background preloader

Arbeta med film i skolan

Facebook Twitter

Pysselfilm - I skolan. Här kan du se exempel på elevfilmer, kopplingar till läroplanen och hur hanteringen med filmteknik fungerar. Läroplanen Det finns mycket spännande i läroplanen som motiverar arbete med animerad film i skolan. Det är ett kreativt och flexibelt arbete som går att använda inom i princip alla ämnen. Bildämnet ligger såklart nära till hands eftersom färg, form och estetik är en stor del av arbetet.

I undervisningen ska eleverna möta och få kunskaper och få kunskaper om skönlitteratur, anat estetiskt berättande och olika former av sakprosa på modersmålet. De ska även stimuleras till att uttrycka sig genom andra estetiska uttrycksformer. (Syfte modersmål, S.71 i Lgr 11) Vidare ska undervisningen bidra till att eleverna utvecklar förmågan att samtala om, tolka och framställa texter och olika estetiska uttryck med naturvetenskapligt innehåll. (Syfte biologi, S.148 i Lgr 11) (Syfte fysik, S.158 i Lgr 11) (Syfte kemi, S.169 i Lgr 11) (Syfte matematik, S.47 i Lgr 11) Filmteknik iPad Stativ Låna filmteknik. Filmcentrum | Filmborgarmärket.

Film för förskolan | Mediapoolen Västra Götaland AB. ”Finns det någon där?” - Ett pedagogiskt filmprojket för förskolebarn ”På förskolans gård leker några barn. Plötsligt landar ett rymdskepp. Barnen träffar en utomjording som har hört talas om kärlek. Utomjordingen vill veta vad det och hur den känns. Vill er förskola på ett enkelt och lustfyllt sätt göra en film om kärlek? Variant 1. Kursen längd: 3 dagar á 3 h/dag Antal barn/kurstillfälle: 5-6 st Ålder: 4-5 år Utrustning som krävs: Lärplatta, återvinningskartonger, pyssel/färg Variant 2. Kursens längd: Ca 2 timmar Vi anpassar kursen efter era önskemål. The contest | Filmpedagogbloggen. Handling En film om drömmar, rädsla, tillhörighet och vänskap. Tolvårige Karl flyttar tillsammans med sin mamma från Danmarks lugna landsort till Köpenhamn. Beslutet om flytten sker oväntat och omställningen blir svår för Karl. Eleverna på den nya skolan i Köpenhamn har en tuff attityd och skiljer sig på många vis från eleverna på den förra skolan.

I den nya klassen träffar Karl så småningom den turkiska tjejen Swasan. Swasan drömmer om att bli framgångsrik inom musikens värld och detta intresse delar hon med Karl. Tillsammans kämpar de för att kunna vara med i Lilla melodifestivalen, men eftersom detta inte uppskattas av Swasans familj så får det hållas hemligt. Tillsammans kämpar de för att uppfylla det som känns viktigt för dem i livet.

Förslag på fortsatt arbete Drömmar och mål är viktiga för oss alla och vi behöver ha något att se fram emot för att känna att vi utvecklas som människor. Innan du låter eleverna skriva ned sin drömmar kan ni gemensamt prata om dem. Filmpedagogbloggen. Åtskilliga versioner, satt i olika epoker och miljöer har gjorts av denne älskade och tidlöse detektiv. Senast ut är en kanadensisk TV-serie (Elementary, TV4) där Sherlock är i fastighetsbranschen och Dr Watson är en kvinna.

Trots framgångsrika uppdateringar där Sherlock kan ta hjälp av dagens teknik så är det nåt charmigt med den gamla tiden; Sherlock är kryptisk och Dr Watson är den trogne side-kicken som hjälper honom att lösa mordgåtor med hjälp av block, penna och hjärna. Även om Sherlock Holmes först och främst är en litterär hjälte är just det här fallet originalskrivet för TV.

