background preloader

UE3

Facebook Twitter

Sipilä-gate: Maassa maan tavalla? — AntroBlogi. Äänitoistin Teksti: Miia Halme-Tuomisaari, VTT, dosentti. Podcast-lukija: Bea Bergholm. Sipilä-gate nousi nopeasti pik­ku­jou­lu­kau­den kuu­mim­mak­si puhee­nai­heek­si. Ei huonosti ajatellen, että vain pari viikkoa sitten tuntui vaikealta ajatella mitään Trumpin vaa­li­voit­toa pöy­ris­tyt­tä­väm­pää small talkin aihetta. Asiasta on kuo­riu­tu­nut päi­vit­täin uusia kerroksia – ja onneksi sen tiimoilta on esitetty runsaasti erin­omai­sia ana­lyy­se­jä. Politiikan peli­sään­nöt puo­les­taan ottavat taas kerran rutkasti turpiin. Haluan lisätä kes­kus­te­luun muutaman näkö­kul­man ja pohtia tapah­tu­nut­ta eri­näis­ten aikamme ilmiöiden kautta.

Maassa maan tavalla — versio 2016? Ironista Sipilä-gatessa on, että se on mal­lie­si­merk­ki siitä, miksi YKn ihmi­soi­keu­val­von­nas­sa valtio-omis­tei­sia tie­do­tus­vä­li­nei­tä pidetään ongel­mal­li­si­na: tie­don­vä­li­tyk­sen puo­lu­eet­to­muu­den katsotaan vaa­ran­tu­van nime­no­maan poliit­ti­ses­ta painostuksesta. Huoleni on syvä. ”Mielivaltaista peliä” ja ”suorastaan rikollista toimintaa” – professorivalinnat vaikuttavat pienen piirin suhmuroinnilta, syyttää yliopistoväki. Ke 18.1.2017 | Inhimillinen tekijä | TV | Areena | yle.fi. Abortti ja omantunnon vapaus | Ajankohtainen Ykkönen | Radio | Areena | yle.fi. Trump vie rahat "aborttijärjestöiltä" – Senegalissa tuhannet naiset jäämässä ilman apua | Yle Uutiset | yle.fi.

– Mitä pitää muistaa tehdä ennen seksiä? Sinipaitainen Coumba Diang nostaa pienestä korista pakkauksessaan olevan kondomin. Hän näyttää sitä naisvaltaiselle yleisölle, joka on asettunut rinkiin katoksen alle, suojaan keskipäivän helteeltä. – Pitää muistaa hyväillä, pitää nauraa yhdessä, hän sanoo. Yleisöllä on hauskaa. Huumorilla höystettyä ehkäisyvalistusta jakaa Marie Stopes -järjestö, jonka liikkuva klinikka on saapunut Ndieguenen kylään Länsi-Senegalissa.

Klinikalla tutkitaan, hoidetaan ja neuvotaan. Ainakin toistaiseksi. Marie Stopes on nimittäin yksi niistä kansainvälisistä järjestöistä, joiden rahoitus on joutumassa leikkuriin Yhdysvaltain presidentin Donald Trumpin päätöksen myötä. Trumpin leikkauksista pelkästään Marie Stopes -järjestön rahoitukseen seuraa, että Senegalissa tehdään lähivuosina yli 70 000 vaarallista aborttia ja satoja naisia kuolee raskauden tai synnytyksen takia, järjestö arvioi. Eniten tuen katkeamisesta kärsisivät kaikkein köyhimmät syrjäseutujen naiset. Synnytä – tai itke ja synnytä - Ulkomaat - Helsingin Sanomat. Lääkäri ei saa kieltäytyä abortista – valiokunta esittää raskauden keskeytystä koskevan kansalaisaloitteen hylkäämistä - Politiikka - Helsingin Sanomat. 4-vuotias Vilma tietää jo, että on saanut alkunsa lahjoitetusta vauvansiemenestä – näin homoparit saavat lapsia | Yle Uutiset | yle.fi.

