background preloader

Elaine76

Facebook Twitter

FORNTIDEN. Jägarstenåldern-Läsförstålse. Detektiv arkivet. Big Start Big End Comic Page. Printable Paper. Små sagor för stora och små barn. Genrer_svenska_halphafte. Sekvensbilder att skriva till - bildserier. En berättelse. Lektion se 8190 Jag kan stava. Korta berättelser. Pennvässaren finns från 1 febr 2012 att beställa från Studentlitteratur.

Korta berättelser

Bild: Gå-över-gatan-övning. © Veronica Grönte & Argument Förlag 2002 Lgr 2011 - Nya kunskapskrav i svenska Läs om hur MaketeMetoden kan underlätta vägen mot en ökad måluppfyllelse i svenska. Vad eller vem? Istället för att i planeringsskedet fundera över VAD berättelsen ska handla om, som är det traditionella tillvägagångssättet och kanske det mest korrekta, fokuserar Makete-metoden istället på VEM berättelsen ska handla om. På detta sätt går det lätt att komma igång att berätta och skriva eftersom författaren känner till huvudkaraktärens längtan och mål redan från början.

Att börja med att berätta muntligt - att dramatisera berättelsen - är ett bra sätt att få in berättarstrukturen i kroppen. Rymdresan. Resan över Atlanten till en läs- och skrivundervisning för alla. På twitter hörde vi talas om otroligt inspirerande arbetssätt som Anna Bengtsson och hennes kollega tagit del av under en intressant studieresa.

Resan över Atlanten till en läs- och skrivundervisning för alla

Till vår stora glädje ville Anna dela med sig av detta till Skollyftet i detta väldigt långa men fantastiskt inspirerande inlägg om hur man kan undervisa eleverna i läs- och skrivstrategier. Det är en helt vanlig tisdag morgon. Vi smyger in i 2:ans klassrum där en skrivlektion precis börjat. Eleverna och läraren sitter tillsammans på en stor matta på golvet, ingen av dem tar någon notis om vår entré, utan fokus är på den minilektion som precis startat. Då läraren inleder med att visa en kom-ihåg-lista på smartboarden och brygga dagens minilektion till gårdagens arbete förstår vi snart att eleverna är i en bearbetande fas i sitt skrivande och att dagen kommer att ägnas åt att skriva titlar till egenförfattade texter. Skriv till bilder. Dinosaurier (LättLäst) Dinosaurier (LättLäst) Forskning Allt det man vet om dinosaurierna kommer från forskare som kallas för paleontologer.

Dinosaurier (LättLäst)

Det är de som till exempel gräver upp fossil (ben och spår efter utdöda djur och växter). Sedan försöker de räkna ut hur djuret såg ut och hur det levde. När man först skulle beskriva dinosaurierna trodde man att de såg ut som stora ödlor eller krokodiler. Dinosaurierna tar överMan tror att de första riktiga dinosaurierna dök upp för ungefär 250 miljoner år sedan. Det finns olika sätt att dela in dem på. Skrivprocessen7. Skrivprocessen6. Skrivprocessen5. Skrivprocessen4. Skrivprocessen3. Skrivprocessen2. Skrivprocessen1. Läsförståelsestrategin - Att göra textkopplingar.

Dagens 5 skrivning. Dagens 5 ordarbete. Dagens 5 Lyssna till högläsn. Dagens 5 Läs tyst. Dagens 5. Läslyftet. Bildpromenad med Läsfixarna. Häromdagen var jag på Skolverket för att diskutera Läslyftet och då var det en pedagog som berättade om hur hon brukar använda bilderböcker för att gå på "bildpromenad".

Bildpromenad med Läsfixarna

Tillsammans med eleverna läser man bilderna före man läser texten både för att skapa förförståelse och intresse. Begreppet är myntat av Ann-Marie Körling och hon beskriver tillvägagånssättet på sin blogg. Jag tänkte att detta måste jag testa och sagt och gjort så letade jag upp en av våra fina pdfer i "En läsande klass". Ett textutdrag hämtat från Moni Nilssons bok " Bästa vänner" som är en lättläst bok med många fina bilder. Stjärnmatte -uppdrag matematik. Annelis matteböcker. Matris-1-ht-åk-2-ma.png (PNG Image, 825 × 554 pixels) So-ämnen årskurs 1- 3. Teknik åk 1- 3 matris Rosenlundskolan. Bedömningsmatris NO år tre. Matris i NO åk 1-3, Lilla Edets kommun. Matris Svenska åk 1-3. Bedömningsmatris So åk 1-3 Gu och Hg. F%C3%B6rm%C3%A5geskyltar-bilder-20140121.pdf.

The Big 5 i skolan. Matematik. Med James Nottinghams tankar från boken Utmanande undervisningen snurrande i huvudet började jag detta läsår med ny tjänst, ny skola och ny kommun.

Matematik

Som jag skrivit tidigare så har jag ju jobbat mycket med matriser i åk 1-3 och hade också funderingar hur jag skulle fortsätta det jobbet i åk 4 som jag undervisar i nu. Nu har halva höstterminen gått och var har jag landat? Vi har ju Lgr 11 med alla förmågor, det centrala innehållet och kunskapskraven. Vi har även lärandemål som vi jobbar mot varje vecka.

Hur skulle jag då göra detta begripligt för eleverna? En självklar del blev att utgå från Kunskapsväggen som jag gjorde för några år sedan. För att synliggöra vad det är vi jobbar med just nu har jag valt ut de förmågor och det centrala innehållet från kunskapsväggen och lagt på bloggen jag har med mina elever – kunskapsgänget.se Det rödmarkerade i molnen är det centrala innehållet vi jobbar med just i detta område. Mer exempel hittar ni också på elevernas blogg – kunskapsgänget.se. ABC-klubben åk 1. Veckans experiment. UL_artikel_4_2012_juhlin_mfl.pdf. Göran Svanelid stödmeningar. Från kass till vass. Checklistor att hämta! Veckans arbete har handlat mycket om checklistor och kamratrespons.

Checklistor att hämta!

Numera har vi alltid genomgångar och gemensamt arbete innan eleverna jobbar individuellt eller gruppvis. När eleven sedan ska gå igenom sitt eget arbete är checklistan ett perfekt verktyg att använda sig av. Sedan är det kamratens tur och slutligen lärarens tur att tycka till. I tidigare inlägg kan ni läsa om hur vi arbetat med faktatexter om djur och även där använt oss av checklistor. I måndags startade vi upp berättelseskrivande utifrån ett uppslag i Diamantjaktens arbetsbok. Vi pratade om karaktärer, miljö, problem och lösning.

Skrivschema är vi också bekanta med sedan länge och det blir så tydligt när man använder sig av det för att strukturera upp sin berättelse med början, mitten och slut. Mina två grupper i åk 2 fick först planera och skriva varsin gemensam berättelse med mig innan de fick arbeta på egen hand. Vinstlotten Det var en gång en pojke som hette Fred. Vännerna kom på en gång. Av Sörgruppen Drakens nya vän. Från lärare till skolor - Om att införa formativ bedömning i större skala (Göteborgs Stad 2014).pdf. Evas vinterplåster - Smitta och Immunförsvaret. Värdegrundande förmågor. Procedurförmåga[1] Metakognitiv förmåga[1] Begreppslig förmåga. Analysförmåga[1] Skribentens delar. Smart läsare.

LÄSSTRATEGIER. Skrivprocessen bedömning.