background preloader

Språket

Facebook Twitter

Den svenska språkhistorien är en berättelse om mångfald. Vårt svenska språk är en omistlig del av vårt gemensamma svenska kulturarv och vi måste därför bevara det för efterkommande generationer.”

Den svenska språkhistorien är en berättelse om mångfald

Så lyder slutklämmen i en debattartikel som nyligen publicerades på nätet. Debattören vill inte tillåta lånord från engelskan. Docent: "Dumheter, klart man kan lära sig de och dem" Att skilja på ”de” och ”dem” handlade länge om att kunna hantera subjekts- respektive objekts­formen.

Docent: "Dumheter, klart man kan lära sig de och dem"

Detta är en text som jag aldrig trodde jag skulle skriva. Jobbar man som svensklärare på gymnasiet ingår det gärna i ens dna att vara nyfiken på språkliga nybildningar, och det kan väl knappast heller finnas en bättre miljö att vistas i ifall man vill spana in nya trender samt observera aktuella semantiska och pragmatiska glidningar i språket.

Lärare: ”Det är dags att vi slopar de och dem” Den uppblossade debatten om skriftspråkets de, dem och dom har fog för sig: talspråket har förändrats så mycket att en reform vore rimlig.

Lärare: ”Det är dags att vi slopar de och dem”

Frågan är bara hur den ska se ut: dom eller de som enda form? På denna tidnings debattsida den 22 oktober argumenterade gymnasieläraren Henrik Birkebo för att de och dem i skriftspråket skulle ersättas av dom ”från och med januari 2017”. Uppmärksamheten har med all rätt blivit stor. Ärendet är angeläget. Det var lättare förr. Vad är svenska? Frågan kan verka dum.

Vad är svenska?

Vad är svenska? "Svenska språket dör ut på landets universitet" Naturvetare slår larm: Studenterna kan inte längre föra ens en populärvetenskaplig diskussion på svenska.

"Svenska språket dör ut på landets universitet"

I regeringens proposition om högskolan framstår kunskap i utländska språk som viktigare än kunskap i svenska. Ändå har engelskan redan nu en så stark dominans i vissa ämnen att studenterna inte ens lär sig grundläggande termer på svenska. Utvecklingen är oroande, anser en grupp naturvetare. Språkhistoria I Svenska 3. Pm-uppgift om språklig förändring.

Språkhistoria I Svenska 3

Håna de inte för att dem skriver konstigt. Språkets förfall. ”Tekniken är inget hot mot svenska språket” Twitter, mejl, sms, facebook och bloggar.

”Tekniken är inget hot mot svenska språket”

I dag kommunicerar vi på sätt som ingen kunde drömma om för bara tjugo år sedan. Och det påverkar hur vi skriver. ”Många tror att unga blir sämre på att läsa och skriva men utvecklingen kan i stället betyda att de får en högre skriftspråklig kompetens,” säger språkkonsulten Anna Antonsson till DN.se. Efter den industriella revolutionen fördes en debatt i Sverige om hur teknikutvecklingen hade förändrat språket. En stor mängd lånord från engelskan bidrog till att förändra det svenska språket och många var oroade över utvecklingen. Den industriella revolutionen varade i hundra år. Dagens teknik har slagit igenom på betydligt kortare tid. Så ser framtidens språk ut. Inte sedan 1906 har Sverige genomdrivit en stavningsreform. ”Stafningsukasen”, som den kallades, innebar att man förenklade stavningen av bokstäverna ”v” och ”t” i det svenska språket och därmed var den så kallade ”gammalstavningen” på väg bort.

Så ser framtidens språk ut

Någon snarlik reform har vi inte att vänta inom någon nära framtid, tror Susanna Karlsson, språkvetare på Språkrådet. Värna det svenska språket! - Trelleborgs Allehanda. Jag undrar hurlänge ”engelska sjukan” ska få härja och sprida sig?

Värna det svenska språket! - Trelleborgs Allehanda

Sjukan att blandat in engelska ord, namn och uttryck i alla sammanhang. Att läsa runor och runinskrifter. Runstenen Vg 4 vid Stora Ek utanför Mariestad.

Att läsa runor och runinskrifter

Den intressanta inskriften lyder: "Udd skald reste denna sten efter Torsten, sin son, och gjorde stenbro för (honom). Han ägde tre gårdar i hammarskifte och trettio marker innestående hos Erik. "Foto: Bengt A. Lundberg (CC BY) Play this quiz now! Nordiska språk. Norden i Skolen. Språket som gasades ihjäl. Jiddisch! Nu tänker du på svartvita filmer om små skjul på leråkrar i östra Polen. Något gammalt, fuktskadat och skäggigt. Värsta språket: Complete Episode List. SwePub - Stereotypa uppfattningar om k... Search: onr:"swepub:oai:DiVA.org:mdh-5339" > Stereotypa uppfattn... Sundgren, Eva, 1950- (author) Mälardalens högskola, Akademin för utbildning, kultur och kommunikation Mälardalens högskola Akademin för utbildning, kultur och kommunikation. (creator_code:org_t) 2007Swedish.

Övning plus analys, nyhet -> ungdomsspråk. Dialekter. Dialektlänkar. Rikssvenskans rötter. Det är kanske inte helt lätt att förstå att de svenska dialekterna egentligen är äldre än det svenska riksspråket. Men någon gemensam talad svenska fanns knappast på medeltiden. Först på 1600-talet hände någonting. Då kan vi se de första exemplen på talad rikssvenska som används i vissa kretsar i Stockholm. Det är ingen tillfällighet att det är just där. Staden växte och förändrades enormt när Sverige, som gryende stormakt, började förstå poängen med att visa upp sin huvudstad som statussymbol: ståtliga nybyggen, ny stadsplan och mångdubblad befolkning. Bananen kostar typ fem kronor. Typ i betydelsen 'ungefär, sisådär' är inget modeord. Det har överlevt ett kvartssekel och nästan tio generationer av gymnasieelever. Vi gjorde ett test på en skola i Stockholms närhet.

Trehundra gymnasister fick svara på tre öppna frågor, som det inte var så lätt att ge exakt svar på, till exempel Hur mycket kostar en banan? Svenska 1 språksociologi - Google Docs. Tala med bönder på bönders vis - Ung - nynashamnsposten.se. Visste du att det finns ett sätt många individer agerar efter, utan att de själva är medvetna om det? En handling som växer fram. Till en början tror man sig vara för oberoende av omvärlden för att bry sig. Brokabulär. Unga uppfinner egen språkvärld med mobilerna. SMS-språket hotar psyket - Nyheter - m.hn.se. Svenska Dagbladet. Stor eller liten bokstav?