background preloader

Dona

Facebook Twitter

Las aventuras de Jane Dieulafoy, la francesa que violó la ley al ponerse pantalones y descubrió fabulosos tesoros persas. Atles de la cacera de bruixes. URBANIDAD. Ana Espinosa. Las Mujeres ante La Inquisición (Antonio Fernaández Luzón) Brussel·les vol que les empreses hagin d'informar sobre les diferències de sou per gènere. We and our partners do the following data processing based on your consent and/or our legitimate interest: Personalised ads and content, ad and content measurement, audience insights and product development, Precise geolocation data, and identification through device scanning, Store and/or access information on a device.

Brussel·les vol que les empreses hagin d'informar sobre les diferències de sou per gènere

Todos los programas de historia en Carne Cruda. Así eran las postales antiguas con chistes machistas que mandaban familiares y amigos. Cuando el teléfono era un lujo y viajar cosa difícil, entre amistades, seres queridos y familia variada se enviaban postales.

Así eran las postales antiguas con chistes machistas que mandaban familiares y amigos

Era muy común acordarte de alguien y hacerle llegar una postal graciosa, con algún chiste sencillo, que por detrás se dedicaba y en la que se mandaban recuerdos. La editora Raquel Manchado lleva años investigando la misoginia y la cultura de la violación en el humor gráfico y haciéndose con un arsenal de estas postales. Publica fanzines y libros desde su editorial Antorcha Ediciones e imparte charlas sobre la cuestión. Este jueves 4 de marzo es la siguiente, en el Museo Reina Sofía. Las ilustraciones de las postales también nos hablan de la cultura popular de aquellos tiempos, del sentir de la calle y de cómo era el humor. Las postales son herramientas de pedagogía que mediante el humor incluían el mandato de lo válido y lo socialmente correcto.

Publicacions quaderns13. Cdoc guialectura feminismes. Pastwomen.net. Youtube. Youtube. ¿Cuánto sabes sobre historia del feminismo? Ni la cacera ni l’art eren només cosa d’homes a la prehistòria (Sílvia Marimon) Les petjades acostumen a ser fràgils i efímeres, però quan es conserven poden explicar moltes coses.

Ni la cacera ni l’art eren només cosa d’homes a la prehistòria (Sílvia Marimon)

Ara bé, el relat pot canviar segons qui l’explica. Les petjades humanes més antigues que es conserven són a Laetoli, a Tanzània, i tenen 3,6 milions d’anys. N’hi ha d’homes i de dones, i ni tan sols sabem si són del mateix dia, però les reproduccions tendien a mostrar un home caminant primer i darrere, seguint-lo, la dona amb el fill als braços. Res evidencia que fos així, però aquest és el discurs que s’ha anat repetint. The New Yorker publicava el 21 de gener de 1980 un acudit en què es mofava d’un dibuix en què quatre dones de la prehistòria dibuixaven a la seva cova.

La catalana Anna Navarro, escollida la dona més influent en l'àmbit de la tecnologia. Les dones cobren 400 euros mensuals menys que els homes. Tot i una lleugera millora, la bretxa salarial de gènere continua enquistada.

Les dones cobren 400 euros mensuals menys que els homes

El salari mitjà de les dones a Espanya el 2019 va ser de 1.773 euros, 400 menys que el dels homes, que es va situar en 2.173,6 euros, segons les dades publicades divendres per l’Institut Nacional d’Estadística (INE) basades en l’Enquesta de Població Activa (EPA). Clotilde Cerdà / Esmeralda Cervantes, una dona davant d'una època (Del 22.07.20 al 04.10.20) . Palau Robert. Clotilde Cerdà i Bosch és filla de l’enginyer Ildelfons Cerdà, responsable del projecte urbanístic de l’Eixample, i de Clotilde Bosch, pintora.

Clotilde Cerdà / Esmeralda Cervantes, una dona davant d'una època (Del 22.07.20 al 04.10.20) . Palau Robert

Als tres anys, a causa de la separació del matrimoni, Clotilde va deixar la seva llar de Barcelona per marxar amb la seva mare cap a Madrid. El seu bateig artístic com a Esmeralda es deu a l'escriptor francès Victor Hugo, que li va donar el nom de la protagonista de la seva novel·la Nostra Senyora de París. Esclata el rebombori del pa: la revolta de les dones. Tal dia com avui de l'any 1789, fa 228 anys, esclatava a Barcelona una revolta urbana -inicialment protagonitzada per les dones- que s'anomenaria el Rebombori del Pa.

Esclata el rebombori del pa: la revolta de les dones

L'esclat d'aquesta revolta era la culminació d'una situació de descontentament social que tenia el seu origen en l'increment brutal dels preus dels productes bàsics d'alimentació. Especialment el pa -la base de la dieta alimentària de les classes populars-, que en un període de 6 mesos havia incrementat el preu un 50%. Les dones de les classes populars, que sostenien la família amb el salari molt limitat del marit, es van revoltar i van cremar el Pastim, el forn central del municipi de Barcelona.

Rosalía i Pharrell Williams, junts contra l'"algoritme masclista" de les plataformes. Rosalía i Pharrell Williams no només estan conjurant gustos musicals en un nou projecte musical.

Rosalía i Pharrell Williams, junts contra l'"algoritme masclista" de les plataformes

La cantant de Sant Esteve Sesrovires i el productor nord-americà, conegut per èxits com "Happy", han denunciat conjuntament "l'algoritme masclista" de les plataformes de streaming. En una conferència virtual organitzada per Billboard des de Miami, els dos músics han demanat un ambient "més favorable" per a les dones a la indústria musical, perjudicades per les dinàmiques de plataformes com Spotify, Deezer, Apple Music i Pandora. Rosalía ha insinuat que en alguna col·laboració l'han posicionat en un segon pla perquè els homes que també hi participaven comptaven amb més reproduccions que ella a les plataformes: "Hi ha artistes grans, que tenen molts números, i que per l'algoritme interessa que estiguin com a "main artists" i ella com a "feature".

Això fa que ells tinguin tot el benefici mecànic i ella no el tingui. Pharrell Williams, impressionat per Rosalía. Dies de transició 10 - El depertar de les dones: la lluita feminista. Duoda:collection:Momentos. Ser dona a la Catalunya medieval. L'any 1040, una jueva anomena­da Rahel signava a Girona, de pròpia mà i en hebreu, un docu­ment de venda d'una vinya situ­ada fora muralles.

Ser dona a la Catalunya medieval

És un dels pri­mers testimonis de presència ju­eva a la ciutat, i ratifica la participació plena d'aquestes dones en la història. Rahel actuava amb identitat pròpia i no li calia cap referència masculina per fer una transacció legal d'una propietat seva. I, a més, sabia escriure, fet que no era gens comú en aquells temps. 10 dones oblidades de la història. A quatre anys, Juliana llegia i escrivia.

10 dones oblidades de la història

A dotze, dominava el llatí, el grec, el castellà, el francès i l’hebreu, i havia estudiat filosofia, teologia, música, ciències i dret. A catorze va obtenir el grau de doctora en lleis després de defensar públicament la seva tesi al Palau dels Papes d’Avinyó. Per a alguns, la sapiència de la noia era un “miracle del seu sexe”, però el seu pare, el banquer Joan Antoni Morell, hi donava una explicació ben diferent: era el resultat de bons mestres, bons llibres i vuit hores diàries d’estudi des que era molt petita. Clotilde Cerdà, l'arpista catalana que va ser pionera del feminisme i el pacifisme.

Una exposició al Palau Robert de Barcelona recorda la figura de Clotilde Cerdà, una de les millors arpistes de tot el món a finals del segle XIX.

