background preloader

Svenska/litteratur

Facebook Twitter

Dagensbok.com - en bokrecension varje dag. Historiska händelser i låtar. INTERTEXTUALITET/film,musik,ord. Intro Tema och motiv. Romeo och Julia – ett genreskrivande. När jag får frågan hur jag tänker kring min pedagogiska gärning i svenska brukar jag säga att jag balanserar mellan två ytterligheter: Den demokratiska fostran.

Romeo och Julia – ett genreskrivande

Eleverna ska vara så skickliga i att läsa, skriva och uttrycka sig att de kan reda sig i ett demokratiskt samhälle. De ska förstå en debattartikel och de ska kunna formulera en egen för att hävda sin egen åsikt. Eleverna ska förstå ett försäkringsavtal och det orange kuvertet (vilket motsvarar det LIX en vuxen medborgare ska behärska – källa?). Esaias Tegnér sade i ett tal 1820 ”Vad du ej klart kan säga, vet du ejmed tanken ordet föds på mannens läppardet dunkelt sagda är det dunkelt tänkta…”

En Julberättelse i fem verser av Charles Dickens. Vestalen är del två i en tilltänkt hörspelstrilogi om tre originella äldre damers livsöden.

En Julberättelse i fem verser av Charles Dickens

Handlingen i Vestalen är förlagd till teaterns värld. Huvudpersonen Siri Broman, teaterns sufflös, är en av dessa heroiska men stillsamma personer som utför sitt värv i det tysta, vid sidan av allt det som tilldrar sig huvudintresset. Som hennes raka motsats framstår teaterns stora primadonna Valborg, som naturligtvis ser till att hon spelar en betydande roll också i detta drama, i Siris historia.

Av sin hjältinna, Thalias trogna tjänarinna, tecknar Susanne Ringell ett mångbottnat porträtt där glimtar av ett liv vävs samman med ett nuplan där någonting har hänt: ridån skall just gå upp och Siri är försvunnen. Många olika röster, bl.a. Att läsa: på, mellan och bortom raderna. Den viktigaste kunskapen eleverna får med sig från grundskolan är förmågan att tolka texter.

Att läsa: på, mellan och bortom raderna

Här nedanför finns diverse texter inklusive medföljande frågor för att det skall vara lätt för en lärare att kopiera in allt i ett eget dokument eller websida och på så vis kunna skapa arbetsmaterial för eleverna. Att tänka på om du vill lägga in fler texter: För noveller måste författaren ha varit död 70 år.För utdrag ur böcker gäller 15/15 regeln. Max 15% av romanen eller max 15 sidor. Inga nyckelscener får avslöjas. Boksamtalsguide. Johannes Petri skola - litteraturhistoria.

Våra avtryck lektionsarbete

Ljudboksbloggen. Det här händer i hjärnan när du läser. Har du någon gång känt dig berusad av att läsa?

Det här händer i hjärnan när du läser

Blir du deppig när en bra bok tar slut? DN:s Andreas Nordström har talat med forskarna som undersöker processerna i hjärnan när vi förlorar oss i litteraturens värld. Löpare får alltid något drömskt i blicken när de pratar om runners high, det endorfinpåslag som ett riktigt hårt träningspass kan medföra. Den förlorade konsten att förlora sig i läsning.

Hur läser du?

Den förlorade konsten att förlora sig i läsning

Attackerar du texten för att få ut nyttig och användbar information? Då är risken stor att du skummar dig förbi det som hade kunnat bli ett verkligt möte. #28 Digital litteratur by Bildningspodden. Arbete med självbiografi pågår med fokus på explicit undervisning. I min nia har jag startat ett projekt med att temat självbiografi.

Arbete med självbiografi pågår med fokus på explicit undervisning

Jag delar en LPP med er. Vi har utgått från Zlatans självbiografi som exempel att härma och en modell för hur man kan göra. Vi har lyssnat på valda delar av hans bok, tittat på hur strukturen för en självbiografi ser ut. Det här kunde vi enas om: kronologisk ordning (uppväxt, födelse, familj, särskilt viktiga händelser, yrke, utbildning mm)jag-formkänslor och åsikter. Fredrik Backman. Det här är en historia som jag skrev i somras, den heter ”Och varje morgon blir vägen hem längre och längre” och handlar om att säga hej då.

Fredrik Backman

Den är förmodligen lite för lång för att vara en novell och lite för kort för att vara en roman, men jag lägger upp den som den är här och om ni inte gillar den behöver vi kanske inte bli sura på varandra för det. Om ni däremot hittar något i den som ni tycker om får ni gärna skänka vad ni tycker att det är värt till valfri välgörenhet. Hjärnfonden har till exempel bankgiro 901-1255. Det finns ett sjukhusrum i slutet av ett liv där någon, mitt på golvet, har slagit upp ett grönt tält. En människa vaknar inuti det, andfådd och skrämd, utan att veta var han är. Nyheter – Sida 2. Vi föreläste på Bokmässans seriescen för några veckor sedan, närmare bestämt den 25:e september.