Kotkalaisen Veeran elämä on ihan tavallista lapsiperhearkea. Se on kiireistä, työntäyteistä ja hauskaa. Perheeseen kuuluu Veeran lisäksi puoliso Minna ja heidän 4- ja 2-vuotiaat tyttärensä Vilma ja Martta. Veera on lasten biologinen äiti, mutta molempia vanhempia kutsutaan äideiksi. Se on vaihdellut iän myötä. Yhteen aikaan oli äiti ja toinen äiti. – Kun tytöt ovat olleet pieniä, äiti olen ollut nimenomaan minä. Kysymys ei ole biologiasta vaan siitä, että olin heidän kanssaan enemmän. Tytöille on itsestäänselvää, että perheessä on kaksi äitiä. . – Perhepäivähoitaja kertoi, että ruokapöydässä lapset olivat keskustelleet vakavasti ja parivuotias Vilma oli sanonut, että ”mull on kaks äitii”. Vilma oli sanonut, että ”mull on kaks äitii”. Vanhempi lapsista tietää myös, miten hän on saanut alkunsa. . – Voi olla, että kaikki 4-vuotiaat ei tiedä mistä vauvat saavat alkunsa, mutta hän tietää.

Tuttavapiiristä ei löytynyt sopivaa Ajatus perheen perustamisesta tuli naisille mieleen jo suhteen alussa. Intia uhkaa kieltää kaupalliset sijaissynnytykset | Yle Uutiset | yle.fi. Värikkäisiin, peittäviin asuihin pukeutuneita naisia loikoilee suurehkon sairaalasalin potilasvuoteilla. Muutamalla raskausmaha pömpöttää jo selvänä kankaan alta. 32-vuotiaan Pujan kohtuun istutettiin alkio vasta muutama päivä sitten. Nyt hän odottaa jännityksellä uutisia mahdollisesta raskaudesta. Jos onni potkaisee, Puja jää asumaan seuraavaksi yhdeksäksi kuukaudeksi Akanksha sairaala- ja tutkimuskeskukseen, joka vuodesta 2004 on niittänyt kuuluisuutta sijaissynnytysten esimerkkiklinikkana Anandissa, Intian länsiosissa. Puja synnytti vuosi sitten samassa paikassa tyttären australialaiselle pariskunnalle. Hän etsii kännykästään kuvan tytöstä ja ylpeänä, ehkä pieni haikeus silmäkulmassaan, kertoo kuinka vanhemmat antoivat tälle nimeksi Asha Khwaab.

. – Heidän toiveensa ja unelmansa toteutuivat, Puja naurahtaa ja hakee vielä esiin perheen äidin lähettämän valokuvan Ashan yksivuotissyntymäpäiväkakusta. Ulkomaisia alkioita jumissa Intiassa – Nämä eivät ole mitään leikkikaluja. "Kohdunvuokraus on raakaa bisnestä" | Yle Uutiset | yle.fi. Raskaana olevia tyttöjä kahlehditaan sänkyihin, ja naisten hiuksia ryöstetään kaduilla. Näistä Sofi Oksanen kirjoittaa romaanissaan, mutta valitettavasti ne eivät ole keksittyä vaan kovaa todellisuutta. – Sijaissynnytyksestä on tullut isoa liiketoimintaa. Joissakin maissa on suorastaan tuotantolaitoksia, ja esimerkiksi Thaimaassa on ratsattu niitä.

Nigeriassa on jopa vauvafarmeja, sanoo Oksanen. Hänen mielestään tarvitaan enemmän lainsäätäjien kansainvälistä yhteistyötä. Sofi Oksasen kirja Norma kertoo kantaaottavasti myös hiuskaupasta, joka on räjähtänyt huikeasti tuottavaksi kaupankäynniksi. . – Valitettavasti suuri osa naisista ei tiedä mistä hiukset pidennyksiin tulevat.

