background preloader

Läsning

Facebook Twitter

Security Check Required. Laura Trenter - Säsong 1 - Avsnitt 1 av 3: Det brinner! Min vän shejken i Stureby - Säsong 1 - Avsnitt 1 av 3. Min vän Percys magiska gymnastikskor - Avsnitt 1 av 4. Visdomsord, Venn-diagram och textkopplingar - allt utifrån Lyckokakan. Nästa vecka får vi författarbesök på vår skola.

Visdomsord, Venn-diagram och textkopplingar - allt utifrån Lyckokakan

Kerstin Lundberg Hahn kommer på besök och för att förbereda oss inför detta har vi läst "Lyckokakan". Vi har lärt känna huvudpersonen Oscar och skrattat åt hans pinsamheter, glatt oss åt hans framgångar och inspirerats av hans mod. Eftersom boken nu är utläst var det dags att ta fram Cowboyen och reflektera över det viktigaste i innehållet. Vi valde att göra detta på ett lite annorlunda sätt utifrån ett tips vi fått av en annan pedagog på deras blogg: . Vi började med att plocka ut nyckelord som beskrev huvudpersonen Oscar.

Tavlan fylldes snabbt med nyckelord och det blev dags för nästa moment. I Lyckokakan får vi även lära oss vad ett visdomsord är och en lektion ägnades åt att reda ut betydelsen av dessa fantastiska och genomtänkta små ord. Vi läste visdomsorden ännu en gång och lät Detektiven arbeta som aldrig förr. Att göra kopplingar. Barnens bibliotek Hem. Bokslukarna - Avsnitt 1. Spöket som försvann - Spänning. En plats är tom: del 1 av 5 20 oktober 2014 kl 09:50 - Novellklubben. Ett åskvädersbarn och ett helvetsgap lär oss hur vi kan gestalta. När jag skrev mitt förra inlägg om Att lyckas med gestaltningen så texten lyfter slog det mig att ett bra upplägg kunde vara att utgå från Ronja Rövardotter av Astrid Lindgren.

Ett åskvädersbarn och ett helvetsgap lär oss hur vi kan gestalta

Det passar också bra i tiden då det just släppts en nya anime-serie med Ronja Rövardotter. Klippen visas på Svt-play när som helst och sänds på Barnkanalen lördagar kl 20:05 och är ca 25-30 min långa och kan fungera som en multimodal text för att lyfta fram gestaltningen. Det bästa är att visa på hur detta låter i text som läses högt innan filmen visas och diskutera på skillnader och likheter som en bok ger genemot filmen. Så här börjar boken: Den natten då Ronja föddes gick åskan över bergen, ja det var en åsknatt så att allt oknytt som höll till i Mattisskogen förskrämt kröp undan i sina hålor och gömslen, bara de grymma vildvittrorna gillade åskväder mer än alla andra väder och flög med tjut och skrik runt rövarborgen på Mattisberget. Så här yttrar sig Mattis om sitt nyfödda barn: Bild gjord i appen Visual Poetry.

Linas lärarrum - Alex Dogboy. Vi är flera pedagoger som tycker om att använda oss av Monica Zaks bok Alex Dogboy i vår undervisning.

Linas lärarrum - Alex Dogboy

Det är en utmärkt bok att låta eleverna läsa i åk 6. Jag har använt mig av boken i fyra klassen och alla med utgången att eleverna har utvecklat både sitt skrivande och resonerande med fantastiskt resultat. Den lyckade utgången som eleverna har visat upp beror på att jag har fokuserat på några få stora frågor som går in på djupet på boken och kräver att eleverna analyserar och gör textkopplingar som både sträcker sig inom och utanför boken.

Eleverna har alltid fått reda på veckans uppgift samma dag som de börjar läsa på det nya kapitlet. På det här sättet får de möjlighet till att reflektera under tiden de läser hemma.På lektionstid har vi sedan diskuterat, skrivit och utvecklat våra svar.Eleverna skriver läslogg hemma och är förberedda inför klassrumsarbetet. Så här har arbetet sett ut från början till slut. Boken presenteras och vi föutspår gemensamt. 1. 2. Katitzi LHL arbetsuppgifter. Kensukes rike. Kul med läsutmaning – #mellanstadiebloggen [SVENSKA] De senaste åren har jag återkommit till att köra en läsutmaning med eleverna varje läsår.

Kul med läsutmaning – #mellanstadiebloggen [SVENSKA]

Det är framför allt ett sätt att öka läslusten men också ett försök att få eleverna att läsa mer regelbundet. Lyckas de med utmaningen så väntar en belöning. Det finns många varianter på läsutmaningar, och här kommer mitt bidrag. Förslag på arbetsgång: Läsutmaningen pågår ett visst antal veckor, t.ex. från läsårsstart till efter höstlovet, eller efter höstlovet till första veckan i skolan på våren. Jag brukar också sätta två olika mål under våra läsutmaningar. För att hålla koll på hur det går med läsningen får alla elever ett läskvitto, där de loggar sina böcker.

Klassens totala läsning stäms också av med jämna mellanrum (gärna på en bestämd dag varje vecka). Alla elever måste alltså bidra för att de ska klara utmaningen. Under tiden läsutmaningen pågår kan det vara en idé att eleverna får boktips. För att få in lite reflektion under läsningen har jag haft läxor ibland. Lararhand nidstangen webb. Bokslukarna. Läsförståelsestrategier i praktiken: Läsfixarna hjälper till att leta ledtrådar och lösa mysterier.

Strategier för läsförståelse: Introduktion - UR Skola. De fem lässtrategierna: Förutspå - UR Skola. Linas lärarrum - Läsmysteriet. Jag hoppas att ni inte har missat UR:s nya serie Läsmysteriet som modellerar lässtrategier i form av roliga utmaningar.

Linas lärarrum - Läsmysteriet

Jag läste om den här serien några månader innan den kom ut och väntade med stor spänning inför det första avsnittet. Nu har jag arbetat med de två första avsnitten med tillhörande uppgifter och mina elever i åk 5 älskar det. I övningarna de gör utgår de från sammarbete i grupp där de ska lösa ungefär samma uppgifter som i programmet. En läsande klass. Läsmysteriet: Mysteriet med den inlåsta änkefrun - UR Skola. Linas lärarrum - Mysteriet med de halshuggna rosorna.

Andra avsnittet av Läsmysteriet heter "Mysteriet med de halshuggna rosorna" och fokuserar på nyckelord med hjälp av strategierna Detektiven och Cowboyen.

Linas lärarrum - Mysteriet med de halshuggna rosorna

Detektiven undersöker ord och det gäller att både läsa före och efter ett ord för att förstå sammanhanget som ordet befinner sig i. Cowboyen samlar in det viktigaste och sammanfattar texter vilket också hör ihop med ord och begrepp. Det här är viktiga strategier i skolans alla ämnen och är viktigt att utveckla för att eleverna ska klara att sovra i den stora informationsmängd de möter. De är också extra bra att utveckla för en effektiv studieteknik där eleverna ska minnas mycket information inför t.ex. ett prov. Först presenterade jag vilka strategier som skulle komma att användas i programmet. Efter programmet gjorde vi första uppgiften som var att tillsammans komma på vilka nyckelord som saknades i en text. Efter den gemensamma texten fick eleverna sätta sig i mindre grupper och lösa en liknande text.