Dock har man använt sig av Sir Arthur Conan Doyles uttryck och tagit repliker från hans böcker. The Case of the Silk Stocking är en fritt baserad uppföljare till The Hound of the Baskervilles. Watson och Holmes tar sig an utredningen av en serie mord där välburna kvinnor har blivit dödade och fått silkesstrumpor nedtryckta i halsen. Tema och fördjupning Se också vidare under temat Uppdrag: Detektivarbete! Hosten. Berättelsens dramaturgi | FriMit. Dramaturgi är konsten att berätta en handling så att den fängslar publiken. Den används ofta i film, teater, romaner, datorspel och serietidningar. Den klassiska dramaturgiska modellen har ursprung ur det antika, grekiska dramat som beskriver hur ett drama ska byggas upp. Visuellt kan man teckna den så här: Bild:Filmpedagogerna Man delar ofta in berättelsen i 3 akter. Anslag, presentation, miljöbeskrivning (1/4 av berättelsen)Fördjupning/upptrappning (2/4 av berättelsen)Lösning/avtoning (1/4 av berättelsen)Anslag = Förväntningar väcks, huvudkonflikt anas, framåtrörelsen inleds.Presentation = Fakta kring huvudkonflikten, sammanhangen kring huvudpersoner.Fördjupning = Huvudpersoner och eventuella antagonister presenteras mer ingående (drivkrafter, svaga/starka sidor) konfliktens bakgrund utvecklas, sympati/avsky väcks.Upptrappning = Tempot ökar, konflikter trappas upp.

Annat man bör tänka på när man skapar berättelser är dessa komponenter Bild: Filmpdagogerna. Att skriva filmmanus. Film är ju fantastiskt roligt. Kul att spela in, roligt att titta på…. men ganska krävande att skriva manus. För att resultatet ska bli riktigt bra kan eleverna skriva Storyboards, men det är svårt och mycket tidskrävande. Dessutom är min erfarenhet att eleverna ändå gör ändringar och improvisationer när de väl filmar.

Men ska filmen bli bra förutsätter det att manuset bygger på en trovärdig och genomförbar historia. Eleverna presenterar sina noveller i mindre grupper som jag bestämt. Varje punkt ovan motsvarar ett antal scener. Filmtekniska inslag planeras för varje scen. Anslag – olika sätt att börja filmen anslag1 (en allvetande berättare – De misstänkta)anslag2 (direkt in i handlingen – James Bond intro)anslag3 (tillbakablickar/ramberättelse – Forrest Gump)anslag4 (presentera karaktärerna i en lång dialog – The usual suspects) Hur dramaturgin i en scen byggs upp Eleverna får på sig en hel dag att filma och några lektioner för att redigera.

Alla skolans elever får se niornas filmer. Habe81 testar skärminspelning av iPad. Untitled. Att skapa film tillsammans-våga pröva och lyckas. Att skapa film med IPads och appen iMovie är både roligt och lätt konstaterade de två grupperna med fritidspedagoger som träffades för workshop kring filmskapande på fritidshemmet. Många skratt blev det och nya idéer föddes. Nu ser jag fram emot filmfestival på fritidshemmen med röda mattan och galakläder i vår. På bara två timmar har de tillsammans skapat ”trailers” (små korta filmer) via appen iMovie. 1.Välj att göra en trailer om du är nybörjare. 2.Tänk ut vad du vill berätta innan du börjar filma och fotografera. För att få inspiration kan du förhandsgranska de mallar som finns i iMovie trailers på iPaden. 3.När du filmar, tänk på att hålla iPaden i lanskapsläge(liggande) med hemknappen åt höger annars kan filmen bli uppochner eller visas med svarta ramar. 4.Filma och fotografera mer än du tänker att du behöver, men saknar du något kan man alltid gå tillbaka och filma nytt, så ingen skada är skedd. 6.Vill du ändå få med mer än vad som ryms i filmrutan?

