background preloader

4 / 5 & 8 mei

Facebook Twitter

De beste verhalen over de Tweede Wereldoorlog in een gratis ebook. Victory in Europe Day - Wikipedia. Victory in Europe Day, generally known as V-E Day, VE Day or simply V Day, was the public holiday celebrated on 8 May 1945 to mark the formal acceptance by the Allies of World War II of Nazi Germany's unconditional surrender of its armed forces.

Victory in Europe Day - Wikipedia

The formal surrender of the German forces occupying the Channel Islands did not occur until the following day, 9 May 1945. It thus marked the end of World War II in Europe. The term VE Day existed as early as September 1944,[3] in anticipation of victory. On 30 April 1945, Adolf Hitler, the Nazi leader, committed suicide during the Battle of Berlin. Germany's surrender, therefore, was authorised by his successor, Reichspräsident Karl Dönitz. The former Soviet Union, Israel, and Eastern Bloc countries have historically celebrated the end of World War II on 9 May. Celebrations[edit] Field Marshal Wilhelm Keitel signing the final surrender terms on 8 May 1945 in Berlin Final positions of the Allied armies, May 1945. Seventy-two years of #peace in #Europe! Only a united Europe can guarantee peace, stability and prosperity! #8mai #8mai1945 #veday.

60 Minutes: Sir Nicholas Winton "Saving the Children" Wie zorgde er gisteren voor dat de Dodenherdenking op de Dam precies 120 seconden duurde? Gemma met haar stopwatch. De Vrijheidslezing: Eva Schloss, De Balie. Eva's Mission (@evasmission) Dodenherdenking in Beeld en Geluid. 1e Nederlandse Journalistenkamp in Vaassen in Beeld en Geluid. Deel op In kasteel Cannenburgh te Vaassen wordt het eerste Nederlandse journalistenkamp gehouden.

1e Nederlandse Journalistenkamp in Vaassen in Beeld en Geluid

De journalisten worden met fanfaremuziek ontvangen als ze aankomen. De heer Goedewaagen houdt een toespraak. De journalisten verblijven een paar dagen op het kasteel en houden zich bezig met discussies en redevoeringen over het perswezen, met archeologie en ook met ontspannende bezigheden zoals zwemmen, schaken en toneel. De journalisten houden aan het slot van de film een mars door het dorp Vaassen ten afscheid. Middeleeuws Festijn. Ook dit jaar strijken ruim 350 middeleeuwse bewoners neer in het kasteelpark bij Cannenburch.

Middeleeuws Festijn

De roemruchte tijden van de Gelderse veldheer Marten van Rossum herleven. De veldheer verdedigt het kasteel tot zijn laatste snik tijdens een ware veldslag met kanonnen, boogschutters en zwaardvechters. Ontmoet levensechte ridders en jonkvrouwen en laat u verbazen over de mooie producten op de ambachtsmarkt. Data=!3m1!1e3!4m13!1m7!3m6!1s0x47c7c60e3193811d:0x6ca06a1e6300a35a!2sVaassen!3b1!8m2!3d52.2876355!4d5.9681472!3m4!1s0x0:0x443451c951ebe47c!8m2!3d52.2921493!4d5. Pers en Journalistiek in Beeld en Geluid. Dagbladpers tijdens en na de oorlog in Beeld en Geluid. Causerie door de heer Bodewes, directeur van de Gelderlander Pers, voor Radio Herrijzend Nederland over de plaats van de dagbladpers tijdens en na de oorlog.

Dagbladpers tijdens en na de oorlog in Beeld en Geluid

Hij pleit voor de oprichting van een gecombineerde pers, "waarbij de weg wordt vrijgelaten voor een principiële overtuiging". Volgens Bodewes is deze samenwerking nodig om de dagbladpers in de samenleving weer de plaats te doen innemen die haar toekomt. 00:00:00 (Fragmenten). Pers voor de oorlog betrouwbaar, goede houding. Krant publiek. Foto/still: licentie: publiek domein, Jad Wasjem - google maps streetview. Jom Hasjoa. Vlaggen halfstok op Jom Hasjoa Jom Hasjoa (letterlijk de dag van de Sjoa, Holocaust) is de jaarlijkse dag voor de herdenking van de Holocaust, die oorspronkelijk voornamelijk in Israël werd gehouden.

Jom Hasjoa

De herdenking vindt plaats op de 27e nisan, tenzij deze dag voorafgaat aan of volgt op de sjabbat, dan wordt de herdenking een dag verschoven (de 27e nisan valt nooit op een sjabbat). Tijdens deze dag worden de Joodse slachtoffers tijdens de Tweede Wereldoorlog herdacht, evenals het Joods verzet tegen de nazi's. Datum[bewerken] Het was oorspronkelijk in Israël de bedoeling om de datum op 14 nisan te stellen.

