background preloader

ΙΣΤΟΡΙΑ

Facebook Twitter

ΙΣΤΟΡΙΑ

ΣΥΓΚΙΝΗΣΗ- ΣΜΥΡΝΗ 1922! Βρέθηκε βίντεο- ντοκουμέντο 86 χρόνια μετά. Ο George Magarian, γεννημένος το 1895 σπούδασε στο «Αμερικανικό Κολλέγιο» στο Ικόνιο (Konya) της Τουρκίας.

ΣΥΓΚΙΝΗΣΗ- ΣΜΥΡΝΗ 1922! Βρέθηκε βίντεο- ντοκουμέντο 86 χρόνια μετά

Αργότερα, διατέλεσε διευθυντής στο παράρτημα του Ικονίου της ΧΑΝ (Χριστιανική Αδελφότης Νέων) ή YMCA. Αν και η YMCA δεν είναι φιλανθρωπική οργάνωση, την περίοδο των γεγονότων στη Μικρά Ασία, το 1922, οργάνωσε δομές ανακούφισης των θυμάτων της τραγωδίας αυτής. Ανασκαφή: Μεγαλοπρεπές γεύμα εν τω Παρθενώνι της Ακροπόλεως. Η είδηση δημοσιεύτηκε στην εφημερίδα «Αθηνά» της 7ης Ιουνίου 1854 (αρ. φύλλου 2116).

Ανασκαφή: Μεγαλοπρεπές γεύμα εν τω Παρθενώνι της Ακροπόλεως

«Την προσεχή Πέμπτην ο στρατηγός Καλλέργης δίδει μεγαλοπρεπές γεύμα εν τω Παρθενώνι της Ακροπόλεως, παιανιζούσης της στρατιωτικής μουσικής του Ελληνικού, του Αγγλικού και του Γαλλικού στρατού. Είναι δε προσκεκλημένοι εις το γεύμα τούτο 150 άτομα της υψηλής περιωπής, εν οις και οι αξιωματικοί του Αγγλογαλλικού στρατού. Το γεύμα θέλει δωθή κατά την 2 μ.μ. ώραν και θέλει διαρκέσει μέχρι της εσπέρας, ότε η είσοδος της Ακροπόλεως θέλει επιτραπή ελευθέρας εις πάντας». Δύο ημέρες αργότερα, ο «Αιών» (9 Ιουνίου 1854, αρ. φύλλου 1497) δημοσιοποίησε την κριτική του: «Αύριον γίνεται το συμπόσιον εν τω Παρθενώνι, της Ακροπόλεως.

Η χρήση των αρχαίων μνημείων για ποικίλες εκδηλώσεις ξεκίνησε στην Ελλάδα σχεδόν μαζί με τη δημιουργία του νεοελληνικού κράτους. Επιλέξτε το χάρτη που θέλετε για το μάθημα της Ιστορίας » ΔΙΚΤΥΟ ΑΝΑΝΕΩΣΗΣ. World History Maps & Timelines.

ΔΕΚΑΕΤΙΑ 1940-1950

22 σπάνιες φωτογραφίες από την εγκατάσταση των προσφύγων του 1922 στην Ελλάδα. Οι φωτογραφίες είναι από το βιβλίο «Προσφυγική Ελλάδα»(«Refugee Greece»), Εκδόσεις INTERED-ΚΑΠΟΝ ©Κέντρο Μικρασιατικών Σπουδών, 1992 Στέγαση προσφύγων στο Δημοτικό Θέατρο Αθηνών.

22 σπάνιες φωτογραφίες από την εγκατάσταση των προσφύγων του 1922 στην Ελλάδα

Χάρτες αρχαίας ιστορίας - κλασσικοί χρόνοι. "Έφτυσα στο στόμα του παιδιού μου για να το ξεδιψάσω". Συγκλονιστικές μαρτυρίες από Μικρασιάτες πρόσφυγες για τον ξεριζωμό και τον ρατσισμό. Η πρώτη προσφυγιά: από το Θηβάσιο στην Προύσα “Γεννήθηκα το 1918.

