background preloader

Skolutveckling

Facebook Twitter

Nyheter om skolan - DemoX. Boktips till hängmattan i sommar - Nicklas Mörk. Många lärare väljer att använda en del av sin förtroendetid under sommaren för att förkovra sig i pedagogisk/didaktisk eller annan litteratur som anknyter till arbetet.

Boktips till hängmattan i sommar - Nicklas Mörk

Jag har nedan samlat några tips på böcker jag tycker är läsvärda och kan vidga perspektiven för dig som lärare. De har åtminstone gjort det för mig och skapat nya frågor att reflektera över. Böckerna är i sig väldigt olika och passar säkert olika målgrupper olika bra också men jag tror det kan finnas något för alla i listan. John Hattie & Gregory Yates, Hur vi lär Den här boken är ett ambitiöst försök att beskriva hur våra lärprocesser går till med utgångspunkt i pedagogisk, utbildningsvetenskap och kognitionspsykologisk forskning. Anette Jahnke, Skolans och förskolans matematik- kunskapssyn och praktik. Skoldebatt. Ny PISA-studie: Viktigt att tänka till om skoldatorer. – Resultatet från PISA-studien visar att it-användningen i skolan har ökat bland 15-åringar och vi vet sedan tidigare att kunskapen om hur datorerna kan användas inte hängt med.

Ny PISA-studie: Viktigt att tänka till om skoldatorer

Det är viktigt att ha en genomtänkt strategi för it-användningen i skolan för att få ut maximal nytta av investeringarna, säger Anders Fredriksson, biträdande chef på resultatutvärderingsenheten, på Skolverket. Hög it-användning i skolan och låga PISA-resultat Sverige är ett av de länder där tillgången till och användningen av it är som störst och användningen för skolarbete har ökat sedan 2009. Sammanställning av Julkalendern 2015. Missade du årets julkalender på Pedagog Örebro?

Sammanställning av Julkalendern 2015

Det gör inget, för nu har vi nämligen sammanställt alla 24 luckor till en mer lättöversiktlig lista. En diger samling e-böcker som passar bra till såväl lärar-konferenser som lata söndagsmorgnar. Passa på att fylla på din läsplatta med ny läsvärd litteratur. Varsågoda! Pedagog Örebros julkalender blev ett populärt inslag under december månad och besöktes av pedagoger från hela Sverige. Lucka 1: Ansiktet vänt mot Europa – perspektiv på skolutveckling Lucka 2: Skolan och hemmet – exempel och forskning om lärares samarbete med elevernas vårdnadshavare Lucka 3: Vi lär som vi lever. Jlsu. För ett år sedan skrev jag ett blogginlägg med boktips.

jlsu

Det fick bra respons, men några hade svårt för att jag uppmanade dem att läsa när de var lediga. För mig blir det lite konstigt då det är ungefär som att säga: du kan inte jobba som chaufför om du tänker köra bil på fritiden eller du kan inte jobba med datorer om du tänker hålla på med datorer på fritiden… Däremot är det självklart att det du gör på din fritid bestämmer du själv över och det är inget som arbetsgivaren ska styra över, men om du vill läsa böcker på din fritid så är det självklart att du får göra det, men det är också okej att du väljer att inte läsa böcker som har med skola/inlärning etc att göra på din fritid. Även den här gången tipsar jag om böcker som jag antingen läst och vet att är bra eller som jag inte läst, men som jag tror är läsvärda. Om eller när du vill läsa böckerna är upp till dig. Jag ger tips och du bestämmer om du vill ha tipsen eller inte ;o) Hur bedömer lärare elevens kunskaper? Lyft när Londons lärare tog makten. På morgonen står en lärare vid entrégrindarna till Lampton School och kollar att eleverna har passande kläder på sig.

Lyft när Londons lärare tog makten

En pojke blir tillsagd att stoppa in skjortan i byxorna innan han får gå in på skolan. Bara de äldsta har lov att ha på sig annat än skoluniform, men då ska det vara prydliga kläder. Gympaskor eller shorts tillåts inte. – Då blir man hemskickad för att byta om, eller så får man en varning. Skolan har också uniform som man kan få låna, säger Sahar Mahmood, som går i tolfte och näst sista klassen.

Hon och Amar Dhani visar runt på skolan. Fortbildande föreläsningar 2015. TeachThought - Learn better. Education Week. Välkommen till Skolvärlden. K-12 Education Tips & Strategies That Work. Molntjänst: När, Var och Hur? Att använda molntjänster är vanligt ute på skolorna runt om i Sverige.

Molntjänst: När, Var och Hur?

Och det är inte så konstigt. Många av de tjänster som vi ofta menar med Molntjänster är både bättre, mer tillgängliga och billigare än andra, motsvarande tjänster, som används på skolan. Exempel på molntjänster som är lämpliga i skolan är Dropbox, Office 365 och, framför allt, Google Apps for Education (GAFE). Förmågeskyltar-bilder-20140121.pdf. Www.skolporten.se/app/uploads/2012/04/UL_artikel_4_2012_juhlin_mfl.pdf. En blogg med allmändidaktisk inriktning. Förstelärare i Svedala - Inspiration och tips. 2014 är året då Svedala kommuns Förstelärare bloggar publicerades på nätet.

Förstelärare i Svedala - Inspiration och tips

Sedan dess har det gjorts 110 inlägg av kommunens 10 första förstelärare. Sammantaget har bloggarna genererat mer än 145.000 träffar. Första inlägget, den 20 januari, skrevs av Hanna Claesson och handlade om Förväntan inför BETT och sista inlägget Aktivera eleverna under högläsning publicerades den 18 december av Joakim Nilsson. Där emellan har ni bland annat kunnat läsa om nationella prov av Richard Linde, kamratbedömning av Lisbeth Bern, VÖL av Annica Eld till arbetet med att vända en klass av Malin Sjöberg och didaktiska kontrakt av Björn Persson.

Det populäraste inlägget hittills är Cristian Abrahamssons Kims matteprov som haft över 19.000 visningar. Sedan slutet av november så finns det möjlighet att via e-post prenumerera på nya inlägg, vilket anammats av läsare från 36 olika kommuner, se kartan. Jag arbetar med en liten grupp i matematik.

Kompetensutveckling

Startsidan - Pedagog Stockholm. Mötesplatsen för Värmlands pedagoger. Edward och Skolutvecklingen. Tycker och tänker högt! Prata pedagogik! - Kvartssamtal.se.