Nyheter – Sida 2

Vårt tema var (förstås) ”att arbeta med serieromaner i undervisningen” och här är vi omtalade i Seriescenens summering av alla aktiviteter på denna scen under årets mässa. Seriescenens webbplats För ett par veckor sedan var vi alltså på Bokmässan. En plats för fiktiva möten. Våldsmannen. När hundarna kommer - Jessica Schiefauer. Hur uppmärksammar du Shakespeare i år? Foto lefteris Pitakakis/AP I år är det 400 år sedan William Shakespeare dog och det uppmärksammas i stora delar av världen.

Hur uppmärksammar du Shakespeare i år?

Mitt blogginlägg handlar om dramatikern, skådespelaren och dramaturgen William Shakespeare. John Hron Film. John Hron John Antonin Fritz Hron, född 25 januari 1981 i Kungälv, död 17 augusti 1995 nära Kode, var en svensk pojke som 14 år gammal mördades av ett gäng nynazister vid Ingetorpssjön nära Kode utanför Kungälv i Sverige.

John Hron Film

Händelsen. Serienocheleven.wordpress.

Novellen 13

Opinion - Opinion. 8 PLANERING. Fakta eller fiktion? STOCKHOLM En ny genre växer i bokbranschen, en litterär genre som blandar faktatexter och skönlitteratur. Var hamnar dessa böcker på biblioteket? Hur klassificeras de? Och hur ser förlagen på genren? Framsidan har mött en bokförläggare och två representanter från Kungliga biblioteket, KB, för att prata om klassificering och om gränsland och skillnader mellan facklitteratur och skönlitteratur. Använda legimus.se - Legimus. Chimamanda Ngozi Adichie: The danger of a single story. Nils Forsberg ser "Hunger games" och förundras över "Metamorfoser", ett av den västerländska litteraturhistoriens mest inflytelserika verk. Katniss Everdeen är ett med pilbågen. Hjorten står stilla bland träden en bit bort och för ett ögonblick är hon förenad med den också, så som jägaren är med sitt villebråd. Scenen kommer bara några minuter in i "Hunger games" och etablerar flera teman i filmen.

En kvinnlig Robin Hood, en Rambo med fläta? Ja, men för någon med lite insikter i den antika sagovärlden går associationerna till Diana, eller Artemis som grekerna kallade henne. Malinsklipp Pedagogisk plan BOKPROJEKT#LIVET #boksmakarna. Berättelser som berör. Läsårets sista lektion blev passande nog med ett härligt gäng ungdomar som går ut nian. Lektionen bjöd därför på sammanfattande tankar om ämnet svenska. Undervisningen har bland annat haft som syfte att: Utmana tankar genom olika berättelser (i bland annat reportage, krönikor, noveller, romaner, bilder, filmer och verkligheten)Uttrycka dessa tankar och åsikter i tal och skriftIfrågasätta det man ser, läser och hörUtveckla skrivandet i olika typer av texter En bärande grundidé som undervisningen vilar på är att den ska beröra och/eller att det ska upplevas som viktigt.

Gäss, we can! - Sydsvenskan. Kulturskribenten Thomas Steinfeld, känd också från dessa sidor, har nyöversatt den oavkortade versionen av Lagerlöfs berättelse. Drygt sjuhundra sidor har det blivit. Översättningen nominerades i våras till Leipziger Buchmesses pris. I Tyskland är ”Nils Holgersson” en älskad klassiker.

Lagerlöf har färjat generation efter generation av tyskspråkiga romantiker över fantasins hav till ett sagoland av brusande älvar och höga fjäll. INTERTEXTUALITET/film,musik,ord.

Regnbåge

Endast Eböcker ... Kulor i hjärtat. På flykt. Förföljaren. Ove. Arkan Asaad. Ison Glasgow. 2:a världskriget. Sagor och myter. Identitet/biografi. Strindberg. Arbetarlitteratur. Arbetsgång Fantasy. Dystopier. Mumin. Selma Lagerlöf. Lyrik. Gardell. Parafraser/Fan fiction - t ex Jag ringer mina bröder. Romantiken Och Skräcken. Film på minuten - Sagan om ringen.

Om cookies på våra tjänster SVT sparar viss data för att ge dig en bättre upplevelse. Genom att använda SVT:s tjänster godkänner du detta. Tips. Ett hål om dagen. Svenska (åk 6-9) Skönlitteratur. Dagboken - Skrivprojekt. Nordiske ungdomsbokbloggere. Firma Håkan Källqvist. Astrid Lindgren - Hoppa högst. Litteratur. Litteratur.