In de diaspora, buiten Israël, begint Jom Hasjoa op de volgende avonden (na zonsondergang).[1] De feitelijke herdenking is op de volgende dag. Yom HaShoah. International Holocaust Remembrance Day - 27jan. International Holocaust Remembrance Day, is an international memorial day on 27 January commemorating the tragedy of the Holocaust that occurred during the Second World War.

International Holocaust Remembrance Day - 27jan

It commemorates the genocide that resulted in the death of an estimated 6 million Jewish people, 200,000 Romani people, 250,000 mentally and physically disabled people, and 9,000 homosexual men by the Nazi regime and its collaborators. Internationale Herdenkingsdag voor de Holocaust. De Internationale Herdenkingsdag voor de Holocaust (Engels: International Holocaust Remembrance Day) wordt jaarlijks gehouden op 27 januari.

Internationale Herdenkingsdag voor de Holocaust

Op deze dag herdenkt men de Holocaust, waarbij door genocide ongeveer 6 miljoen Joden zijn omgekomen. Ook herdenkt men de andere slachtoffers van de naziperiode. In Duitsland heet deze dag de Tag des Gedenkens an die Opfer des Nationalsozialismus. Rikko Voorberg (@RikkoVb) Hoe zet je op #4mei 330 treinen precies om 20.00u stil? Collega Arjan legt het uit. Ook hoger onderwijs herdenkt de Tweede Wereldoorlog. 03 mei 2017 13.00 door HOP, Jesse Haenen Aantal keer bekeken: 115 WEB ONLY Op 4 en 5 mei schenken veel hogescholen en universiteiten aandacht aan de herdenking van de Tweede Wereldoorlog.

Ook hoger onderwijs herdenkt de Tweede Wereldoorlog

De TU Delft houdt op 4 mei een korte herdenkingsbijeenkomst in de Aula. Dodenherdenking Tilburg University. Dodenherdenking Tilburg University: Tilburg Cobbenhagen Center onthult digitaal en fysiek monument ter nagedachtenis aan 22 Tilburgse studenten die tijdens WOII omkwamen.

Dodenherdenking Tilburg University

Tilburg University herdenkt op 4 mei 2017 het leven van tweeëntwintig studenten die in de Tweede Wereldoorlog zijn omgekomen tijdens bombardementen, verzetsactiviteiten, in concentratiekampen of aan de gevolgen van dwangarbeid of ziekte. Het Tilburg Cobbenhagen Center heeft in het afgelopen jaar, in samenwerking met het Regionaal Archief Tilburg, toegewerkt naar de lancering van een digitaal vrijheidsmonument. Het monument heeft de vorm van een website die functioneert als virtuele gedenkplek en creatief discussieplatform. Tilburg University - Dodenherdenking Tilburg University. Dodenherdenking Tilburg University: Tilburg Cobbenhagen Center onthult digitaal en fysiek monument ter nagedachtenis aan 22 Tilburgse studenten die tijdens WOII omkwamen.

Tilburg University - Dodenherdenking Tilburg University

Tilburg University herdenkt op 4 mei 2017 het leven van tweeëntwintig studenten die in de Tweede Wereldoorlog zijn omgekomen tijdens bombardementen, verzetsactiviteiten, in concentratiekampen of aan de gevolgen van dwangarbeid of ziekte. Het Tilburg Cobbenhagen Center heeft in het afgelopen jaar, in samenwerking met het Regionaal Archief Tilburg, toegewerkt naar de lancering van een digitaal vrijheidsmonument.

Het monument heeft de vorm van een website die functioneert als virtuele gedenkplek en creatief discussieplatform. Gedenkproject 'Vrijheid doorgeven' Boek ter nagedachtenis aan de in de WOII omgekomen studenten We brengen in 2018 een wetenschappelijk, publieksgericht boek uit ter nagedachtenis aan de studenten van Tilburg University die tijdens de Tweede Wereldoorlog zijn omgekomen door oorlogsgeweld of in het verzet, voorzien van interviews met familieleden en bekenden van deze oud-studenten en een inleiding over de werkzaamheden van Martinus Cobbenhagen en andere stafleden in en na bezettingstijd.

Hiertoe zullen we (archief)onderzoek verrichten en een netwerk van direct betrokkenen aanleggen. In dit verband wordt intensief samengewerkt met het Regionaal Archief Tilburg. De universiteit: meer dan een diplomafabriek Voor Martinus Cobbenhagen, founding father van Tilburg University en inspiratiebron voor het Tilburg Cobbenhagen Center, bestond onderwijs niet alleen uit kennisoverdracht en het behalen van een diploma, maar ook uit de vorming van sociaal verantwoordelijke burgers. Tilburg University - Gedenkproject Vrijheid doorgeven. Boek ter nagedachtenis aan de in de WOII omgekomen studenten We brengen in 2018 een wetenschappelijk, publieksgericht boek uit ter nagedachtenis aan de studenten van Tilburg University die tijdens de Tweede Wereldoorlog zijn omgekomen door oorlogsgeweld of in het verzet, voorzien van interviews met familieleden en bekenden van deze oud-studenten en een inleiding over de werkzaamheden van Martinus Cobbenhagen en andere stafleden in en na bezettingstijd.

