background preloader

Tio tips för en inkluderande skolstart

Tio tips för en inkluderande skolstart
Detta blogginlägg har jag skrivit förut och har nu reviderat det lite eftersom det uppskattats som påminnelse inför den viktiga skolstarten. Texten vänder sig till alla som möter elever och är tänkt som ett underlag för att samarbeta om en inkluderande skolstart. Många barn och ungdomar börjar kanske känna sig nervösa nu, inte bara pirr i magen utan kanske har de ångest inför omställningen från lov till skola. Hjälp dem att komma tillbaka genom att förbereda dem noga på vad som sker den första veckan. Tipsen nedan gäller från förskola till gymnasium. Ta inte för givet att äldre barn och ungdomar har lärt sig av sig själva hur de ska hantera oro, mycket information eller osäkerhet. Här är tio tips för att få elever som har en positiv inställning till skolan: Att filma i skolan och berätta om olika ställen (receptionen, skåphallen, matsalen, klassrummen osv) och sedan skicka filmen till elever är ett effektivt sätt att förbereda och dämpa oro.

https://specialpedagogen.wordpress.com/2017/08/06/tio-tips-for-en-inkluderande-skolstart-2/

Related:  TerminsstartPlaneringarla_profesora

Del 2: Första veckan i skolan! 🍎 Har du fått en överlämning från förskoleklassen? Inte? kolla om det finns anteckningar om elevernas kunskaper. Eller om du kan få en kort överlämning av förskolelärarna. Ta hjälp av ”De sju frågorna” med bildstöd för ökad studiero Jag har tidigare skrivit ett långt inlägg om hur man kan använda bildstöd för att stötta kring struktur och rutiner. Idag blir det ett lite kortare inlägg om ”De sju frågorna” vilka är bra att ha i åtanke när man t.ex. planerar för en aktivitet och ger instruktioner. Som jag skrivit tidigare är det ofta skönt för de flesta att veta de grundläggande ramarna för en aktivitet men för en del personer är det extra viktigt att veta detta. Detta för att minska stressnivå och därmed frigöra energi till att fokusera på att arbeta med målet med aktiviteten istället för att sitta och oroa sig över och tänka på till exempel hur lång tid man har på sig eller vilket material man behöver och vad som kommer att hända efter aktiviteten är slut.

Hur textsamtalet kan utveckla läsförståelsen I det här inlägget tänkte jag skriva om en metod som utvecklar läsförståelsen och utgår från samtalet. Upplägget går helt sonika ut på att organisera en bokcirkel och jag tänkte dela med mig av hur jag gör så du kan testa själv om du inte redan gjort det. Först tänkte jag ge en anledning till varför att jag tycker att man ska föra ett samtal kring det man läst gemensamt i klassen. Vi vet att elever som lämnas själva i sin läsning inte utvecklar en djupare läsförståelse men genom samtalet kan man stötta de som behöver mer hjälp genom att eleverna lär av varandra. Planera med Blueberry-metoden – #mellanstadiebloggen [LÄRARRUMMET] Mors lilla Olle har mycket att bidra med när det kommer till planering av undervisningen. I alla fall i det här inlägget. Hur planeringen av och målen för undervisningen ska se ut är ett hett ämne, och utformningen skiljer sig åt mellan skolor. ATT vi lärare ska planera vår undervisning är dock något som gäller för alla.

Att skapa rutin som lärare inför första arbetsveckan Jag ska börja nytt jobb efter semestern och då det var ett par år sedan jag bytte skola; tre för att vara exakt när min gamla skola slogs ihop med min nuvarande men hela 12 år sedan jag började i den kommun jag jobbar i nu, så känns det lite som att börja om på ny kula då jag nu går vidare till grannkommunen. Jag är lite av en strukturmänniska och vill vara mentalt förberedd på bästa sätt så jag har gjort en checklista inför första veckan. Kanske är du också på väg mot nya äventyr och vill ta del av min checklista, eller så är du helt ny i yrket som lärare och inte har gått igenom denna första tiden som faktiskt är väldigt mycket mer än den praktik du kanske har mött. Under denna första tid ska man hinna göra en massa saker man kanske inte har sett under sin praktik och som är en del av läraryrket men som inte är lika synligt då det sker i början av terminen.