"Έφτυσα στο στόμα του παιδιού μου για να το ξεδιψάσω". Συγκλονιστικές μαρτυρίες από Μικρασιάτες πρόσφυγες για τον ξεριζωμό και τον ρατσισμό

Φύγαμε το 1921, ξημέρωμα του νέου έτους. Ήμουν τριών χρονών. Πώς ο Γιώργος Σέφερης κέρδισε το Νόμπελ κόντρα στον Πάμπλο Νερούδα και τον Σάμιουελ Μπέκετ. Τι αποκαλύπτουν τα αρχεία της επιτροπής που άνοιξαν μετά από 50 χρόνια. «Τούτη την ώρα αισθάνομαι πως είμαι ο ίδιος μια αντίφαση.

Πώς ο Γιώργος Σέφερης κέρδισε το Νόμπελ κόντρα στον Πάμπλο Νερούδα και τον Σάμιουελ Μπέκετ. Τι αποκαλύπτουν τα αρχεία της επιτροπής που άνοιξαν μετά από 50 χρόνια

Αλήθεια, η Σουηδική Ακαδημία έκρινε πως η προσπάθειά μου σε μια γλώσσα περιλάλητη επί αιώνες, αλλά στην παρούσα μορφή της περιορισμένη, άξιζε αυτή την υψηλή διάκριση. Θέλησε να τιμήσει τη γλώσσα μου, και να – εκφράζω τώρα τις ευχαριστίες μου σε ξένη γλώσσα. Σας παρακαλώ να μου δώσετε τη συγγνώμη που ζητώ πρώτα πρώτα από τον εαυτό μου» Έτσι ξεκινά ο ευχαριστήριος λόγος του ποιητή Γιώργου Σεφέρη όταν στις 10 Δεκεμβρίου του 1963 παρέλαβε στην Στοκχόλμη το Νόμπελ Λογοτεχνίας.

Ο λόγος που εκφώνησε ήταν γραμμένος στα Γαλλικά. Η τελευταία «στημένη» βόλτα του βαριά άρρωστου βασιλιά Παύλου παραμονές εκλογών. Θέλησαν να δείξουν ότι είναι υγιής, λίγες μέρες πριν πεθάνει (βίντεο και φωτογραφίες) Ετικέτες: αποκλειστικές φωτογραφίες, βασιλιάς Παύλος, βόλτα, εκλογές, θάνατος, Μικρολίμανο, ντοκουμέντο, παραπλάνηση, στημένη, φωτορεπόρτερ.

Η τελευταία «στημένη» βόλτα του βαριά άρρωστου βασιλιά Παύλου παραμονές εκλογών. Θέλησαν να δείξουν ότι είναι υγιής, λίγες μέρες πριν πεθάνει (βίντεο και φωτογραφίες)

Συγκινητικά πλάνα από τη Μικρασιατική καταστροφή. Βγήκαν από το σεντούκι 86 χρόνια μετά την τραγωδία. Σπάνιες εικόνες της Σμύρνη και της προσφυγιάς. Το βίντεο είναι ένα σπάνιο ντοκουμέντο που δείχνει σε σχεδόν 10 λεπτά, όλη την ιστορία της καταστροφής της Σμύρνης.

Συγκινητικά πλάνα από τη Μικρασιατική καταστροφή. Βγήκαν από το σεντούκι 86 χρόνια μετά την τραγωδία. Σπάνιες εικόνες της Σμύρνη και της προσφυγιάς

Ο άνθρωπος που βρισκόταν πίσω από την κάμερα λεγόταν Τζορτζ Μαγκάριαν και ήταν απόφοιτος του «Αμερικανικού Κολεγίου» του Ικονίου της Μικράς Ασίας. Στα πλάνα που τράβηξε φαίνεται η ζωή στη Σμύρνη πριν από την καταστροφή. Στην προβλήτα αλλά και στους εμπορικούς δρόμους της πόλης, συνυπάρχουν ειρηνικά Έλληνες και Τούρκοι. Αμέσως μετά ακολουθούν συγκλονιστικές εικόνες από την καταστροφή της πόλης και τον διωγμό των Ελλήνων. Αυτοκράτειρα Ειρήνη. Η ραδιούργα Αθηναία που σκότωσε ακόμη και τον γιο της για να ανέβει στο θρόνο του Βυζαντίου. Το 769 η Ειρήνη, μια πανέμορφη κοπέλα από την Αθήνα, παντρεύτηκε τον διάδοχο του βυζαντινού θρόνου, Λέοντα Δ’.

