7) om två 11-åriga tjejer som blivit ”anklagade” för att vara pojkar när de spelade Beach soccer. Jag vill inte vara pojke eller flicka, jag vill vara mig själv. Ellen Wrentner Röstånga. Det handlar inte om rosa kläder | Life of Troll, Monster & Yeti. Kunskapsöversikt: Metoder och förhållningssätt för genus i skolan - Nationella sekretariatet för genusforskning, Göteborgs universitet. Fokus för jämställdhetsarbetet i förskola och skola har förskjutits från kompensatorisk till normkritisk pedagogik. Det skriver fil dr Mia Heikkilä i denna kunskapsöversikt om metoder och förhållningssätt i skolan.

Hur ska vi göra något åt den bristande jämställdheten i förskola och skola? Vad ska göras och när och hur och av vem? Frågor som dessa känner jag igen väl utifrån erfarenheten som utbildare i dessa frågor. Och den något trötta rösten. När man talar om metoder för att arbeta med genus i skolan är det viktigt att poängtera det som Elina Lahelma och Elisabet Öhrn skriver. ”Det finns inga generella modeller för att förändra könsmönster i undervisningen.

Det som Lahelma och Öhrn däremot påpekar är att det mest grundläggande i sammanhanget är att lärarna innehar medvetenhet om att kön spelar roll och på vilket sätt det spelar roll. ”Därmed finns som pedagog en första förutsättning för att handla annorlunda och utmana existerande mönster.” Sällan forskning om både flickor och pojkar 1. Tjejspel på nätet är en del av könsförtrycket. KÖNSROLLER Jag heter Moa, är 14 år och upptäcker hela tiden nya ställen där könsrollerna cementeras i vårt medvetande. Inte minst i datorspelsvärlden, där en populär spelsajt marknadsför så kallade ”tjejspel”, som i princip går ut på att sminka och förändra tecknade tjejers utseenden. Ni föräldrar måste inse att till exempel den här spelsidan kommer förvränga hela era barns – både tjejers och killars –världssyn, skriver Moa Strand.

Med tunga steg och blicken långt ner i marken går min lillebror fram till bilen. Vi sätter oss i baksätet och hans blick är fortfarande riktad ner i marken. Vi åker nästan hela vägen hem så. Han kollar ner och jag dras liksom med och gör samma sak. När vi nästan är hemma kollar han upp mot mig och ler. ”Moa, när vi kommer hem, kan vi spela ett jätteroligt spel då?” ”Men Moa, det är jättekul. Jag vände mig åter igen mot honom och försökte med all min kraft le mot honom. ”Tjejspel? Jag kan höra på honom att orden inte är hans. Detta är några av alla rubriker: