background preloader

Vikingatiden

Facebook Twitter

Fandom powered by Wikia. Baksidetext: innehåller nio mustiga sagor om vikingarnas hjältar och deras äventyr.

Fandom powered by Wikia

Lena Stiessel återberättar både kända och mindre kända sagor ur den nordiska mytologin och den isländska sagoskatten. Till varje saga hör ett faktaavsnitt som kopplar sagans personer och händelser till historiska fakta. — ofta finns ett korn av sanning i sagan! Karta Vikingasagor - förord Völsungasagan av Lena Stiessel (Drama) Aslögs saga av Lena Stiessel (Drama) Ragnar Lodbroks saga av Lena Stiessel (Drama) Sagan om Beowulf av Lena Stiessel (Drama) Rolf Krakes saga av Lena Stiessel (Drama) Runskrift2016pdf. Runskrift2016pages. Södra Ölands Pedagogiska Skolbiblioteks Blogg. Skön: Hcg Hauger, Torill T., Flykten från vikingarna 1981 Hcg Crossley-Holland, Kevin, Nordiska gudasagor 1993 Hcg Ahlström Arcini, Caroline, Vikingarna visar tänderna 2011 Nilsson, Per-Anders, 1963-, Historia i bild :; vikingatiden 1995 Hcg Hauger, Torill T., Korpflickan 1990 Hcg Hauger, Torill T., Sigurd Drakdräparen 1983 Hcg Peterson, Hans, Sjörövarna kommer!

Södra Ölands Pedagogiska Skolbiblioteks Blogg

Hcg Jonsson, Runer, Vicke Viking 1963 Fakta: uKb Bengtsson, Torsten, Vikingar 1. uppl. 2011 uKb Clare, John D., Följ med till vikingatiden 1993 Kb.2 Holmblad, Lars, Vikingarnas värld 2001 Webbsidan tror jag att ni kommer att klara er med länge. Filmer från AV Media: från 10 år 18 min Om att vara 10 år på vikingatiden, hur man bodde, runor och om hur man trodde att världen såg ut och mycket annat. Från 7 år 7 min Vikingar – myter och runor Vikingar – runor och myter. Från 12 år 45 min Till grund för TV-serien ”Sveriges historia” med Dick Harrison och Martin Timell ligger den allra senaste forskningen och ett nytt sätt att se på historien. Vikingatiden. Draw-a-Viking-Ship.

Vikingatid.

Film

Vikingatiden studiematerial SFI. Vikingar. Odens rike: Ragnarök. I vikingarnas tro kallas berättelsen om när jorden går under och tiden tar slut för Ragnarök.

Odens rike: Ragnarök

Det är det sista stora slaget där Loke har bytt sida och slåss tillsammans med jättar och monster mot gudarna. Lena hälsar på hos smeden som gör vikingarnas livsfarliga och fruktade svärd. Vikingarna är övertygade om att han har magiska krafter, han som kan göra det hårda järnet alldeles mjukt. Lena testar bågskytte och tittar i vikingarnas utrustningsrum där det finns hjälmar, brynjor och en konstig yxa som är till för att kasta på fiender. Här kan du skapa egna klipp ur programmet Hjälp Stäng 1. Se en film om hur man skapar klipp. DelaKopiera länken genom att trycka ctrl+C på PC eller cmd+C på Mac. Historiepolisen: Leif Eriksson. Historiepolisen har anhållit en person som utger sig för att vara vikingen Leif Eriksson.

Historiepolisen: Leif Eriksson

Det finns starka misstankar om att den anhållne helt enkelt har stulit Leif Erikssons identitet. I förhöret berättar han bland annat om sitt liv och sin spännande upptäcktsresa till Nordamerika. Han tvingas också berätta allt han vet om vikingatiden och runstenar. Frågan är om den anhållne ljuger eller talar sanning? Här kan du skapa egna klipp ur programmet. Historia ÅK 4-6 "Vikingatiden: skeppen och resorna "

Vikingatiden

Kunskapsbanken, Vikingar. Vikingar Vår målsättning och syftet med Kunskapsbanken är att tillhandahålla bra, användarvänligt studiematerial på årets tema, vikingar, för användning i skolår F-9. att med hjälp av webbsajten Unga Fakta kunna överföra kunskapen och delar av materialet till konkreta klassrumsprojekt i grupp eller enskilt. att med hjälp av text, bild och utskriftsvänliga förslag på klassrumsprojekt, skapa en kreativ skolmiljö med ett upplevelsebaserat lärande som både är lärorikt, utvecklande och roligt.

Kunskapsbanken, Vikingar

Sajten om vikingar kan användas på många olika sätt. Handledningarna under respektive knapp är endast förslag på hur man kan lägga upp undervisningen. Vill man inte använda hela materialet går det självklart bra att endast nyttja delar av detsamma, t ex för vissa moment eller för ett fördjupningsarbete, eller kanske bara använda pysselsidorna som ett komplement till den traditionella undervisningen i klassrummet.

Mycket nöje, önskar vi på Unga Faktas redaktion. SO/ Historia. Pyssel. Historiska museet har gjort enkla pyssel för pysselglada barn i åldrarna 5–11 år.

Pyssel

Våra pyssel har kopplingar till föremål eller utställningar i museet och är i formatet PDF och ska skrivas ut på skrivare. Räkna lejon Leta efter örnar, gripar och lejon i en gammal bonad från medeltiden. Gör ett stenåldershalsband Gör ett trovärdigt stenåldershalsband med cernitlera och lädertråd. Rita en skattkarta Göm något värdefullt och rita en egen skattkarta. Färglägg en vikingagård Här kan du färglägga och rita in egna detaljer som gör bilden mer levande. Gör ett vikingaskepp Klipp och klistra ett vikingaskepp och dekorera det med färg och detaljer. Rita färdigt bilden Mannen hälsar på någon. Gör en brudkrona Klipp ut och färglägg en egen brudkrona med gnistrande ädelstenar. Gör en hjälm-mask Klipp ut en mask för ansiktet som föreställer en dyrbar hjälm från järnåldern. Gör ett bokmärke Måla och klipp ut en fågel att använda som bokmärke.

Bygg modellhus från Birka Här kan du klippa ut och bygga modellhus i papper.