background preloader

Réhabilitation

Facebook Twitter

Landscape Laboratory / Cannatà & Fernandes. Architects Location Design Team Riccardo Cannatà, Dario Cannatà, Bruno Silva, Marta Lemos, Nuno Castro, Francisco Meireles, João Pedro Martins Area 1387.03 sqm Project Year 2010 Photographs From the architect. The building is located in Veiga de Creixomil southwest from the historic city center of Guimarães, in a sensitive area of high landscape value, classified in accordance with the Guimarães Municipal Master Plan, as National Ecological Reserve (REN) .

The morphology of the terrain is characterized by a relative difference of height, by the presence of a water channel, dirt trails, great visibility from surrounding areas and close proximity of large green masses. The visibility that the building has from the motorway implied a series of interventions, guaranteeing that this is an element which distinguishes itself in the territory. On the inside, the main objective was to enhance the spatial character of the factory typology. Country House Renovation / Mide Architetti. Architects Location Via Lucca, 55027 Bolognana LU, Italy Area 320.0 sqm Project Year 2015 Photographs Construction Company LUCCAEDIL Infixes PALLADIO From the architect.

The project site involves an old country house, built in 1887 in the immediate neighborhood of Lucca and a most recent farmhand’s cottage. The buildings are integrated in the countryside of Lucca and maintain its typical characteristics. Inside the country house we sought to manually apply, using the traditional spatulas and sponges, natural lime-based plasters that highlight the irregular rocky surface of the walls. The exterior was deliberately kept unchanged in surface and holes, in order to maintain its historicity without sacrificing the charm. Stone House Transformation in Scaiano / Wespi de Meuron Romeo architects. Architects: Wespi de Meuron Romeo architects Location: Scaiano, 6578 Caviano, Switzerland Area: 166.0 sqm Project Year: 2014 Photographs: Hannes Henz Engineer: de Giorgi & Partners, 6600 Muralto Building Physics: IFEC Consulenze SA, 6802 Rivera Master builder: Cassaniti & Walzer SA, 6652 Tegna Carpenter: GRG Carpenteria sagl, 6595 Riazzino Plasterer: di Marco sagl, 6807 Taverne Joiner: Reto Vanzo Schreinerei, 9200 Gossau From the architect.

The original substance of this historic stone house, in the core of the village of Scaiano, consists in a main building with a cellar with vault and two floors above with kitchen, living and sleeping spaces. A later added annex, also completely made in solid natural stone, contained on the ground floor a small grape brandy distillery, on the 1.floor a room with above an attic. An exterior stone stairs and some small walls in front of the main facade, seems to have been created in the same time as the annex. Housing Rehabilitation in La Cerdanya / dom - arquitectura. Architects: dom - arquitectura Location: La Cerdanya, Spain Architect in Charge: Pablo Serrano Elorduy Area: 603.0 sqm Photographs: Jordi Anguera Collaborators: Carlota de Gispert Interior designer: Blanca Elorduy From the architect. Wood warmth The project is located in a small village in La Cerdanya.

Located on the north valley side and facing south, the dense rural core is formed by about 20 houses, is surrounded by fields and meadows where agriculture and farming are the main activities. Most buildings in the village are formed around an era. One group of constructions formed by a haystack, a barn, a warehouse, a small house and badiu belonged to our client who wanted to rehabilitate the space set and make his home and several guest pavilions. We keep the volumes of the existing buildings, rehabilitating their facades and roofs and redistributing all interior spaces. The Mill / WT Architecture. Architects: WT Architecture Location: Biggar ML12, UK Area: 150.0 sqm Project Year: 2014 Photographs: Andrew Lee, Courtesy of Wil Tunnell Main Contractor: Lawrie Construction Ltd Structural Engineer: David Narro Associates Quantity Surveyor: Robert L Riddell From the architect.

The Mill sits amongst a collection of disused farm buildings that nestle into a steep hill over looking a valley in the Scottish Borders. Although near to towns, the location is remarkably remote with open views east and west up the valley. The brief was to convert the mill building to create a modern, rural holiday home that retained much of its historic character. Spaces were to be simple, utilitarian and durable, with views framed in all directions. The mill’s distinctive long form emerging out of the hillside gives it a striking yet exposed position on the site and supported an architectural solution contained within the original walls. Restructuration of a Farm in the French Alps / Pierre-Doucerain. Architects: Pierre-Doucerain Location: Institute Of French, 23 Avenue du Général Leclerc, 06230 Villefranche-sur-Mer, France Project Year: 2013 Photographs: Courtesy of Pierre-Doucerain Collaborators: Adrien Felix-Faure architect Tilesetters : David Grange Plasterer painter : Creadecor Insulation : Bâti-vert Electrician : TMac Plumber : Madisun Mason, carpenter : Stgm Woodworker : Invernizzi (M.Berthuin) From the architect.

