background preloader

Läsning

Facebook Twitter

Hungerspelen - Boken som fick fart på elevernas läsning, tänkande och lärande. Hur föreställer sig gymnasieelever framtiden? Vad ser de för hotbilder i sin samtid? Vad framkallade Hungerspelen för reaktioner hos eleverna? Hur kan man läsa kritiskt? I det läsande, tänkande och lärande rummet öppnade jag upp för critical literacy - undervisning.

Eleverna fick läsa boken Hungerspelen utifrån ett kritiskt språkarbete. Vi läste boken gemensamt, ett antal sidor varje vecka och träffades för kontinuerliga boksamtal där eleverna fick presentera olika läsuppdrag som de tilldelats. Våra boksamtal varje vecka syftade till att stötta upp läsförståelsen. Inför boksamtalen hade eleverna systematiskt dokumenterat sina läsuppdrag i digitala läsloggar. Smart läsare. En instruerande, modellerande och reflekterande läs- och skrivundervisning by Anna Bengtsson on Prezi. Läsförståelse och lässtrategier. Det här med begrepp, och vad vi lägger in i dem, är alltid lika intressant att fundera kring. Jag har lite då och då hört läsförståelsestrategier och lässtrategier användas synonymt, som om det vore samma sak.

Vilket det i och för sig kan vara men det behöver inte vara så. På facebook idag såg jag en fråga där Cecilia Sundh funderade över detta med vad som menas med lässtrategier när kunskapskraven i svenska delar upp lässtrategier och läsförståelse i olika meningar: Eleven kan läsa skönlitteratur och sakprosatexter för barn och ungdomar med flyt genom att använda lässtrategier på ett i huvudsak fungerande sätt. Genom att göra enkla, kronologiska sammanfattningar av olika texters innehåll och kommentera centrala delar med viss koppling till sammanhanget visar eleven grundläggande läsförståelse.

Att förenkla bedömningsprocessen genom att klippa sönder kunskapskraven kan säkert vara bra. Strategier och funktionellt språkanvändande. Min #Digiskolresa - från värdegrund till boksamtal. Fick en kort pratstund med Anna Kaya på Skolforum i höstas där hon stod och gjorde reklam för Digitala skollyftet. Det var först när jag kom hem, läste mer om #digiskol och insåg att jag själv satte gränserna för hur mitt digitala skollyft skulle se ut, som jag verkligen nappade och anmälde mig. Digitala skollyftet vilar på tre ben; 1. Använda digitala verktyg för kommunikation, lärande och skapande. 2. 3.

De tankar jag fick i början om vilka mål jag skulle ha handlade tills största delen om att utveckla mig inom olika digitala verktyg, lässtrategier och värdegrundsarbete i min åk 2. I min kommun driver jag tillsammans med några fler förstelärare och läsutvecklare ett projekt som vi kallar Språk i alla ämnen för alla elever. När jag började luska lite mer om hur man gjorde en Thinglink, så upptäckte jag att det inte alls var så svårt. Adventskalendern blev ett bra redskap i vårt värdegrundsarbete. Det här med lässtrategier då, kunde jag ha hjälp av digitala verktyg även här? 1. 2. 3. Ljudböcker på Youtube? Ja!

Du vet väl om att du kan hitta ljudböcker för barn och unga på Youtube? Inlästa, animerade eller textade. På svenska finns det mest ljudböcker men på engelska finns det ett otal både ljudböcker men även upplästa böcker som är textade för medföljning. Detta är en skatt som många inte känner till, visste du? Saknar du böcker? Gör egna och dela med dig av! Se klippet längst ner hur du går till väga På svenska? Sök på barnbok svenska eller ljudbok så får du upp olika förslag På engelska? Sök på English talking books, Childrens audiobook, Childrens storybook, Childrens animated books för att hitta ett antal förslag Hörförståelse på engelska Vill du göra egna ljudböcker?

Vill du samla dina Youtube-klipp för att lättare hitta tillbaka finns en bra tjänst som heter plistapp.com där du kan göra olika listor att dela med dig av Här är en lista jag gjort: Korta.nu gör länkar korta och begripliga Relaterade Låna gratis e-böcker till iPads Vill du låna e-böcker gratis från ditt biblioteket? I "Allmänt" Korlingsord : En novell jag tycker vi ska... Att skriva ett bra svar. | Tankar om svenska.

Jag har precis kört igenom en typ av lektionspass som jag verkligen gillar. Inte för att det är det mest lustfyllda vi gör kanske, utan för att jag alltid går från de lektionerna med känslan att eleverna verkligen har lärt sig något. Vilket ju alltid känns tillfredsställande. Jag brukar vika någon eller några lektioner under varje läspass till att prata om kvalitet i elevsvar. Vi kan också kalla det: hur du skriver ett bra svar, eller: att tänka på när du resonerar kring en text. Den här gången gjorde vi så här: 1. 2. 3. 4. 5. 6. 7. Läs igenom frågan noggrant så att du verkligen svarar på rätt sak.Ta det lugnt så att du hinner tänka till. De är kloka mina 7:or! Nu ska jag lägga någon lektion till på att läsa och svara på frågor innan vi avslutar den delen av läsandet, sen går vi vidare mot en skrivuppgift.

/Hanna. Gemensamt skrivande, genremodellen eller cirkelmodellen - vad är det? Pumpan70 : Här kan den som vill ladda...