background preloader

Svenska/litteratur

Facebook Twitter

Våra avtryck lektionsarbete

Ljudboksbloggen. Det här händer i hjärnan när du läser. Har du någon gång känt dig berusad av att läsa?

Det här händer i hjärnan när du läser

Blir du deppig när en bra bok tar slut? DN:s Andreas Nordström har talat med forskarna som undersöker processerna i hjärnan när vi förlorar oss i litteraturens värld. Löpare får alltid något drömskt i blicken när de pratar om runners high, det endorfinpåslag som ett riktigt hårt träningspass kan medföra. Endorfiner är en form av naturliga opiater som kemiskt sett påminner om morfin. Det är helt enkelt kroppens eget hemkokta knark och det har en förmåga att döva känslor av smärta hos en utmattad löpare. Den förlorade konsten att förlora sig i läsning. Hur läser du?

Den förlorade konsten att förlora sig i läsning

Attackerar du texten för att få ut nyttig och användbar information? Då är risken stor att du skummar dig förbi det som hade kunnat bli ett verkligt möte. #28 Digital litteratur by Bildningspodden. Arbete med självbiografi pågår med fokus på explicit undervisning. I min nia har jag startat ett projekt med att temat självbiografi.

Arbete med självbiografi pågår med fokus på explicit undervisning

Jag delar en LPP med er. Vi har utgått från Zlatans självbiografi som exempel att härma och en modell för hur man kan göra. Vi har lyssnat på valda delar av hans bok, tittat på hur strukturen för en självbiografi ser ut. Det här kunde vi enas om: kronologisk ordning (uppväxt, födelse, familj, särskilt viktiga händelser, yrke, utbildning mm)jag-formkänslor och åsikter. Fredrik Backman. Det här är en historia som jag skrev i somras, den heter ”Och varje morgon blir vägen hem längre och längre” och handlar om att säga hej då.

Fredrik Backman

Den är förmodligen lite för lång för att vara en novell och lite för kort för att vara en roman, men jag lägger upp den som den är här och om ni inte gillar den behöver vi kanske inte bli sura på varandra för det. Om ni däremot hittar något i den som ni tycker om får ni gärna skänka vad ni tycker att det är värt till valfri välgörenhet. Hjärnfonden har till exempel bankgiro 901-1255.

Det finns ett sjukhusrum i slutet av ett liv där någon, mitt på golvet, har slagit upp ett grönt tält. En människa vaknar inuti det, andfådd och skrämd, utan att veta var han är. Nyheter – Sida 2. Vi föreläste på Bokmässans seriescen för några veckor sedan, närmare bestämt den 25:e september.

Nyheter – Sida 2

Vårt tema var (förstås) ”att arbeta med serieromaner i undervisningen” och här är vi omtalade i Seriescenens summering av alla aktiviteter på denna scen under årets mässa. Seriescenens webbplats För ett par veckor sedan var vi alltså på Bokmässan. En plats för fiktiva möten. Våldsmannen. När hundarna kommer - Jessica Schiefauer. Hur uppmärksammar du Shakespeare i år? Foto lefteris Pitakakis/AP I år är det 400 år sedan William Shakespeare dog och det uppmärksammas i stora delar av världen.

Hur uppmärksammar du Shakespeare i år?

Mitt blogginlägg handlar om dramatikern, skådespelaren och dramaturgen William Shakespeare. Shakespeare skrev 38 pjäser och 154 sonetter och många av pjäserna toppar fortfarande topplistorna över spelade verk i världen. Jag tipsar om aktuella föreställningar och andra resurser och pedagogiska handledningar för dig som vill föra vidare Shakespeares verk i klassrummet. Föreställningar med Shakespeareanknytning på Kulan Alla Shakespeares 37 verk på 97 minuter! Monologen Shakespeares dotter som spelas på Strindbergs intima teater.

John Hron Film. John Hron John Antonin Fritz Hron, född 25 januari 1981 i Kungälv, död 17 augusti 1995 nära Kode, var en svensk pojke som 14 år gammal mördades av ett gäng nynazister vid Ingetorpssjön nära Kode utanför Kungälv i Sverige.

John Hron Film

Händelsen. Serienocheleven.wordpress.

