background preloader

Genre

Facebook Twitter

Elevernas inställning som är problemet. Jag är övertygad om att det inte är den svenska skolans fel att resultaten har sjunkit och sjunker, skriver gymnasieeleven Sofia Ander.

Elevernas inställning som är problemet

I dag slår Sverige bottenrekord efter bottenrekord när det kommer till betyg och prestation i skolan. Forskare pekar på strukturella förändringar, såsom lärarresurser och specialpedagoger som lyser med sin frånvaro. Visst kan det ligga något i lärarnas ansvar och kompetens. Men lägger vi inte för stor vikt vid de omkringliggande faktorerna som lärare, resurser, Ipads och annat tillkommande material? Ligger inte det huvudsakliga ansvaret hos eleven som faktiskt är den som ska gå ut skolan, och i och med det förhoppningsvis kunna skaffa sig en biljett för vidare studier eller arbete? “Jag orkar inte”. “Stäng ner skärmarna” säger hon ännu en gång, i hopp om att de ofokuserade eleverna ska lyssna för femte gången. LÄS MER: Varje dag filmas lärare och elever i smyg. 50 Enkla Formativa Bedomningstekniker bara Det. Konsten att skriva referat med ämnesrelaterat språk.

När eleverna ska skriva eget arbete eller rapporter ingår det att återge andras tankar och idéer i en sammanställning som kan vara ett referat.

Konsten att skriva referat med ämnesrelaterat språk

Just denna aspekt att återge någons åsikter finns också ofta prövat i de nationella proven i svenska där eleverna ska beskriva och förklara vad någon tycker på skrivdelen utifrån häftet de läst till läsförståelsen. När de återger ska eleverna använda ett ämnesrelaterat språk. Eleverna ska uppge källan och använda referatmarkörer när de återger personens tankar och för texten framåt med ett ämnesrelaterat språk. Detta är inte helt lätt och en konst vi måste visa eleverna.

Jag tänkte visa hur jag gör och kanske någon har nytta av det innan terminen är slut och för att få fram delar av kunskapskravet nedan. Eleven kan söka, välja ut och sammanställa information från /…/ källor och för då /…/ resonemang om informationens trovärdighet och relevans. (Svenska/Sva åk9, Lgr11) Vilka källor? Ämnesord för referat gjorda i appen VisualPoetry.

Hjälp till arg. text.pdf. Hjälp till krönika.pdf. 40641892_homonymer.pdf. TEXTTYPER. Skrivprocessen. Här nedan får du en överblick vad skrivprocessen innebär.

Skrivprocessen

Du kanske känner till uttrycket den röda tråden? Det handlar om just det – att skapa en text som håller ihop och inte plötsligt blir grön eller blå. Det kallas också för disposition. Bilder: Annika Sjödahl. 50 olika sätt att redovisa en bok. Jag hittade ett gammalt papper hemma bland mina gamla skolböcker.

50 olika sätt att redovisa en bok

Det var en lista som vi fick från vår svenska lärare när jag gick i grundskolan. Det var någon gång under 90-talet men det går fortfarande att använda dessa idéer till redovisningar, så nu delar jag med mig av listan till er. Uppträd som en av personerna i boken - berätta om dig själv och din roll i berättelsen.Gör en intervju med en av personerna i boken.Spela upp en scen ur boken.Gör en beskrivning av en av personerna, muntligt eller skriftligt. Vill du ha fler tips på hur man kan redovisa en bok? Kika in på några av länkarna nedanför: Skrivuppgift till Boktjuven. Avslutande skrivuppgift Du ska nu skriva en avslutande uppsats som är en övning inför de kommande NP.

Skrivuppgift till Boktjuven

Här finns en kort repetition av de vanligast förekommande texttyperna och det är bra om du väljer en text du vill utveckla. Här finns skrivmallar om du vill ha tips på det. De kommer att bedömas enligt matriser för respektive texttyp. Tänk på att följa anvisningarna för skrivuppgiften. Insändare. Instruktion. Alla texttyper/skrivnycklar mm. Reportage. Saga. Noveller. Krönikor. Rapport. Tidningstexter. Sommarpratsupplägg. Lässtrategier & Läsförståelse. Läsundervisning. En ny generation som vill glida genom livet. Emil Jönsson.

En ny generation som vill glida genom livet

Jag skulle vilja tala en stund om Emil Jönssons lår. Om hans rygg, hans armar och kanske framför allt hans huvud. Liksom hela svenska folket har jag vid det här laget sett den märkliga sprintfinalen minst 20 gånger. Hur Ustigov, Hellner och Glöersen faller i kurvan som fått namnet Helvetet, och hur Jönsson plötsligt har chans på det omöjliga. Han som tjuvstartar för att hämta kraft.

"Det är det sjukaste jag varit med om. Han fortsatte, genom smärtan. Det kallas uthållighet och dess aktie är en raket på den mänskliga egenskapsbörsen. Det är vabruari och verkligt grått och dystert överallt söder om Dalälven och jag möter en ung mamma på torget som varit hemma med sin nioåriga dotter hela dagen. I veckans nyhetsrapportering om skolans kris efter Pisa-haveriet konstaterar lärare på flera olika skolor att det nog finns faktorer som inte har med skolan att göra som får effekt på resultaten.

Det är ofta tråkigt att nöta mattetabeller. "Vill du ha en semla? " Malinsklipp genre krönika och förslag på ämne att skriva om. Skrivmall krönika » Meningar med elever. Naturligt urval och onaturlig sortering. Övrigt | Publicerad 18 februari 2015 22.36 Jag ska inte säga att jag är en rutinmänniska, men det har nu råkat bli så att jag källsorterar vid ungefär samma tider på kvällarna vid ungefär samma dagar i veckan som en annan man i ungefär samma ålder som jag.

Naturligt urval och onaturlig sortering

Julia: Nu bryter vi för reklam – igen... Om det finns någonting jag älskar här i livet, så är det att gnälla över saker och ting.

Julia: Nu bryter vi för reklam – igen...

Är det inte vädret det är fel på så är det alltid någonting annat. Det finns dock en sak som irriterar mig mer än alla andra saker. Tänk dig in i detta scenario: Det är fredagskväll. Du sitter uppburrad i soffan i mjukiskläder under en mysig filt med en fin vän.