background preloader

Matte

Facebook Twitter

Montessoriinspirerad matematik. En film om talet två och begreppen dubbelt och hälften – från UR.

Montessoriinspirerad matematik

Lämplig för förskola och förskoleklass. Material: Spelplan, 0-9-tärning Syftet med övningen är att barnen ska automatisera ”dubblorna”. Förmågan att lösa huvudräkningsuppgifter utvecklas. Övning: Två eller tre spelare har vars en spelplan framför sig. Anmärkning: Om det tar för lång tid att färglägga hela rutan räcker det att spelarna sätter ett kryss eller lägger en spelmarker i rutan. Lärportalen för matematik. Annelis matteböcker. Hittasnabbtmatematik. Likhetstecknet. Blomma, blad, en miljard: Gånger-gruffet. Spagetti makaroner, hundra miljoner: Köttbullar och strössel.

Minnesarmband. På en amerikansk skolsida såg jag hur en lärare gjort pappersarmband med multiplikationstabellerna.

Minnesarmband

Jag tänkte att den idén kunde man ju använda till mycket, så jag gjorde några armband på datorn och som jag sedan skrev ut. Här finns breda armband att skriva ut.Här finns smala armband att skriva ut. Ytan i mitten är tom, så att man kan skriva i vad man vill. Om man vill göra många likadana armband, kan man skriva i det man vill och sedan kopiera upp. Fäst ihop banden med en tejpbit, eller sätt en liten bit dubbelhäftande tejp i änden, så kan man bara dra av skyddspappret när man behöver ett armband. Tips på vad man kan använda armbanden till: * Påminnelse om något man ska göra (gå till tandläkaren, gå till spellektion, packa ner läxa... * Som stöd vid arbete (tiokamrater, multiplikationstabeller, formler, begrepp... * Som stöd för arbetsgång (1.

Utematte det man gör med kroppen fastnar i knoppen. SMaL - Matematik i skogen. Här kommer spännande lektionsförslag där skogen används för matematik att läggas ut.

SMaL - Matematik i skogen

Uppgifterna bygger på ett tema kring vilket övningar för tidigare skolår, mellan-skolår samt senare skolår att finnas. Varje uppgift har en inledande text som beskriver uppgiften i stort, ett avsnitt med tips om hur du kan arbeta praktiskt med uppgiften och vilket material som behövs. Dessutom finns det förslag på hur uppgiften sedan kan bearbetas, formaliseras och generaliseras i klassrumemt efteråt samt lite information om vilken matematik man kan tänkas hitta i uppgiften. Lycka till! Samla kottar. Utematte. Lägsta-och-högsta. Planeringar till Eldorado åk 1. Planeringar till Eldorado åk 2. Planeringar till Eldorado åk 3. Jag har i flera år arbetat med läromedlet Eldorado i matematiken.

Planeringar till Eldorado åk 3

För att hjälpa eleverna att synliggöra deras lärande har jag gjort planeringar och matriser till alla kapitel. Jag har haft åldersblandade klasser med åk 1-3 de senaste åren så jag har använt varje årskurs planeringar varje år. Har oftast reviderat lite i dem och det finns fortfarande sådant som kan göras bättre och tydligare. Lägger upp dem här i Wordformatet .doc så kan du använda det du vill och redigera.

Jag har två varianter av dem. Arbeta med talet 10 och tiokompisar i matematiken. Tallinje_0-100.pdf. Safariwebben. Mattemästaren - Sanoma Utbildning. Sifferkul.pdf. Antalspussel. Här är ett exempel på hur man kan träna antal och koppling mellan antal och siffra.

Antalspussel

Bestäm dig för en form - en cirkel, ett hjärta, en stjärna, en kvadrat... Klipp ut ett antal lika former ur kraftigt papper. Cirklarna nedan är ca 15 cm i diameter. Dela sedan varje form. Jag har delat alla mina på samma sätt, men det är inte nödvändigt. How to Göra en Bläddra. Målarbilder - fyrans multiplikationstabell. Lektion-se_18664_Klockan_med_olika_tider. Sb7466. Coloring-Pages-of-Clock.png (PNG Image, 864 × 947 pixels) Klockdomino. Klockdomino2. Matematik och Tio-kompisar. Montessoriinspirerad matematik. Matematik. Inte visste jag att det jag höll på med när jag pratade i telefon eller när jag satt och lyssnade på föreläsningar hade ett namn - Zentangle.

matematik

Det som är så häftigt med Zentangle är att det går att göra väldigt enkelt och det går att utveckla i oändlighet. Dessutom är det väldigt avstressande, nästan meditativt (därav namnet ZEN-tangle) De som "skapade" Zentangle. Har en sida som heter zentangle.com I grunden handlar det dessutom om mönster, något som jag som mattelärare också älskar. Det handlar om att utforska former, att vara kreativ och om att lyckas - och det är lätt att lyckas! Hur börjar man då?

1. 2. 3. 4. Det bästa är att det inte finns några rätt eller fel. Tio kompis regnbåge. Strävorna. Senast publicerade aktiviteterSamma area 8C8EAtt väga och jämföra 3A3CVad kan hända?

Strävorna

4D Fyra olika fyrhörningar 8C8EVäga paket och jämföra priser 2A2C3A3CBegreppet pengar 2A3ANyhet! IKT-strävorFrån och med 9 januari och åtminstone två månader framåt kommer vi att publicera en IKT-sträva varje vecka. För att kunna fortsätta ännu längre hoppas vi få in idéer och uppslag från er som har beprövade IKT-aktiviteter att dela med er av. Om du har sådana idéer eller andra synpunkter och önskemål som rör IKT-strävorna, hör av dig till Ulrica.Dalhberg@ncm.gu.se Läs mer om IKT-strävorna >>Blå strävor – matematik i många små stegI Blå strävor – matematik i många små steg finns kompletterande lärarmaterial till de aktiviteter som tagits fram för i första hand elever mottagna i särskolans skolformer.

Utvecklingsarbetet med blå strävor pågår, därför läggs en del aktiviteter ut i arbetsversioner så att fler lärare får möjlighet att prova och kommentera innan slutversioner sammanställs. Pdf81. Flip chute. How To Make A Flip Chute.