background preloader

SV

Facebook Twitter

Logga ut – att reflektera över sitt egna lärande och sin vardag. När jag började arbeta som lärare fanns det en tradition på skolan som jag då arbetade på att ha morgonsamling på måndagen. Samlingen kunde innehålla diverse inslag såsom att eleverna fick berätta om sin helg för varandra eller kanske inslag som sång och musik. Jag tillsammans med min dåvarande kollega såg det som en bra lösning att ha en kort information kring veckan, akt mm på måndagmorgonen och en avslutande del kring pågående och kommande vecka på fredagen. Vi valde då att kalla passen för logga in och logga ut.

Över tid har innehållet på tillfällena förändrats och utvecklats. I dagsläget har vi ett tillfälle i schemat på fredagarna som heter Logga ut. -reflektera kring det som har varit. -förbereder den kommande veckan. När det gäller att reflektera kring det som har varit så har jag testat en mängd olika modeller över tid. Vilka är fördelarna med detta då; Dels att eleverna får möjlighet att utveckla sitt skrivande genom att formulera sig i text kring självupplevde situationer. Läsmysteriet: Mysteriet med de halshuggna rosorna - UR Skola.

En plats är tom - Novellklubben. Språk i Norden. Eleven kan ge exempel på nationella minoritetsspråk, föra enkla resonemang om språkliga varianter inom svenskan samt ge exempel på tydligt framträdande språkliga likheter och skillnader mellan svenskan och närliggande språk. Lgr 11 s.230 Vi har jobbat med nordiska språk i samband med att vi har jobbat med Norden i geografi. Det är väldigt roligt att jobba med det kunskapskravet tycker jag. Nu finns det så många sidor på nätet man kan ta hjälp av och få stöttning och inspiration av. Vi började med ”språkträdet” och tittat på hur språken hänger samman. Vi lyssnade på olika språk, jämförde ord och letade likheter och skillnader. På vår elevblogg fanns länkar till olika sidor för att lyssna flera gånger men också fakta om våra minoritetsspråk.

Minoritetsspråk De språk som är nationella minoritetsspråk i Sverige är finska, meänkieli, samiska, jiddissch, och romani. På språkrådets sida, som texten ovan kommer ifrån, kan man läsa mer om språken. Nordiska språk 1. 3. 4. 5.