background preloader

Programmering i skolan

Facebook Twitter

Xenters larforum kurser. Kombot-programmering i förskolan - Väsby Lärlabb. Nedan är ett inlägg från lärlabbaren Amanda Edin som precis börjat plugga på förskollärarutbildningen.

Kombot-programmering i förskolan - Väsby Lärlabb

Hon beskriver hur hon har jobbat med programmering i förskolan och hur hon och barnen tagit intryck av URs program Programmera Mera. Det började med bluebots… I barngruppen jag arbetat i har jag sett ett stort intresse för programmering. Tidigare har vi arbetat med Blue-bot, där barnen har byggt upp banor eller använt olika mattor med rutnät. En del har mest tyckt att det varit spännande att testa att trycka på knapparna och se hur Blue-boten beter sig. Jag utgick från mattan med geometriska former i olika färger, och gjorde en kortlek med samma former och färger. Programmera mera med Karin Nygårds Många av barnen intresserade sig för robotar. Det blev tydligt att barnen ville vara i programmet Programmera Mera Det blev en succé!

Läsförståelse. Förra veckan var vi på bondgårdsbesök med klassen.

läsförståelse

Det är alltid lika kul att få komma ut till en bondgård med klassen och träffa bonden och djuren. Vi hade förberett oss innan genom att läsa om bondgårdar i Sverige och eleverna var fulla av frågor till bonden. Efter besöket kopplade vi dagens bondgård till de första bönderna i Sverige på bondestenåldern vilken vi precis läst om i klassen. Vi gjorde jämförelser och kom fram till flera likheter och skillnader. De djur som bönderna på bondestenåldern hade, kor, får, getter och grisar arbetade vi sedan vidare med och skrev beskrivande rapporter om. Introduktion till programmering. 7 cool STEM apps for kids. We've sent an email with instructions to create a new password.

7 cool STEM apps for kids

Your existing password has not been changed. We'll send you a link to create a new password. Uppdragskort till Scratch Jr. Scratchjr uppdrag. Hackledarutbildning i Scratch. Additionsspel i Scratch – Kodknäck. Koda med barn - en riktig kodarhöst. Vart kan du vända dig för att lära dig programmera? - Kalle Anka. Är du sugen på att gå vidare med programmering?

Vart kan du vända dig för att lära dig programmera? - Kalle Anka

Det finns föreningar, sajter och appar som kan hjälpa dig lära dig mer. Här är några: Av Redaktionen, Föreningar: Coderdojo är en organisation som gratis lär ut programmering för barn mellan 7 – 17 år. Kodcentrum är också en ideell förening som gratis introducerar barn och unga till programmering och digitalt skapande. Geek Girl Mini syftar till att unga tjejer ska lära sig mer om programmering och skapande med teknik, lära känna andra tjejer som delar ett sådant intresse och inspireras att överväga en IT-karriär. CS First video high seas - Programmering och making för barn (och alla andra) Grunderna.

CS First video high seas - Programmering och making för barn (och alla andra)

Scratch-tipsrunda. Kom bort från skärmarna men stanna med Scratch.

Scratch-tipsrunda

Kör en kort tipsrunda med frågor om Scratch-kod. Ett sätt för mentorerna att se vad deltagarna har greppat. Programmering handlar om ett sätt att tänka. Knacka kod Del 1.

Programmering handlar om ett sätt att tänka

Om inte programmering införs redan i grundskolan riskerar Sverige att halka efter, menar många. Både elever och lärare behöver lära sig mer. Programmering handlar mycket om samarbete. Det tycker Karin Nygårds, som till vardags är mellanstadielärare, när vi träffar henne i en inspelningsstudio i tv-huset på Gärdet i Stockholm. Hon har lånats in för att vara programledare för en serie program som man hoppas ska inspirera barn och få dem att vilja lära sig mer om programmering. Programmering handlar om ett sätt att tänka. Så kommer du igång med programmering i skolan. KodMalmo; Arbeta med programmering - All. Jag har fokuserat på att skriva en instruktion till ett tillvägagångssätt som kan användas när man vill börja arbeta med programmering i skolan.