Αυτοκράτειρα Ειρήνη. Η ραδιούργα Αθηναία που σκότωσε ακόμη και τον γιο της για να ανέβει στο θρόνο του Βυζαντίου

Το πώς επιλέχθηκε η ορφανή Αθηναία παραμένει άγνωστο, σε αντίθεση με την ταραχώδη ζωή της. Ο σύζυγός της και ο πατέρας του ο Αυτοκράτορας Κωνσταντίνος Ε’, ήταν φανατικοί εικονομάχοι και επέλεξαν μία γυναίκα από την Αθήνα, την περιοχή της Αυτοκρατορίας που κατοικούσαν ως επί το πλείστον εικονολάτρες. Studentsfriend.com. World History : HyperHistory. World History : HyperHistory. Πόλεμος - Κατοχή - Αντίσταση.

Γιατί οι Ελληνες «ξεχνούν» τον Μεγάλο Πόλεμο; Στις 28 Ιουνίου συμπληρώνονται εκατό χρόνια από τη δολοφονία του αρχιδούκα Φραγκίσκου Φερδινάνδου της Αυστρίας, διαδόχου του θρόνου της Αυστροουγγαρίας, από τον 20χρονο Σερβοβόσνιο Γκαβρίλο Πρίντσιπ.

Γιατί οι Ελληνες «ξεχνούν» τον Μεγάλο Πόλεμο;

Το γεγονός αποτέλεσε την αφορμή της έναρξης του Α' Παγκοσμίου Πολέμου καθώς η Αυστροουγγαρία, ακριβώς έναν μήνα μετά και αφού είχε προηγηθεί ένα τελεσίγραφο για τους τύπους, κήρυξε τον πόλεμο στη Σερβία. Σε ελάχιστο χρόνο κινητοποιήθηκαν Ρώσοι και Γάλλοι στο πλευρό των Σέρβων, κατόπιν οι Γερμανοί στο πλευρό της Αυστροουγγαρίας, για να εμπλακούν εντέλει όλες οι μεγάλες δυνάμεις της εποχής. Στην Ελλάδα ασχολούμαστε πολύ με τον επόμενο Παγκόσμιο Πόλεμο αφήνοντας στο ημίφως τον πρώτο, ο οποίος όμως είχε τεράστιες συνέπειες στην πορεία της χώρας στον 20ό αιώνα.

Η Νέα Υόρκη "ποζάρει". Το 2014 συναντά το 1872 σε ένα καταπληκτικό φωτογραφικό παιχνίδι (βίντεο) Το παρελθόν της Νέας Υόρκης ζωντανεύει μέσα από φωτογραφίες που τράβηξε ο Jordan Liles, ακριβώς από την ίδια γωνία που είχε στήσει την κάμερά του ο πρωτοπόρος συνάδελφός του, George Bradford Brainerd, το διάστημα από το 1872 έως και 1887.

Η Νέα Υόρκη "ποζάρει". Το 2014 συναντά το 1872 σε ένα καταπληκτικό φωτογραφικό παιχνίδι (βίντεο)

Από τον Αύγουστο του 2013 έως και τον Απρίλιο του 2014, ο Liles χρειάστηκε να στήσει πολλές φορές τη μηχανή για να πετύχει τη σωστή θέση της κάμερας, σε σχέση με το ύψος της από το έδαφος, να προσαρμόσει τον τύπο του φακού και να υπολογίσει την εστίαση. Το αποτέλεσμα δείχνει ότι μάλλον τα κατάφερε και είναι εντυπωσιακό, πως υπάρχουν σημεία της πόλης που παραμένουν σχεδόν αναλλοίωτα μετά από σχεδόν 150 χρόνια! ΥΠΟΘΕΣΗ ΠΑΤΣΙΦΙΚΟ. Τον Απρίλιο του 1849 η ελληνική κυβέρνηση αναμένει, μετά βαΐων και κλάδων, τον Γερμανοεβραίο τραπεζίτη Τζέημς Μάγιερ Ρότσιλντ της γνωστής οικογενείας.