Sofi Oksaselta odotettiin Viro-sarjaan neljättä osaa. Neljän sukupolven naisen kautta Oksanen kertoo kuinka miehet ovat käyttäneet naisia hiusten myynnin ja kohdunvuokrauksen kautta tuotantoalustoina, ja hyödyntäneen kaiken mahdollisen. Sofi Oksasen uusimman romaanin lukeminen herättää ristiriitaisia tunteita. Suomalaisnainen tuli äidiksi sijaissynnytyksen avulla Yhdysvalloissa - Elämä - Helsingin Sanomat. Sijaissynnytys0313. Piispainkokous säilyttäisi kirkon vihkioikeuden - Kotimaa - Helsingin Sanomat. Piispainkokous katsoo, että kirkon on syytä säilyttää vihkioikeutensa. Helsingissä keskiviikkona pidetty kokous antoi näin evästyksensä kirkolliskokoukselle, joka pidetään marraskuun alussa.

Piispainkokouksen mukaan vihkioikeuden säilyttäminen tukee kirkon identiteettiä evankeliumia julistavana, jäseniään palvelevana ja kulttuuriperinnettä ylläpitävänä kirkkona. ”Tämä on ikään kuin suuntaviitta kaikelle tulevalle päätöksenteolle. Piispat painottivat sitä, että keskustelussa kirkko ei saa jakaantua”, sanoo piispainkokouksen pääsihteeri Jyri Professori emerita Eila Piispainkokous pitää nyt tärkeänä, että kirkolliskokous ottaa selvityksen huomioon jatkotyöskentelyssään, mutta muistuttaa myös, etteivät selvityksen johtopäätökset ole esityksiä kirkolliskokoukselle. Talous ja moraali – hyvinvointivaltio on markkinatalouden eettinen perusta. Otsikkoon viitaten voi ensinnäkin kysyä: vaikuttaako moraali talouteen?

Onko moraalilla väliä? Milton on kuuluisasti lausunut, että ”the business of business is business”, millä hän tarkoitti, että yritysjohtajan tehtävänä on voiton maksimointi; arvoista viis, niistä keskustelu kuuluu papeille ja poliitikoille. Syventymättä teemaan voi todeta, että näin kevyesti ei yritysjohto voi välttää moraalikysymyksiä. Ja yleisemmin: totta kai on tärkeää että ihmiset ovat luotettavia, rehellisiä, vastuuntuntoisia. Tällöin talous toimii tehokkaammin, tällöin ihmisillä on luottamusta toisiinsa ja instituutioihin, tällöin koko yhteiskunta toimii paremmin. Voi myös esittää käänteisen kysymyksen: vaikuttaako talous moraaliin? Näkemys markkinatalouden tai kapitalismin paheellisuudesta on yleinen. Mutta voi markkinataloutta myös puolustaa moraalisin argumentein. Näin Martti Lutherin Miten tähän tulisi suhtautua? Ei ole. Ihmisoikeudet tarvitsevat itseään suurempaa etiikkaa - Kirkko ja kaupunki. Filippiinien katolisen kirkon piispa Broderick Pabille johtaa rukousta messussa, jossa muistettiin presidentti Duterten huumeiden vastaisen sodan uhreja.

Poliisi ja palkkatappajat ovat tappaneet tuhansia ihmisiä. Amnesty Internationalin toiminnanjohtajan Frank Johanssonin mukaan kristillinen etiikka menee ihmisoikeuksia pidemmälle. 16.03.2017 13:30 Pauli Juusela Ted Aljibe, Jesse Pasanen Kirkon ihmisoikeusfoorumissa, joka järjestettiin 14.3. Mallia ihmisoikeustyöhön haettiin Norjan kirkosta, jolla on yli 100-sivuinen ihmisoikeusohjelma teologisine perusteluineen ja käytännön esimerkkeineen. Norjan ihmisoikeusdokumenttia Set the Oppressed Free eli "Vapauttakaa sorretut" esitteli etiikan professori Gunnar Heiene. Dosentti Pamela Slotte huomautti kommenttipuheenvuorossaan, että vaikka ihmisoikeudet on kirjattu sitoviin sopimuksiin, ei pidä luulla, että niiden tulkinnasta vallitsisi yksimielisyys. Kristinuskon tehtävän maallinen jatke Ihmisoikeuksien julistuksella on kristillinen tausta.