Clotilde Cerdà, l'arpista catalana que va ser pionera del feminisme i el pacifisme

També va ser una activista lluitadora contra les desigualtats de classe i gènere. Desigualtat de gènere: les dones dediquen 10 hores més que els homes a les feines de casa. Patrimoni Cultural. Generalitat de Catalunya. Se’n parlave... n’hi havie és una mostra itinerant sobre el fenomen de la bruixeria al Pirineu i les Terres de Ponent, organitzada i produïda per la Xarxa de Museus de les Terres de Lleida i Aran. La mostra il·lustra els resultats de la recerca sobre la bruixeria impulsada des de la xarxa i duta a terme entre els anys 2015 i 2017, que aborda la bruixeria com a fenomen social i científic al Pirineu i Ponent. L’estudi ha estat coordinat per l’historiador Pau Castell, i ha comptat amb un equip format per antropòlogues i investigadors dels diferents territoris: Tòni Escala, Sara Arjó i Elisa Ros (Val d’Aran) Núria Morelló (Plana de Lleida) Carlos Guàrdia (Alt Urgell), Oriol Riart (Pallars Sobirà), Miquel Bailach (Pallars Jussà) i Marcel·lí Corominas (Solsonès).

Dossier de premsa Preu de venda: 20€Llocs de venda: Ecomuseu de les Valls d'Àneu, Museu D. i C. de Solsona, Museu de la Conca Dellà, Museu de Cervera, Museu de la Noguera, Museu de Lleida, Musèu dera Val d'Aran. Obliguen estudiants universitàries de l'Índia a despullar-se per saber si tenen la regla. Estudiants universitàries obligades a despullar-se per veure si tenien la regla. Ho han denunciat a l'Índia un grup de 68 noies que s'allotgen en una mateixa residència de la ciutat de Bhuj, a l'estat de Gujarat. YouTube. El Renacimiento - La época de Miguel Ángel y Leonardo da Vinci (1/2) Bretxa salarial: les dones treballen gratis des d'avui en comparació amb els homes. A partir d'aquest diumenge 3 de novembre, les dones europees ja no cobraran per les seves tasques professionals si es compara amb els sous que reben els homes.

A més, només ocupen el 25% de càrrecs en consells d'administració de grans empreses, segons l'últim estudi publicat el mes d'octubre per l'Institut Europeu per la Igualtat de Gènere. L'estudi revela que les dones europees guanyen al mes un 20% menys que els homes, una xifra que a l'estat espanyol se situa en el 17%. Poca presència de la dona en càrrecs directius Espanya ha tret "la pitjor nota" pel que fa a igualtat en l'apartat de poder, que reflecteix que els càrrecs directius i de supervisió estan ocupats per homes. Tot i que la presència de la dona en el poder polític és una de les més elevades, només un 21% ocupa llocs dins dels consells d'administració de les grans empreses a l'Estat.

Menor presència al mercat laboral. Cinco mujeres de Roma, según Mary Beard. De Fulvia, la esposa de Marco Antonio, se cuenta que cuando recibió la cabeza cortada de Cicerón, agarró una aguja para el pelo y se dedicó a pinchar repetidamente la lengua del célebre orador en venganza por las invectivas que éste había dedicado a su marido. Fulvia era una mujer cruel, dominante y algo histérica.

O no. Puede que esa sea la visión que ha llegado hasta nuestros días procedente de sus enemigos varones. Y misóginos, como era en general la sociedad romana. De hecho, la información que nos ha llegado de las mujeres de la antigua Roma está teñida muy mayoritariamente de esa misoginia, cuando hay información sobre ellas, claro. Beard, catedrática de estudios clásicos en la universidad de Cambridge y premio Princesa de Asturias en el 2016, fue nombrada esta semana doctora honoris causa por la Universitat Oberta de Catalunya.

Hersilia. Allia Potestas. Perpetua. Exposició ‘Enginy (in)visible. Dones i tecnologia: passat, present i futur. Exposició ‘Enginy (in)visible. Dones i tecnologia: passat, present i futur. Tres dones comanden l'avió caçahuracans a l'ull del Dorian - El temps. Flamenca - Traducció, pròleg, notes a cura d’Anton M. Espadaler. 'Flamenca': la novel·la occitana del segle XIII que va inspirar Rosalía. 17 d’octubre de 1385. Qui serà el rei Joan I escriu a la seva esposa, Violant de Bar, per demanar-li que digui a ‘Na Beatriu de Queralt que En Garau, son marit, és així enflamat ab la flamencha que no l’hic havem pogut fer partir, bé que·ns ha promès que se’n irà ab nós con irem d’aquí’.