8. 9. 10. Manual för iMovie. MediaCenter i Västerbotten » Temablad. Adhd och autism Detta temablad innehåller ett antal titlar om adhd och autism. Temablad: ADHD-autism Astrid Lindgren I detta temablad hittar du många av Astrid Lidgrens klassiska figurer, bla. Pippi, Emil och många andra. Temablad: Astrid Lindgren Bok & Film I detta temablad finner du några av våra nyaste bok & filmväskor. Temablad: Bok och film Bok och Film F-3 I detta temablad hittar du våra bok och filmväskor som riktar sig till årskurserna F-3. Temablad:Bok och film F-3 Dyslexi I detta temablad finner du åtta titlar om dyslexi. Temablad: Dyslexi Engelska Här finner du tio titlar om det Engelska språket. Temablad: Engelska Eld, vatten och jord I detta temablad hittar du 16 titlar om Eld, vatten och Jord. Temablad: Eld, vatten och jord Filmnyheter del 1 Här kommer våra senaste titlar samlat i ett temablad.

Temablad: Filmnyheter del 1 Franska Här hittar du 13 titlar under temat Franska. Temablad: Franska Funktionsnedsättningar I detta temablad finner du nio titlar som handlar om olika funktionsnedsättningar. Film i skolan | Film och program för förskola och skola. Särskolelever utvecklas genom filmarbete. - Med filmskapande vill vi ge eleverna möjligheter att kommunicera, berätta en historia. De har ju massor av idéer som kan komma fram i en film, säger Agneta Winkler pedagog med inriktning på film, bild och drama, på grundsärskolan Ängen i Katrineholm. På grundsärskolan Ängen har filmarbetet en stark ställning. Det finns en kursplan för filmarbetet och alla elever i år 9 och 10 jobbar med filmskapande en gång i veckan. Eleverna gör filmer inom olika genrer som reklam, dokumentärer, skräckfilmer. De skriver manus, regisserar, filmar, animerar, lägger ljud och klipper ihop sina filmer. De analyserar och utvärderar både egna och andras filmer.

. - Jag är säker på att våra elever från särskolan är mycket mer medievana när de går ut tionde klass än en niondeklassare i en vanlig skola, säger Agneta Winkler. Filmplanering tränar elevernas abstrakta tänkande Det svåraste i filmarbetet är att göra bildmanus och det är ett jobb som får ta tid. . - Jag kan inte göra film, det kan eleverna. Tystnad tagning!: Om manus. Fler filmklassiker till barn och unga! Alla har rätt till det svenska filmarvet! Därför satsar Film i skolan stort på att tillgängliggöra de filmer som just nu håller på att digitaliseras och släppas i nya, fina kopior. Nu, äntligen, kommer en rad titlar att kunna bokas som skolbio – och utbudet kommer att öka allteftersom filmerna kommer från laboratoriet!

Har dina elever hört om Hugos och Josefins magiska vänskap? Vet de hur det kom sig att Dunderklumpen blåste liv i Camillas leksaker och tog dem med på äventyr i den jämtländska skogen? Hur ett barns familjeuppror såg ut på 70-talet? Vilka barnen var som kom från hela Europa efter kriget och hamnade i Seppan? Eller vem som hatar att vara ung i "Fucking jävla Kukåmål"? Rik källa till glädje och kunskap Den svenska barn- och ungdomsfilmen är en rik källa till glädje, kunskap och eftertanke. Andra, såsom Mamma pappa barn, Fimpen och Det stora barnkalaset, är värdefulla inte minst för att de inte är tidlösa. Filmhandledningar och fördjupning. Skriva till filmklipp - gestalta och beskriva detaljer. Rapporter och reportage. Rapport-fran-klassrummet---skellig.pdf. Kartongfilm - Leranimation. Lär dig göra film med Voodoo Films gratis filmskola. iMovie for iOS (iPad): Översikt: Hur du skapar en trailer. Språk Med iMovie kan du använda egen video och egna bilder till att skapa filmtrailrar med professionell kvalitet.