Arbeta med programmering - All

För mig är det oerhört viktigt att vi tidigt, så tidigt som möjligt faktiskt, introducerar programmering för våra elever. Den här instruktionen är skriven för att kunna arbetas med under flera år beroende på hur ofta och hur mycket tid som läggs på det. Varje steg bör ta lång tid och spänna över en lång tid, kanske så långt som en termin. Det sista steget tar egentligen aldrig slut utan det är ett steg som utvecklas efter hand som eleverna utvecklas och som bör utvecklas tillsammans med eleverna. Här kommer de att ta ett allt större ansvar för sin egen utveckling och drivas av sin egen inre motivation. Scratch From Scratch. Programmering  – Förskolorna i Stångby. Under vårterminen introducerade vi programmering med hjälp av Blue-bot på Månstenen.

Programmering  – Förskolorna i Stångby

Vid tre olika tillfällen i tre olika åldersblandade grupper (3-5 år) introducerade vi roboten för alla i barngruppen. Vårt mål är att kunna ha Blue-boten levande och tillgänglig i verksamheten och därför kändes det viktigt att introducera den för alla barn i gruppen.För att bygga upp stämningen vid barnens första möte med Blue-boten hade vi placerat ut pilar på golvet i ett rum som ledde in till ett annat. Tillsammans följde vi pilarna som ledde fram till en låda med fler pilar på. Programmering - med och utan digitala verktyg - Pedagogsajten Familjen Helsingborg. De digitala inslagen i barnens vardag blir allt fler och mer omfattande.

Programmering - med och utan digitala verktyg - Pedagogsajten Familjen Helsingborg

För att kunna möta dessa inslag behöver vi följa den tekniska utvecklingen och kunna göra det begripligt att programmering ligger bakom de digitala lösningar som är en stor del utav vår vardag. Ett exempel:Jag klickar på en vara på webben. Sen dyker den upp som reklam på olika sajter. Hur gick detta till? Programmering på schemat från och med Måndag. – Kreativ IKT. På måndag börjar ett nytt läsår på Skuru Skola och det ska bli oroligt roligt och spännande att ta sig an detta läsårs utmaningar. Jag lämnar fritids på Skuru skola och tryggheten med att jobba med något som jag kan och gjort i 10 år. Jag kommer att vara ansvarig för Skuru skolas programmeringsprofil på elevens val för elever i årskurs 4-9. Utmaningen med planeringen för denna profil har varit att det ska finnas en progression. Så att man inte gör samma sak i årskurs 4 som i årskurs 7. Grundtanken är att profilen ska rikta sig till alla som vill fördjupa sig i programmering.

Computer Science Unplugged. Länkar och videor om programmering, kodning och makerkultur mm. Forskare, utbildare och frilansare. CoderDojo Norrköping. Svenska - Rättstavning - Vi programmerar Scratch. Fusklapp 1 Hämta in dina sprites. Klicka på Spriten - Vi programmerar Scratch. Untitled. Scratch — Code Club World Projects. Scratch - Labyrint (svår).pdf. Geek Girl Mini. CS First video high seas - Programmering och making för barn (och alla andra) Kodcentrum scratch block1 bugrace intro. Lär dig Scratch: Rita. Uppgift Gör ett ritprogram där block under menyn penna används!

Några förslag ges nedan. Ett vanligt ritprogram Låt användaren rita med muspekaren. Styr spriten med tangenterna Låt användaren rita genom att styra sprajten med piltangenterna eller tangenterna aswd, på samma sätt som man kan styra en sprajt genom en labyrint. Rita mönster Gör ett block som ritar något mönster. CoderDojo Sverige – Lär dig koda, gratis – i din stad eller hemma. Scratch-kort på svenska. Korten är översatta från den engelska versionen (pdf). För info om licens se Scratch License. Framsidan på korten visar en enkel uppgift, baksidan visar hur man gör för att lösa uppgiften. Korten finns också i utskrivnings- och utklippningsbart pdf-format. Pdf-filen följer den engelska mallen och kräver klippning, vikning och klistring. Man kan också skriva ut korten dubbelsidigt från denna sida. De engelska originalfilerna är gjorda med Adobe Illustrator, de svenska översättningarna är gjorda i Gimp.

Untitled. Kalles programmeringsskola, del 2! - Kalle Anka. Vi fortsätter vår programmeringsskola! Av Redaktionen, Tillbakablick I förra numret fick vi lära oss att ett program består av ett antal instruktioner som startar av en händelse. Ett program kan bli ganska långt så vi behöver ett sätt att förenkla det. Kreativ IKT – IKT och Digitala verktyg i skola och Fritids.

