background preloader

Grej of the day

Facebook Twitter

Sida10. Varför heter det polkagris?

sida10

Jo, för att när Amalia Eriksson år 1859 började sin tillverkning av denna grännagodsak så kallade hon dem polkagrisar efter dels den dans, polkan, som var på modet just då; och dels efter ordet gris som i äldre svenska betyder just 'karamell'. Det kan också komma sig av att dåtidens herrar, när de gick på dans, medförde karameller (grisar) för att bjuda damerna på. Och eftersom dansen var polka så tog man sig en polkagris mellan svängomerna! Jag skulle vilja göra egna polkagrisar. Kan ni bjuda på ett recept anpassat till ett familjkök? Javisst! Du behöver: 1 kg socker (= 11 dl cirka), 4 dl vatten, 50 gr glykos (kan uteslutas), 1 msk ättikssprit (12%), 20-25 droppar pepparmintolja, röd karamellfärg.

Redskap: En marmorskiva (helst) annars borde en tjock silikonmatta också fungera bra (i nödfall en väl rengjord diskbänk i rostfritt stål). Goda råd: Kom ihåg att jobba snabbt! 1) Koka sockret, vattnet, glykosen och ättikan i grytan. 9 Klart! Jodå! 5) Servera direkt! Powerpoint-fars-dag. Fn lågstadiet (1) FN år 2. Mänskliga rättigheter. Bockstensmannen. PP Roald Dahl. Morgonshowen. Grej-Of-The-Day-jingle.m4a. Grej of the day - delacommunity. Framsida veckans grej. Framsida GOTD. Eurovision närmar sig. Grej of the Day GODT. Wikipedia. Veckans%20grej%20(mall) Nils-Holgersson. Mängder med GOTD i alfabetisk ordning. Grej of the day lista med presentationer.

Veckans Grej of the day – Malala i rymden. GOTD. GOTD. Grej Of The Day. Häxor - Google Slides. Kickstart med kluriga frågor. Näslös beskyddare, står det på tavlan.

Kickstart med kluriga frågor

Eleverna i klass 4—5 på Västangårdsskolan i Umeå smyger sig ner i bänkarna och sneglar på de två magiska orden. De har som vanligt fått fundera på den kluriga ledtråden sedan dagen innan. Morgnarna börjar alltid lugnt och stilla med läsning. Men när lektionen väl drar i gång är det med en kickstart. — Okej, då är det dags för Grej of the Day, säger Micael Hermansson med lagom spänning i rösten och drar ner världskartan. — Vi ska till Egypten, där har vi varit förut.

Flera händer viftar i luften. »Näslös beskyddare« är nummer 117 i raden av små faktaspäckade berättelser som Micael Hermansson värmer upp med varje dag. Just i dag har Micael Hermansson gjort en enkel powerpoint-presentation för att illustrera historien. Dagens grej skrivs in i boken.Foto: Björn Wanhatalo— Det är bra att ha något att hänga upp berättelsen på.

Eleverna dokumenterar varje »Grej of the Day« i en skrivbok. En central fråga om Sfinxen i Giza är förstås varför näsan är borta. Sapmi. Kinesiska muren-microsoft powerpoint online. 31 kvinnor som är viktigare för svenska elever att lära sig om än namnen på nazistiska generaler. Under torsdagen släppte Dagens Nyheter en granskning om att historieböckerna i svenska skolan har glömt kvinnorna.

31 kvinnor som är viktigare för svenska elever att lära sig om än namnen på nazistiska generaler

I en av de granskade böckerna framgår det att det finns fler namngivna nazister än kvinnor i en tredjedel av boken. 31 nazister och 21 kvinnor. Böckerna som granskats är skrivna för den läroplan började gälla 2011och som hade högre krav på jämställhet i undervisningen. Att det trots det ser ut som det gör är orimligt. Det finns nämligen en hel drös kvinnor genom historien som svenska skolelever borde lära sig om. Här är 31 kvinnor de borde lära sig om i stället för random nazister: 1. Iransk advokat och aktivist som 2003 mottog Nobels fredspris för sitt arbete för kvinnor och barns mänskliga rättigheter. Padlet-bygg din egen informationsvägg. Grej of the Day Maersk vs Vikingaskepp. GOTD från google drive..många. GOTD om satir - Google Slides.

GOTD om GOTD - Google Slides. Kunskap är coolt! Ishotellet. Fågelås skola i Gate. Fågelås skola i Gate Gå till innehåll.

Fågelås skola i Gate

GOTD. Arbeta praktiskt med grej of the day. Jag har kört några grej of the day nu och tycker det är jätteroligt.

Arbeta praktiskt med grej of the day

Och som vanligt är det så att för att få se resultat måste man ge det tid. Med grej of the day lär sig eleverna samband, likheter och mönster. Kopplingar mellan olika saker, människor, historiska händelser är stor. Helt plötsligt så ser eleverna detta och det är dit jag vill komma. Att arbeta med grej of the day är inte så arbetsamt som man skulle kunna tro. Jag har gjort en ”roligare” skrivbok till eleverna. Jag har inte kört med Power Point ännu för jag tycker att eleverna är lite för små för så mycket text.

Eftersom de ännu inte har utvecklat sitt skrivande, men är absolut på god väg, så har vi hjälpts åt. När vi skrev om fredspristagarna hittade jag ett kort nyhetsinslag på nätet om dem. För er som nu tänker att ja ja det där med microlektion… Ja men visst, så klart tar detta mer än 10-15 minuter. För de som har svenska som andra språk är det bra med bilder. Läxan är att berätta hemma om vad grejen var. Eiffeltornet.pptx. Grej of the day.