Slavery Footprint - Made In A Free World. Hyvään elämään kuuluu työ – mutta työ on kohta koko elämä. Talvinen päivä on märkä ja harmaa. Opiskelijat eivät siitä välitä. Viitisentoista eräoppaaksi kurssittautuvaa aikuisopiskelijaa ähkii innoissaan maanrajassa takapuoli pystyssä ja sovittaa lumikenkiä jalkaansa. Tänään harjoitellaan lumikenkävaelluksen järjestämistä. Kolme oppilaista on vetovastuussa. Loppujoukko heittäytyy asiakkaiden rooliin. Eräoppaan koulutus on suosittu opintolinja Hyvinkäällä ja Riihimäellä toimivassa Hyria-ammattioppilaitoksessa. Hyvinkääläinen Leena Parkkila on jo sitonut lumikengät jalkaansa.

. – Kyllä väki töissä vähän ihmetteli, kun olin ensin vuoden vuorotteluvapaalla, menin sitten hetkeksi takaisin töihin ja ilmoitin, että jään uudestaan puoleksitoista vuodeksi opintovapaalle. Tamperelaisella Jani Heinosella on vähemmän työhistoriaa, mutta samankaltainen tarina. . – Excelin pyörittäminen toimistossa ei kymmenen vuoden jälkeen jaksanut enää inspiroida. Nyt kysytään, mitä työ minulle antaa? – Sen takana on yksilökeskeisyyden vahvistuminen. Eikä tässä vielä kaikki. The Red Cross. Bella Forsgrenia käsketään usein palaamaan Afrikkaan – "En tiedä, minne he olisivat mua lähettämässä"

Homo sapiensin aika käy vähiin | Tiede. Historioitsija Yuval Noah Hararin mukaan ihminen on geeniteknologian ja tekoälyn myötä astumassa uuteen evoluution vaiheeseen. Samalla kun ihminen lähestyy kuolemattomuutta, on edistyksen tarkoitusta etsittävä historiasta uusin keinoin, sanoo Suomessa vieraillut Harari. Jerusalemin heprealaisen yliopiston professori Yuval Noah Harari on kerännyt innostuneen seuraajakunnan populaarihistoriaa lähestyvällä otteellaan. Hänen verkkoluentonsa ihmislajin historiasta ovat keränneet valtavia yleisöjä sekä hänen kotimaassaan Israelíssa että ympäri maailmaa. Oxfordin yliopistossa väitellyt Harari huomasi tarpeen laajalle maailmanhistorialliselle näkemykselle opettaessaan maailmanhistorian peruskurssia Jerusalemissa.

Monet tieteen juhlituimmista saavutuksista tehtiin ponnisteluissa eurooppalaiselle maailmanvalloitukselle― Y.N. Harari - Opiskelijoille ei opeteta riittävästi historian perusasioita: mitä on raha, tai mitä on uskonto tai kapitalistinen järjestelmä. Tekikö oma pelto ihmisestä onnellisen? Garderobi-testi. To millennials caught in the rent trap, the Panama Papers matter | Kate Lyons | News. It is the largest leak in journalistic history, has led to a prime minister’s resignation in Iceland and calls for the reform of tax havens and has exposed the potentially shady dealings of many other world leaders.

And yet, I found it hard to be shocked by some of the revelations of the Panama Papers. The revelation that Putin might have a fortune hidden away in offshore accounts in the names of his friends doesn’t surprise me if I’m honest. I imagine I’m not alone in feeling like this – it’s yet another story detailing the many unjust advantages enjoyed by the rich. In particular, I think I am not alone among members of Generation Y. As a recent Guardian investigation revealed, millennials (those aged 20-35) are particularly frustrated with the political and economic status quo, with one study finding that the key reason offered by young people about why they are disenchanted with democracy being that it “only serves the interest of the few”.