Hiertoe zullen we (archief)onderzoek verrichten en een netwerk van direct betrokkenen aanleggen. In dit verband wordt intensief samengewerkt met het Regionaal Archief Tilburg. Freedom Night. Classical Concert 05.05.2017 Parkstad Limburg Theater Heerlen 17.00h - 23.30h Friday 5 May 2017 the first classical liberation festival in the Netherlands will take place: the Freedom Night, organized by Parkstad Limburg Theaters Heerlen and Conservatorium Maastricht. This festival offers as many as 70 classical mini-concerts on 10 different stages. Freedom Night. Classical Concert 05.05.2017 Parkstad Limburg Theater Heerlen 17.00h - 23.30h. Erik Corton en Arnold Karskens op 5 mei te gast in Windesheim Theater 02-05-2017 - Windesheim.

Hogeschool Windesheim organiseert tijdens het Bevrijdingsfestival Zwolle voor de vierde keer op rij het Windesheim Theater. Naast veel livemuziek zijn er colleges van radio- en televisiepresentator Erik Corton en oorlogscorrespondent Arnold Karskens. Het programma in het Windesheim Theater begint om 12.00 uur met een speciale aflevering van de collegereeks Uitgelicht van de opleiding Journalistiek. Te gast is oorlogscorrespondent Arnold Karskens. Het programma biedt vervolgens tot 23.00 uur voor elk wat wils, met als afsluiting om 21.30 uur een Silent Disco. Naast verschillende bekende namen treden talentvolle studenten en medewerkers van Windesheim op die met zang, dans, comedy en poëzie hun visie geven op het thema ‘Vrijheid in de breedste zin van het woord’. Erik Corton en Arnold Karskens op 5 mei te gast in Windesheim Theater 02-05-2017 - Windesheim. Hogeschool Windesheim organiseert tijdens het Bevrijdingsfestival Zwolle voor de vierde keer op rij het Windesheim Theater.

Naast veel livemuziek zijn er colleges van radio- en televisiepresentator Erik Corton en oorlogscorrespondent Arnold Karskens. Het programma in het Windesheim Theater begint om 12.00 uur met een speciale aflevering van de collegereeks Uitgelicht van de opleiding Journalistiek. Te gast is oorlogscorrespondent Arnold Karskens. Het programma biedt vervolgens tot 23.00 uur voor elk wat wils, met als afsluiting om 21.30 uur een Silent Disco. VU Vrijheidsmaaltijd - Meer debat graag! - [apr-jun] - Vrije Universiteit Amsterdam. VU Vrijheidsmaaltijd - Meer debat graag! - [apr-jun] - Vrije Universiteit Amsterdam. Bevrijdingsvuurestafette. Bevrijdingsvuur - Accueil. Nationale Bevrijdingsvuurestafette 2017. Dodenherdenking in Beeld en Geluid. Landelijk Steunpunt Gastsprekers WO II-Heden. Welcome Again Veterans. Home - Bevrijdingsfestival Brielle. Speeddaten met veteranen op 10 bevrijdingsfestivals vrijheid. Op 5 mei vieren we de vrijheid. Wat is vrijheid? Hoe is het om niet in vrijheid te leven?

En, hoe geef je vrijheid door? Dat zijn belangrijke vragen die aan de orde komen tijdens speeddates met veteranen op vijftien bevrijdingsfestivals. Bevrijdingsdag met inhoud. Verborgen Camera: Speeddaten met een veteraan. Lijst van militaire begraafplaatsen in Nederland. Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie Bioscoopjournaal uit 1950.

Opening in Kapelle (op Zuid-Beveland) van een begraafplaats voor 234 Franse militairen die in de meidagen van 1940 in Nederland sneuvelden. Kinderen van in WO II gesneuvelde Britse militairen bezoeken in Nederland graven van hun gesneuvelde vaders. Dit is een lijst met een aantal militaire begraafplaatsen in Nederland. Er zijn ook niet-militaire begraafplaatsen in opgenomen waar militairen begraven liggen. Waarom heel Europa vrij heeft, maar jij niet - rtlz.nl. Vind hier alles over Tweede Wereldoorlog. ᅟᅟᅟᅟ. Kampoverlevenden dragen bij aan 4 mei herdenking Westerbork. 75 jaar na invoer van de Jodenster. #dodenherdenking.

