background preloader

Språksociologi

Facebook Twitter

Vad är en sociolekt? Värsta språket: Complete Episode List. Omar – en kille med snille och smak! För några dagar sedan fick eleverna i uppgift att föreställa sig Omar i några olika situationer.

Omar – en kille med snille och smak!

Vi har lyssnat på en radioteater, läst texter och sett (och hört) hur Omar pratar, bland annat här under ett julfirande med Ture. Eleverna är sedan tidigare bekanta med begreppet stilnivå och kan därför snabbt konstatera att Omar uttrycker sig på en hög och jämn språklig stilnivå. Under bilden följer några av elevernas förslag hur det låter när Omar talar… Mannar i mitt ärade fotbollslag, marschera med högre hastighet! De må marschera snabbare! Ursäkta, det vore med stor ära om ni visar mig riktningen till närmaste badhus. Skulle jag få reklamera detta magnifika sittunderlag? Språkets förfall - dt.se.

Värna det svenska språket! - Trelleborgs Allehanda. Jag undrar hurlänge ”engelska sjukan” ska få härja och sprida sig?

Värna det svenska språket! - Trelleborgs Allehanda

Sjukan att blandat in engelska ord, namn och uttryck i alla sammanhang. Varför ska vi göra det? Jag tycker att vi borde värna om vårt svenska språk! Har till och med hört gymnasister säga: ”Jag är så fucking trött i dag.” Bananen kostar typ fem kronor. Typ i betydelsen 'ungefär, sisådär' är inget modeord.

Bananen kostar typ fem kronor

Det har överlevt ett kvartssekel och nästan tio generationer av gymnasieelever. Vi gjorde ett test på en skola i Stockholms närhet. Trehundra gymnasister fick svara på tre öppna frågor, som det inte var så lätt att ge exakt svar på, till exempel Hur mycket kostar en banan? Tanken var att locka fram så många uttryck som möjligt för ungefärlighet, utan att det framgick att detta var vår avsikt. Vi ville veta hur vanligt typ är. I senaste upplagan av Svenska Akademiens ordlista, SAOL, står att typ är ett substantiv. Var detta bara en krusning på språkets annars så spegelblanka yta? Detta är tio-i-topplistan för begreppet 'ungefär sisådär': typ: 40 procentkanske: 31 procentungefär: 19 procentväl: 9 procentcirka, ca: 6 procentnog: 4 procentvenne: 3 procent välle: 1 procent Några varianter, som sisådär och nåt sånt, fick under en procent var.

Ordet venne står för 'vet inte'. Eleverna fick också tycka till om vad de själva anser om ordet typ. SMS-språket hotar psyket - Debatt - www.hn.se. SMS-kulturen hotar eftertanken och språket, befarar Li Hillker, gymnasielärare och författare.

SMS-språket hotar psyket - Debatt - www.hn.se

Svenska språket håller på att bli lika platt som en plattskärm. Som relativt nyutbildad lärare oroas jag över det själlösa, på gränsen till döda, språk som många elever i gymnasieskolan uppfattar som riktig svenska. Många ungdomar riskerar att hamna i besvärliga livssituationer om förflackningen av språket får fortsätta. Språket är basalt och det är en inträdesbiljett till ett rikt liv. I tidigare debatter angående språkutveckling kontra teknikens under, bra eller dåligt, har bland annat SMS-språket debatterats utifrån aspekten fördumning. Språket är basalt, äger vi ett ordfattigt språk kan vi inte kommunicera med andra optimalt, vi kan inte göra oss förstådda, kan inte försvara oss utan att slåss eller uttrycka alla våra känslor fullt ut och då kan vi inte heller läka oss själva, eller andra, när vi går sönder.

Vem äger svenskan? I över två veckor har min fritid handlat om svenska språket.

Vem äger svenskan?

Människor har sökt upp mig för att vittna om språkets betydelse i deras vardag. Språket som verktyg att inta verkligheten, språket som inre klangbotten, språket som identitetsmarkör, språket som utsorteringsinstrument (kan du inte svenska får du inget jobb). Jag visste inte att språkfrågor fyller människors vardag och är avgörande för deras självbild. Tugget i tuben avslöjar vem du är. Språket - identitetsskapare och maktmedel. När Aino Trosell formade sina första ord var det dalbymål hon tog i munnen.

Språket - identitetsskapare och maktmedel

Hon ärvde det av sin mamma, som kom från Sysslebäck i Dalby socken i norra Värmland. - Det smakade som hjortron på tungan. Det drar mot norskan och är så oerhört poetiskt och känslomättat. Jag har förlorat det nu, men jag vill alltid gråta när jag hör det talas. Jag blir alldeles varm, jag vill sitta ner och höra mer, mer. Språk och makt. Klasskillnader syns i språket. När Dramaten sätter upp Pygmalion i modern men dock traditionell Londonmiljö, väljer man att placera Elizas tunga cockneyslang i Malmö.

Klasskillnader syns i språket

Ensemblen har fått hjälp av den skånska Sveriges Radio–medarbetaren Faten Masri som förklarat skillnaden mellan malmöitiska och Rosengårdsslang. Men förortssvenskan ser förstås inte likadan ut överallt i Sverige. Språkprofessorn Ulla–Britt Kotsinas har länge studerat röster från storstädernas ytterområden, framför allt slang och dialekter från invandrartäta områden i Stockholm. Bland annat gav hon ut boken Förortsslang tillsammans med rapparen Dogge Doggelito för sex år sedan. – Klasskillnader finns alltid och de syns väldigt tydligt i språket. Hur fungerar språket som klassmarkör i dag? –I ordvalet. Lena Ekberg är chef för Sveriges officiella språkorgan Språkrådet och även professor i nordiska språk vid Lunds universitet.

. – Jag blir väldigt nyfiken på hur Pygmalion ska gestaltas i dag. Lena Ekberg menar att vi anpassar språket efter olika situationer.

Allmänt material. Genomgångar.

Manligt och kvinnligt språk. Dialekter. Uppgifter. Ssprakutveckling och tvåsprakighet. Idas. Makt, offentligt språk. Fackspråk. Svordomar. Ungdomsspråk. "Invandrarsvenska". Samtiden - Språkforum 2013: Svenska språket i dag - men i morgon? Samtiden - Språkforum 2013: Nyord - vilka överlever?