background preloader

Nationalism

Facebook Twitter

1800-talets ideologier. Kriget präglar fortfarande politiken - TEMASIDA: Efter krigen i det forna Jugoslavien - Utrikes. I dagarna har 20 år gått sedan massmordet i Srebrenica i Bosnien Hercegovina - det värsta massmordet i Europa sedan Andra världskriget.

Kriget präglar fortfarande politiken - TEMASIDA: Efter krigen i det forna Jugoslavien - Utrikes

För 20 år sedan tog också det blodiga inbördeskriget slut men fortfarande präglas inte minst politiken i Bosnien Hercegovina av händelserna för två decennier sedan. Hör mer om Bosnien Hercegovina - 20 år efter kriget i torsdagens Studio Ett Tidslinje: Krigen som splittrade Jugoslavien Många bosnienserber anser sig vara orättvist behandlade och vägrar fortfarande att tala om Srebrenica som ett folkmord. – Personligen tycker jag inte att det som hände var så omfattande att det ska betraktas som ett folkmord, säger Liliana Dochol. Hon arbetar på turistbyrån i staden Zvornik i östra Bosnien Hercegovina där de flesta är bosnienserber. – Det som hände har överdrivits av vissa grupper i samhället som försöker sätta sig själva på piedestal och ge en bild av att det bara var de som drabbades av tragedin, säger Liliana Dochol.

Dlh offer for historien. Historia som mening och makt. Den livsfarliga historien - nationalism och historiebruk i forna Jugoslavien. Den livsfarliga historien är ett pedagogiskt material med övningar och lärarhandledning om bruk och missbruk av historien, om nationalism och hur det kan leda till intolerans, krig och etnisk rensning.

Den livsfarliga historien - nationalism och historiebruk i forna Jugoslavien

Det handlar också om hur man går vidare efter en djup konflikt. Utgångspunkten är den nationalistiska framväxten i forna Jugoslavien under slutet av 1980-talet. I fokus står folkmordet i Srebrenica i juli 1995. Materialet riktar sig till gymnasiet och består av tre teman: Historiebruk och nationalism, Folkmordet i Srebrenica och Vägen till försoning. Delarna innehåller övningar, rollspel och texter. Lärarhandledning Handledningen beskriver materialets delar. Lärarhandledning. Filmen som bosnier glömde. Zana Marjanovic spelar den kvinnliga huvudrollen Marko Hoare skrev på sin blog 2012 att “Angelina Jolies regidebut, In The Land of Blood and Honey är svårt att titta på.”

Filmen som bosnier glömde

Svårt att se i den meningen att, det går inte att hitta den. När det gäller här i Sverige, så har det inte släppts, och det verkar inte finnas någon information om när eller var det blir – absolut inte på filmens officiella hemsida, och det har inte vad jag vet förekommit några recensioner av filmen här i Sverige. Jag lyckades se filmen i vintras då en vän delade en länk på Facebook, men det slutar där. Filmen har inte haft biopremiär i Sverige och nu när september månad 2012 närmar sig slutet så har den fortfarande inte haft DVD-premiär i Sverige. Jag måste säga att jag såg fram emot att se den här filmen mest pga att det var enligt förhandssnacket första gången en utländsk regissör hade gjort en film om Bosnien-kriget och träffat rätt. Goran Kostic. Jolies film drabbad av hot och trakasserier. Filmen, In the land of blood and honey, är enligt regissören själv gjord för att påminna världen om det fruktansvärda krig i Bosnien som bröt ut för 20 år sedan.

Jolies film drabbad av hot och trakasserier

Syftet med filmen var också att uppmuntra debatten i Bosnien kring vad som verkligen hände och varför. Dock tycks berättelsen även ha eldat på meningsskiljaktigheter i området. Efter filmens premiär, med en fredsutmärkelse på Berlins filmfestival på måndagen och en premiär i Sarajevo inför 5 000 människor, har Jolie och flera av filmteamets medarbetare hotats, skriver the Guardian. – Saker skickades till mig, och saker skickades via nätet, berättade Jolie för The Guardian vid en intervju i Sarajevo. En i teamet har fått sina bilrutor sönderslagna, en annan har fått telefonen avlyssnad. Jolie säger i intervjun att hon erbjudit filmteamet att lämna det område där filmen haft premiär under veckan, men ingen ska ha antagit erbjudandet. – Vissa skulle göra det svårt för mig om de visste hur de skulle hitta mig, säger Kostic. Nationalismens historia. Nedan beskrivs två typer av nationalism: etnonationalism och statsnationalism.

Nationalismens historia

Först dock några rader om nationalismens ursprung. Nationalismens ursprung Nationalismens ursprung är omtvistat. Flera forskare menar att nationalismen i ett historiskt perspektiv är ganska ny och att den uppstod i samband med franska revolutionen och Napoleonkrigen under sent 1700-tal och tidigt 1800-tal. Andra hävdar att nationalistiska tankegångar existerade även längre tillbaka i tiden trots att själva begreppet nationalism inte fanns. På sikt bidrog den till att människor i vissa områden, som på den grekiska halvön, började sträva efter frihet från vad man såg som en främmande makt. Etnonationalism – En stat, ett folk Det är den etniska samhörigheten som utgör grunden för nationen – så resonerar en person som är etnonationalist.

Statsnationalism – Staten som enande faktor Grunden för statsbildningen utgörs av en gemensam värdegrund och statsapparat.