ΔΙΚΤΑΤΟΡΙΑ ΚΑΙ ΣΧΟΛΕΙΟ. To κείμενο αποτελεί μέρος της πολύ ενδιαφέρουσας εργασίας της κ. Κουτσουρά Ζωής στο πλαίσιο του μεταπτυχιακού προγράμματος του ΠΤΔΕ ΑΠ.Θ. (2008) 1.1. Τα ελληνοχριστιανικά ιδεώδη ως θεμέλιος λίθος της εκπαίδευσης Ο έλεγχος των προγραμμάτων της διδακτέας ύλης από ένα καθεστώς αποτελεί την αποτελεσματικότερη μέθοδο επηρεασμού της διαδικασίας της πολιτικής κοινωνικοποίησης των μαθητών/τριών (Τερλεξής,1999: 138).

Στην περίπτωσή μας, πρώτη κίνηση της χούντας για την εκπαίδευση ήταν ο αναγκαστικός νόμος 129/1967.Σύμφωνα με τον Αναγκαστικό Νόμο 129 της 19-9-67 βασικός σκοπός της εκπαίδευσης ορίζεται η ελληνοχριστιανική αγωγή και μόρφωση των ελληνοπαίδων. 1940: Η στρατηγική «μυωπία» του Παπάγου και οι αϋπνίες του Μεταξά. Ο Στρατάρχης Αλέξανδρος Παπάγος χτύπησε την πόρτα του υπ’ αριθμ. 2 άνδρα του καθεστώτος και στενού φίλου του δικτάτορα, υφυπουργού Δημοσίας Ασφαλείας Κωνσταντίνου Μανιαδάκη. Ήταν ένα ραντεβού που σίγουρα δεν χωρούσε αναβολή. Ο Παπάγος, Αρχηγός του ελληνικού στρατού από το 1936, κουβαλούσε έναν χαρτοφύλακα. Μπαίνει στο δωμάτιο και ανοίγει πάνω στο τεράστιο από μαόνι γραφείο του Υφυπουργού έναν μεγάλο χάρτη για να του ρίξει μια ματιά ο τελευταίος.

Ήταν σαφές ακόμα και για έναν αδαή στα στρατιωτικά θέματα ότι οι ιταλικές δυνάμεις είχαν λάβει επιθετική διάταξη στη νότια Αλβανία ενώ τα ελληνικά σύνορα ήταν στρατιωτικά απογυμνωμένα. Έρασμος,1466-1536 (Erasmus Desiderius) Ο Έρασμος ή Erasmus Desiderius έμεινε στην ιστορία ως φιλόλογος, θεολόγος και μεγάλος ουμανιστής σε μία περίοδο μάλιστα , όπου η ελεύθερη σκέψη και τα υποτυπώδη ανθρώπινα δικαιώματα , μόλις άρχισαν να διαφαίνονται στον ορίζοντα. Γεννήθηκε μάλλον το 1466 στο Ρότερνταμ και πέθανε στην Ελβετία το 1536.Το όνομα Έρασμος είναι εξελληνισμένη μορφή του κανονικού του ονόματος που ήταν Desiderius.