And then there was housing. March Australia - March Australia a ajouté une photo. Human Rights Watch. Matching Game etiikka: harjoittelua. Values education. Anne La... Valokuvateos Pullopostia lapsuudesta | Pulloposti | Dokumentit. Aapo Huhdan valokuvateos Pullopostia lapsuudesta kertoo siitä, kun alkoholismiin liittyvä häpeä on syyttömän ihmisen - alkoholistin lapsen - harteilla. Vanhempien alkoholinkäyttö koskettaa kymmeniä tuhansia suomalaisia lapsia päivittäin. Lapsen elämää päihdeongelmaisen vanhemman kanssa leimaa ahdistus ja häpeä. Häpeä muokkaa lapsen minäkuvaa ja itsetuntoa kasvun kannalta kriittisessä iässä: kun lapsen tulisi kasvaa upeaksi ja pärjääväksi nuoreksi aikuiseksi, mieleen iskostuukin ajatus omasta huonommuudesta. Häpeä estää lasta ja nuorta hakemasta apua. Valokuvateosta kuvattiin yhden päivän aikana eri puolilla Helsinkiä. Aapo Huhdan kuvasarja, asemalaituri Aapo Huhdan kuvasarja, trampoliini Aapo Huhdan kuvasarja, muotokuva surullinen Aapo Huhdan kuvasarja, halaus Aapo Huhdan kuvasarja, asematunneli Aapo Huhdan kuvasarja, baari Aapo Huhdan kuvasarja, muotokuva pimeässä Aapo Huhdan kuvasarja, nakkikioski Pullopostia lapsuudesta -dokumenttisarja ja vertaistuki - yle.fi/pulloposti.

Citizenfour (Citizen 4) 2014 - Doku USA/Germany/UK - Deutsch. Oppimateriaalit | YK-liitto.fi. Etusivu - Ihmisoikeudet.net – tietoa ihmisoikeuksista. Hs. Ihmislajista tuli maailman valtias, koska uskomme asioihin jotka eivät ole totta, sanoo tutkija Yuval Harari Homo sapiens oli satojentuhansien vuosien ajan vähäpätöinen laji. Ihmiskunta eli erillisinä, pieninä ja toisistaan tietämättöminä ryhminä metsästäen, keräillen ja suurpetoja peläten. Sitten saavutimme erityiskyvyn, joka nosti meidät maailman valtiaiksi.

Tuo ratkaiseva ero verrattuna muihin eläimiin oli kyky kuvitella olemattomia, sanoo israelilainen historiantutkija Yuval Noah Harari. ”Osaamme kertoa tarinoita ja suostutella muutkin uskomaan niihin.” Jumalat, valtiot ja raha ovat olemassa vain yhteisen uskomme varassa. Harari, 40, viettää sapattivuotta opetustyöstä Jerusalemin heprealaisen yliopiston professuurista ja kiertää maailmalla esittelemässä menestyskirjaansa Sapiens: Ihmisen lyhyt historia. Hän on tullut Helsinkiin Oslon kautta. Kirjan siemenet alkoivat itää teini-iässä. ”En saanut kunnollisia vastauksia. ”Minulla ne ovat säilyneet. Toinen ovat ihmisoikeudet.

