background preloader

Genus

Facebook Twitter

Konsnormer i bildspraket introduktion. Killar och tjejer. Det är otroligt viktigt att läsa, fundera på och samtala om olika fördomar och ”sanningar”.

Killar och tjejer

Ibland är ”sanningarna” så djupt rotade hos oss själva och eleverna att det inte ens upplevs som något problem. Vadå skillnader mellan killar och tjejer? Det spelar väl ingen roll? Det är ju bara så! Är kommentarer som brukar vara vanliga inledningsvis. Gripande filmen som har fått 3,5 miljoner visningar – på ett dygn. Den fem minuter långa filmen "Kära pappa" handlar om hur flickor och kvinnor utsätts för mäns och pojkars direkta och indirekta våld.

Gripande filmen som har fått 3,5 miljoner visningar – på ett dygn

Och den har uppenbarligen berört fler än Emanuel Karlsten. Det var i går eftermiddag han lade ut en svensk version av filmen på sin Facebook-sida. Där har den i skrivande stund fått över 60 000 gillamarkeringar och 79 000 delningar. Care la själva ut den norska varianten den 26 november, som hittills har fått 276 000 visningar. Den har regisserats av svenske Jakob Ström, som också sett till att det blivit en svensk version. . – Att jag är en man och skrev om hur den skakade om mycket i mig. Care finns inte i Sverige och efter att Emanuel Karlsten fått en länk till den norska versionen skickat till sig från sin fru, kontaktade han Care. . – Rörlig bild har en extremt viral potential på Facebook.

. – Care är så tacksamma. Sedan filmen lades upp är det många som har kontaktat Emanuel Karlsten. Always #LikeAGirl. Legomuren mellan pojkar och flickor. Killarna har Lego Ninjago och Lego Star Wars.

Legomuren mellan pojkar och flickor

Nu ska tjejerna få baka cupcakes, sy modekläder och driva skönhetssalong med nya Lego Friends. Po Tidholm granskar ­könsbarriären i legovärlden. På den stora leksaksaffärens Lego­avdelning går det mesta i mörka, dramatiska färger. De barnsligt röda och gröna byggklossarna har för länge sedan ersatts av special­byggsatser för pojkar. Det finns Star Wars-lego, Indiana Jones-lego, bilar, vapen, fordon av alla slag och längs en hel vägg står kartonger med Ninjago; en Legovärld befolkad av krigare och drakar. 2004 uppgick Legos årliga förlust till 2,4 miljarder kronor. Detta antagande visade sig vara fel, och efter att ha satt antropologer, beteendevetare och designers på uppgiften kom man så småningom fram till att vägen till framgång skulle nås genom att appellera till små pojkars vilja att tävla, rangordna och konstruera konflikter.

Det lyckades. Visst har jag lyckats förhålla mig rätt objektiv så här långt? Well, åt helvete med det. Colin Stokes: How movies teach manhood. Lamotte: Gör inte barn könsneutrala. Det utspelade sig en scen på pendeltåget.

Lamotte: Gör inte barn könsneutrala

I vagnen satt en mamma och en pojke i klänning med blommor och retrofärger. Inget märkvärdigt med den saken. Pojkar i klänningar händer det att man ser ibland nuförtiden. Det som satte händelsen i annan dager var att pojken uppenbarligen inte kände sig bekväm med klänningen och påtalade detta gång efter annan till mamman. Hon försökte ignorera hans protester så gott det gick, men efter mer intensiva invändningar fick hon till slut lova att byta ut klänningen mot jeans och tröja när de kom hem. Det fick mig att tänka på de föräldrar som jag har stött på i olika sammanhang som i jämställdhetens namn ägnar en stor del av livet åt att experimentera med barnens könstillhörighet. Då jag själv har två döttrar som älskar dockor, färgen rosa och att klä ut sig till prinsessor är det svårt att inte reagera på all ängslig smörja som vissa försöker pracka på en i tid och otid.

’Det känns konstigt att gå omkring barbröstad’ Har du inte hamnat på fel sida jorden?”

’Det känns konstigt att gå omkring barbröstad’

Frågade Christer Wikström, sverige­demokrat i Borlänge, en kvinna på Hemköp i Tjärna centrum i söndags. Därefter utbröt ett slagsmål där båda parter anklagar den andre för att ha börjat. Kvinnan bar burka. Få svenskar reagerar som Christer Wikström när de träffar kvinnor i heltäckande huvudduk. Många nöjer sig med att slänga ett medlidande ögonkast. En stor del av svenskarna tycker ändå att ett förbud mot plagg som täcker hela ansiktet vore på sin plats. Jag hade en udda dröm ­härom natten. En sak var annorlunda: Kvinnorna på ön var topless. Och jag minns min panik – den satt kvar i kroppen när jag vaknade – när jag insåg att här gällde det att an­passa sig eller fäktas vilt för sin egen ståndpunkt. – Varför täcker du din överkropp, det behöver du inte här, förklarade kvinnorna på ön snällt för mig. Jag harklade mig. – Jo, alltså, vi gör så där jag kommer ifrån. Kvinnor och män i medier. Medieinnehåll påverkar normer och värderingar i samhället.

Kvinnor och män i medier

Trots att samhället generellt blivit mer jämställt under det senaste seklet, finns det fortfarande många skillnader i hur kvinnor och män skildras i medierna. Det gäller allt från hur män och kvinnor skildras i film och reklam till vem som blir intervjuad i nyheterna och vad hen blir intervjuad om. En stor del av skillnaderna har sin grund i sociala normer och föreställningar om vad kvinnligt och manligt är. Diskussionen om hur kvinnor och män presenteras i medier har pågått i decennier, inte bara i Sverige utan även internationellt. När man tittar på frågor som rör medier och ojämställdhet handlar det både om en skev könsrepresentation, dvs. förekomsten av män respektive kvinnor, och om stereotypa skildringar av könen. Vilka syns och hörs i nyheterna? Kvinnor utgör hälften av världens befolkning, men förekommer bara i en knapp fjärdedel av det globala nyhetsflödet. Varför är ojämn representation ett problem?