Σπούδασε στη Γαλλία, την Ιταλία και την Αγγλία. Διορίστηκε καθηγητής στο Πανεπιστήμιο της Οξφόρδης και το 1505 αναγορεύθηκε διδάκτωρ στο πανεπιστήμιο του Τορίνο. Υπήρξε πολυγραφότατος, διακεκριμένος για τη γλαφυρότητα και ιδιαίτερα την καυστικότητα του. Γουτεμβέργιος (1397-1468) Στις αρχές του 15ου αι., εκτός από το χαρτί και την μελάνη, η χρήση των αρχικά ξύλινων κινητών τυπογραφικών στοιχείων έγινε γνωστή από την Κίνα και στην Ευρώπη. Τα στοιχεία, όμως αυτά, είχαν το ελάττωμα ότι καταστρέφονταν εύκολα και ήθελαν συχνά αντικατάσταση. Η λύση στο πρόβλημα βρέθηκε, το 1450, από τον Johannes Genfleisch zur Laden, από το Mainz (Μάιντς, Μαγεντία) που είχε το παρατσούκλι Gutenberg (Γκούτενμπεργκ, Γουτεμβέργιος, 1397-1468).

Πολιτιστικές Διαδρομές. Untitled. ΙΣΤΟΡΙΚΑ ΓΕΓΟΝΟΤΑ-ΣΑΝ ΣΗΜΕΡΑ. * Ο ΕΜΦΥΛΙΟΣ ΠΟΛΕΜΟΣ ΣΤΗΝ ΚΑΘΑΙΡΕΣΗ ΤΟΥ ΝΙΚΟΥ ΖΑΧΑΡΙΑΔΗ. Θανάσης Δ. Σφήκας Από το 20ό Συνέδριο του ΚΚΣΕ στις Ολομέλειες της ΚΕ του ΚΚΕ Eνώ ακόμη διαρκούσε το 20ό Συνέδριο του ΚΚΣΕ, «[τον] πήραν από τη Συνεδρίαση του ΧΧ Συνεδρίου ΚΠCC 21.2.56».1 Tην ίδια ημέρα, στις 21 Φεβρουαρίου 1956, τον πήγαν να συναντήσει για πρώτη φορά – θα ακολουθούσαν άλλες δύο συναντήσεις, στις 25 και 26 Φεβρουαρίου – τα μέλη της Διεθνούς Επιτροπής των έξι Κομμουνιστικών Κομμάτων της Κεντρικής και Ανατολικής Ευρώπης, στις οποίες ζούσαν Έλληνες πολιτικοί πρόσφυγες μετά το 1949. ΙΣΤΟΡΙΚΟΙ ΧΑΡΤΕΣ. Η «Ο.Π.Λ.Α» και η εμφυλιοπολεμική ανάγνωση της ιστορίας. Κύριες προϋποθέσεις από μεθοδολογική σκοπιά όταν κανείς επιχειρήσει το δικό του αφήγημα σε σχέση με μια ιστορική περίοδο ή διαδικασία είναι να αναλύσει τις σχέσεις που συγκροτούν τη διαδικασία αυτή, να καταστήσει συνεκτική την αφήγηση και να διατηρεί σαφή εικόνα της σχέσης που το ενέργημά του έχει με την εκάστοτε συγκυρία.

Το τελευταίο είναι και το πιο σημαντικό: με τον τρόπο αυτό, και έχοντας πλήρη επίγνωση των επιπτώσεων της αφήγησης αυτής σε σύγχρονα επίδικα πολιτικά αντικείμενα, διεκδικεί τη δυνατότητα να περιορίσει τα ιδεολογικά προσκόμματα που συναντά και τον συναισθηματισμό που κάθε διανοητική προσέγγιση περιέχει, ιδίως έναντι γεγονότων που έχουν περιενδυθεί και ενσωματώσει, και έτσι έχουν παραδοθεί στον ιστορικό και τον απλό πολίτη, την «οργή» του κόσμου της Εθνικοφροσύνης.

Χάρτες Β' Παγκόσμιου Πολέμου. ΕΚΛΟΓΕΣ 1961 ΒΙΑ ΚΑΙ ΝΟΘΕΙΑ.

ΝΕΟΤΕΡΗ ΙΣΤΟΡΙΑ Α ΠΕΡΙΟΔΟΣ 1821-1862