background preloader

Könsroller

Facebook Twitter

”Ingen pojke vill ha en produkt där en kvinnlig figur ingår” Replikskiftet mellan de två pojkarna som precis sett ”Star wars: The force awakens” är så talande att det nästan känns konstruerat. ”Titta där är Reys svärd!

”Ingen pojke vill ha en produkt där en kvinnlig figur ingår”

Kolla!” ”Wow! Och där är hans, vad heter han, han den där ondas svärd.” Egentligen fanns det inte mycket i butiken som gick att koppla till Rey, trots att Daisy Ridleys figur var den stora stjärnan i fjolårets Stjärnornas krig-succé. Conchita Wurst - Rise Like a Phoenix (Austria) 2014 LIVE Eurovision Second Semi-Final. Benny - Little Game. POESI FÖR FISKAR - Se Mig. ”Jag har inte ångrat mig en sekund” Sofie Åberg har valt att sterilisera sig för att inte riskera att bli gravid.

”Jag har inte ångrat mig en sekund”

Att hon inte vill ha egna barn tas sällan på allvar och hon möts ofta av högljudda protester. Den tredje december 2009 klev Sofie Åberg in i operationssalen på sjukhuset i Göteborg, där hon pluggade. Män och kvinnor är lika som bär. Män onanerar mer och tycker bättre om tillfälligt sex.

Män och kvinnor är lika som bär

Annars är kvinnor och män lika. Men fördomar om könsskillnader får kvinnor att prestera sämre. "Män är från Mars, kvinnor är från Venus. " "Könet sitter i hjärnan. " ”Tjejerna kan ju inte ens reglerna” England skrev i veckan historia när deras damlandslag för första gången fick spela en landskamp på nya Wembley.

”Tjejerna kan ju inte ens reglerna”

Det slutade med en 0-3-förlust men var ändå en viktig milstolpe för sportens utveckling i landet. Det visar inte minst en mycket hyllad insändare som dök upp på tidningen I:s redaktion efter matchen. ”Att bli mamma har inte tillfört mig något” Ångra föräldraskapet | Del 1 I våras utbröt en häftig debatt om moderskap i Tyskland.

”Att bli mamma har inte tillfört mig något”

Fokus låg på frågan om man får ångra att man blivit mamma. Det började med att tidningen Süddeutsche Zeitung skrev om den israeliska sociologen Orna Donaths studie ”Regretting motherhood: A sociopolitical analysis” som publicerats i en vetenskaplig tidskrift. Sociologen hade djupintervjuat 23 kvinnor som ångrade sitt moderskap.

Reaktionerna lät inte vänta på sig. Skolan ska bryta gamla könsroller - Ordet fritt. Svar till "Jämställdheten har gått överstyr" av Oscar Rundqvist, 1 april.

Skolan ska bryta gamla könsroller - Ordet fritt

Jag blev väldigt besviken när jag läste Oscar Rundqvists insändare den 1 april om jämställdheten i Sveriges skolor. Rundqvist betonar vikten av jämställdhet, men hävdar att situationen har gått överstyr. Han tar upp exempel som att tjejerna på hans skola fick en inbjudan till ett studiebesök på en högskola, på ett datum då bara tjejer var välkomna. Har han kanske inte tänkt på varför en högskola väljer ett datum då bara tjejer är välkomna? Att det kan bero på att killar redan från förskolan lär sig ta plats på tjejers bekostnad? ”Sluta pressa in barn i snäva stereotyper” Tänk dig två olika barn, båda är 116 centimeter långa och har på sig varsin blå tröja med tryck med stora versaler på.

”Sluta pressa in barn i snäva stereotyper”

Expressen rapporterar att på den ena tröjan står det ”Trouble is my middle name” på det andra barnets tröja står det ”Live fairy tales”. Texten ”Live fairy tales” har blommor och fjärilar runt omkring. Tröjorna ingår i klädkedjan H&M:s senaste kollektion för barn, men skulle lika gärna kunna komma från någon annan affär som säljer barnkläder. Det händer något i oss vuxna när vi ser barn i olika kläder med olika tryck på. Genuskritik mot budskapen på H&M:s nya barntröjor. Sommaren 2012 skrev föräldrabloggaren och gymnasieläraren Rose-Marie Fallgren ett uppmärksammat blogginlägg om H&M:s höstkatalog.

Genuskritik mot budskapen på H&M:s nya barntröjor

Rose-Marie riktade då kritik mot hur det svenska klädföretaget porträtterar pojkar och flickor i sin katalog. "Tjejer – visa rumpan, titta förföriskt bakåt (hur många killar ser vi i denna pose?) Killar – slappna av och ta det lugnt, se lite cool ut", löd hennes sammanfattning då. Från Rose-Maries tidigare blogginlägg. Foto: Privat.