background preloader

Ison -När jag inte hade nåt

Facebook Twitter

Våga vara pluggis: Svenska ♥ hiphop. Är du en av alla elever som sitter på lektionerna i svenska och funderar på varför vi inte lyssnar mer på hiphop i klassrummet?

Våga vara pluggis: Svenska ♥ hiphop

Då är du en av dem som detta blogginlägg vänder sig till. För jag har tänkt på en sak. Skolämnet svenska *hjärtar* hiphop. Vi lärare pratar mycket om pedagogiska planeringar och jag tänkte i detta blogginlägg försöka ge er en förklaring till varför hiphop är en utmärkt rubrik och ett passande tema i svenskan.

I vår kursplan står det att syftet med svenskämnet är att läsa och analysera olika texter, urskilja språkliga strukturer, ge omdömen om texter samt formulera sig och kommunicera i tal och skrift. "Undervisningen i svenska ska stimulera elevernas intresse för att läsa och skriva. "Undervisningen ska även syfta till att eleverna utvecklar förmåga att skapa och bearbeta texter, enskilt och tillsammans med andra. Rappare leker med språket.

Vad skulle du säga till Sivers om ni skulle snacka hiphop? Ambition vässar texterna. Jag har en ambition.

Ambition vässar texterna

En ambition som säger att jag ska skriva om klass 7C i Alviksskolan och deras omöjliga uppdrag: att klättra upp till himlen och vidare. Men omöjligt blev möjligt och vips är de redan där. Som Ison säger: ”Ambition sa: tänk stort, dröm större.” ”Asså wooow vad grym jag känner mig just nu! Nu är jag klar och nöjd!” ”Mitt färdiga tal!! ”Omarbetad text utkast 3. ”Efter hårt arbete är jag klar med mitt 3e utkast!!”

Tweetsen från Emelie, Adam, Edvard, Emma och de andra i klass 7C på Alviksskolan i Bromma rinner in på Twitter, liksom deras bilder av hashtaggen #talaomAMBITION. Just nu ska de skriva ett tal, ett tal till Ambition. . – Det är den svåraste, vassaste, mest språkutvecklande skrivuppgiften hittills. I klassrummet är det full fart. Ison & Fille - När Jag Inte Hade Nåt. Malinsklipp Intro Till Bokprojekt #OmJagInteHadeNåt "När Jag Inte Hade Nåt" Ison Glasgow. Ibland vill man bara försvinna + Ring/Ekman. Biografier Ibland vill man bara försvinna – en bok om Dogge DoggelitoKim Veerabuthroo NorbergAlbert Bonniers förlag LivetKen Ring och Klas EkmanAlbert Bonniers förlag .När jag inte hade nåtIson Glasgow och Emil ArvidssonBrombergs Även utan hiphopen är det tre livshistorier värda att berättas.

Ibland vill man bara försvinna + Ring/Ekman

För Dogge Doggelito, Ken Ring och Ison Glagow blev musiken ett slags räddning. Hiphopen har, precis som många andra genrer som börjat i utanförskap, blivit folklig. De egentligen väldigt olika böckerna och artisterna tecknar tillsammans en bild av Sverige, en Stockholmscentrerad bild av hiphopens historia; det börjar i förorterna Botkyrka, Hässelby och Bredäng. Ibland vill man bara försvinna, Kim Veerabuthroo Nordbergs bok om Douglas León, påminner om ett långt reportage och började som ett sådant, 2009. Kommer man nära Dogge? Ken Ring vill däremot berätta allt. Livet är svårläst. Nicholas Ringskog Ferrada-Noli menar (DN 141001) att en lysten bokbransch utnyttjat Ring. En bok, en författare: När jag inte hade nåt. Om serien Litteraturserie som bjuder problematisering, fördjupning och samhällsdebatt med utgångspunkt i facklitteratur till lärare, folkbildare, studerande och allmänhet.

En bok, en författare: När jag inte hade nåt

Debattörer och journalister samtalar med aktuella författare inom vitt skilda ämnen som till exempel politik, psykologi, historia, medicin, populärvetenskap, pedagogik och samhälle. När jag inte hade nåt – Ett kapitel ur Ison Glasgows kommande självbiografi. McDonald’s, Liljeholmen, vintern 2012 In kommer den här killen.

När jag inte hade nåt – Ett kapitel ur Ison Glasgows kommande självbiografi

Jag känner igen stilen direkt. Det är hållningen. Han måste vara ungefär fjorton, men hans ansikte ser mycket äldre ut. Inte härdat, bara äldre. Min kompis och jag sitter på McDonald’s i Liljeholmen. Killen tar två steg och pausar. Han tittar upp på menyn. På väg fram till kassan gräver killen i sin ficka några gånger. När min mamma dansade på stan var det jag som gick runt och samlade in småpengarna som kom flygande. Man ser det när den här killen plockar upp sina kronor. Killen har en väldigt lätt röst när han beställer. Nu har jag tänkt ganska länge på hur jag ska ta kontakt med honom. Min kompis säger att vi måste gå. Livet har varit ett äventyr och jag har alltid haft kul på mitt sätt.

Den här killen på McDonald’s, han är där för mat. Sånt försöker jag tänka på när jag står på McDonald’s i Liljeholmen. Det blir ändå att jag beställer kanske fem menyer. Min kompis är och hämtar sin bil. Det går ett par minuter. När jag inte hade nåt av Emil Arvidson. Glansholms Bokhandel & Antikvariat Problemet är att den mest stolpas upp i kronologisk ordning, i princip med total avsaknad av dramaturgiska komponenter.

När jag inte hade nåt av Emil Arvidson

Jag saknar lite utsvävningar och mer bakgrund" Ison Glasgow, den ene i hiphop-duon Ison&Fille har med hjälp av journalisten Emil Arvidsson skrivit en självbiografi. En bekant fnyste lite lätt åt faktumet och avfärdade den med ett ”Jaha, alla ska skriva biografier numera”. Ison Glasgow föddes i New York. LitteraturMagazinets recensent: Simon Solders Det behövs berättelser som Ison Glasgows. Tillsammans med journalisten Emil Arvidson har Ison skrivit en uppväxtskildring från hjärtat – som går rakt in i hjärtat på läsaren. LitteraturMagazinets recensent: Vesna Prekopic Information från förlaget Utgåvor Inbunden.

Ison Glasgow 15 augusti 2012 kl 13:00 - Sommar & Vinter i P1. Ison & Fille lyrics.