Mirjam Krieg. Great to welcome back @IbyKnill1 to discuss the Holocaust and her experiences at Auschwitz. Part of History module Exploring the Past. Gisteren is de nieuwe dependance Airborne at the Bridge in bijzijn van veteranen David Whiteman, Geoff Roberts en Arthur Letchford geopend. Nationale Dodenherdenking - Joods Cultureel Kwartier. Tijdens de Nationale Dodenherdenking herdenken wij de slachtoffers van de Tweede Wereldoorlog. Homepage - Open Joodse Huizen. Utrecht - Ornstein - Van Speijkstraat 17 (2) - Open Joodse Huizen. Van Speijkstraat 17 (2) - Open Joodse Huizen. Amsterdam - Open Joodse Huizen.

Vrouw in het verzet. Vrouw in het verzet. Paul van Tongeren, auteur ­van Jacoba van Tongeren en de onbekende verzetshelden van Groep 2000 (1940­-1945) vertelt over zijn tante, de enige vrouwelijke leidster van een verzetsgroep. Dit verhaal wordt om 15:00 uur verteld. Jacoba van Tongeren leidde een grote Amsterdamse verzetsgroep van 140 leden, Groep 2000. De groep verzorgde 4.500 onderduikers, wat inhield: onderduikadres vinden; vals persoonsbewijs maken; voedselbonnen bemachtigen; distributiekantoren overvallen. Een immense taak voor duizenden onderduikers. Waarom ik aan onze verzetshelden denk als ik over het Weteringcircuit fiets. Op de Dodenherdenking 2017 sprak redacteur Harm Ede Botje bij het monument ‘De gevallen hoornblazer’ in het Weteringplantsoen te Amsterdam over het drama dat zich daar in maart 1945 afspeelde toen dertig politieke gevangenen werden geëxecuteerd.

Joods Monument. De eerste edities van het illegale Parool. De eerste edities van het illegale Parool. Oosterpark 52 ­(Dispuutshuis Dido) Geheime zendmast van het verzet. Geheime zendmast van het verzet. Uitnodiging Dachau-lezing. Katja B. Zaich (@KatjaBZaich) Groningen - Gedempte Zuiderdiep 67 (2) - Open Joodse Huizen. Gedempte Zuiderdiep 67 (2) - Open Joodse Huizen. #openjoodsehuizen over leven en dood van Ben Ali Libi, goochelaar (lees Willem Wilmink's gedicht over hem!). @openjoodseHZ. Documentaires. MonumentenSpreken (@MonumentenS) PlatformEducatieWO2 – Holocaustonderwijs – ervaringen & tips van docenten. Vrijheidsmaaltijd - Events - Vrije Universiteit Amsterdam. Ketting van Gezichten en Verhalen - Gezichten van Vrijheid.

Gezichten van Vrijheid. Gezichten v Vrijheid (@gvvrijheid) Cookies op AD.nl. De apenrots in Artis was voor joden een onderduikplek in WOII. Oud-directeur van Artis vertelt... Video #RTLLN. Apenrots in Artis was onderduikplek voor joden - RTL Late Night. Joke Folmer was een van de grootste smokkelaars voor het verzet. Op miraculeuze wijze ontsnapte ze aan haar. Folmer Amsterdam.

Opnieuw krijgt een van de geallieerde oorlogsgraven in Enschede een gezicht! Flight Sgt. C.P. Pierce RCAF #wo2 #4mei. Documentaire Door de ogen van - intro. Documentaire: 70 jaar bevrijding 'Door de ogen van' Eric Heijink (@ericheijink) Indringende verhalen over WO2 in Enschede. Verteld door ooggetuigen in de documentaire "door de ogen van" 4 mei weer op TV Enschede. #4mei.

NOS 70 jaar bevrijding: De meidagen van 1945. Uitnodiging Dachau-lezing. Volg de herdenking bij de ꞌErelijst van Gevallenenꞌ in de Tweede Kamer om 11.00 uur live via. Herdenking bij Erelijst van Gevallenen. Herdenking bij Erelijst van. FreezePage: Herdenking bij Erelijst van. Zo meteen staan Eerste en Tweede Kamer stil bij dodenherdenking.

Bij de herdenking werden gedichten van en door scholieren voorgelezen: "Ik geloof in kracht van woorden, ik herdenk het verhaal" Na een minuut stilte zijn verschillende kransen bij de Erelijst van gevallenen gelegd. Kijken: Menno de Bruyne over het bijzonderste kamertje van het Binnenhof - RD.nl - RD.nl. Menno de Bruyne (@mennodebruyne) Over de NOS - Nieuws over de NOS. Over de NOS. FreezePage: Over de NOS. Over de NOS - Nieuws over de NOS. Over de NOS.