Novellen 13

Opinion - Opinion. 8 PLANERING. Fakta eller fiktion? STOCKHOLM En ny genre växer i bokbranschen, en litterär genre som blandar faktatexter och skönlitteratur.

Fakta eller fiktion?

Var hamnar dessa böcker på biblioteket? Hur klassificeras de? Och hur ser förlagen på genren? Framsidan har mött en bokförläggare och två representanter från Kungliga biblioteket, KB, för att prata om klassificering och om gränsland och skillnader mellan facklitteratur och skönlitteratur. Använda legimus.se - Legimus. Chimamanda Ngozi Adichie: The danger of a single story. Nils Forsberg ser "Hunger games" och förundras över "Metamorfoser", ett av den västerländska litteraturhistoriens mest inflytelserika verk. Katniss Everdeen är ett med pilbågen.

Nils Forsberg ser "Hunger games" och förundras över "Metamorfoser", ett av den västerländska litteraturhistoriens mest inflytelserika verk

Hjorten står stilla bland träden en bit bort och för ett ögonblick är hon förenad med den också, så som jägaren är med sitt villebråd. Scenen kommer bara några minuter in i "Hunger games" och etablerar flera teman i filmen. En kvinnlig Robin Hood, en Rambo med fläta? Ja, men för någon med lite insikter i den antika sagovärlden går associationerna till Diana, eller Artemis som grekerna kallade henne. Malinsklipp Pedagogisk plan BOKPROJEKT#LIVET #boksmakarna. Berättelser som berör. Läsårets sista lektion blev passande nog med ett härligt gäng ungdomar som går ut nian.

Berättelser som berör

Lektionen bjöd därför på sammanfattande tankar om ämnet svenska. Undervisningen har bland annat haft som syfte att: Utmana tankar genom olika berättelser (i bland annat reportage, krönikor, noveller, romaner, bilder, filmer och verkligheten)Uttrycka dessa tankar och åsikter i tal och skriftIfrågasätta det man ser, läser och hörUtveckla skrivandet i olika typer av texter En bärande grundidé som undervisningen vilar på är att den ska beröra och/eller att det ska upplevas som viktigt. Gäss, we can! - Sydsvenskan. Kulturskribenten Thomas Steinfeld, känd också från dessa sidor, har nyöversatt den oavkortade versionen av Lagerlöfs berättelse.

Drygt sjuhundra sidor har det blivit. Översättningen nominerades i våras till Leipziger Buchmesses pris. I Tyskland är ”Nils Holgersson” en älskad klassiker. Lagerlöf har färjat generation efter generation av tyskspråkiga romantiker över fantasins hav till ett sagoland av brusande älvar och höga fjäll. Till och med utopikritikens grand old man, Karl Popper, lät sig förtrollas av Nils och gåsen Akka. INTERTEXTUALITET/film,musik,ord.

Regnbåge

Endast Eböcker ... Kulor i hjärtat. På flykt. Förföljaren. Ove. Arkan Asaad. Ison Glasgow. 2:a världskriget. Sagor och myter. Identitet/biografi. Strindberg. Arbetarlitteratur. Arbetsgång Fantasy. Dystopier. Mumin. Selma Lagerlöf. Lyrik. Gardell. Parafraser/Fan fiction - t ex Jag ringer mina bröder. Romantiken Och Skräcken. Film på minuten - Sagan om ringen. Om cookies på våra tjänster SVT sparar viss data för att ge dig en bättre upplevelse.

Genom att använda SVT:s tjänster godkänner du detta. Om cookies och personuppgifter Film på minuten <div class="svtplayerCB svtPlayer-z-top svtplayerCenter-Outer"><input class="play_visually-hidden svtplayerStartButton" type="button" name="spela" value="Spela video" accesskey="p"><div class="svtplayerCBContainer svtplayerCenter-Inner"><span class="svtplayerSprite-Play"></span><span class="svtplayerTime"><time>1 min 26 sek</time></span></div></div> Använd den här videon Kopiera och klistra in koden nedan för att visa videon på din hemsida Visningen stoppad på grund av inaktivitet.

Tips

Ett hål om dagen. Svenska (åk 6-9) Skönlitteratur. Dagboken - Skrivprojekt. Nordiske ungdomsbokbloggere. Firma Håkan Källqvist. Astrid Lindgren - Hoppa högst. Litteratur. Litteratur.