Programmering by Anne Li Dale on Prezi. Kom igång med programmering – Kodboken. Assessment1 HappyMaps. Activity1 HappyMaps. CSEDrobotics. Computational Thinking for Educators - Course. What: A free online course helping educators integrate computational thinking into their curriculum Who: Humanities, Math, Science, and Computing educators When: Now through December 20th The goal of this course is to help educators learn about computational thinking (CT), how it differs from computer science, and how it can be integrated into a variety of subject areas. As a course participant, you will increase your awareness of CT, explore examples of CT integrated into your subject areas, experiment with examples of CT-integrated activities for your subject areas, and create a plan to integrate CT into your own curricula.

The course is divided into five units, each focusing on the following: Introducing Computational Thinking: What is CT? Csharpskolan.se. Inledning För att förstå vad programmering är och vad det innebär så måste man känna till lite om hur en dator fungerar. Denna magiska maskin som är så underbar döljer ett mörkt förflutet som vi som programmerar måste känna till. En dator är nämligen en matematisk manick som bara följer tydliga instruktioner som i förväg bestäms. Vad betyder då detta?

Jo man kan se en dator (egentligen processorn i datorn) som en avancerad miniräknare. Instruktioner. Icons Of Black Arrow Buttons Depict Movies Royalty Free Cliparts, Vectors, And Stock Illustration. Image 13920332. Identificador de la imagen : 13920332. Programmeringsinspiration. Dansa fram kod! Min blogg om skolan där it är ett naturligt verktyg. Bee-Bot Floor Robot – Teaching Basic Programming. Programmering by Anne Li Dale on Prezi.

Programmering i förskolan SETT 2015. PER CODEX AD ASTRA: dansprogrammering. Programmera utan dator åk 5. Programmering i förskolan SETT 2015. Programmering. Långa pass - möjlighet och utmaning. Vi har gjort en schemaförändring som gett mig en hel förmiddag med samma elever varannan vecka.

Då blev min tanke utmanad. BeeBot och enkla uppskattningsövningar  Idag har ”Lilla Bee” legat på laddning hela morgonen. När den låg där, inkopplad mot datorn, var det ett av barnen som tyckte att det såg ut som att den blinkade med ena ögat mot oss. Ja, det kanske den gjorde. Den ville kanske tala om för oss att det nu var dags att jobba vidare med våra programmeringsklurigheter.

BeeBot, robotlek och utomhusprogrammering. Jag kan nog helt klart säga, att vi har blivit lite ”programmeringstokiga” på förskolan. Det började med att vi laddade hem några olika programmeringsappar till våra lärplattor. Nyheter – Kodcentrum. Nyhet Idag har en av Kodcentrums första kodstugor, den på Kålltorpsskolan i Göteborg haft besök av Kronprinsessan Victoria och prins Daniel.Kronprinsessparets stiftelse är en av Kodcentrums finansiärer och det här var ett tillfälle för generalsekreterare Emelie att berätta om verksamheten och hur stödet från Kronprinsessparet används för att introducera så många barn som möjligt till programmering. Med på plats fanns också två av deltagarna från förra terminen, Clara Tunney och Victor Lauden, som visade några av sina projekt i Scratch, bland annat ett ritprogram och ett rymdspel. Prins Daniel var särskilt nyfiken på av att testa spelen och blev intresserad av att själv prova på att skapa egna spel. - Det här vore något för Estelle i framtiden, kommenterade han.Efter en introduktion till vår verksamhet fick Kronprinsessan Victoria och prins Daniel vara med i den ordinarie kodstugan och träffa alla barn och volontärer på plats.

DatalogisktTankande-AnnaEkstrom-sep2015.pdf. Programmera med bin! Robot. Scratchkort.pdf. Programmering och kodning i skolan. Programmering med elever. Lararhandled_scratch. Koden till framtiden - nyfiken på programmering i skolan. KodTipset. Tips och tankar om programmering för barn och andra nybörjare. Kod i skolan. Kodning på schemat - Papperslösa klassrummet Wikia. Tobias presentation export pp - Google Slides. Hacker Space by Maria Rudling on Prezi. UrFlippat. Programmering lektion 2 -datorer. Programmering åk 2. Ett "fruktfat" av tips och idéer från skolans värld grundat i Pedagogiska Planeringar! Hacker Space. Romo Robot. Beebot-kort.docx. Kod i skolan. Scratch – Att programmera med elever i åk 1-3.

YouTube. Introducera kod för dina elever. Programmering på lågstadiet. Programmering på Strömsnässkolan. Lektion1Programmering_på_papper_för_lärare.pdf. Lektion1Programmering_på_papper_för_lärare.pdf. Anybody can learn. Kodu. Strandens fyror på Sjöstadsskolan lär sig programmera.