När du skapar en trailer måste enheten vara i liggande läge. En trailer skapas i flera steg. Det första steget är att skapa en ny trailer genom att välja en trailergenre. Övriga steg följer inte linjärt på varandra. Du kan lägga till video och bilder och ändra titlar på skärmen i vilken ordning som helst tills du är nöjd med trailern. Steg 1: Välj en trailergenre Skapa en ny trailer genom att välja en av de Apple-utformade trailergenrer som följer med iMovie. Steg 2: Lägg till ett filmnamn, skådespelare och medverkande Ange ett namn på filmen och lägg till namnen på skådespelare och medverkande.

Steg 3: Anpassa titlar Trailermallen innehåller ett antal platshållartitlar. Steg 4: Lägg till video och bilder Lägg till video och bilder från mediebläddraren i trailern, eller spela in video eller ta bilder direkt i trailern med kameran i enheten. Steg 5: Spela upp trailern. Boktrailer med imovie. Mål: Du ska presentera en bok. Du får välja på vilket sätt du ska presentera boken. Du kan presentera Bröderna Lejonhjärta eller kanske Hodja. Eller välj en bok som du själv har läst. Du ska berätta om -Titel -Författare -Genre -Handlingen -Dina åsikter och motiveringar -Eventuellt tips på varför man ska läsa boken Syfte: Eleven kan utifrån egna erfarenheter tolka och föra enkla och underbyggda resonemang om tydligt framträdande budskap i olika verk samt på ett enkelt sätt beskriva sin upplevelse av läsningen.

Genom att kombinera text med olika estetiska uttryck så att de samspelar på ett fungerande sätt kan eleven förstärka och levandegöra sina texters budskap Dessutom kan eleven förbereda och genomföra enkla muntliga redogörelser med fungerande inledning, innehåll och avslutning och viss anpassning till syfte och mottagare. Om du vill kan du göra en trailer i imovie How-to-film: FilmpedagogiskLathund_30april2014.pdf. Tre temaeftermiddagar med film by Johanna Almqvist on Prezi. Animoto - Make & Share Beautiful Videos Online. iMovie för Mac. Filmhandledning.pdf. 10 smarta tonårsrullar att sätta tänderna i när du tröttnat på Twilight | Nyheter | MovieZine.se. Inför stundande premiären av "Breaking Dawn" så går våra tankar till de stackars tonåringar vars uppväxt i biosalongen representeras av tvålfagra vampyrer och varulvar samt en uttryckslös Kirsten Stewart.

Den äldre generationen var trots allt bortskämda med filmer av Cameron Crowe, John Hughes och Amy Heckerling. Här kommer listan över några av de bästa - och smartaste - tonårsfilmerna. 10. Mean Girls "Saturday Night Live"-drottningen tog hjälp av flera kollegor när hon skrev sin filmdebut om inflyttad, naiv tonårsflicka (Lindsay Lohan, innan sammanbrottet) som vävs in i skolans populära - men elaka - tjejklick. Smart, vass humor och satir där Rachel McAdams och Amanda Seyfried slog igenom. 9. Svart kultkomedi som blev genombrottet för både Winona Ryder och Christian Slater (i en Jack Nicholson-inspirerad roll som nekade Brad Pitt för att han var "för snäll"). 8. 7. 6. Gus Van Sant tog mod till sig och filmatiserade berättelsen om de ohyggliga händelserna i Columbine. 5. 4. 3. 2. 1. SkolbioVT15. Spelfilm för år 7-9 | film i skolan. Idag blir det tips om 10 nya spelfilmstitlar i mediakatalogen. Det blir fokus på filmer för elever i år 7-9.

