background preloader

IT-strategi

Facebook Twitter

Vad går Skolverkets it-strategier ut på? (del 1) Detta är första inlägget av tre som behandlar Skolverkets uppdrag i att ta fram nationella IT-strategier.

Vad går Skolverkets it-strategier ut på? (del 1)

Jag tänkte här kort återge vad regeringsbeslutet går ut på och vad som är på gång. I nästa inlägg kommer jag att titta på remissförslagen gällande Lgr11 och i sista inlägget vad som gäller för mina ämnen svenska och engelska. Att förbereda eleverna för en digital omvärld Uppdraget av regeringen går ut på att förtydliga vårt uppdrag med att arbeta med digital kompetens och innovativa förmåga. Fram till den 18 maj kunde du ta del av remissförslaget som har utarbetats av olika instanser, bland annat en referensgrupp bestående av lärare och forskare, genom enkäter och andra aktörer som SKL samt SPSM. Syftet med uppdraget är att på flera plan arbeta fram en strategi för att öka likvärdigheten och effektivisering av skolan.

I läroplanen står det under Skolans mål och riktlinjer att: Vilket kompetensbehov har ni? Du hittar dessa här. Varför tydliggörs digital kompetens i läroplanen? Vad tydliggörs i Lgr11 angående it? (del 2) I mitt förra inlägg skrev jag om varför Skolverket har fått i uppdrag av att regeringen att ta fram en nationell it-strategi.

Vad tydliggörs i Lgr11 angående it? (del 2)

Jag skrev då att syftet var att på flera plan arbeta fram en strategi för att öka likvärdigheten och effektivisering av skolan. Eleverna ska också förberedas för en allt mer digitaliserad värld. Jag är nu nyfiken på som eventuellt kommer att förtydligas i läroplanen i det nya förslaget och vad det innebär för mig som pedagog. Hur behöver jag förändra min undervisning? Vilka är då förändringarna i Lgr11 som lagts fram som förslag? Jag har läst igenom remissförslaget i intresse att tydliggöra, dels för mig själv vad jag behöver utveckla men även för att sortera ut vad som direkt berör mina ämnen till kollegorna i det utvidgade kollegiet. Kapitel 1 I kapitel ett under Förståelse och medmänsklighet kan vi se att nationsgränser är vidgat till att även inkludera sociala medier.

Digitalisering som lyfter skolan – Teori möter praktik. Hej på er! Det rullar på snabbt här. Nu har vi ytterligare sex filmer klara om Digitalisering som lyfter skolan. Var och en relaterad till ett kapitel i boken. Vi har två kvar att producera. Om någon vecka eller två dyker de upp under respektive kapitels meny här på sidan, men redan nu kan du kika på dem om du har lust. Yta och djup IT i svensk skola – en tillbakablick Risker Målorientering Reflektion Socialt lärande P.S Nyfiken på mer? Foto: tanjila via Foter.com / CC BY. Att strategiskt leda digitalt utvecklingsarbete. I princip alla studier som finns om strategiskt digitalt utvecklingsarbete nämns skolledarens förmåga att strategiskt leda digitalt utvecklingsarbete som en viktig framgångsfaktor.

Att strategiskt leda digitalt utvecklingsarbete

Att leda digitalt utvecklingsarbete skiljer sig inte från annat skolutvecklingsarbete. Det handlar om att leda lärande och att utveckla undervisningen genom att dra nytta av digitaliseringens möjligheter. I den processen ingår också att ta ansvar för och hantera de utmaningar som lärande i en digital värld kan innebära. Precis som i allt förbättringsarbete inom skolan kräver det ett aktivt pedagogiskt ledarskap. Adekvat digital kompetens, vad är det? Med en nationell IT-strategi på väg så finns det all anledning att reflektera vad det innebär att leda lärande i en digital värld.

Adekvat digital kompetens, vad är det?

Vad kommer det att kräva av oss som pedagogiska ledare, både på klassrumsnivå och skolledarnivå? Ett återkommande och centralt begrepp i remissförslaget är adekvat digital kompetens. Det ger oss en viktig fingervisning om hur vi ska tänka kring digital kompetens. Det fastställer enligt min tolkning vikten av att digital kompetens kräver att vi fortsätter vårt lärande. Att vi fortsätter att utvecklas! . ”Strategins vision om att alla elever ska ha uppnått adekvat digital kompetens är sålunda inte statisk utan föränderlig över tid i harmoni med utvecklingen av användandet, tekniken och tjänsterna” (Nationell strategi för digitalisering av skolväsendet, s.14). För många skolledare och lärare är detta självklart. IKT-plan - Bråtenskolan.pdf.