In 2012, Mr and Mrs S. bought an old farm in a stone village located at 1550 meters high in the French Alps. Being mountain lovers, this Parisian couple wishes to have at their disposal for their children and themselves a residential place in the core of the mountains. The village is outstanding for its solid architecture, its stone squat houses huddled all together to protect themselves from the cold weather. They are separated by narrow steep staired streets allowing the water to flow when the snow melts. Adaptation of the Inner Ward of El Real de la Jara Castle by villegasbueno arquitectura. Villegasbueno arquitectura: A thick, dense and kind blanket, trimmed off to the necessary minimum, to transform a stark interior into a space for the people.

The intervention takes place in the “Castillo de El Real de la Jara”, a fortress dating from the 14th century, located on the highest point of the hill right north of the village, in the county and Natural Park of the North Range of Sevilla. The commission was made by the Diputación Provincial de Sevilla, and has been funded by the FEDER Operational program for Andalucía for Sustainable development and social cohesion project for the North Range and South Range of Sevilla.

The castle courtyard has few historic remains of very little value localized on its northwest corner, though the fortress had a strategic situation, on the “Banda Gallega”, a defense line built to protect the south from possible portuguese invasions. Project name: EERJ. Adaptation of the inner ward of El Real de la Jara Castle. Completion date: january 2013.

Convento Das Bernardas / Eduardo Souto de Moura. Architects: Eduardo Souto de Moura Location: Tavira, Portugal Area: 8164.0 sqm Project Year: 2012 Photographs: Luis Ferreira Alves Coordenator : Tiago Figueiredo Collaborators: Elisa Lindade, Ana Rita Alves, Ana Fortuna, Tiago Coelho, João Pedro Mendes, Patrícia Sobral, Ricardo Prata, Pedro Oliveira, Isabel Neves, Diogo Guimarães, Cláudia Romão, Jorge Domingues, Junko Imamura, Marta Pinho Strutural Consultants: A2P – Estudos e Projectos, Ltda. Client: EGI – Entreposto Gestão Imobiliária, S.A. Project: December 2006 – May 2009 Site Area: 10.992m2 From the architect. The Patrimony is not a special type of project, it only needs an extra 20% of fees, as the framework is already there. It does not need “intensive care”, it only needs other types of care, as each situation is a situation, which means a house.

This is not a problem for political parties, as they all seem to say the same, from left to right wing: “To defend the Patrimony …, defend the Patrimony …”. LANDHAUS / Thomas Kröger Architekt. LANDHAUS / Thomas Kröger Architekt Architects Location Uckermarkstraße, Berlin, Germany Area 320.0 sqm Project Year 2014 Photographs From the architect. In a small village in the Uckermark, north of Berlin, a large barn has been converted into a country house with an additional independent apartment. The barn was built 140 years ago in a mixed construction of brick masonry and timber. In it’s time, an ultramodern functional building. This former cowshed along with the barn is an extremely stable building with thick stone walls, small windows upstairs and a large wooden gate below.

The centre of the house is a double height living room with fireplace. The house is designed so that the great hall is unheated and is surrounded by an enclosed and heated body of rooms. Right next to the hall and slightly elevated is the living room and a free-standing kitchen. At the gable end the holiday apartment for guests is located. Podere Navigliano / Ciclostile Architettura. Architects: Ciclostile Architettura Location: Italy Area: 600.0 sqm Year: 2014 Photographs: Fabio Mantovani Interior: Edoardo Morelli Landscape: Paolo Pejrone Structure: EN7 Thermal Installations: Massimiliano Marchesini Electrical Installations: Luca Nanni From the architect. Podere Navigliano is an antique tuscan farmhouse in the heart of Sienese Clays where nature and history are the undisputed protagonists.

This project is the evolution of thought Smallness which characterized all previous projects of the office. In this case especially the materials but also the attention to the historical context and the environment are at the heart of the project; the reinterpretation of traditional elements has allowed to find a new language, a new aesthetic inseparably linked to the tradition. Smallness in this context means the ability to find, edit and innovate materials, construction techniques and technologies specific of the site. GSE Ingenieur-Gesellschaft mbH Saar, Enseleit und Partner - Project - Museum of Art Moritzburg. Downtown / Cherem Arquitectos. Architects: Cherem Arquitectos Location: El Zocalo, Mexico Area: 3474.0 sqm Year: 2012 Photographs: Jaime Navarro Located near ‘ El Zocalo’, right in the heart of the old city where the Aztecs first settled and afterwards the Spaniards built churches and palaces using the existing stones that were part of the Aztec pyramids.