Givetvis kan filmerna passa även andra åldrar. Alla filmer går att strömma! Klicka på bilden för att komma till varje film. Missa inte filmtipsen för år 1-3 och år 4-6! Det kommer tips om filmer för gymnasiet strax. En italiensk familj på gränsen till sammanbrott Familjens äldre garde skulle inte önska annat än att deras två söner skall ta över familjeföretaget, gifta sig, skaffa barn och se till att Cantones efternamn bevarar sin glans i generationer. Franska för nybörjare Under ett år har Julie Bertuccelli (Trädet) följt en grupp elever i åldrarna 11 till 15 år, som nyligen anlänt till Frankrike och går i förberedelseklass för att lära sig franska. Jag och mina två mammor Den lilla pojken, Jung, växer upp på ett barnhem i Seoul och adopteras som femåring till en belgisk familj, som redan har flera egna barn. Mellan väggarna Goddag Chefssnopp John Rabe 1937. Mandela Ligg med mig Arcadia.

Vad är Skolbio? | Helsingborg. Skolbio Helsingborg | Helsingborg. Den gemensamma filmupplevelsen kan vara utgångspunkt för en mängd skolaktiviteter, såsom fördjupade samtal och diskussioner, analyser och kunskapssökande. Filmen kan vidga våra vyer, ge tillfälle till reflektion och uppmuntra till kritiskt tänkande. Dessutom blir det en kulturupplevelse då man upptäcker biosalongen som upplevelserum. Du som jobbar som pedagog kan ta kontakt med skolbiosamordnaren eller boka plats för skolbio här på webben. Filmerna visas på Filmstaden. Nytt skolbioprogram kommer i augusti! Boka skolbio Är det första gången du bokar skolbio? Bokningen är bindande. Priser och betalning Kommunala skolor betalar 20 kronor per bokad elevplats. Gratis förhandsvisning för lärare Gratis förhandsvisning av skolbiofilmerna för lärare ingår också i skolbioverksamheten. Viktigt är dock att ni anmäler er till förhandsvisningen, senast en vecka innan visningstillfället. Skolbio är gratis för förskolan Trivselregler och information Tid?

ARF_2014 programmet. Skolbio2014-2.pdf. A4 lararhandledning animation web by Scenkonst Västernorrland. A4 lararhandledning vigorfilm srgb by Scenkonst Västernorrland. Om | Det var en gång i Västerbotten. How to turn an iPhone into a professional video camera. IKT-fritids- ett socialt och kulturellt fenomen | I den här bloggen kan du följa vårt arbete med IKT på fritidshemmet med värdegrundsarbete som fokus. Vi som arbetar och skriver heter Linnea Malmsten, lärare och Stina Hedlund, fritidspedagog. Här presente.

STOP! Stop Motion ideas are here!

Göra film

Video. Folkets Bio Filmpedagogerna – Vi sätter film och media i ett sammanhang. Diva-portal. 7x7%20argument.pdf. Jobba med film i klassrummet! Det gillar eleverna!!! Skapande skola | Filmcentrum. ATT%20ARBETA%20MED%20FILMUPPLEVELSER.pdf. Film och mediapedagogik. Film i undervisningen. Lermonstret. FMM.pdf. Filmpedagogik - Tips. I love språk - samtal: Mer film i undervisningen! Film i skolan | Film och program för förskola och skola.

Bildmanus-fr-kortfilm-komprimerad.pdf. Filmanalys-Allmn_11_mars_2009OB.pdf. Reaktor Sydost. 30 mars: Klubb med filmsamtal i fokus. Las_en_film_manual_webben_komp. Film 1 - bilder - Photostory i skolan. Download Sound Effects Free - Soundboard Grid to Play Sound FX Instantly. Download Free Sound Effects. Förarbete - när filmproduktionen tar form på pappret. Watch?v=xCRqrWtCnec&feature=youtu. Film i skolan. Tusen gånger starkare. Billy Elliot. Draktränaren.