background preloader

Bloggtips

Facebook Twitter

Svanelids skolfrågor - Big 5. Existens Maximum! En spännande tid är över för min del. Jag lämnar Helsingborg och jobbet som utvecklingschef på Skol- och fritidsförvaltningen från och med årsskiftet. Det är med vemod jag gör det förstås. Men samtidigt; på andra sidan nyår väntar en mycket spännande utmaning i Malmö där jag blir en av två områdeschefer för gymnasieskolan i den förvaltning som kanske har Sveriges minst smidiga namn: Arbetsmarknad, gymnasie och vuxenutbilningsförvaltningen. Lite grand är det för mig att jag söker mig till det som man kan höra om i den fantastiska titeln (och helt ok låten) Existens Maximun från Hansson De Wolfe United (vilket antagligen också är världens bästa bandnamn, om än inte världens bästa band direkt).

Jag vill maximera min egen vardag. Från jättebra till ännu bättre. Jag har fått en hel del frågor om mitt byte av arten Varför? Under min tid i Helsingborg slutfördes forskningsprojektet UnosUno. Så, självklart är det inte så att jag söker mig bort från Helsingborg. Jag har tur. Edward. Brainstorm5 | vi tänker tillsammans. Thehighfive | En klass i framkant. Smaragderna | En glittrande klassblogg. Vår lärobok: "Svenska 1 - Helt enkelt" Mitt Flippade Klassrum. Ord och begrepp i alla ämnen – en länksamling. Att göra den enskilda läsningen gemensam - Förstelärare i Svedala. De flesta svensklärare är nog medvetna om de problem som är förknippade med så kallad tyst läsning, eller enskild läsning: Det är svårt att skapa gemensamma diskussioner kring innehållet i det lästa, det är svårt att få eleverna att gå på djupet i sina reflektioner kring det lästa, det är inte alltid lätt att veta om eleverna över huvud taget läst eller om de bara bläddrat och tänkt på annat, och det är nästan omöjligt att göra bra, systematiska bedömningar eller följa elevernas läsutveckling på det här sättet.

Bedömningsbiten kan vi lägga åt sidan ett tag, men övriga svårigheter har jag åtminstone delvis kommit runt tack vare en modell som jag provat mig fram till. Då och då hör och läser jag om lärare och debattörer som gillar att ställa högläsning och tyst läsning mot varandra. Som om det ena skulle utesluta det andra. Självfallet behövs båda. Argumenten för att ge eleverna lektionstid till att läsa tyst och enskilt är dock starka: Det finns förstås sätt att efterbehandla läsningen. Hur kan man synliggöra förmågorna? | TheBig6 | #visombärenförmåga. Ja, den frågan möter jag ofta. Samma fråga från pedagoger i förskoleklass, ämneslärare i matematik och slöjd, klasslärare och fritidspersonal. Jag har arbetat med att synliggöra förmågorna i skolan på ett medvetet sätt i ett år nu.

Kanske många lärare vill ”få med allt”? Kompletta LPPer och matriser? Eller så känner man sig låst i ett system som inte tillåter ett annat perspektiv? Eller så vet man helt enkelt inte hur man ska förklara förmågorna så att eleverna förstår? Jag har läst om många olika förklaringar. Den här sammanställningen ”The Big 5″ har fått oss att tala om förmågorna i skolan, oavsett pedagogisk roll. För ganska exakt ett år sedan fick jag en idé som jag testade på mina egna barn. Det här var på höstlovet 2012. Att synliggöra veckans förmåga handlar om att ge eleverna ett språk – ett gemensamt språk. Redan andra veckan kände jag att det var något som saknades i sammanställningen ”The Big 5″. Men, hur synliggör man förmågorna då?

Svaret på frågan blir: 1. /Lotta. Tangentdansen | ASL inspirerat arbete och mycket mer. Ullis skolsida. Itmamman.se. Bildlärarbloggen | This WordPress.com site is the cat’s pajamas.

Anne-Marie Körling. Edward och Skolutvecklingen. Läraravtryck | Intryck, avtryck – av lärare #lärararavtryck. Frokenevasskola | Fröken Evas skola.