He eivät halua istua miehen vieressä hänen ihonvärinsä takia. Vähän sen jälkeen he saavat tosiaankin opetuksen. Dalai-lama, myötätunnon lähettiläs | Elävä arkisto. Professori vastaa: Mikä saa yrityksen venyttämään moraalin rajoja voitontavoittelun takia? - Nokian renkaat. Miljoonahuijauksissa moni yritysjohtaja käyttäytyy kuin videopelejä pelaava pikkulapsi – tuloksella ei ole muuta merkitystä kuin se, että päihittää edellisen ennätyksen. Näin analysoi Turun yliopiston käytännöllisen filosofian professori Juha Räikkä Nokian Renkaiden paljastunutta rengasvilppiä. Kauppalehti kertoi perjantaina Nokian Renkaiden peukaloineen talvi- ja kesärenkaiden testituloksia jopa 14 vuoden ajan. Juha Räikkä Testitulosten ansiosta Nokian Renkaiden osakekurssi on pysynyt hyvänä. ”Kyse on psykologisesta palkkiosta, sillä usein suurten huijausten takana ovat jo valmiiksi varakkaat ihmiset. Nokian Renkaiden tapauksessa Räikkä viittaa optioihin.

Kauppalehden haltuunsa saamien yhtiön sähköpostien perusteella kuluttajia harhautettiin, että optiot tuottaisivat rahaa haltijoilleen. Rahan määrällä ei kuitenkaan ole väliä, kun puhutaan miljoonavoitoista, Räikkä sanoo. ”Käsityskyky hämärtyy. Nokian Renkaiden vilppi on vain äärimmäinen esimerkki moraalin venyttämisestä liiketoiminnassa. Jos julkinen keskustelu ei pysy faktoissa, seuraa väkivaltaa - Henkka Hyppösen kolumnit - Kulttuuri. Jos julkinen keskustelu ei pysy faktoissa, seuraa väkivaltaa Amerikkalaiskirjailija Kathryn Schultz väittää kirjassaan Being Wrong, että väärässä oleminen ei tunnu miltään.

Sisuskaluja alkaa Schultzin mukaan vääntää vasta, kun meille selviää, että olemme väärässä. Schultz tarkentaa väitettään edelleen: väärässä oleminen tuntuu sittenkin joltain. Se tuntuu siltä kuin olisimme oikeassa. Ihminen voi elää koko elämänsä tietämättömänä siitä, että hänen omaksumansa tiedot ovat hataralla pohjalla. Omien käsitysten kyseenalaistaminen on älyllisesti työlästä ja emotionaalisesti raskasta. Lähemmin tarkasteltuna faktamme ja jopa muistomme osoittautuisivat vähintäänkin värittyneiksi, usein vääriksi. Kaikkia koskevien päätösten tekeminen edellyttää julkista keskustelua. Jos asioista ei keskustella faktapohjaisesti, jäljelle jää keskustelun tyrehdyttäminen tai asian ratkaiseminen toiminnan tasolla – henkisellä tai fyysisellä väkivallalla.

What Is Privilege? Making a Murderer on samaa soopaa kuin netin valeuutissivustot - Mitä ajattelin tänään. Eating people is wrong, but is it against the law? | Law. Tänk till - Tänk Till står upp för: Fatta man. Hs. Miksi suvakki ja mokuttaja ovat vaarallisia nimityksiä? | Veikka Lahtinen. Ihmisoikeuskeskustelun suo. Vieraan vuoro: Epätasa-arvo parisuhteissa synnyttää tyytymättömyyttä | Feministien vuoro. Vieraan vuoro: Epätasa-arvo parisuhteissa synnyttää tyytymättömyyttä | Feministien vuoro. Hs. Sparrooabbán (Minä ja pikkusiskoni) - DocPoint.

Making a Murderer on samaa soopaa kuin netin valeuutissivustot - Mitä ajattelin tänään. Nerokas video selventää seksuaalisen suostumuksen merkitystä, mutta todella arvaamattomalla tavalla! Mikä on syntiä? – ”Tämä vie väistämättä ihmiskunnan tuhoon” 221115 EMN Maahanmuutto Fin %283%29. Kiina kiristää sananvapauden rajoja – myös Ylen toimintaa häiritään. 60 Powerful Social Issue Ads That'll Make You Stop And Think. The flow towards Europe - Lucify. Ostaisitko lihaa, jos se olisi tällaisissa paketeissa? Katso kuvat! | Me Naiset.