No és que el rei Joan volgués advertir Beatriu de Queralt que el seu marit festejava amb una joveneta de Flandes, sinó que, segurament, era tan absort llegint la novel·la Flamenca que no podia deixar-la per a res. Gairebé set segles més tard, aquesta novel·la occitana del segle XIII, d’autoria desconeguda, ha estat font d’inspiració d’un dels discs revelació a escala mundial del 2018: El mal querer, de Rosalía. Judith Duportail: “Tinder vol construir parelles desiguals en les quals l’home sempre sigui superior” En temps de big data i d’escàndols com el de Cambridge Analytica, la innocència respecte a les xarxes socials cada vegada és més feble. El que possiblement ningú s’espera és que, després d’un temps utilitzant la web de dating més famosa del món, l’empresa disposi d’un registre de 800 pàgines de cada usuari.

Madre estaba harta de ver ropa de niña demasiado corta, así que tuvo una idea de negocio. Difusión de un vídeo sexual de una empleada en el trabajo: por qué debe responsabilizarse la empresa. La muerte de una trabajadora de Iveco, que se suicidó el sábado tras la difusión en su fábrica de un vídeo de contenido sexual suyo, está siendo investigada por las autoridades y ha abierto muchos interrogantes.

Uno de ellos es si Iveco puede tener alguna responsabilidad en lo sucedido y, de manera general, si una empresa debe responder en una situación de este tipo, en la que parte de su plantilla comparte un vídeo íntimo de una trabajadora o trabajador sin su consentimiento. Siri i Alexa perpetuen el sexisme, segons la Unesco. Una nueva teoría para explicar el misterio del manuscrito Voynich lo relaciona con la Corona de Aragón.

Mujeres olímpicas en la antigua Grecia ~ Mujeres en el Deporte. La NASA anul·la el primer viatge espacial només amb dones per falta de roba de talla M. La NASA havia anunciat amb orgull que a final de mes es faria el primer passeig espacial amb tripulació només femenina, però finalment ha hagut de cancel·lar-ho perquè a l'Estació Espacial Internacional només tenen un vestit de talla mitjana. Una esportista d'elit rep milers de comentaris masclistes per una foto seva xutant. La noia del ganxo, pionera del bàsquet femení, als 102 anys: “Si vols ser optimista, has de ser esportista” La Sagi, una pionera del Barça - Sense ficció.

Ideologia de gènere (Marina Subirats) Narcisa Freixas, la compositora dels infants. Hojas que caen: Ana María Martínez Sagi, atleta, escritora y feminista. □‍□Al cos de #BombersBCN el treball en equip és clau. Què és ser bombera per la Clara i la Míriam? □□ #DiaDones19… Quantes dones hi ha al cos de Bombers de Barcelona? Cambio de roles entre el hombre y la mujer. La vida de las mujeres en la Grecia antigua. Mujeres en la historia. El pigment blau en una dent, nova pista sobre el paper de la dona a l'Edat Mitjana. Dona – Sons de l'Edat Mitjana. Edu3.cat. Día Internacional de la Mujer,<br>8 de marzo. Pandora. Quina reina es va vestir d'home per entrar a la cartoixa d’Escaladei? Duoda, una mare forta en la distància. Un blog de la Cátedra de Cultura Científica de la UPV/EHU. Institutd. TÈRBOL ATZUR. Mujeres de la Ciencia en EL PAÍS. Universitat Rovira i Virgili. Exposicio Dones Ciencia. Maria Dolors Bargalló. Feminista i propagandista d'Esquerra - Fundació Josep Irla.

MdN: Mujeres de Novela. Ida Lewis. Dolors Aleu i Riera. Diccionari biogràfic de dones. 18 dones invisibles de la nostra història. Universitat Rovira i Virgili.