Ett upplägg för textsamtal av faktatexter I mitt förra inlägg skrev jag om hur man kan arbeta med textsamtal för att stötta läsandet av skönlitterära texter. Detta ger eleverna stöd för förståelsen av det som de läser och de kan använda varandra som lärresurser för varandra. Jag tänkte i detta inlägg ge tips på metoder för att genomföra samtal av läsning av faktatexter som kanske kommer fler lärare till del än svensk- eller språkläraren som är den som oftast arbetar med skönlitteräraverk. Elevlett föräldramöte - Förskola och skola - Vetlanda kommun Vi har valt att planera terminens föräldramöte på ett annorlunda sätt. Vårt syfte med föräldramötet har varit: Att eleverna ska vara bärare av informationen som ges under kvällen och att vi ska få ännu fler föräldrar som kommer till mötet. Även att fler undervisande lärare ska bli delaktiga i elevernas mentorsdagar.

planering för läsåret - Helena Kvarnsell Hej och glad hösttermin! Nu om inte nyss är det dags att skapa förutsättningar för ett lugnt och bra läsår, arbetstidsmässigt. Så här gör jag: Jag skapar en tabell där alla dagar för läsåret finns med. I den skriver jag in skolgemensamma händelser som friluftsdagar, nationella prov, lovdagar, studiedagar, temadagar etc som kommer att påverka undervisningen på något sätt.

Krämig pasta med scampi & vitlök Pasta med scampi, vitlök, grädde, vitt vin, parmesan och persilja. Alltså, behöver jag ens nämna hur gott det här är?! Ni måste testa! Det bästa med den här rätten är att allt görs i en stekpanna och går fort att tillaga. 20 minuter vid spisen och du får det här goda resultatet :-) 20 minuter 4 portioner Ingredienser 3 msk olivolja 3 vitlöksklytor, finhackad 1 schalottenlök, finhackad 20 Scampi eller tigerräkor 1 dl vitt vin, torrt 5 dl vispgrädde 1,5 dl parmesanost, finriven 1 dl kruspersilja, finhackad Salt Svartpeppar 400 g färsk pasta, spagetti

lektionstips Denna sajt har tillkommit främst för nya lärare som behöver tips och råd i planeringen av lektioner. Tips som jag hade behövt när jag började som lärare. Namnövningar • Ballongen - Studsa en ballong mellan varandra. Ikon klar = Material läggs ut Många av er har säkert redan börjat jobba denna eller veckan innan, själv sätter det igång på måndag, jag längtar som bara den! Det är alltid skönt med sommarlov, men denna gång har det känts väldigt långt. Troligen på grund av det dåliga vädret (i alla fall där jag befunnit mig mestadels). Men nu till det väsentliga, här kommer lite av det material som jag så här långt har hunnit markera med Fröken Leo ikonen (går även att ses som profilbild). Alla får självklart använda materialet och gärna dela med sig om vart de funnit det.

Bra och mindre bra bröd (+ recept på nyttigt och gott proteinbröd) ‹ Mamma.fit Vi svenskar trampar lätt runt i det här smörgåsträsket. Att bre sig en smörgås är något som alla har tid med. Lek med tanken att du tar dig två skivor av limpan ”Lingongrova” som ändå sägs vara ett ”bra” bröd, det är ju ganska mörkt? Men låt dig inte luras. Classroom Screen – bidrar till tydlighet och struktur – Patricia Diaz Ramlade över verktyget Classroom Screen via The Techie Teachers Facebook-sida (och även via Linda Forsell Asp i gruppen Mitt lilla klassrum på nätet) häromdagen och måste tipsa! Idén är supersimpel – det är en sida på nätet (ingen inloggning) som är tänkt att visas på storbild via projektor i klassrummet under lektionstid. På sidan finns flera grundläggande funktioner som många med mig ofta använder för att skapa struktur, tydlighet och elevaktivitet, till exempel en textruta för ex lektionsplanering/instruktioner, en namnslumpare, en arbetssymbol, en timer, en klocka, en ruta som automatiskt genererar en QR-kod till den länk man klistrar in, bilder som visar vad eleverna ska göra (tex arbeta i grupp/par/enskilt) etc. Tänker att det är toppen att ha uppe under lektionstid för att hjälpa eleverna att fokusera på vad som ska göras under lektionen. + Plus: – Minus:

Anpassade skrivuppgifter utifrån de nationella proven Snart är det dags för niornas nationella prov i svenska. Förra året satte jag ihop en skrivmall för att eleverna i nian skulle få träna på de olika texttyperna och även ta del av hur instruktionen ser ut. Vi hade arbetat med Boktjuven och eleverna fick skrivuppgifter som passade mot den boken för att fånga upp de vanligaste texttyperna. I år har vi arbetat med boken Huset mitt emot i åttan och jag kom på att jag kan använda mig av samma mall som jag bara anpassar för att svara mot bokens innehåll.

Related: