background preloader

Litteratur

Facebook Twitter

Project Runeberg. Litteraturbanken - Svenska klassiker. Svenska klassiker som e-bok och epub. Bokrecension. Se alla avsnitt av Estrids bokklubb här! - Förlaget. Estrids Bokklubb är en videoserie om barnböcker, barnboksförfattare och barnboksillustratörer.

Se alla avsnitt av Estrids bokklubb här! - Förlaget

I serien läser 11-åriga Estrid böcker och pratar om dem med sina vänner. Estrid har också en egen bokshow där hon intervjuar författarna och illustratörerna. Du kan följa programmet på Facebook här och Estrids blogg hittar du här. Serien sänds varannan måndag under hösten 2016 och har hyllats av bland annat svenska kvällstidningen Expressen som skriver att ”dessa tiominutersavsnitt omedelbart borde visas i alla svenska lågstadieklassrum.”

Även bloggen ”Män som läser” hyllar serien som ett ”Babel för barn”, liksom Klara bokprat. Projektet är producerat av Fantaskop Films och Hufvudstadsbladet, i samarbete med Den Finlandssvenska Läsambassadören, Förlaget och Richardsgatans bibliotek. Avsnitt 1: Gäst är Linda Bondestam. Vara med. Online-tidningar för barn. Den oändliga historien - HELA SERIEN 1 september kl 10:00 - Drama för unga. Nu finns alla åtta delar ihopsatta till ett nära två timmar långt äventyr!

Den oändliga historien - HELA SERIEN 1 september kl 10:00 - Drama för unga

Följ med in i Fantásien och rädda den evigt unga kejsarinnan undan det fruktansvärda Ingentinget tillsammans med Bastian, Atreyu, Lyckodraken och de andra kända karaktärerna i Michael Endes klassiska fantasy-bok, som även gjordes som film på 80-talet. En storslagen äventyrsserie med skådespelare som Jonas Karlsson, Rikard Wolff, Shima Niavarani, Kodjo Akolor, Happy Jankell, Mattias Fransson från Klungan men även sångerskan Ane Brun och podcastaren Sigge Eklund.

Bastian görs av 13-åriga Leon Pålsson Sälling som senast hördes som i rollen som Birk i studio Ghiblis Ronja Rövardotter och Atreyu av 11-åriga Lilja Östervall Lyngbrant, känd från förra årets julkalender i Sveriges Radio. Aidan Chambers boksamtal. Mitt öppna klassrum. Vi kommer att arbeta med en bok som heter Boktjuven.

Mitt öppna klassrum

Idag kommer ni att få lyssna till läsningen av Jesse Owen-incidenten (sid 62-67) Förförståelse I detta kapitel får vi träffa Jesse Owen (sprintern), Liesl (flickan), Rudy (pojken) och Tommy. Vi behöver också veta vem Hitler var. 1. Högläsning och ni följer med i boken och stryker under nya ord. 2. Diskutera dessa efter läsningen parvis: Vem var Jesse Owen? 3. Vad får vi se i filmen? Ljudböcker på Youtube? Ja! Du vet väl om att du kan hitta ljudböcker för barn och unga på Youtube?

Ljudböcker på Youtube? Ja!

Inlästa, animerade eller textade. På svenska finns det mest ljudböcker men på engelska finns det ett otal både ljudböcker men även upplästa böcker som är textade för medföljning. Detta är en skatt som många inte känner till, visste du? Saknar du böcker? Dokumentarkiv. Bokrecension – så skall den skrivas. Det här skall finnas med i din recension: • Bokens titel • Författarens namn • Kort resumé av handlingen • Beskrivning av huvudpersonen och eventuellt bipersoner (namn, ålder, utseende etc.)

Bokrecension – så skall den skrivas

Du skall också svara på följande frågor: • När och var utspelar sig berättelsen? • Hur är språket? • Vilken genre tillhör boken? Om du satsar på VG eller MVG bör din recension också innehålla: • Reflektioner kring romanens tema och budskap • Mer ingående skildring av huvudpersonen och bipersonerna (Vad har de för inre egenskaper? När du skriver din recension skall du inte bara besvara ovanstående utan skriva en sammanhängande text. Det här kan du tänka på när du skriver din recension: Seriealbumet: Sofia Z-4515. Seriealbumet Sofia Z-4515, berättar om Sofia Taikons upplevelser från 2:a världskriget och under efterkrigstiden.

Seriealbumet: Sofia Z-4515

Ena delen är skriven i serieform och vänder sig direkt till elever i årskurs 4-9 och andra delen innehåller en kort faktabeskrivning om perioden 1933-1945. Det är en berättelse som ställer många frågor om vad som har hänt i historien, om romer, mänskliga rättigheter, demokrati och tolerans som ni kan samtala och fördjupa er kring i klassrummet. Litteraturbanken. Litteraturbankens skola är en resurs för lärare och elever, bibliotekarier och alla litteraturläsare: den är tänkt att fungera som läsarens vägledning till det svenska litteraturarvet.

Litteraturbanken

Vid sidan av Litteraturbankens vanliga texter och kommentarer finns här pedagogiska introduktioner, översikter, uppgifter för eleverna och läshandledningar. Vi tror på en litteraturläsning i klassrummet där de flesta texterna läses gemensamt och i samverkan mellan lärare och elever i exempelvis samtal och loggskrivande. Samverkande arbetssätt är extra viktigt vid arbete med äldre och med mer avancerade texter. Elevernas läsutveckling gynnas av ett nära samspel med en vägledande lärare och med varandra under lärarens ledning. Eleverna behöver ha förebilder som modellerar lässtrategier och de behöver höra hur andra människor uppfattar en text, för att förstå att texter kan läsas och tolkas på flera olika sätt. Selma Lagerlöfs författarskap kan introduceras redan i skolans tidiga år. Lycklig den som lyckan får / Maria Sandel - Stockholmskällan. Tyrone the horrible - About This Book. Schnitzel's first Christmas - About This Book.

Pictures from the life of Finnish children - About This Book. Search Tools: Simple Search | Advanced Search | Location Search | Keyword Search Browse By: Full Book List | Author and Illustrator List | Recently Added Books | Award Winning Books | Collections | Exhibitions | Activities.

Pictures from the life of Finnish children - About This Book

A new home, a new friend. Never lonely again. In times of development - About This Book. Fairy tales. Cat journeys. Läs en bok - e-Böcker på Svenska. 50 olika sätt att redovisa en bok. Jag hittade ett gammalt papper hemma bland mina gamla skolböcker.

50 olika sätt att redovisa en bok

Det var en lista som vi fick från vår svenska lärare när jag gick i grundskolan. Det var någon gång under 90-talet men det går fortfarande att använda dessa idéer till redovisningar, så nu delar jag med mig av listan till er. Lektionsförslag: Två texter skönlitteratur, två texter facklitteratur. Då vi ska genomföra textsamtal är det väldigt spännande att ha två texter som får samtala med varandra, eller jämföras med varandra.

Lektionsförslag: Två texter skönlitteratur, två texter facklitteratur

Det kan handla om att text korresponderar med text. Författare som besvarar en annan författare. Om vi använder flera texter i undervisningen kan eleverna lära sig om författares sätt att beskriva, synliggöra genrer och ur vilket perspektiv berättelsen har. Jag har valt två berättelser om blod. Det kan senare generera en tredje text, eller varför inte en fjärde, där vi kan se hur kroppens blodomlopp fungerar och varför nervsystemet skyddar oss. Låt oss titta på inledningen till två texter: ”Blod! Han stirrade på den röda fläcken genom förstoringsglaset. Ur Astrid Lindgren Mästerdetektiven Blomkvist, LiberLäromedel, 1967, Stockholm. Vanligastetexttyperna. Ett halvt ark papper.