“Downtown” is settled on a magnificent palace, witness of the XVII century architecture. Known as the “Palacio de los Condes de Miravalle”, the red volcanic rock walls, the multiple doors, window quarry frames and the handmade cement tiles, along with the glorious patios and a spectacular stone-forge staircase provide the building the unique flavor of the Mexican vice regal style. The intervention preserved the original façades and the main walls, and although we took advantage of the general distribution of the space, a new order with a contemporary look was proposed, attributing a new identity and character to the building. Bicentennial Museum / B4FS Arquitectos. Architects: B4FS Arquitectos Location: Buenos Aires, Argentina Area: 6,900 sqm Photographs: Courtesy of B4FS From the architect.

The project of restoration, refurbishment and conversion of the ancient Customs building includes the recovery of the site and its transformation into a contemporary museum. The Bicentenary Museum is situated in one of Argentina’s most dense historical areas. The central objective of the work consisted in the material and symbolic recovery of the building in its whole. The glazed cover proposed to protect the yard tends to reconcile the need to “cover and protect” the actual archeological site, with the necessity of keeping the typical brightness of an open space – the former yard – and with the need to create suitable conditions for the exhibition of other cultural goods, in particular the Mural painting “Plastic Exercise”, by the Mexican artist David Alfaro Siqueiros. . * Location to be used only as a reference. Waanders In de Broeren / BK. Architecten. Architects: BK.

Architecten Location: Achter de Broeren 1, Zwolle, The Netherlands Area: 1,000 sqm Year: 2013 Photographs: Joop van Putten, Hans Westerink Contractor: Trebbe bouw Installations: Unica Graphic Design: Pankra From the architect. INTRODUCTION On Saturday the 13th of july 2013 ‘Waanders In de Broeren’ opened his doors for the general public. BK. The architectural concept of this shop in church is based on two, sometimes conflicting, elements. With keeping the central axis free you still can feel the size of the church. On the other hand the main goal of the shop off course is selling products. Our client in this project, mister Waanders, told us in our first conversation about a Dutch architect called Dom Hans van der Laan. Extension and renovation of the Ljubljana City Museum / OFIS arhitekti. Architect: OFIS arhitekti Location: Ljubljana, Slovenia Design Year: 1998-2000 Construction Year: 2000-2004 Project leaders: Rok Oman & Špela Videčnik Design Team: Rok Oman, Špela Videčnik, Rok Gerbec, Josip Konstantinovič, Karla Murovec, Damjan Bradač Competition Design Team: Rok Oman, Špela Videčnik, Lidija Dragišič, Marko Coloni Client: Mestni muzej Ljubljana Constructed Area: 2,650 sqm (existing building) / 790 sqm (extension) Structural Engineering: ELEA IC d. o. o Budget: 6,71M Euro (US $10,6M) Photographs: Tomaz Gregoric The project involves the renovation and extending of the Auersperg Palace, which is located in the heart of the protected historical city centre.

The palace and the plot have a very rich history dating from the prehistoric period to Roman and medieval times. Each era added something to the building. The competition entry suggested a spiral itinerary for the visitor through the exhibition spaces and proposed an added element to connect the wings of the palace. Bicentennial Room, Chilean National Library / A+F Arquitectos. Forn de la Vila de Llíria Restoration and Musealization / hidalgomora arquitectura. Architects: hidalgomora arquitectura Location: Calle de la Santísima Sangre, Llíria, Spain Architect Construction Manager: Javier Hidalgo Mora Chief Technical Architect Of Execution: Julio Sánchez López Area: 256 sqm Year: 2012 Photographs: Diego Opazo Graphic Design: Marta Villazón Constructor: Torremar, S.L. Budget: 473.575,21 € Developer: Ayuntamiento de Llíria The “Forn de la Vila”, a bread furnace attached to the medieval walls, is one of the most important pieces of civil gothic in Llíria (Valencia, Spain).

It was probably built in the late thirteenth century and according to its typology we can include it in traditional Valencian furnaces, historically named “Hornos de pan cocer.” As a result of a proliferation of private bread furnaces in Llíria, in the second half of XIXth century, the Forn de la Vila ends functioning as a furnace and it starts being used exclusively as a dwelling.